Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Burger King’in Dünya Barış Günü İçin Ortak McWhopper Önerisine McDonald’s’tan Ret

Burger King’in Dünya Barış Günü İçin Ortak McWhopper Önerisine McDonald’s’tan Ret

Amerika'nın en büyük iki burger zincirinin, Dünya Barış Günü için girdikleri savaştan Burger King moral üstünlükle ayrıldı.

Burger King, geçtiğimiz Çarşamba günü New York Times ve Chicago Tribune’de tam sayfa yer alarak, en büyük rakibi McDonald’s’a 21 Eylül Uluslararası Barış Günü için bir ateşkes ve örnek oluşturma teklifinde bulunmuştu:

Burger King’in önerisine göre; sadece bir günlüğüne de olsa, iki fast food devi hamburger savaşlarına ara verip, lezzetlerini birleştirdikleri McWhopper isimli bir ürün yaratacaklar ve iki burger devinin elemanlarının birlikte çalıştığı bir pop-up restoranda satacaklardı. Bu bir günlük satışın geliri ise Uluslararası Dünya Barış Günü hakkında farkındalık yaratma amacındaki Peace One Day’e (Bir Günlük Barış) bağışlanacaktı.

Burger King, güzel bir amaç için ezeli rakibiyle bir araya geleceği McWhopper teklifini, üniformalarından, hamburger ambalajlarına kadar tüm detaylarıyla anlattığı bir web sitesi dahi hazırladı.

https://www.youtube.com/watch?v=DsaUuIj6Xb0
Ancak bu bir günlük barış teklifine Mc Donald’s’ın CEO’su Steve Easterbrook’tan olumsuz yanıt geldi. Easterbrook, markanın Facebook hesabından şu açık mektubu iletti:

Sevgili Burger King,

Güzel bir amaç için ilham olmak… Harika fikir.

Niyeti sevsek de; bu iki büyük markanın fark yaratabilmek için daha büyük bir şeyler yapabileceğini düşünüyoruz.

Barış konusunda tüm dünyada farkındalık yaratmaya kendimizi adadık; belki bu mücadelemizde bize katılmayı düşünebilirsiniz?

Ve şunu kabul edelim ki; aramızda basit, arkadaşça bir iş rekabeti yaşanıyor ve bu kesinlikle gerçek savaşların acı dolu koşullarıyla karşılaştırılabilir bir şey değil.

Haberleşiriz.

Steve, McDonald’s CEO

Not: Bir daha ki sefer telefon edebilirsin, daha kolay olur.

Facebook’tan yayınlanan McDonald’s’ın bu olumsuz mektubunun altına yazılan yorumlara bakılırsa, kamuoyu bu tartışmadan Burger King’in arkasında saf tutuyor. McDonald’s’ın bu tavrının kaba ve utanç verici olduğuna vurgu yapan yorumlar çoğunlukta. Burger King’in olumsuz sonuçlanan barış teklifi Twitter üzerinde de #mcwhopperproposal etiketi altında yer buldu.Burger King ve McDonald’s’a en büyük iki zincir desek de, aslında McDonald’s Burger King’den çok daha büyük bir zincir ve çok daha yaygın: Burger King, McDonald’s‘ın Amerika’daki 14.000’in üzerindeki restoran sayısının yarısına bile ulaşamıyor, ciroları karşılaştırdığımızda denge iyice bozuluyor; McDonald’s Burger King’in 4 katı ciroya sahip.

https://www.youtube.com/watch?v=e01a4-ClcTs
Burger King’in stratejisi şahane, Mc Donald’s’ı şöyle bir ikilemde bırakmış: McDonald’s ya Burger King’in kendi seviyesinde olduğunu kabul edecek ya da moral üstünlüğü Burger King’e bırakacaktı. McDonald’s’ın bu seçiminde zorlandığı kesin ancak sonunda Burger King’in uzattığı küçük elini ittirmeyi tercih etmiş. Böylelikle, moral üstünlüğü Burger King’e kaptırmış gibi gözüküyor.

Bir Günlük Barış’ın (Peace One Day) kurucusu Jeremy Gilley’nin konuyla ilgili yorumu ise şöyle: “Ben sonuçtan çok memnunum. Bu tartışma sayesinde, Peace One Day’in adını çok sayıda insan duymuş oldu. Ben sonuca bakarım ve bu da benim için bir tür başarıdır.”

Görsel; Burger King, youtube