Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Değişim ve Bozulma Bir Ekosistemdir [LeWeb 2014]

Değişim ve Bozulma Bir Ekosistemdir [LeWeb 2014]

Değişim bir ekosistemdir. Hiçbir girişimci “Üretilebilecek her şey zaten üretildi.” cümlesini kullanmamıştır. Çünkü bu değişim beraberinde mevcut algıları bozarak farklı kullanımları beraberinde getirir.

Brian Solis’in değişimi ve bir metaya farklı bakış açılarıyla yaklaşmayı öneren konuşmasından sonra Marcus Weller (Founder, Chairman, CEO, SKULLY) tasarladığı akıllı kaskın gelişiminden bahsetti. Motosikletle seyir halindeyken nereye gideceğini anlamaya çalışırken yaşadığı bir kazadan hafif yaralarla ayrılmış. Fakat bu kaza aynı zamanda seyir halinde sürücünün hayatını kolaylaştırabilecek bir ürünün doğmasını sağlamış.

Vücudun bir parçası olarak çalışan kask; nereye gidildiğini, çevrede ne olduğunu ve arkada bırakılanları görmeyi sağlıyor. Indiegogo üzerinden fonlanan kaskın yarattığı talebi sadece fonlanırken aldığı tepkilerle bile ölçebilen Weller, pazarın bu tip bir ürüne ihtiyacı olduğunu gözlemlemiş.

Otomobiller yolu algılama, kontrol etme ve değerlendirme konusunda motosikletlere göre bir adım öndeler. Çünkü sürücüyü içinde barındırıyor ve çevreliyor. Fakat motosiklet üzerinde sürücüler çıplaktır ve onları koruyan ekipmanları değiştirerek gelişme kaydedilebilir. Bir kaskın varlığı sadece sürüş ve araç deneyimini değiştirmekle kalmayıp sürücünün hayatına da büyük etki yaratır.

Brian Solis’in bir sonraki konuğu ise eğitim ekosistemini bozan bir isim. Geleneksel eğitim metodlarını değiştiren ve alternatif sistemler geliştiren Jeremy Johnson (Co-Founder, CEO, Andela) projesini anlatmak için sahneye çıktı.

Afrika bölgesinde uygulanan bir yazılım geliştirme eğitimi veren bir girişim olan Andela, genç ve işsiz birey sayısını fark ederek bu kaynağı alternatif kaynaklarla yönlendirmeye karar vermiş. Genç ve atıl zihinlerin verimliliğini arttırmayı amaçlayan bu projede Afrikalı bireyler kendilerini eğitirken para kazanabiliyor. Ortaya çıkardıkları IQ gücüyle yazılım geliştirme eğitimini tamamlayan bireyler Avrupa genelinde iş imkanı buluyor.

Ham enerji gücünü işleyerek değiştirmek ve paylaşmak Avrupa veya Kuzey Amerika gibi gelişmiş ülkelerindeki girişimlere daha hızlı sonuç veriyor. Çin gibi alternatif teknoloji ülkeleri Afrika’ya yatırım yapıyor. Ve eğitim ekosistemini bozan bu girişim, toplum tarafından methedildikçe Afrika’da daha geniş kitlelere ulaşma imkanı bulacak. Çünkü bu kırılmayla Dünya’nın geri kalan kıtalarında oluşan Afrika önyargısını da değiştirme fırsatı yaratıyor.

Görsel; LeWeb