Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bigumigu Pazar Gazetesi[5 Haziran]

Bigumigu Pazar Gazetesi[5 Haziran]

Dijital nesil için haftanın gündemi.

YAŞAM

“Anne ben iyiyim”

Dünyayı gezen 27 yaşındaki Jonathan Quiñonez, ülkelere ve politikalara göre değişmeyen, evrensel bir durumu Instagram konsept hesabına dönüştürüyor. Dünyanın neresinde olursa olsun Quiñonez, “Anne ben iyiyim.” mesajını Instagram’dan vermeye devam ediyor.

Görsel: Instagram

Singapur’da kitap otomatı

Singapur’un bağımsız kitap evlerinden BooksActually, kitap otomatı hazırladı. Kurgu ve edebiyat eserleriyle bilinen kitap evi sahip olduğu iki otomatı Singapur Ulusal Müzesi’ne ve Singapur Turist Merkezi’ne yerleştirdi.

Görsel: BooksActually

Avustralya’da trafik ışıkları yere konuyor

Avustralya’daki New Wales eyaleti yöneticileri Aralık ayından itibaren Sidney’deki trafik ışıklarını yere koyma kararı aldı. Çünkü tüm yayalar karşıdan karşıya geçerken dahil sürekli olarak telefonlarına bakıyor.


Çin’de kadınlara özel geniş park yeri

Çin’in güneydoğusunda yer alan Hangxinjing otoyolunda yer alan Tonglu Servis Alanı’nda kadınlara özel olarak ayrılan park alanı yapılan cinsiyet ayrımcılığından ötürü tepki çekti. Tonglu’nun yöneticisi Pan Zhuren, Qianjiang Akşam Haberleri‘ne yaptığı açıklama da kadın sürücülerin park yaparken yaşadıkları zorluğa istinaden bu uygulama gerçekleştirilmiş.

Görsel: Xinhuanet

Yaşlı otomobiller Paris sokaklarından kovuluyor

Hava kirliliği ve çevre bilinci konuların değerli konu başlıkları haline gelmesiyle birlikte siyasilerin aldığı kararlar da bu tabanı destekler yönde oluyor. Le Monde’nin haberine göre 1 Temmuz’dan itibaren 1997’den önce kaydedilmiş otomobillerin ve 1999’dan önce kaydedilmiş motosikletlerin Paris trafiğine çıkması yasaklanacak.


Elon Musk’a göre gerçekliğin simülasyon olmama ihtimali milyarda bir

Vox Media’nın düzenlediği Code Conference‘da konuşan Elon Musk, panelin sonunda gelen “Yaşadığımız gerçekliğin gerçek olmama, simülsyon olma ihtimali üzerine düşündünüz mü?” sorusunu yorumlayan Musk, yaptığı hesaplamalar neticesinde dünyamızın ve varlığımızın bir simülsayon olmama ihtimalinin milyarda bir olduğunu söyledi.


Elon Musk’ı korkutan tek bir yapay zeka şirketi var

Elon Musk aynı oturumda Google, Apple, Facebook, Microsoft gibi teknoloji devlerinin geliştirdiği yapay zekalar ve robotlar hakkında konuştu. Robotlara karşı her zaman mesafeli yaklaşan ve yapay zekanın dünyayı geçirmesini önlemek için bağış yapan Musk, kendisini endişelendiren tek bir yapay zeka şirketi olduğunu söyledi. Musk isim vermekten kaçınsa da herkes bu ismin Google olduğunu öngörüyor.


Tinder’a transeksüel birey seçeneği gelecek

Code Conference’daki oturumunda Tinder CEO’su Sean Rad, flört uygulamalarını transeksüel bireyler için daha iyi bir platform haline getirmek için çalışmalarını sürdürdüklerini açıkladı.


The Sims’de cinsiyet ayrımına elveda

The Sims 4’da yapılan son güncellemeyle birlikte oyun içerisindeki tüm cinsiyetçi kavramlar ortadan kalkıyor. Erkek kıyafetleri, kadın saç stilleri gibi tüm kavramlar tarihe karışıyor.


FBI, insanları dövmeleriyle takip edecek

Electronic Frontier Foundation tarafından ortaya çıkarılan bir yazılım, FBI’ın insanları dövmelerine göre tanıma ve listeleme amacında olduğu ortaya çıktı. İfade özgürlüğü ve kişisel bilgi gizliliğinin ihlali olarak algılanabilecek olan bu durum yapay zeka ve görsel tanımlama teknolojilerine dayanıyor.

Görsel: EFF

Muhammed Ali hayatını kaybetti

Efsanevi boksör Muhammed Ali, 74 yaşında solunum yollarında yaşadığı sorundan ötürü hayatını kaybetti. Parkinson hastası olan eski ağırsiklet boks şampiyonu olan sporcu, Sports Illustrated tarafından “Yüzyılın Sporcusu”, BBC tarafından da “Yüzyılın Spor Adamı” seçildi. 1964’te, 22 yaşında ilk dünya şampiyonluğunu kazanan Muhammed Ali, 3 dünya şampiyonluğu olan ilk boksör unvanını kazanmıştı.

KÜLTÜR-SANAT

Studio Ghibli’nin yeni filminden ilk fragman

Studio Ghibli’nin eş yapımcılığı üstlendiği The Red Turtle‘ın ilk fragmanı yayınlandı. Hollanda doğumlu İngiliz yönetmen Michael Dudok de Wit‘in yönetmenliğini üstlendiği film Cannes Film Festivali’nde gösterilen yapımlar arasında yer aldı.


Bryan Cranston, Pablo Escobar’a karşı

ABD vizyon tarihi 13 Temmuz olan The Infiltrator, Pablo Escobar’ın hayat hikayesini işliyor. Amerikalı bir gizli ajanı canlandıran Bryan Cranston ise Pablo Escobar’ı yakalamaya çalışıyor.


Yeni Voltron’dan yeni fragmanlar

Hafta başından bu yana bir dönemin ve birçok neslin animasyon yapımı olan Voltron: Legendary Defender’a ait fragmanlar yayınlandı. Yayınlanan diğer fragmanlara ise buradan, buradan ve buradan erişebilirsiniz. Seri ise 10 Haziran’da yayınlanmaya başlayacak.


Harry Potter’ın tiyatro oyunundan ilk fotoğraflar

Harry Potter’ın tiyatro oyunundan ilk fotoğraflar yayınlandı. Ginny’den Harry’ye, Hermonie’den Ron’a ve Albus Potter’a kadar evrenin iki büyük ailesinin üyeleri Harry Potter Play isimli resmi Twitter hesabından yayınlandı.

Görsel: Harry Potter Play

Amazon Japonya orijinal yapımlarını açıkladı

Amazon’un talebe dayalı yayın servisi Prime’ın Japonya bölgesinde yayınlamak için Japon kültürünün kayda değer süper kahraman yapımlarından Kamen Rider ve Ultraman serilerini bünyesine kattığını açıkladı.


Björk’ün son albümü sanal gerçekliğe taşınıyor

İzlanda’nın ve müzik dünyasının ikonik isimlerinden Björk, 2015’te yayınladığı son albümü Vulnicura’nın tamamını sanal gerçeklikle yeniden hazırlayacak. Albümün açılış parçası olan stonemilker’ın müzik videosu da sanal gerçeklik içinde hazırlanmıştı.

TASARIM

Vans ve Nintendo’dan 8-bit ayakkabılar

Video oyun dünyasının en eski aktörlerinden Nintendo, spor giyimin kayda değer isimlerinden Vans ile işbirliği yaparak, oyun dünyasının kült isimlerini ayakkabılara taşıdı. Nintendo’nun nevi şahsına münhasır oyunları; Legend of Zelda, Duck Hunt, Donkey Kong ve Super Mario’dan ikonik kesitler Vans’in bir o kadar nadide tasarımları olan Authentic Canvas, Sk8-Hi, Old Skool ve Slip-On ile buluştu.

Görsel: Vans

Süper Kahramanların En Büyük Kötüleriyle Krüw’dan Villainz Sergisi

İstanbul merkezli sanatçı kolektifi Krüw, 90’z sergisinden sonra şimdi de Villiainz ile süper kahramanların en büyük kötülerini eserlerine aktarıyorlar. Sergide yer alacak sanatçılar arasında Burak Şentürk, Can Dağlı, Derin Çiler, Tayfun Pekdemir, Kaan Bilaloğlu, Selin Çınar, Murat Kalkavan, Can Gürgül, Uçman Balaban, Cins, Bertan Berkol, Yavuz Öztürk, Burak Beceren, Ham, Bülent Gültek, Uzay Çöpü yer alıyor.


JR, Louvre’un Simgesi Cam Piramidi Kaybetti

Geniş ölçekli sokak sanatı çalışmalarıyla tanıdığımız Fransız sokak sanatçısı JR, Louvre Müzesi’nin cam piramidin dış cephesindeki camları, müzeye ait siyah-beyaz fotoğraf baskılarıyla kapladı. Göz yanılmasına sebep olan fotoğraf yerleştirmesi, Louvre Müzesi’nin simgesi halindeki yapıyı adeta yok etti.

Görsel: JR

REKLAM-PAZARLAMA

Basketbolun unutulmaz isimlerinden birisi olan Shaquille O’Neal, Lyft’in içerik serisi Undercover Lyft’te yer alarak bir Lyft sürücüsüne büründü. Farklı peruk ve kıyafetlerle kılık değiştiren emekli basketbolcu hem büründüğü rollerle hem de tepkileriyle oldukça neşeli anlar yarattı.


Spotify’dan sponsorlu çalma listeleri

Spotify, reklam alanını genişleterek çalma listelerinde markalarla birlikte çalışmaya başladı. Popüler çalma listelerinin arka fonları artık markalar için bir sergi alanına dönüşecek.

Görsel: Spotify


L’Oréal Snapchat lensi kullanan ilk güzellik markası oldu

Snapchat’in yüz tanıma teknolojisiyle yaratıcı içerikler sunduğu özelliği lensler kısmına L’Oréal ile birlikte çalışarak makyajlı selfie’ler yapmayı sağlayan bir lens yayınladı. Yüz değiştirmenin ve makyajın bu kadar iç içe olduğu bir özellik içinde bunca zaman sonra yer alan güzellik endüstrisi de L’Oréal ile birlikte Snapchat’e adım atmış oldu.

Görsel: Adweek


Twitter atlıkarınca reklam modelini deniyor

Farklı modeller ve özelliklerle kullanıcılarını kendine bağlamaya çalışan Twitter, markalar için de yeni reklam modeli olan atlıkarınca özelliğini test ediyor. Bu özellikle markalar içeriklerinde birden fazla görseli sağa kaydırma aksiyonuyla yerleştirebilecek.



Kaybolmayı Önleyen Akıllı Ayakkabı: Sneakairs

İngiltere merkezli havayolu şirketi easyJet, turistlerin sık sık karşılaştığı kaybolma ve yol bulamama problemini çözmek istedi ve internet bağlantılı, titreşimle gideceğiniz yönü bulmanızı sağlayan Sneakairs bir çift spor ayakkabı tasarladı.

https://www.youtube.com/watch?v=Ycp16t6qr8M

DİJİTAL-MOBİL

Uber’den Amsterdam’a özel servis: UberBIKE

Bisikletin şehri Amsterdam için Uber özel bir servis yayınladı. UberBIKE olarak yer alan model, kullanıcıların yolculuk sırasında bisikletlerini aracın arkasına koymasını sağlıyor. Bisikletin, motorlu taşıtlardan daha kıymetli olduğu bu şehirde, bisikletinizi yanınızdan ayırmak zorunda da kalmayacaksınız.

Görsel: Uber

İnternet sitenizin mobil uyumunu Google’la kontrol edin

Think With Google, küçük ölçekli işletmelerin internet sitelerini kontrol etmeleri için bir mobil internet sayfası hız testi aracı yayınladı. Mobil uyumluluğu, mobil hız ve masaüstü hız olarak üç metrik üzerinden analiz eden araç internet sitenizi nasıl iyileştirebileceğiniz konusunda da rehberlik yapıyor.

Görsel: Think With Google

Instagram’dan küçük işletmelere analiz sayfası

Instagram logo değişimi sonrasında yaşadığı değişime devam ediyor ve kurumsal kullanıcılarına detaylı analitik sayfası sunmaya başlıyor. Böylece şirketler içeriklerinin etkileşim, erişim, haftalık raporlama gibi veri kalemlerine erişebilecekler.

Görsel: Instagram

PayPal Türkiye’deki faaliyetlerini durduruyor

31 Mayıs sabahı internet sitesi üzerinden yaptığı bir açıklamayla dünyanın en büyük çevrim içi para transferi hizmeti PayPal, Türkiye’den çekildiğini açıkladı. BDDK’nın yaptığı açıklamaya göre; BDDK diğer ödeme sistemleri gibi, sunucularını Türkiye’ye taşıma talebinde bulunmuş ve PayPal da bunu redderek Türkiye’den çekilme kararı almış. Bu konudan ise en çok etkilenecek kesimlerden birisi de küçük ölçekli veya serbest çalışan yaratıcı sektör çalışanları olacak. Çünkü yurtdışına satış yapma imkanları neredeyse sıfıra iniyor.

Bu gelişmeden birkaç gün sonra ise BKM, kendi dijital ödeme sistemi olan Troy‘u duyurdu.

Görsel: PayPal

Emoji kütüphanesine 72 yeni emoji

Emojileri düzenlemek ve yayınlamakla sorumlu olan Unicode Uzlaşısı, avakadodan selfi’ye kadar genişleyen yeni seçeneklerle kütüphaneye eklenecek 72 yeni emojiyi duyurdu. Bu yeni emojilerin klavyelerimiz bu ay sonunda eklenmesi bekleniyor.

Görsel: Unicode

Facebook kendi emoji setini yayınladı

Facebook da Google, Apple, Samsung ve niceleri gibi kendi emoji setini yarattı. Messenger içinde aktif hale gelen emojiler her zaman kullandığımız emojilerin Facebook’ta kendi karakteristik çizimleriyle görünmesi esasına dayanıyor. Ve iOS 8.3 ile birlikte hayatımıza giren farklı renkteki emojiler burada da aktif olacak.

Görsel: Facebook


Instagram algoritma tabanlı gösterime başlıyor

Mart ayında bir anda tüm Instagram kullanıcılarının paniklemesine neden olan Instagram içeriklerinin listelenme mekaniği değişiyor. Kronolojik olarak listelenen içerikler artık algoritmik olarak gösterilecek.


Twitter’dan sanal gerçeklik için NBA ve Samsung işbirliği

Twitter, mecrasına özel içerikler üretmeye devam ediyor. Sanal gerçeklik destekli videolar üretmek ve içerik olarak da NBA maçlarını kullanmak isteyen mecra, Samsung Gear VR’a özel üretim yapmak için iki isimle birlikte bir anlaşmaya imza attı.


Tweet atarken Periscope yayınına başlanılabilecek

Twitter, kullanıcılarının tweet atarken doğrudan Periscope yayına başlamalarını sağlayacak yeni bir özelliği test ediyor. Böylece kullanıcılar uygulamadan ayrılmadan canlı yayın yapmaya başlayabilecek.


Snapchat günlük aktif kullanıcı sayısında Twitter’ı solladı

Bir süredir kaçınılamaz sonu ertelemeyi ve düşüşünü geciktirmeye çalışan Twitter, yeni özellikler ve modellerle kullanıcılarını ağı üzerinde tutmaya çalışıyor. Fakat bu sırada diğer kulvardan gelen Snapchat, günlük 150 milyon aktif kullanıcısıyla Twitter’ı geride bıraktı.

TEKNOLOJİ-BİLİM

Mophie’den kablosuz şarj özellikli kılıf

İki yıldır SXSW’e St. Bernard’larla katılan ve pili bitenlere mobil şarj imkanı sunan Mophie, kablosuz şarj desteği sunan akıllı telefon kılıflarını tanıttı. Mophie, akıllı telefonlara özgü olan ve doğrudan cihazın desteklemesi gereken bir özellik olan kablosuz şarjı kılıf formuna sokarak daha erişilebilir bir yapıya dönüştürdü.


Aynı anda birden fazla cihazı şarj edebilen çıkartmalar

Kickstarter’da fonlanmakta olan Energysquare, akıllı telefonların arka yüzeyine takılan bir çıkartma ve bir şarj düzleminden oluşuyor. Bu iki öğe bir araya geldiğinde ise şarj işlemi başlıyor. Düzlemin en önemli özelliklerinden birisi ise aynı anda birden fazla cihazı eşit enerjiyle şarj edebiliyor oluşu.


Microsoft, HoloLens’in işletim sistemini sanal gerçeklik geliştiricilerle paylaşıyor

Microsoft’un karma gerçeklik olarak tanımladığı hologram gözlüğü HoloLens, sanal gerçeklik gözlüğünü de bünyesine katmak için işletim sistemini geliştiricilerle paylaştı. Aktif olarak HTC Vive ile ortaklık kuran Microsoft’un bu adımı diğer geliştiriciler için de açık mektup değerinde.


Visa’dan olimpiyat atletlerine temassız ödeme yüzüğü

2016 Rio Olimpiyatlarında yer alacak olan Team Visa atletlerine NFC destekli akıllı yüzük geliştirildi. Visa’nın öncülüğünde geliştirilen yüzükler sporcuların cüzdan taşımadan kolayca alışveriş yapmasını sağlıyor.

Görsel: Business Wire

Walmart, depolarını drone’larla kuşatacak

Amerika Birleşik Devletleri’nin büyük perakende şirketlerinden Walmart, depolarındaki organizasyon yapısını drone’ların üzerine kurmaya başladı. Amazon’un bir süredir uyguladığı drone depo çalışanı sistemiyle hem iş gücünden hem de süreden tasarruf sağlanacak.


Walmart teslimatında da Uber ve Lyft kullanacak

Walmart’ın bir diğer yeniliği de kullanıcıların çevrim içi yapılan siparişlerinde teslimat tercihi olarak Uber ve Lyft’i seçebilecek olması.


Robot Zenbo Ailenizin Bir Parçası Olmak İstiyor

Asus yönetim kurulu başkanı Jonney Shih’in Computex 2016’da tanıttığı ev robotu Zenbo, trend halini alan robot akımının son dönemdeki en iddialı temsilcilerinden biri. Robotik bilgisayarların her eve girmesini ve bu teknolojiye herkesin ulaşmasını isteyen Asus; ev işlerinde yardımınıza koşan, eğlence amaçlı kullanılabilen ve dahası sizlere arkadaşlık edebilen Zenbo’yu geliştirdi.


Sanal gerçeklikte Netflix yapımı seçmek

Netflix’in düzenlediği hack günlerinde geliştirilen “The Netflix Zone” isimli sanal gerçeklik deneyimi, Netflix yapımlarını eski usül film dükkanından alıyormuş hissini yaratıyor. Her şeyi internetten ve istediğimiz anda izlemeye alıştığımız bu dönemde yaratılan deneyim, bir çırpıda VHS kaset dönemine gitmemizi sağlıyor.


Segway geri dönüyor!

RISE 2016’da tanıştığımız Segway’in üst şirketi Ninebot, teknoloji dünyasının en eski hoverboard‘unun yeni modelini tanıttı. Segway miniPRO modeli, geleneksel tasarıma yapılmış bir modern dokunuşla karşılıyor. Kişisel araç, saatte 16 km hızla 22 kilometre gidebiliyor.

Editör: Mert Serim
Katkıda bulunanlar: Aygül Pembecioğlu
Manşet görseli: Instagram