Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Cracking the Code: BBC’nin Transmedya Belgeseli

Cracking the Code: BBC’nin Transmedya Belgeseli

SXSW Interactive'de 2. gün katıldığım ilk sunum (Creating The Code: A BBC Transmedia Documentary), BBC'de yayınlanan The Code adlı belgesel için gerçekleştirilen transmedya hazine avı projesinin yapımcısı Adrian Hon'un sunumuydu. Kendilerini yeni jenerasyon hikaye anlatıcıları olarak tanımlayan Six to Start şirketinin kurucusu ve yöneticisi olan Adrian Hon, oldukça samimi bir sunum gerçekleştirerek sabahın erken saatlerinde salondakileri hem bilgilendirmeyi, hem de eğlendirmeyi başardı. Six tor Start, Bigumigu'da Zombie's Run oyunuyla haber olmuştu daha önce.

The Code yani Kod belgeseli, doğadaki yığınların zekasını inceleyen oldukça yaratıcı ama ilk bakışta sınırlı bir hedef kitleye hitap ediyor gibi görünen bir bilim belgeseli. Yapımcı firma programın standart izleyici kitlesinin (55 yaş erkek olduğu tahmin ediliyor) dışında bir kitleye de ulaşabilmesi için Six to Start'la iletişime geçiyor ve farklı aşamalarda entegre olunabilen büyük bir hazine avı projesine girişiyorlar.

Projenin temelinde 3 bölümlük belgesel için internette videolara, oyunlara ve belgeselin bölümlerinin içerisine anahtarlar yerleştiriliyor. Gerisi biraz bildiğimiz alternatif gerçeklik (AG) ya da hazine avı oyunlarında olduğu gibi kitlelerin anahtarlara ve bulmacalara girişip kendi kendilerine organize olmalarıyla ilerliyor. Oyunun ödülü, bir kaç bin sterline malolan ve çok özel bir 3 boyutlu baskı tekniğiyle üretilen bu ödül de bir bulmaca ile açıklanmış. Projenin detaylarını buradan okuyabilirsiniz.

Sunumdan öne çıkan notlar:
– Six to Start şirketi, oyun yapımcısını tv programı ekibine eklemlemek zorunda kalıyor. Bu o elemanın Six to Start'taki performansını düşürse de, tv ekibiyle sürekli iletişimde kalınabilmesi açısından çok çok önemli oluyor.
– Çok katmanlı ve dev oyunlar planlanırken (özellikle acele edildiğinde) mutlaka hatalar olabiliyor ve hızla düzeltilmeleri gerekiyor, bu oyunda da 2 hata oyun sırasında oyuncuları bilgilendirerek çözülmüş.
– BBC'nin tutucu tavrını aşmak çok zor olmuş, özellikle başka sitelere gömülebilir Flash temelli oyunlar BBC'nin yayın politikasına oldukça tersmiş, bu konularda tv ekibini ikna etmek çok zor olmuş.
– 1,7 ile 1,8 milyon izleyici programı izlemiş.
– Farklı izleyici kitlelerine erişim gerçekleşmiş.
– Oyuna 1 milyon oyuncu (tüm dünyadan) katılmış, kazanan bir kadın olmuş, üstelik bu hanımefendi, oyundaki hatalara rağmen şifreye ulaşmayı başarmış.

Adrian Hon bunun gibi tek seferlik dev projelerin sektörde artık zor olduğunu belirtti. Bundan sonra kanallar ve yapımcılar, tekrarlanabilir oyun ya da projelere yatırım yapmayı tercih edecek gibi görünüyorlarmış. Six to Start da kaynaklarını bu yönde kullanmayı düşünüyor. Bir katılımcının sorusu üzerine Hon işin bütçesinin de 120-130 bin sterlin civarında olduğunu ama olması gereken bütçenin bunun tam 2 katı olduğunu da açıkladı. Para kaybetmemişler ama pek bir kazançları da olmamış bu işten.

Sonuçlar ve çıkarımlar:
– Kimseyi oyuna dahil etmek kolay değil, çok çaba gerekiyor başta.
– Eklemleme (farklı ekiplerle çalışırken) çok önemli.
– Belirsizliğe saygı duyun (tv programının yayın günlerinin son dakika belirlenmesi gibi), daima hazırlıklı olun.
– Oyuncular çıldırabilir, her şey ters gidebilir.
– Çok yüksek bağ ve ciddi bir izleyici artışı desteği.

Adrian Hon sunum sonunda bir soru üzerine projenin tüm bulmacaların basılı hallerini de içeren bir DVD ya da Bluray özel kutu seti olarak piyasaya çıkmasını arzu ettiğini ama bunun gerçekleşmediğini de belirtti.

Proje için geliştirilen Master of Mosaics oyununa mutlaka bir bakın. Yüzeylerdeki simetrik bölümleri işaretleyerek oynadığınız oyun gerçekten çok zevkli! Mozaikler Alhambra'dan esinlenerek yapılmış.

Six to Start'ın yeni projesi Zombie's Run'a da bir bakın 😉

  Yalçın ve Ömer'in Teksas SXSWi’de canlı canlı izlediği
  ve kaleme aldığı tüm oturumları okumak için tık tık.