Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bigumigu Pazar Gazetesi[4 Aralık]

Bigumigu Pazar Gazetesi[4 Aralık]

Dijital nesil için haftanın gündemi.

Popüler-Kültür

Google Earth ile gezegenin 32 yıllık dönüşümü

Google, 2013’te Google Earth projesinin gelişimi için derlediği veriyle Timelapse isimli bir araç yayınlamıştı. 1984’ten bugüne yaşanan değişimi, dünyanın herhangi bir noktasına odaklanarak gözlemleyebiliyorduk. Bu hafta ise Google, bu aracı yenileyerek yelpazeyi 2016’ya kadar genişletti. Ormansızlaşma, kuraklık, küresel iklim değişikliği, betonlaşma ve niceleriyle Google adeta yok ettiğimiz gezegene dönüp bir bakmamızı istiyor.

Görsel: Google

Kopenhag’da otomobilden çok bisiklet var

Doğayı ve şehri koruyan ulaşım modeli bisikletler tüm dünyada yaygınlaşmaya ve popülerleşmeye devam ediyor. Şehir içi ulaşımda bisikletin otomobil sayısını geçtiği ilk şehir ise Danimarka’nın başkenti Kopenhag oldu. Geçtiğimiz yıl trafiğe çıkan 35.080 bisikletle birlikte şehirdeki toplam bisiklet sayısı 265.700 oldu. Öte yandan şehirdeki otomobil sayısı ise 252.600.

Görsel: Colville-Andersen


Haftanın Fragmanları

Assassins’s Creed’den kovalamaca sahnesi

Sherlock’un 4. sezonundan kısa kesit

Marvel ve DC kalıplarının dışında bir süper kahraman filmi: Sleight

Matt Damon Çin’in mistik canavarlarına karşı: The Great Wall

Black Hawk Down ve Ghostbusters füzyonu: Spectral

Çok satan romandan uyarlama: The Shack

Mad Max’in Çin yorumu: Mad Shelia

Mythbusters esintili Netflix yapımı: White Rabbit Project

The Comedian ve başrolde Robert de Niro

Obama’nın hayatını işleyen Netflix orijinali Barry’nin ilk fragmanı


Drake bu yıl da Spotify’ın en popüler sanatçısı

Geçtiğimiz yılın en çok dinlenen müzisyeni olan Drake, bu yıl da lider oldu. En çok dinlenen şarkı ve albüm sıralamalarında Drake birinci olurken, Rihanna da en çok dinlenen kadın sanatçı oldu.

Görsel: Spotify

Alto’s Adventure’ın yaratıcılarından yeni oyun

2015’in en iyi mobil oyunlarından birisi olan, mutlak huzur ve dinginlik içerisinde kayak yaptığımız Alto’s Adventure’ın yaratıcıları Built by Snowman, 2017’de yayınlacakları ikinci oyunun duyurusunu yaptı. 2016’da yeni bir oyun yayınlamayan ekip Where Cards Fall ve Distant isimli iki oyun yayınlayacak. Tıpkı Monument Valley’in yaratıcısı ustwo gibi Built by Snowman de gelecek vadeden ve kalitelisini önceki işleriyle temenni eden stüdyolar arasında yer alıyor.


Tek parmakla sansür modası

YouTube kullanıcısı Aimee Davison, internette dolaşırken Japon sanatçı Sky-freedom’ın çizimine denk geliyor ve bunu gerçek hayatta denemeye çalışıyor. İşin can alıcı kısmı, ayna karşısında sadece işaret parmağını kullanarak hem memeleri hem de vajinayı kapatmak. Davison’ın yayınladığı video internete yayılınca birçok kişi de tek parmakla kendini sansürlemeye çalıştı.

Görsel: Youtube, 9gag

Birbiriyle konuşan Amazon Echo ve Google Home

Adam Jakowenko, evindeki akıllı hoparlör-ev asistanı ürünlerini birbiriyle konuşacak şekilde bir düzenek hazırladı ve iki büyük rakibi karşı karşıya getirdi. Aynı pazar içinde rakip olan Amazon’un Echo’su ve Google’ın Home’u, basitçe sorulan bir soruyla birbirini tetikledi ve kısır döngüye girdi.


Üniversiteyi kazandıklarını Snapchat’ten öğrendiler

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki University of Wisconsin-Green Bay yeni dönem öğrencilerine kabul aldıklarını söylemek için Snapchat’i kullandı. Üniversite yetkililerinin WBAY‘e yaptığı açıklamada geleneksel kabul mektupları yerine gençlerle onların iletişim kanalları üzerinden bağ kurmayı tercih ettiklerini söyledi. Üniversiteyi kazandığını öğrenen gençler, yanıt olarak da heyecanlarını yansıttığı snap’lerle yanıt vermişler.


CNN, Casey Neistat’ın şirketini satın alarak yeni bir medya şirketi kurdu

Film yönetmeni ve YouTube yıldızı Casey Neistat, mobil video uygulama Beme’nin CNN tarafından satın alındığını açıkladı. İki taraf için de yeni bir başlangıç anlamına gelen bu satın almayla Neistat, CNN’in genç nesille iletişim kurmasını hedefleyecek bu yeni şirket, hikaye anlatıcılığını öne çıkaracak. Casey Neistat, Beme’deki CTO unvanıyla birlikte yeni şirketin kıdemli yapımcısı olarak görev alacak. Kendisi süreci ve hislerini yayınladığı bir video ile paylaştı.

Tasarım-Sanat

Childish Gambino yeni albümü “Awaken, My Love!”ı yayınladı

Müzisyen, yazar ve oyuncu olan Donald Glover, müzisyen alt kimliği Childish Gambino olarak 3. stüdyo albümünü yayınladı. Donald Glover aynı zamanda FX’te yayınlanan Atlanta isimli dizinin de yaratıcısı konumunda. Bu yaratıcı zihni, aşina olduğumuz endüstri içinden Adweek de endüstriyi seçillendiren genç isimleri derlediği Young Influentials listesinde yer verdi ve dergisinin kapağına taşıdı.

Glover, albümünün açılış parçası olan Me and Your Mama için de sanal gerçeklikte bir performans sergiledi. Bu canlı performansı ücretsiz yayınlanan PHAROS Earth uygulaması üzerinden deneyimleyebilirsiniz.

spotify%3Aalbum%3A0jR6E4KQGrVLbnG6Fw3pe9


5 bölümlük mini belgesel: Kabus Kerim’le Köklere Dönüş

Red Bull’un hazırladığı ve 5 bölümden oluşan Kabus Kerim’le Köklere Yolculuk serisi 25 Kasım’da yayınlandı. Kabus Kerim’in müziğine ilham veren kültürlerin, sample’ların (ses kesiti, numune) peşinden gidiyor. Ortama 7 – 9 dakikadan oluşan bölümlerin dış sesi de Kabus Kerim. Böylece seriyi izlerken bir yandan da Türkçe rap’in geçmişine, yöresel seslerin ve müziklerin küresel müzik endüstrisine nasıl etki ettiğine ve bir hayata tanık oluyoruz.


Pınar Öğün ve Mehmet Ali Alabora’nın kısa filmi Exhibit, London Lift-Off Online Festivalinde

2013 yılından beri İngiltere’de yaşayan oyuncu Pınar Öğün ve yapımcı Üstün Canga tarafından 2015 yılında kurulan Be Aware Productions yönetmenliğini Öğün’ün yardımcı yönetmenliğini ise Mehmet Ali Alabora’nın yaptığı ilk yapımları Exhibit (Sergi) ile London Lift-Off Festival’de yer alıyor ve festival süresince bir hafta boyunca internetten izlenebiliyor. Filme oy vermek içinse Vimeo üzerinden tüm filmlerin kiralandığı sayfaya, filmin ismini yorum olarak yazmak yeterli.


Simetriyle ortaya çıkan yüzler

Studio Recode’da sanat yönetmeni olarak çalışan Cihangir Öziş, karakter tasarımı sürecine bir tutam da hikaye katarak I See Heads projesini ortaya çıkarmış. Birçok mobil uygulama ve dijital araçla popülerleşen ayna efekti fotoğrafların belirli bir eksendeki simetriğinin fotoğrafın diğer alanına yansıtılması prensibine dayanıyor. Cihangir Öziş ise bu efekti yaratıcılığını tetiklemek için kullanmaya karar vermiş.

Görsel: Cihangir Öziş

Gelirinin tamamını sokak hayvanlarına bağışlayan çanta tasarımları

Burçak Beşlioğlu, İnci Kutay ve Barınak Gönüllüleri ve Hayvanlara Yaşam Hakkı Derneği (BGD) yıllardır ortak bir amaç için çalışarak sokak hayvanlarına yardım ediyor. Tasarımcılar ve sanatçılar tarafından hazırlanan koleksiyondan kazanılan tüm gelir sokak hayvanlarının ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılıyor.

Görsel: Burçak Beşlioğlu

2017 Pirelli Takvimi’nde ünlü oyuncular ruhsal çıplaklıklarıyla öne çıkıyor

Bu yıl Pirelli Takvimi dönüşümüne devam edip kadınları dış görünüşleri ve çıplaklarıyla değil kişiliğe değer vererek, duyarlılıkla ve kendi olma cesaretine sahip olmakla kurguluyor. Alman fotoğrafçı Peter Lindbergh tarafından hazırlanan 2017 Pirelli Takvimi’nin balığı ise Duygusal olarak belirlendi.


Urban Outfitters’dan The Weeknd koleksiyonu

The Weeknd, Urban Outfitters’la işbirliği yaparak yeni albümü Starboy için bir koleksiyon hazırladı. Müzisyenlerin kendi tasarımlarını hazırladığı bu tip çalışmaların da bir trend haline dönüştüğünün sinyallerini veriyor. Daha önce de Justin Bieber, H&M’le çalışarak Purpose turu için bir koleksiyon hazırlamıştı.

Görsel: Urban Outfitters

Adidas kadın futbolcular için krampon tasarladı

Adidas, kadınlara odaklanarak yeni krampon serisi hazırladı. Kadınların sesi olmak adına bir adım daha atan Adidas, kadın kramponlarının aidiyet yaratması için pembe olması gerekmediğine ve kadınlar göz önüne alınarak tasarım yapılabileceğine inandığını vurguluyor.

https://www.youtube.com/watch?v=–VGshb6_RY


Sen Nehri için tasarlanan insan gücüyle çalışan spor salonu-gemi

Yenilikçi tasarımlarıyla tanınan Carlo Ratti Associati, Paris Sen Nehri sularında seyir halinde olacak bir spor salonu projesi hazırladı. İnsan gücüyle çalışan bu spor salonu-gemi, kentin altyapısı hakkında endişeleri olan bölge halkına yönelik bir geri bildirim niteliği taşıyor. Proje ile insan enerjisinin taşıtları çalıştırabilecek potansiyele sahip olduğu, somut olarak gözler önüne serilmek isteniyor.

Görsel: Carlo Ratti Associati

Columbia’dan Star Wars karakterlerinden ilham alan koleksiyon

Columbia, yaklaşan Rouge One: A Star Wars Story’yi desteklemek için özel bir koleksiyon hazırladı. Rouge One’ın ana karakterlerinden beslenerek tasarlanmış resmi çalışmalar yer alıyor.

Görsel: Star Wars, Columbia

Reklam-Pazarlama

CP+B London, THY ile yolculuğunu sonlandırdı

2013 yılından beri THY’nin küresel iletişim çalışmalarını yürüten dünyaca ünlü reklam ajansı CP+B London, yeni konkura katılmayacağı açıklamasıyla Türk Hava Yolları ile yollarını ayırdı.


H&M’in yılbaşı filmi Wes Anderson’dan

Wes Anderson filmlerinde kullandığı dokuları H&M’in yeni yılbaşı filminde kullanmış. Bir trende başlayan hikayemiz, olumsuz hava koşullarıyla gecikiyor ve varış saati gece 00:00’dan sonraya kalıyor. Kondüktör Adrien Brody ise yolculuğa yaptığı duyuruyla kötü haberi iletiyor. Ve sonrasında günün kahramanı olmak için işe koyuluyor.


Apple Dünya AIDS Günü için App Store’u yeniledi

Apple, Nisan ayında Dünya Günü için WWF ile birlikte kurguladığı kampanyayı yenileyerek 1 Aralık Dünya AIDS Günü için tekrarladı. Bu süre boyunca App Store’u (RED) ortaklığıyla kırmızı beyaz yaptı ve Apple ürünleri, uygulama içi satın almalar ve bağışlardan gelen paylarla bu alandaki çalışmalar için fon yarattı.

Görsel: Apple

Spotify kullanıcı verisini küresel açıkhava kampanyasına dönüştürdü

2016 yılının sonuna yaklaşırken dijital müzik arşivi Spotify da senenin bitişini büyük bir açık hava kampanyasıyla kutluyor. Kullanıcı verisinden yola çıkan kampanya, müzik ve başka pek çok şey adına “tuhaf” geçmiş bu seneye esprili bir selam yolluyor ve veriden yola çıkarak komik gözlemler yapıyor.

Görsel: Spotify

Siz 12 yaşındaki kızınızı evlendirir miydiniz?

Çocuk ve gençler için çalışan Danimarkalı yardım kuruluşu BØRNEfonden ve reklam ajansı Robert/Boisen & Like-minded özellikle Batı Afrika’da çocuk yaştaki kızların evlendirilmesi sorununa dikkat çekmek için hazırladığı kamera şakasıyla, konuya ilişkin farkındalık yaratmayı hedefliyor.


Sanal gerçeklikte alkollü sürücünün kazasına tanık olun

Alkollü araç kullanmama konusunda bilinçlendirme amaçlayan Johnnie Walker, sanal gerçeklik destekli bir kısa film yayınladı. Üç farklı hikayeyi bir arada işleyen film, tek bir olayla bu üçlüyü bir araya getiriyor.


Sanal değil, doğal gerçeklik

The Swedish Society for Nature Conservation (SSNC) için Bloomy Ideas tarafından hazırlanan film, günümüzün sanal gerçeklik trendleriyle inceden dalgasını geçerken hala korumamız gereken çok şey olduğunu da hatırlatıyor. Geçtiğimiz hafta başında HUI Research isimli araştırma şirketi, 1988’den bu yana her sene olduğu gibi bu sene de İsveç için yılın yılbaşı hediyesini belirledi ve 2016 yılının hediyesinin sanal gerçeklik gözlükleri olacağını açıkladı.


CANAL’ın mutfağına yolculuk: Bir tutam kahraman, bir bardak futbolcu

Bu Kasım ayında Fransız televizyon kanalları CANAL+ and CANALSAT birleşip tek bir kanala dönüştü: CANAL. Bu gelişme de kanalın uzun yıllardır birlikte çalıştığı BETC Paris reklam ajansı ile yarattıkları büyük bütçeli bir reklam filmi ile duyuruldu.


Mobil reklam Facebook Creative Hub ile tanışıyor

Reklamını mobile taşımayı hedefleyen ya da mobil alanda daha fazlasına, daha değişiğine, daha yaratıcısına ulaşmayı hedefleyen reklamcı, reklamveren ve pazarlama sorumlularına güzel haber! Facebook; yaratıcıların Facebook ve Instagram için ürettikleri içerik fikirlerini hayata geçirmeyi kolaylaştıran yepyeni aracı Creative Hub‘ı tüm dünyada hizmete soktuğunu duyurdu.

Teknoloji-Dijital

Uçan kamera ile selfie çılgınlığında son nokta

AirSelfie dünyanın en küçük, taşınabilir uçan kamerası. Uçma özelliği selfie çubuğunu artık emekliye ayırıyor. Kalabalık selfie’ler ve görünsün istenen ama kadraja sığdırılamayan büyük arka planlar da sorun olmaktan çıkıyor.


Netflix’te favori yapımlarınızı indirme devri

Netflix, izlemek istediğiniz yapımları indirmenizi sağlayan yeni özelliğini tanıttı. Sadece mobil için geçerli olan indirilebilir yapım özelliği, internet paketinden tüketmeden veya internet erişiminin olmadığı yerlerde de mobil seyir keyfini sekteye uğratmıyor.


Apple, Google Maps’ı alt etmek için drone kullanacak

Apple, Google Maps’in haritalama alanındaki üstünlüğünü yakalamak için drone kullanma kararı aldı. Bloomberg’in haberine göre Federal Havacılık Kurulu’ndan drone kullanarak veri toplama izni alan şirket aynı zamanda iç mekan haritalama girişimi Indoor.io’yu da bu amaçla satın almıştı.


YouTube’da 4K canlı yayın devri

YouTube, hem 360 derece hem de standart formatta 4K yayın desteği vermeye başladı. The Game Awards’un canlı yayınıyla birlikte hayata geçen bu özellikle birlikte 60 fps desteği de YouTube’daki canlı yayın özelliğine eklendi.

Görsel: YouTube

AngelList, Product Hunt’ı satın aldı

Girişimcilik ekosistemi için yatırımcı, emek gücü ve girişimleri bir araya getiren 2010 kuruluşlu AngelList, her gün yeni ürün ve girişimi öne çıkaran ve 2013’te kurulan Product Hunt’ı satın aldı. AngelList, gelişmeyi kendi blogundan duyururken Product Hunt’ın kurucusu Ryan Hoover da bir Medium yazısıyla satın almayı kitlesine ulaştırdı. Hoover, tıpkı Facebook’ın Instagram’ı satın almasında olduğu gibi Product Hunt’ın da şu an olduğu gibi kalacağını söyledi.

Görsel: Medium


Facebook’un gözü şimdi de Snapchat’in Discover’ında

Geride bıraktığımız birkaç aylık dönem içerisinde Facebook, Snapchat’in Stories ve açıldığında yok olan mesaj özelliğini Instagram’a entegre etti. WhatsApp üzerinde çizim yapma ve Messenger üzerinde o güne özel görsel filtreleri üretme gibi Snapchat’ten aşina olunan özellikleri denedi. Facebook’un sıradaki hedefinin ise Snapchat’in Discover alanına benzer bir model geliştirdiği konuşuluyor.


Bir medya şirketi olmadığını açıkça dile getiren Facebook, medya şirketleri için Discover benzeri bir alan yaratması da tartışma yarattı. Ve unutanlar için hatırlatmakta fayda var, Facebook 2013’te Snapchat’i 3 milyar dolar nakit ile satın almaya çalışmıştı. Snapchat CEO’su Evan Spiegel bu teklifi reddettikten sonra da Facebook, Snapchat klonu Poke isimli bir uygulama yayınlamıştı. Poke, Mayıs 2014’te kapatıldı.


Facebook, Prisma’nın canlı yayın filtrelerini engelledi

Yapay sinirlerle fotoğraf ve videolarla ünlü sanatçıların çizgilerini harmanlayan mobil uygulama Prisma, ay başında Facebook’un canlı yayın özelliğine de kendi filtrelerini eklemişti. Fakat Facebook, bu özelliği bire bir kopyalayarak canlı yayına entegre etme planını açıklamıştı. Ve şu anda Facebook, Prisma’nın canlı yayına API’lar erişerek kendi tekniklerini kopyaladığını söyleyerek Prisma’yı engelledi.

TechCrunch’a yapılan açıklamada, Prisma uygulamasının doğrudan mobil kamera üzerinden yayın yaptığını ve bunun hali hazırda Facebook uygulamasıyla yapılabildiğini söyledi ve ekledi, canlı yayın API’larının kamera, oyun ve ekran paylaşımı gibi farklı kaynakları kullanmak için var. Oysa Facebook, sık sorulan sorular bölümünde API’ların herhangi bir kamerayla Facebook’ta canlı yapmak için olduğunu belirtiyor.


Facebook’un en büyük uygulama reklamvereni Instagram ve listede Twitter’a yer yok

Sensor Tower tarafından hazırlanan 2016’nın 3. çeyreğini analiz eden Mobil Reklamcılık Atlası, Facebook’un en büyük uygulama reklamverenlerini inceledi. Buna göre, Facebook’un en büyük uygulama reklamvereni, sahibi olduğu Instagram. Listede yer almadığı için dikkat çeken isim ise Facebook’un en büyük rakiplerinden olan Twitter.


Facebook, Haber Akışı ve Messenger’a mini oyunlar ekliyor

Beta testlerine başlanan Facebook Instant Games isimli özellikle Facebook, ana sayfa ve mesajlaşma alanı üzeride Pac-Man gibi minik ve eğlenceli oyunları oynamaya imkan sağlıyor. Şu anda kapalı betada test edilen özellik yayınlandığında toplam 17 oyun oynanabilecek. Bunlar arasında Pac-Man, Galaga, Space Invaders ve Words With Friends gibi oyunlar da yer alıyor.


Google’dan ekran koruyucu seçkisi

Google’ın Android cihazlar için yayınladığı, etkileyici manzaraların paylaştığı duvar kağıdı/ekran koruyucu uygulamasını macOS cihazlar için de yayınladı. Bundan sonra Mac cihazlarınızda ekran koruyucu olarak Google’ın öne çıkan fotoğraflarını kullanabilirsiniz.

Görsel: Google

Türkiye’den dünyaya açılan akıllı oyuncak projesi: Toyji

Tablet ve akıllı telefon kullanımının çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri yıllardır süregelen derin bir tartışma konusu. Ebeveynler, akıllı cihazların çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri ile çocuklarını teknolojiden koparmanın sakıncaları arasında çoğu zaman ikilem yaşıyor. İşte Türkiye’den bir girişim, bu ikileme son vermek ve çocukların akıllı cihazlarla geçirdiği zamanı verimli bir eğitim sürecine dönüştürmek üzere yola çıktı. ITÜ Çekirdek’te Tabtoy adıyla başlayan proje, Toyji markasıyla Kickstarter’da fonlanmaya başladı.

Editör: Mert Serim
Katkıda bulunanlar: Aygül Pembecioğlu, Yalçın Pembecioğlu
Manşet görseli: H&M