Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bigumigu Pazar Gazetesi [6 Eylül]

Bigumigu Pazar Gazetesi [6 Eylül]

Dünyada ve Türkiye'de son bir haftanın özeti.

Geride bıraktığımız haftanın başlangıcında 32. MTV Video Müzik Ödülleri‘nin sonuçlarıyla 4 Eylül’de başlayan Berlin’in tüketici elektroniği ve ev aletleri alanında düzenlediği en önemli etkinlik olan IFA üzerine bol bol haber edindik. 9 Eylül’de sonra erecek IFA ile ilgili bir miktar gelişmeyi haliyle haftaya bırakıyoruz. Bu haftaysa daha çok Sony ve Samsung‘un tanıttığı yeni ürünleri toparladık.

9 Eylül demişken Apple‘ın geleneksel konferansı öncesinde neler olup biteceğine ve tanıtılacak ürünler hakkında alınan duyumlara dair gelişmeler yoğundu. Her birini derlemeye dikkat ederken son 16 yıl içinde en radikal görsel kimlik ve logo değişimine giden Google‘ı da unutmadık.

4K ekranlar, akıllı saatler, pembe iPhone, Lenovo’nun aynı anda iki selfie çekebilen akıllı telefonu da haftaya damgasını vurdu. Türkiye de dünyayla birlikte PayPal’in en hızlı ve güvenli şekilde ödeme alıp yapabileceğiniz PayPalMe ile Twitter’ın küçük ve orta ölçekli şirketlerine sunduğu reklam hizmetinden yararlanmaya başladı.

Suriyeli göçmenlerin yaşadığı zorluklara Aylan Kurdi bebeğin vefatıyla beraber uluslararası gündemde çok daha yoğun şekilde yer verildi. Mülteciler için Airbnb vazifesi gören Refugees Welcome uygulaması da ön plandaydı. Macaristan’ın göçmenlik yasasının ihlal edilmesi üzerine JWT Budapest ile anlaşması ve devamında yaşanan gelişmeler ise iletişim dünyası için ayrıca dikkat çekiciydi. ABD’den ise en çok başkanlık seçimleri şerefine yürütülen kampanyaların akıbetiyle Obama’nın selfie çubuğu eşliğindeki Alaska ziyareti göze takıldı.

Facebook Messenger‘ın şaşırttığı, Meerkat‘in Periscope’a fark yaratacak birden fazla yenilikleri ve insanların bir anda boşanma selfie’si akımına kapılmaya başladığı haftada pazarlama adına en ilgi çekici projeler; SEK‘in soğuk kahvesini hipster’ların birtakım üzüntüleriyle tanıtması, McDonald’s’dan aldığı redden sonra Burger King‘in teklifini ABD’deki diğer hamburger zincirlerine yapması ve Avustralya’nın 115 metre öteden selfie çekilmesini sağlayacak turizm kampanyasıydı denilebilir.

Bunlarla sınırlı olmayan tüm gelişmeleri huzurlarınıza bırakıyoruz. Keyifli okumalar!

Haftanın Müziği

2011’de yaptığı mixtape’lerle Youtube üzerinden ünlenen Etiyopya-Kanadalı sanatçı The Weeknd, üçüncü stüdyo albümü Beauty Behind the Madness ile bugün haftanın dikkat çeken ismi oldu. MTV VMA’deki performansıyla takdir toplayan, “The Hills” ve “Often” gibi parçalarla dikkat çeken albüm; R&B altyapısı ve karakteristik sesiyle öne çıkıyor. The Weeknd’e karşı bir önyargınız varsa bile çalışma, bunu kırabilecek güce sahip bir başlangıç albümü niteliğinde. The Weeknd’i beğenenler içinse çıtayı yukarı taşıyan bir albüm Beauty Behind the Madness.

İngiliz Indie ve Math Rock sahnesinin deneysel isimlerinden Foals, dördüncü stüdyo albümü What Went Down’u yayınladı. Aksak ritmler ve algoritmik melodiler kullanan Foals, Math Rock altyapısını deneysel müziğine adapte etmeyi başarıyor. İlk albümü Antidotes’dan bu yana her albümünde çizgisini değiştiren ve yenilik aramaya devam eden Foals, What Went Down ile üçüncü albümleri Holy Fire’a yakın bir tını sunuyor.

spotify%3Aalbum%3A28ZKQMoNBB0etKXZ97G2SN

Dizi ve Sinema

  • The Walking Dead’in hazırlanmakta olan özel bölümünde bu kez zombilerle baş başa kalmanın yarattığı korku ve gerilimi, pek kısıtlı bir alan olan, uçakta izleyeceğiz.
  • 2010’dan bu yana yayınlanan ITV’nin başarılı dizilerinden Downtown Abbey, altıncı ve son sezonuna ait ilk fragmanını yayınladı.
  • Obama, ABD tarihinde hapishane ziyafeti yapan ilk başkan oldu. Vice ve HBO iş birliği ve Obama’nın inisiyatifiyle hapishane sistemini iyileştirmeyi amaçlayan ve de bu süreci konu alan belgesel VICE Special Report: Fixing The System’a ait tanıtım filmi haftanın dikkat çekenleri arasında.
  • Steve Jobs’un özel hayatını konu alan Steve Jobs: The Man in the Machine isimli belgeselin bu hafta vizyona girmesiyle Jobs hakkında nadir bulunan kayıtlardan birisi de yayınlandı. Kayıtta Jobs; ürün tüketimi ve teknoloji konusundaki düşüncelerini paylaşıyor.

https://www.youtube.com/watch?v=OTja-jDILG4

  • Netflix’in özgün yapımlarından Beasts of No Nation’ın ana fragmanı yayınlandı. Film, Batı Afrika’da asker olmaya zorlanan bir çocuğun hikayesini işliyor.
  • Will Smith’in rol aldığı yeni film Concussion, NFL’i ve sağlık sorunları bir potada harmanlayan bir fragman yayınladı.
  • Sanal gerçekliği filmle bütünleştiren projelere bir yenisi daha eklendi. Liberyalı bir kadının ebolaya yakalanması ile tedavi sürecini anlatan ve Birleşmiş Milletler ile Vice Media iş birliğiyle hazırlanan Waves of Grace; Eylül ayından itibaren iTunes, Google Play ve Oculus VR Store’da bulunan Vrse.works’ün uygulaması üzerinden izlenebiliyor.

Popüler Kültür

  • Geçtiğimiz hafta sonu düzenlenen MTV Video Müzik Ödülleri, haftanın en çok konuşulan magazin olaylarının kaynağını oluşturdu. Ödül konusunda geceye damgasını vuran isim ise Taylor Swift oldu. 10 kategoride aday gösterilen sanatçı geceden dört ödülle ayrıldı.
  • MTV VMA’in internetten önce hem yarattığı magazinel içerik hem de sanatçıları buluşturduğu bir alan olarak daha etkili olduğunu savunan ve şimdi milenyum nesliyle iletişim kurmaya çalışmasının buna engel olduğunu belirten makaleler de yayınlandı.
  • Nicki Minaj, adaylar açıklandığından beri, ten rengi ve popülariteye göre ayrımcılık yapıldığını savunuyordu. Anaconda ile ödül alan sanatçı sahneye çıktığında bu defa gecenin sunucusu Miley Cyrus’u kendine hedef seçti. Cyrus yapılan röportajların çoğunda medyanın manipülasyonu olduğunu söyleyerek Minaj’a cevap verirken, aksi ispatlanabilse de, aralarındaki dialogun kurgu olduğu yorumları yapıldı.

Görsel: MTV

  • Michael Jackson Video Vanguard Award ödülünü kazanan Kanye West, konuşmasının sonunda 2020 yılındaki başkanlık seçimlerinde aday olacağını açıkladı.
  • Kırmızı halıda yeni imajını görücüye çıkaran Justin Bieber, “Halamızın 1993 yılında randevulaştığı adam” gibi demode bulunduğuna dair yorumlar topladı.

Görsel: Twitter, NegroMeninist

  • Geceden sonra Justin Bieber saç modelinin yanı sıra performansından sonra ağlamasıyla da anıldı. Selena Gomez’in bu sırada neler yaptığı gibi magazinel konular gündemi meşgul ederken sanatçı birkaç gün sonra Jimmy Kimmel’a konuk olarak olayı açıkladı.


Görsel: MTV

  • Bu yılın popüler videolarından biri Walk the Moon grubunun Shut Up and Dance parçasına aitti. En İyi Yönetmen adaylardan biri olan videonun yönetmeni Josh Forbes’un ödül gecesine katılmak için satın alması gereken bilet parasını kitlesel fonlamayla toplamasıysa ayrı haber konusu oldu.

  • Çığlık ve Elm Sokağı Kabusu gibi korku film türünün kültleşmiş serilerine imza atmasıyla popüler kültürde ayrı bir yeri olan usta yönetmen Wes Craven, beyin kanseri nedeniyle 76 yaşında aramızdan ayrıldı.
  • Yaşamı boyunca gözlerden uzak bir yaşamı bilinçli bir şekilde tercih etmiş J.D. Salinger üzerine çekilecek biyografik film Rebel in the Eye’da usta yazarın Nicholas Hoult tarafından canlandırılacağı belli oldu.
  • HBO’nun unutulmaz dizilerinden The Sopranos’a ait soundtrack albümü yıllar sonra diziye yakışır şekilde sadece kırmızı ve siyah renklerindeki plaklarda satışa çıkacak. 20 Ekim’de SRCVinyl üzerinden çıkması beklenen albümde Bob Dylan, Elvis Costello, Frank Sinatra, Bruce Springsteen, Cream, Eurythmics, Wyclef Jean gibi sanatçılar bulunuyor.
  • Temmuz ayında Japon tasarımcı Kenjiro Sano tarafından hazırlanan Tokyo 2020 Olimpiyat logosu kamuoyuna tanıtılmış ve bir süre sonra da tasarımın araklanmış olduğu üzerine haberler çıkmaya başlamıştı. Theatre de Liege’in logosuyla taşıdığı benzerlik son olarak olimpiyat komitesinin tasarımı kullanımdan men etmesine neden oldu.
  • Kickstarter üzerinden fonlanan ve hayata geçen projelerin ödüllendirildiği Kickstarter Film Festivali bu yıl beşincisini gerçekleştiriyor. İki uzun ve üç kısa metrajın gösterileceği festival ABD’nin 31 şehrinde ücretsiz olarak seyirciyle buluşacak.

Google

  • Teknoloji devi bu hafta en çok logo ve kurumsal kimliğinde gittiği yenilikle gündemdeydi. İki yıldır kullandığı logo, yerini kendine özgü Product Sans fontuyla oluşturulmuş tasarıma bıraktı. Tasarımın en önemli yanı son 16 yıl içinde ilk defa hareketli ve daha parlak bir kimlik kazanması oldu.

Görsel: Google

  • Logo değişiminden memnun kalmayanlar da göze çarptı. Yeni tasarımla markanın tarihine yabancılaştığı ve daha çok çocuklar için buzdolabı magnetleri, McDonald’s patates kızartması, Comic Sans gibilerini çağrıştırdığını söyleyenler oldu. Tipografi uzmanı Gerry Leonidas da dönüştürücü güce sahip yenilikçiliğin temsili olarak tek çizgiden ibaret yuvarlak kullanımının standartlaşmasını eleştirdi ve Google’ın bu kullanımla kimliğinden uzaklaştığında hemfikir olduğunu dile getirdi.
  • Google’ın yenilenen marka konumlandırmasından sonra Google Now da tasarım değişikliğine gitti ve kullanıcılarına daha anlamlı veri sunmaya başladı.
  • Sesli erişim sistemini tüm servislerine entegre etme yolunda ilerleyen şirket, Google Docs üzerinde konuşarak yazı yazmayı mümkün hale getirdi.
  • CNet’in haberine göre, Google’ın yeni nesil Nexus telefonu 29 Eylül’de duyurulacak.
  • Google Maps’in Android uygulaması yaşadığı güncellemeyle birlikte zengin verisiyle restoran önerileri de sunabilecek.
  • Google Street View uygulaması da yenilenerek kullanıcılarına 360 derece görsel yükleme imkanı sunmaya başladı.
  • Google yaptığı güncellemeyle sağlık odaklı aramalara dair içeriğini güçlendirdi. Çok yakında 900 hastalıkla ilgili semptom, tedavi yöntemi gibi kısa bilgileri barındırmakla kalmayıp bunlara PDF formatında da erişebilmenizi sağlayacak.
  • Google, bu hafta bünyesine “Kendimi Şanslı Hissediyorum” kadar eğlenceli minik bir araç ekledi. Google İngiltere’de kullanıma açılan minik araç, arama çubuğuna Fun Facts yazdığınızda bir kartpostal içinde çok çeşitli ilginç bilgiler sunuyor.
  • Öğretmenlerin öğrencileriyle dijital ortamda iletişime geçmesi ve dijital formattaki ödevleri toplamasını sağlayan Google Classroom, yeni Chrome uzantısı Share to Classroom ile bir websayfasını çoklu bağlantılara bulaşmadan hep beraber görmelerine imkan veriyor. Uzantı ayrıca öğrencilerin ödev dosyalarını sesleriyle dizmelerini ve Google Docs’dan ayrılmadan arama motorunda araştırma yapabilme işlevini görüyor.
  • Google Classroom ise yeni anket temaları sayesinde öğrencilere anketlerinde GIF ve video gibi formatları da kullanma olanağını sunuyor. Google Docs hizmetleri için kazandırdığı Explore seçeneği de bir başka artı.
  • Yakın dönemde Youtube’un aylık abonelik sistemine geçebileceği spekülasyonları bu hafta da güç kazandı. Müzik gibi özel içeriklerini derleyerek sunmayı planlayan Youtube, böylece plak şirketleriyle arasındaki ekonomik buzları eritmeyi planlıyor.
  • Google’ın sürücüsüz otomobillerinin yasallaşacağı beşinci şehir Texas ve deneme sürüş rotalarına Austin’in de eklendiği geçen ay duyurulmuştu. Austin’deki deneme sürüşleri başarılı sonuçlar verirken otomobillerin bölgedeki geyiklerle nasıl başa çıktığı bu haftanın merak konusuydu.
  • Bisiklet sürücülerinin sürücüsüz otomobillerin kendilerini tanımayacağına dair endişeleri de haftanın gündemine yansıdı. Geçen hafta bir bisiklet sürücüsünün test edilen otomobillerden biriyle olan eğlenceli karşılaşmasını örnek göstererek, sürücüsüz otomobillerin yayalara ve bisikletlilere zarar vermeyeceğini savunanlar da vardı.

Apple

  • Geçtiğimiz hafta Apple’ın beklenen yıllık konferansının 9 Eylül’de gerçekleşeceğini ve Apple TV ile ilgili gelişmelerin de yer alacağına dair spekülasyonların olduğunu aktarmıştık. Ekim ayında çıkacak yeni modelin ücretinin 149 ile 199 dolar arasında olacağı, yeni uzaktan kumandasına sahip olacağı ve yeni internet tv hizmetini kazandırmasıyla Siri desteği, App Store erişimi de mümkün olacağı alınan yeni duyumlardandı.
  • Haftaya gerçekleşecek konferansta yeni iPhone ve Apple TV’nin dışında, 9.7 inç’lik ekranıyla en geniş tableti olan iPad Pro’nun da yenilenen iPad mini ile beraber tanıtılacağı tahmin ediliyor. Tabletin piyasaya çıkışı için Kasım, ön siparişi içinse şimdilik Ekim ayı veriliyor.
  • 4K ekrana sahip 21.5 inç’lik iMac’in de Ekim ayında duyurulacağı söyleniyor.
  • 9 Eylül’de düzenlenecek yeni Apple etkinliğinde iPhone 6S ve 6S Plus’ın tanıtılacağı neredeyse kesinleşti. 9to5Mac’in yayınladığı görsellere göre yeni iPhone’da gelişmiş Force Touch ve ön kamera dikkat çekiyor.
  • Konferansın en merakla beklenen ürünlerinden iPhone 6s ile birlikte artık pembe bir iPhone’un da raflarda yerini alması bekleniyor.

Görsel: Elle

  • Apple, AppStore’daki oyunları daha geniş kitlelere duyurmak ve yeni bir iletişim alanı yaratmak için @AppStoreGames isimli bir Twitter hesabı açtı.
  • Son olarak Apple’ın çevrim içi akış ortamına kendi içeriğini kazandırması üzerine planları olduğu konuşuldu. Stüdyolara ve diğer içerik sağlayıcılarına yapılan masrafı kesmek amacıyla ortaya çıkan planın gerçekleşmesi üzerine Apple’ın Netflix’i zorlayacak noktaya gelebileceği de tahmin ediliyor. HBO ile önceki ortaklıkları ve Netflix’in hatalarından ders alması da teknoloji devinin bu piyasada avantaj sağlama olasılığını sağlamlaştırıyor. Düşünülen içeriklerin uzun metraj yerine özgün tv dizisi olduğunu da belirtelim.

Microsoft

  • Microsoft, yeni tarayıcısı Edge’i yaygınlaştırmak için agresif bir politika izliyor. Bing üzerinden diğer tarayıcılar arandığında Microsoft, Edge’i kullanmanızı tavsiye eder diyerek telkinde bulunuyor.
  • Microsoft, arama motoru Bing’e müzisyenler için gitar akordu ve metronom özelliklerini ekledi.

Teknolojik Gelişmeler/Ürünler

  • Arlington’da bulunan Texas Üniversitesi’ndeki araştırmacılar robotların ve özerk cihazların hata yaptıkları anda bunu hemen fark edip ders çıkarmalarını sağlayacak bir yöntem geliştirdi. Integral Reinforcement Learning adlı lisanslanmış yöntem, robotların bir önceki görevine göre kendi hareketlerini eş zamanlı olarak gözden geçirebilmelerine aracı oluyor. Yöntemin özellikle otopilot sistemleri, araçlardaki salım kontrolleri ve robotlarda etkili olacağı düşünülüyor.
  • Deep Dream algoritmasını sistematik olarak kullanan ilk sanatçı C.M. Kösemen’le yaptığımız röportajda kendisinin paylaştığı öngörülerinden biri çok geçmeden gerçekleşti; o da sanal sinir ağlarına efsanevi sanatçıların tarzlarını öğreterek görselleri bu şekilde yorumlamalarını sağlamak. Yapılan yeni araştırma çeşitli görsellerin Van Gogh, Picasso, Munch ve bir çizmin tarzına göre başarıyla yorumlanmasının mümkün olabileceğini gösterdi.

Görsel: Mashable

  • Etraftaki kablolu ve kablosuz cihazların çalışırken kendi içlerinde iletişim kurmasını gerçekleştiren sinyalleri gerçek zamanlı görselleştirecek bir uygulama geliştirildi. Almanya’daki kültür enstitüsü ZKM’de sergilenen Architecture of Radio adlı uygulama Aralık ayında iOS, gelecek yılın başındaysa Android cihazlarda kullanıma açılacak.
  • İlk kez tam işlevsel şekilde camdan üç boyutlu nesne basabilen tekniği geliştiren MIT’nin bir başka araştırma grubu, 10 farklı malzemeyi aynı anda basabilen bir üç boyutlu yazıcı icat etti. Yalnızca 7000 dolara mal olan MultiFab adlı yazıcı akıllı telefon kabı, dokunmuş kumaş, led mercekleri ve plastik saplı metal bıçak gibi nesneler basabilmiş.
  • Berlin’de düzenlenen tüketici elektroniği fuarı IFA’da Samsung, ilk Ultra-HD Blu-ray oynatıcıyı tanıttı. Sunumun devamında ise nesnelerin internetine ait bağlanabilir cihazlar için bir alan yaratmayı amaçladığını açıklayarak SmartThings isimli platformu hizmete sundu.
  • Samsung’un en çok ürün tanıtımı yaptığı fuar olan IFA’da Gear 2 ile beraber Galaxy View isimli yeni tableti tanıtıldı. Tablet portfolyosuna yeni bir vizyon ekleyen Galaxy View’un en güçlü yanının multi medya içerik olması bekleniyor.
  • Samsung yeni çıkardığı SleepSense ile kalp atışınızı, nefesinizi ve uyurkenki hareketinizi ölçüp telefonunuzdaki uygulamaya uyku ve uykunuzdan kalktığınız zamanlarla REM uykunuzun oranlarını veriyor. Markanın ev otomasyon sistemi SmartThings’e bağlı olmasıyla uykuya daldığınızda televizyonu kapatabilen veya klimayı kısabilen cihaz yıl sonunda Güney Kore’de çıkacak.
  • IFA bünyesinde Sony’nin düzenlediği basın toplantısında ise sadece akıllı telefon ve kulaklık gibi popüler teknolojik ürünler duyurulmadı. Geliştirdiği iki yeni ürün olan lamba tasarımlı Bluetooth hoparlör ve 1.27 metreye kadar yansıtma yapabilen portatif projeksiyon cihazı oturumun dikkat çeken ürünleri oldu.
  • Sony’nin çıkartmayı hazırladığı Xperia Z5 içinse dünyanın ilk 4K ekrana sahip akıllı telefonu olacağı konuşuldu. Model aynı zamanda Sony’nin ilk parmak izi sensörlerine sahip akıllı telefonu.

Görsel: Engadget

  • Phillips’in yılın son çeyreğinde Rusya ve Avrupa ülkelerinde çıkartacağı son televizyon modeli Ambilux 4K TV ise, “ambilight projection” teknolojisiyle Android tv yazılımını barındırmak dışında 4K ekran deneyimini 10 tane LED tabanlı piko projektörlerle veriyor.
  • Lenovo, yeni duyurduğu akıllı telefonu Vibe S1 ile yepyeni bir selfie deneyimi sunuyor. İki ön kamerası olan telefon geniş ve dar açıyla aynı anda iki selfie çekebiliyor.
  • Kickstarter üzerinde fonlanan akıllı telefon Robin, endüstri dinamiklerine bir yenisini ekliyor. Öncelikli bulut olarak tanımlanan sistemiyle kullanılmayan atıl dokümanları kişisel bulut üzerinde saklayarak telefon üzerinde kullanılabilir boş alan otomasyonu sunuyor.
  • Tesla’nın otomobil değil yenilebilir enerji şirketi olduğunu ispatlayan Powerwall, 2015 INDEX tasarım ödülünü kazandı.
  • Land Rover, geliştirdiği prototip teknolojiyle araca römork bağlıyken dikiz aynasında römorku görünmez hale getirebiliyor.
  • ASUS dünyanın en hızlı kablosuz internetini, tasarımıyla gözleri biraz korkutan yeni modemiyle sağlamayı hedefliyor. Modemin oyun, 4K kalitede akış ve akıllı ev ağları için %67 oranda daha hızlı internet sunmasıyla büyük bir nimet olacağı söylenebilir.

Görsel: Engadget

  • PayPal ödeme işlemlerini güvenli bir şekilde hızlandırmanın son yolunu müşterilerin kendilerine özel sayfalarını oluşturmasıyla buldu. Türkiye’de de geçerli olan PayPal.Me sayesinde birisinin PayPal hesabınıza para göndermesi gerektiğinde kendisine sayfanızın bağlantısını vermeniz yeterli oluyor.
  • Çinli perakende Alibaba’nın Tmall Box Office (TBO) abonelik sisteminin beta sürümünü çıkartmasıyla video akış hizmeti endüstrisine girerek Çin’in Netflix’i olma amacında olabileceği konuşuldu.
  • Çinli akıllı telefon markalarının en önde gelenlerinden Huawei ise ekranında Force Touch teknolojisine sahip Mate S modelini bu hafta çıkartarak söz konusu teknolojiyi tüketiciyle buluşturma konusunda Apple’dan daha hızlı davrandı.
  • Amazon günlük alışverişleri kolaylaştıran butonları olan Dash serisine çöp poşeti, masa örtüsü, sakız gibi ihtiyaçları karşılayacak 11 markayı ekledi. Toplamda 29 markaya ait siparişleri bir düğmeye basarak halletmeyi sağlayan hizmeti Prime kullanıcıları için de bedava vermeye başladı.

Akıllı Saatler

  • Sony, kitlesel fonlama modeliyle birlikte yeni bir akıllı saat geliştiriyor. Wena isimli saat, normal saat tasarımı ve doğal görüntüsüyle dikkat çekiyor. Bu yapısına rağmen bildirim, mobil ödeme ve fiziksel aktivite takibi gibi temel giyilebilir özellikleriyle donatılıyor.

Görsel: Wena Wrist

  • Motorola’nın yeni çıkardığı akıllı saat modeli Moto 360 kadın, erkek ve spor olarak üç farklı türden oluşuyor. Görüntüleri ve son halleri kullanıcıları tarafından belirlenebilen akıllı saatler, açık havada da okunulabilir ekrana ve GPS özelliğine sahip. Ön sipariş dönemi başlayan kadın ve erkeklere yönelik modellerin fiyatı 299.99 ile 429.99 dolar arasında değişirken spor versiyonu yıl sonunda siparişe açılacak.
  • Samsung’un ise henüz fiyatı ve piyasaya çıkış detayları belli olmayan Gear S2 Classic modeliyle dünyanın en iyi akıllı saatini geliştirmiş olabileceği konuşuldu. Özellikle tasarımıyla dikkat çekmiş akıllı saat 4G hafıza, çift çekirdekli 1 GHz’lık işleyici, ses komutu, Samsung Pay, müzik çalar ve 2-3 günlük pil ömrüne sahip.

Görsel: Wired

  • Airbnb ilk akıllı saat uygulamasını ise Apple ortamında çıkardı. Hem misafirler hem de kiracılara hitap eden uygulama rezervasyon kabulu ve iptali gibi basit işlemleri bileğinizden yapabilmenizi amaçlıyor.

Drone

  • Bu hafta başlayan Amerika Açık Tenis Turnuvası sırasında New York’taki Louis Armstrong Stadium’a bir drone düştü. 26 yaşında bir öğretmenin kullandığı belirlenen drone, boş koltuklara düştüğü için kimse zarar görmedi.

Görsel: ESPN

  • Surfing Magazine, drone kullanarak dev dalgalarıyla ünlü Tahiti’de etkileyici bir sörf videosu hazırladı.

Bilim/Uzay

  • İskoçya’daki bilim insanları hava, yağ ve dondurma içindeki suyu daha uzun süre bir arada tutabilecek BsIA adlı bir protein keşfetti. Dondurmanın erimesini yavaşlatacak bu proteinin üç ila beş yıl arasında kullanıma açılabileceği söylendi.
  • Avrupa Uzay Ajansı tarafından geliştirilen yeni bir robot, uzaktan kontrolle gezegen zeminine inerek Uluslararası Uzay Istasyonu’nda bulunan astronotların bölge ekosistemini hissetmelerini sağlıyor.
  • Esnek materyaller kullanarak uçak üretimi konusunda NASA’nın çalışmaları da meyvelerini vermeye başladı. Test uçuşlarına başlayan hafif ve esnek uçak X-56A uzaktan kontrol edilebiliyor.

Uluslararası Gündem/Dijital Yaşam

  • Bu hafta Bodrum’dan Yunanistan’ın İstanköy adasına geçmeye çalışan bir mülteci botu ve kıyıya vuran bir bebeğin cansız bedeni dünya basında infial yarattı. Mültecilerin yaşam koşulları ve Avrupa hükümetlerinin mültecilere karşı gösterdiği tutum konusunda bir eşiği kırması umulan olayla ilgili Twitter’da #KiyiyaVuranInsanlik etiketiyle 125 binden fazla tweet atıldı, büyük yayın organları gelişmeye yer verdi.
  • Almanya’da Refugees Welcome isimli bir girişim mülteciler için Airbnb modelini uyguluyor. Yaşadıkları ülkeden çeşitli sebeplerle gitmek zorunda olan insanlar için barınma sorununu etik bir şekilde çözmeyi amaçlıyor.
  • Macaristan’ın son dönemde göçmenlik yasasının ihlali üzerine aldığı tedbirlerden en sonuncusu reklam ajansı JWT Budapest ile anlaşarak göçten caydıran bir mesaja sahip kampanya hazırlama fikriydi. Macaristan hükümeti, bu hareketiyle Macaristan’daki reklam sektörünü şaşkınlığa uğratması üzerine reklam ajansı aracılığıyla beyan verdi. Beyanda özellikle Stay out of Hungary (“Macaristan’dan Uzak Durun”) mesajını oluşturan JWT Budapest’in korunması dikkat çekti.
  • ABD Başkanı Barack Obama’nın Alaska’ya yaptığı ziyarette selfie çubuğu kullanması internetin gözünden kaçmadı.

Görsel: Instagram, White House

  • ABD başkanlık seçimleri sürecinin popüler kültüre meze olan ismi Donald Trump’ın imajı ile Obama’nın 2008’de kullandığı logo arasındaki benzerlik dikkat çekti. Obama’nın logosunu ters çevirip rengi sarı yapıldığında figür Trump’ı anımsatıyor.

Görsel: Twitter, Matthew Gordon

  • ABD’deki başkanlık seçimlerine yönelik kampanya sürecinde adaylardan Rand Paul da bu hafta kendi adına bir akıllı telefon uygulaması çıkartmasıyla gündemdeydi. Paul’un takvimi, kampanya süreciyle ilgili haberleri, videoları içermenin yanı sıra kendisini meme olarak kullanma ve portresini içeren selfie çektirme gibi seçenekleri olan uygulama “Easter Egg” adlı gizli bir oyun da içeriyordu. Uygulamanın kötü bir fikir olduğu görüşü internetteki yansımalarıyla öne çıktı.
  • Kantar Worldpanel ComTech tarafından yapılan pazar araştırması Mayıs-Temmuz ayları arasında Avrupa’nın en büyük beş ülkesinde Android cihaz kullanımının düştüğü gözlemlendi. İlk kez akıllı telefon alanların oranında da %4’lük bir düşüş yaşanırken %27 kadar kullanıcının da Android’den iOS’a geçtiği ortaya çıktı.
  • Statista pazar payı istatistikleri Windows 10’un, yaklaşık bir ay içinde, dünyadaki geleneksel bilgisayarlarda kullanılma oranıyla OS X Yosemite ve diğer işletim sistemlerinin önüne geçtiğini gösterdi. Dünyada en çok kullanılan işletim sistemi ise Windows 7.
  • Avustralya Devlet Üniversitesi’ndeki bir doktora öğrencisi “Conical Spearbutt of Navan” adlı İrlandalılardan kalan bir tarihi eseri üç boyutlu yazıcıyla kopyaladı. Demir çağından kaldığı düşünülen mızrak sapının bir silah veya müzik aleti olarak kullanıldığı tahmin ediliyor.

Görsel: Engadget

  • Geçen hafta bir çiftin boşanmaları ardından mahkeme binası önünde beraber gülümseyerek selfie çekmelerinin ardından boşanan başka çiftler de sosyal medyada #divorceselfie etiketi altında mutlu fotoğraflarını paylaştı.
  • Avril Lavigne ise Nickelback grubunun solisti Chad Kroeger ile boşandıklarını bu hafta Instagram hesabında geçmişte beraber çekildikleri mutlu bir fotoğraf eşliğinde duyurdu.

Sosyal Ağlar/Uygulamalar/Dijital Yayın

  • Facebook 2015 ikinci çeyrek küresel ve yerel kullanıcı sayılarını açıkladı. Haziran 2015 itibariyle her gün 968 milyon kişi Facebook’u ziyaret ediyor. Üye sayısı da %13 artış göstererek 1,49 milyara ulaştı. Bu veri dünya internet nüfusunun yarısı anlamına geliyor.
  • Türkiye’de ise 39 milyon kullanıcıyla her iki kişiden birisinin Facebok kullandığını görüyoruz.
  • Facebook aldığı reklamların ROI analizini yapan aracı Conversion Lift’e yaptığı güncellemeyle aynı amaca sahip birden fazla reklam kampanyasının analizini yapma imkanını veriyor. Böylece platformda hangi kampanyanın daha iyi bir yönteme sahip olduğu daha sağlıklı şekilde anlaşılabilecek.
  • Twitter ve Tumblr’da doğal ve kullanışlı formatla kullanılan pop-up video oynatıcı sistemini son olarak Facebook da mobil uygulamasına adapte etmeyi planlıyor.
  • Sosyal ağ devi, kar amacı gütmeyen kuruluş Summit Public Schools ile anlaşarak kişiselleştirilebilir öğrenme planı sunan bir yazılım geliştirdi. PLP adıyla geçen yazılım, öğrencilerin kısa ve uzun vadeli hedeflerini takip etme işlevini görürken Facebook bu hizmetini ABD’deki okullara ücretsiz olarak sağlamayı hedefliyor.
  • App Annie adlı uygulama analizleri yapan şirket; ABD’de tüm zamanların en çok yüklenmiş iOS uygulamalarında birinci sırada Facebook, ikinci sıradaysa sosyal ağa ait Messenger’ın olduğunu gösterdi. İlk beşte yer alan diğer uygulamalarsa sırasıyla; YouTube, Instagram ve Skype.
  • Twitter, önümüzdeki yılbaşı için kişiselleştirilmiş kartpostal hazırlayan bir araç geliştiriyor.

Görsel: Twitter, CrimboStory

  • Twitter küçük ve orta ölçekli şirketlerin kendi reklamlarını yapmalarını sağlayacak reklam platformunu 200’den fazla ülkeye açtı. Yeni eklenen ülkeler arasında Türkiye de bulunurken platform 15 dilde reklam ve hedefleme yapabilecek.
  • Twitter’ın bir diğer yeniliği de iOS ve Android uygulamalarında zaman akışına takip edilecek hesap önerileri özelliğini kazandırması oldu.
  • Spotify’ın mobil uygulamalarında talep ettiği izinlerin değişimine 23 Ağustos Pazar Gazetesi’nde yer vermiştik. Tartışma yaratan yeni gizlilik sözleşmesi yenilenerek ortam için daha elverişli bir zemin yaratıldı.
  • Skype; iOS ve Android uygulamalarını güncelleyerek kaydırma jesti ve gelişmiş navigasyon ile arama özellikleri ekledi.
  • Son güncellemesiyle beraber Meerkat’te kullanıcılar seyircileri için anket açabilecek, yayınlarına etiket atayabilecek ve “Show & Tell” özelliğiyle de yayınlarına telefonlarından fotoğraf ekleyebilecek.

https://vine.co/v/eIL1wYAwvjL/

Pazarlama

  • PornHub, marka bilinirliğini “mutluluk” olarak konumlandırmaya devam ediyor. Bu hafta “Kendinizden başka insanları nasıl mutlu edersin?” sorusunu sordu ve verilen yanıtlar arasından birinci olan isme 25 bin dolar eğitim bursu vereceğini açıkladı.
  • Dünya Barış Günü’ne özel olarak McDonald’s ile ortak burger hazırlama teklifi sunan Burger King, bu teklifin reddinden sonra Amerika Birleşik Devletleri’ndeki tüm burger zincirlerine çağrıda bulunarak kampanyanın içeriğini genişletti.
  • SEK, bu yaz kahveseverlere sunduğu yeni ürünü Soğuk Kahve için eğlenceli bir kampanya hazırladı. Hipsterların kahve tutkusunu ve takıntılarını konu alan üç reklam filmi haftanın en beğenilen kampanyası oldu.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “//connect.facebook.net/en_GB/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Hipsteri KriziAni gelişen hipsteri krizine SEK Soğuk Kahve! #HipsterlarAğladı

Posted by SEK Dünyası on Tuesday, 1 September 2015

  • IKEA, Asya pazarını hedefleyerek PES’in Oscar ödüllü filmi Fresh Guacamole’yi andıran bir reklam filmi hazırladı. IKEA’nın yemek malzemeleri ise mutfak dolabı, ampul, kapı kolu gibi eşyalardan oluşuyor.
  • Honda’nın yeni SUV modeli HR-V için hazırlanan yeni reklam filmi Japonya’ya özgü senkronize yürüme disipliniyle doğallığın ahengini harmanlayan bir koreografiden oluşuyor. Filmin dinamik ve eğlenceli uslubu da ilgi çekici.

https://www.youtube.com/watch?v=7-VXL156QDo

  • Australia Tourism Japon turistlere yönelik hazırladığı GIGA Selfie adlı kampanyayla 115 metre öteden selfie’lerinin çekilmesini sağlıyor. Kampanyaya özel yaratılan platforma çıkan turistin akıllı telefonundaki ilgili uygulamaya komut vermesinden 5 saniye sonra 115 metre ötedeki sabit kamera selfie’yi çekiyor ve anında telefonuna e-posta olarak iletiyor.

https://www.youtube.com/watch?v=LQNexfnYg8E

  • Londra’da bulunan 10 müze dört gün boyunca #MuseumInstaSwap etiketi üzerinden koleksiyonlarına ait paylaşımlarını bir araya getirdi. Diğer müzeleri ve sanat severleri de harekete geçiren etiket, Instagram’ın sanat tarihi ve kültürel hafıza açısından oldukça faydalı şekilde kullanılmasına sebep oldu.
  • Sony, Android tv sistemi ve Processing 1 ile en iyi görüntü kalitesini bir araya getirdiği X90C BRAVIA 4K Ultra HDTV modeli için her bir detayını havai fişeklerin egemenliğiyle kutladığı bir reklam filmi hazırladı.

Manşet Görseli: Robin
Editörler: İpek Altun, Mert Serim
Katkıda bulunan: Yalçın Pembecioğlu