Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Çocuklara Yönelik Uygulamaların Google Play ve App Store’daki Dağılımı

Çocuklara Yönelik Uygulamaların Google Play ve App Store’daki Dağılımı

adjust tarafından yapılan araştırma çocuklara yönelik uygulamaların iki ayrı platformdaki dağılımını gösteriyor.

Mobil reklam ölçümlemesi ve uygulama analitiği platformu adjust, okul mevsimi başlamadan yayınladığı “Okula Dönüş” adlı raporuyla çocuklar için yapılmış uygulamalarla ilgili ilginç veriler paylaştı.

Google Play ve Apple App Store’da anaokulu ve ilkokul çağındaki çocuklara yönelik olan uygulamaları konu alan rapor tür, dil, ücret gibi çeşitli faktörlere bakarak iki platformun halihazırdaki altyapısını değerlendirdi. Hem aileler hem de ilgili konularda uygulama geliştiricilerle girişimciler için özellikle dikkat çekici gelebilecek raporun sonuçlara bakarsak;

Apple App Store‘da 80.203 tane uygulama çocuk kategorisine giriyor, bu iOS uygulamalarının %6.2’sine tekabül ediyor. Mağazadaki toplam uygulama sayısı 1.299.049.

Çocuk kategorisine tür bazından bakıldığında bunun yalnızca %60’lık kısmının eğitici olarak etiketlendiği geri kalan uygulamaların neredeyse yarısının (%46.5) oyunlardan oluştuğu görülmüş. Çocukların ev ödevlerine yardımcı nitelikteki uygulama sayısı ise 2.069.

Dil açısından bakıldığında uygulamaların 79.109’u (%98’inden fazlası) İngilizce, 5.092’si ise Türkçe.

Uygulamaların ücretlendirilmelerine gelince, ortalama fiyatı ABD’de 2.56 dolar, Avrupa’da 2.30 Euro, Türkiye’de ise 4.637 TL. Döviz kuru oranı nedeniyle Türkiye’de çok daha ucuz bir tablo ortaya çıkıyor. 


Hopscotch çocuklara programlama mantığı öğretmeyi amaçlayan bir uygulama.

Google Play‘de göze çarpan en büyük fark belirli bir çocuk kategorisi barındırmaması ve bu nedenle uygulama geliştiriciler de önerilen yaş aralıklarını belirtemiyor. Bu da çocuklara yönelik uygulamalarla ilgili araştırma sürecini biraz zorlaştırmış.

İlgili anahtar kelime araması yöntemiyle (bu aşamada gebelikle ilgili uygulamalar filtrelenmiş) apptrace toplamda bulunan 1.236.698 uygulamanın 318.674’ünün çocuklarla ilgili olduğunu saptamış. Bu sayının aynı araştırmayla App Store’da bulunan sayıdan daha az olduğu tespit edilmiş. Google Play’de ev ödevlerine yardımcı nitelikteki uygulama sayısı da 924’le yine Apple’ın gerisinde kalmış. Başta belirtilen durum nedeniyle araştırmanın Google Play’le ilgili çıkarabildiği veriler bununla sınırlı kalmış.

adjust CEO’su ve kurucu ortağı Christian Henschel araştırmayı değerlendirirken çocuklara yönelik uygulamalarda trendlerin çeşitliliğine değinmiş. Henschel çocuklara yönelik uygulamalar dışında, ebeveyn kontrol uygulamaları, çocuğunuzun konumunu bulmaya yönelik uygulamalar, velileri okul haberlerinden, ev ödevlerinden ve ebeveyn bloglarından haberdar eden uygulamaların da varlığına işaret etmiş. Uygulama dünyasının çocuklara ailelerine yönelik daha fazla bilgilendirici ve eğitici fırsatlar sunduğunu ve bu segmentin olgunlaşacağını belirtmiş. 

Raporda geçtiğimiz yıl ABD’deki 8 yaş altında olan çocukların %72’sinden fazlası ile 2 yaş altındakilerin %38’inin telefon kullandığı ve yarısından fazlasının günlük olarak kullandığına ve Almanya’daki ilkokul çocukları tarafından akıllı telefon kullanımının neredeyse %65’lere ulaştığına dair çalışma dışındaki veriler de gösterilmiş. 

Rapora buradan erişilebilir. 

Manşet görseli: imore.com