Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Boston’ın Farklı Katmanlarla Hızlandırılmış Çehresi

Boston’ın Farklı Katmanlarla Hızlandırılmış Çehresi

Objeleri farklı anlarla bir araya getirerek bir an içerisinde farklı durumları biriktiren hızlandırılmış görüntü çalışması.

Modern sanat ve tasarım parıltısı taşıyan yapımlar kendinden önceki yöntemin evrilerek veya sınırlarında gezilerek ortaya çıkıyor. Video projeleri ve sanatı, fotoğrafçılıktan beslenerek kendi değerini yaratıyor. Eğer fotoğrafçılığın gelişimini geriletebilseydik o zaman video temelli yaratıcı besinler de etki bırakacak seviyeye gelemeyebilirdi. Varsayımlar ise dayanakları olduğu sürece makul karşılanmaktadır. Bütün bu düşünceler birlikte varolurken Julian Tryba, Boston şehrini pek çok açıyla pek çok kez kayıt altına alarak varoluşu farklı bir perspektif ile ortaya koyuyor.

Fotoğrafçılıkta time-lapse olarak adlandırılan yöntem video sanatlarında da oldukça rahat kullanılabilen bir yöntem. Belirli bir açıdan perspektif içerisindeki değişimi gösteren görsel çalışma şeklidir. Analog fotoğrafçılıkta bunu “bulb” çekim, deklanşöre basılı tutulan süre boyunca merceğin açık kalması ve görütü yakalaması, tekniği ile yapılıyor. Dijital fotoğrafçılıkta ise aksiyon sporu yapan bir sporcunun hareketinin üç farklı anının aynı karede bulunması gibi örneklerle vücut buluyor.

Julian Tryba, bu yöntemin tek bir zaman dilimine bağlı kalmadan uygulanabileceğini düşündü. Einstein’ın Görelilik Kuramından esinlenerek tek bir noktadaki farklı maddelerin farklı zaman dilimleri içinde varoluşunu aktarmayı amaçladı. Bunun için ise videodaki maddeleri farklı katmanlara ayırarak önce böldü ve ardından birleştirdi. Görüntü içerisindeki katmanları kullanarak çok farklı sonuçlar doğurmak da mümkün. Erik Johansson ise, farklı zaman ve mekanlardaki anları kullanıp onları katmanlar haline getirerek sürreal fotoğraf çalışmaları yapıyor. İki sanatçının üretim denklemleri ve mecraları farklı olsa da nihai sona ulaşırken aynı tekniği kullanıyorlar.

Teknik Bilgi:

Çekim Süresi: ~100 Saat
Düzenleme Süresi: ~350 Saat
Taslak ve Deneme Sayısı: ~800
Çekilen Fotoğraf Sayısı: ~150,000
Veri Büyüklüğü: 6 TB
Sahne Başına Ortalama Katman Sayısı: ~35

Müzik:

Make Me Feel Better – Alex Adair

Programlar:

SpectraLayers Pro 2, Lightroom, After Effects, Photoshop, Excel, LRTimelapse ve Adobe Premier Pro

Kamera ve Lensler:

Canon 6D, 7D, 16-35, 24-105, Tokina 11-16

Görsel; Vimeo