Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bigumigu Pazar Gazetesi [29 Kasım]

Bigumigu Pazar Gazetesi [29 Kasım]

Dünyada ve Türkiye'de son bir haftanın özeti.

Game of Thrones mu yoksa The Walking Dead mi? Hangisi seyircisine daha çok işkence çektiriyor? Sorunun cevabı iki dizinin bu hafta içinde sosyal medya paylaşımlarında gizli. Sadece 5 dolara bilgisayar almanız mümkün. Tabii burada manşet görselimizde bulunan ufacık ama yetkin Raspberry Pi‘den bahsediyoruz.

Jennifer Lawrence’ın ilk kez yönetmen koltuğuna geçeceğini öğrenirken efsanevi çocuk programı Susam Sokağı’nın da birkaç ay içerisinde HBO farkıyla izleyicisiyle buluşacağı müjdesini aldık. Popüler kültürden bahsederken bu haftadan en akıllarda kalıcı gelişmeler Google’ın ürünlerini Star Wars temasına büründürmesi ve Coldplay’in yeni albümündeki sürprizler oldu. Force Awakens filminin açılışı Google Cardboard aracılığıyla sanal gerçeklik ortamında yapılacak. O günü beklerken C-3PO eşliğinde Google Translate’te bulunan (Star Wars evreninin antik dillerinden Aurebesh farkıyla) May The Force With You dileğini görmeden geçmeyin. Coldplay’in albümünde ise bizleri Barack Obama ve Gwyneth Paltrow bekliyor. Adele çıkışının ilk haftasında satış rekorları kıran adlı albümünü müzik akış servislerine koymamıştı; fakat Pandora bir yolunu bulup bünyesine sanatçının parçalarını kattı. Haftanın en dikkat çekici albüm tanııtımlarındaysa Samsung iş birliğinde yapılan Rihanna’nın albümü vardı.

Kendini dünyanın en seksi robotu olarak tanımlayan aktris robot Geminoid F Pekin’de düzenlenen bir sergide hayranlarıyla buluştu. Londra gelecek yıldan itibaren temassız ödeme sistemine geçerken Apple Pay de Çin’i fethetmeye hazırlanıyor. Haftanın müziği arasında Papa Francis’in de albümü bulunan gündem derlememizin geri kalanını sizlerle baş başa bırakıyoruz. İyi Pazarlar!

Haftanın Müziği

Türkiye’nin kadın vokal sahnesinde kendi dünyasında yarattığı masalsı parçalarla değer yaratan Nilipek, çıkış albümü’ı yayınladı. Nilipek parçalarında büyük nefretler veya geçmişle barışamama gibi buruk motivasyonlar yerine iç dünyasında yarattığı hikayeleri, masalsı üslubuyla aktarıyor. Vokalini kimi zaman tını kimi zaman hikaye anlatıcısı olarak kullanan Nilipek, ’la sakin ve huzurlu anlara eşlik ediyor.

Haftanın müzik dünyasındaki en ilginç gelişmelerinden birisi belki de Papa Francis’in progresif rock albümü Wake Up’ı yayınlaması oldu. Katolik Kilisesi’nin en büyük ruhani lideri olan Papa Francis, gitarını alıp mikrofona geçti ve 11 şarkılık bir albüm hazırladı. Başlı başına deneysel bir yolculuk olan ’ı Spotify üzerinden dinleyebilirsiniz.

spotify%3Aalbum%3A0BkfSopHtC58IQTx9xU4GX

Dizi / Sinema

  • Nisan’da altıncı sezonuyla ekranlara dönecek olan Game of Thrones için HBO büyük bir gol attı ve Kit Harington’ı (Jon Snow) yeni sezonun ilk afişinde kullandı. Bu saatten sonra spoiler’ı meşrulaşan karakter için bütün senaryolar yeniden gündeme geldi.


  • The Walking Dead ise bu handikaplı durumu gole çevirecek bir hareket yaptı ve resmi Twitter hesaplarından kendi fanlarına seslenerek, “Ve hayranlarına işkence yapanın biz olduğunu düşünüyordunuz.” dedi.


  • Nickelodeon 90’lardaki sevilen çizgi filmlerinden Hey Arnold’u televizyon filmi projesiyle yeniden gündeme getirdi.
  • Jennifer Lawrence ilk yönetmenlik denemesini adlı filmle gerçekleştirecek. 60’larda zihin mücadelesi üzerine yazılan bir makaleye dayanan film hakkında Lawrence, sonu kötüye giden bir asit deney benzetmesinde bulundu.
  • HBO efsanevi çocuk programı Susam Sokağı’nın 46. sezonunu 16 Ocak’ta izleyicilerle buluşturacak.
  • Sinema, müzik ve güncel sanat alanında popüler kültür gelişmelerini sunan Vulture, beyazperdedeki yolculuğunu sonlandıran Hunger Games serisini 1992’de VHS ile yorumlayarak bir remix hazırladı.

  • Marvel Sinematik Evren’in son halkası Captain America: Civil War’un ilk fragmanı yayınlandı.

  • Star Wars heyecanı yeni yayınlanan spotlarla da canlı tutuluyor. The Force Awakens için 11. resmi spot da yayınlandı.

  • DC Comics’in dizi dünyasındaki en yapımı Legends of Tomorrow‘ın ilk videosu yayınlandı. CW’da yayınlanacak olan dizi, bir grup süper kahramanın zamanda yolculuk yaparak farklı dönemlerdeki kötüleri yenmesine odaklanıyor.

https://www.youtube.com/watch?v=c7LlmaFg0lw

  • Minions’ın yapımcılarının yeni animasyonu Secret Life of Pets‘in de ikinci resmi fragmanı yayınlandı. Evde yaşayan hayvanların, yalnız kaldıklarında neler yaptıklarına odaklanan eğlenceli ve neşeli bir film olma potansiyeli gösteriyor.

https://www.youtube.com/watch?v=GOaS68dEu8w

Popüler Kültür

  • Star Wars’un yedinci filmi The Force Awakens’ın vizyona girmesine kısa bir zaman kala Disney, Google ile çalışarak 11 Google ürününün Star Wars temasına bürünmesini sağladı.
  • Kampanyanın ikinci ayağında ise Verizon da birlikteliğe katılıyor. Aralık başında filmin açılışı da Google Cardboard ile sanal gerçeklikle sunulacak.
  • Google Translate’e ise Star Wars evreninin antik dillerinden Aurebesh eklenerek C-3PO ile birlikte eğlenceli bir detay eklendi. Google attığı tweet ile Aurebesh dilinde “May the Force be with you” (Güç seninle olsun) yazdı. Bu bağlantıdan da çeviriye ulaşabilirsiniz.

  • Adele’in yeni albümü tarihe ilk haftasında en çok satan albüm olarak geçti. 2.433.000 kopya satarak rekorun 2000’den beri sahibi olan *NSYNC grubunu geride bıraktı.
  • Adele’in yeni albümü 25, yeni albümünü hiçbir müzik akış servisinde yayınlamayarak da dikkatleri üzerine çekmişti. Fakat bir radyo akış servisi olan Pandora, radyo olduğu için bir açık yakaladı ve albümü yayınladı. Tabii radyo olduğu için istediğiniz parçayı istediğiniz zaman dinleyemiyorsunuz; fakat gündeme karşı bir açık yakalandığı aşikar.
  • Barack Obama, Coldplay’in yeni albümündeki bir parçaya düet yapacak. Obama’nın kilisede Amazing Grace’i söylediği performansından bir parça kesilerek Coldplay’in yeni albümünde yer alacak.
  • albümüyle piyasaya geri dönen Coldplay, bu hafta Everglow adlı single’ını paylaştı. Single’ın önemiyse grubun solisti Chris Martin’in eski eşi ve oyuncu Gwyneth Paltrow ile yapılmış bir düet olmasıydı.
  • Ana akım sanal gerçeklik başlığı hakkında çekilen ilk reklam filmi Samsung Gear’ınki oldu. 100 dolara satılan başlık için hazırlanan reklam filmde öne çıkan slogan “It’s Not a Phone, It’s a Galaxy: Gear VR” oldu.

https://www.youtube.com/watch?v=CjpGnh2PDoU

  • 2012’den bu yana uzunçalar yayılamayan Rihanna, yeni albümünü Samsung’la birlikte kurguladığı bir bulmaca deneyimiyle sunuyor. ANTIdiaRY isimli internet sitesi ve içindeki bulmacalarla başlayan yolculuk Samsung’un ABD Twitter hesabı tarafından da tanıtılıyor.

  • Ryan Gosling’in Neil Armstrong’un hayat hikayesinin konu olduğu adlı filmde başrolü kapmaya çalıştığı söyleniyor.

Google

  • Accelerated Mobile Pages adlı açık kaynak insiyatifiyle Google, mobil cihazlarda haber makalelerini daha farklı bir şekilde sunmayı amaçlıyor. Makalelerin “carousel” formatıyla daha hızlı ve az veri yüküyle indirilmesini sağlayacak proje, gelecek yıl kullanıcılarla buluşacak. Proje medyada teknoloji devinin Facebook’un Instant Articles özelliğine cevabı şeklinde de yer buluyor.
  • Google bünyesindeki korsan içerikleri kaldırma konusunda günde 2 milyon kadar şikayetle karşılaştığını ortaya çıkardı.
  • Google Compare California’daki ‘ev mortgage’ı oranlarıyla ilgili bilinmesi gereken detayları ücretsiz olarak kullanıcılara sağlıyor.

Apple

  • Apple Pay hizmetinin Şubat ayı itibariyle Çin’de kullanıma açılması bekleniyor.

Microsoft

  • Microsoft, iki yıldır geliştirdiği Cities Unlocked projesiyle görme engelli bireylerin hayatında yaratabileceği değişimi duyurdu. GPS ve akıllı telefonun temel işlevlerini kullanan platform, çevredeki sesleri algılayarak onları görme engellilerin hayatını kolaylaştıracak şekilde anlatıyor. Örneğin, platform yakınlardaki bisiklet sesinden, bisiklet olduğunu anlayıp kişiye uyarıda bulunabiliyor.

Teknolojik Gelişmeler / Ürünler

  • Bu hafta Pekin’de gerçekleşen World Robot Exhibition’da dünyanın ilk oyuncu robotu Geminoid F gözler önündeydi. adlı filmde başrol oynayan Geminoid F, kendini dünyanın en seksi robotu olarak tanımlıyor.

  • Tufts Üniversitesi’ndeki araştırmacılar robotlara hayır demeyi öğretiyor. Robotların verilen görevi yapmak için gerekli kapasitesinin olup olmadığını, zamanlamayı, sosyal rolü ve etiği düşünerek hareket etmesi amaçlanıyor.
  • Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un uzay araştırmaları girişimi Blue Origin, tekil roketi Dikey Kalkış ve İniş (VTOL) deneyini başarıyla tamamlayarak uzay yarışında SpaceX’i bir nevi yenmiş oldu.
  • Elon Musk ise Bezos’u tebrik eden bir tweet attıktan sonra SpaceX’in bu çalışmaları senelerdir sürdürdüğünü irdeleyen iğneleyici bir tweet daha attı.
  • Bezos’un ve Blue Origin’in bu başarısı uzay turizmi açısından da büyük önem taşıyor. Aynı zamanda SpaceX’in açtığı yolu takip eden isimlerin olması da Elon Musk’un vizyonuna ışık tutuyor.
  • Star Trek’in iletişim telsizi olarak rozet teknolojisi, Google tarafından arama işlemlerini yapabilen bir prototip olarak geliştirildi. Time’la yapılan röportajla deneyimi anlatan kıdemli başkan yardımcısı Amit Singhal, sadece deneyimin nasıl olduğu görmek için prototipi geliştirdiklerini ve çok keyifli olduğunu paylaştı.
  • Maker Hareketi’nin temel aktörlerinden, kredi kartı büyüklüğünde bilgisayar üreten Raspberry Pi, yeni modeli Pi Zero’yu tanıttı. Bu bilgisayar kredi kartından bile küçük ve sadece 5 Dolar!

Uluslararası Gündem / Dijital Yaşam

  • Çin hükümeti WhatsApp gibi yabancı mesajlaşma uygulamalarını kullanan bazı telefonlara verilen telekomünikasyon hizmetini durdurdu.
  • Avrupalıların unutulma hakkı kapsamında sunduğu şikayetler üzerine Google, 440 binden fazla bağlantıyı bünyesinden kaldırdı.
  • Londra’daki taksiler 2016 yılında yaşayacağı entegrasyonla temassız ödeme teknolojilerini desteklemeye başlayacak.
  • New York’a eklenen gökdelenlerin sayısı arttıkça sakinlerin önümüzdeki yıllarda güneş ışığından muzdarip olacağı konuşuluyor. Bunun için verilen zamanlamaysa 2020.
  • Avrupa’daki araçlarında emisyon hilesi yaptığı ortaya çıkan Volkswagen, skandal üzerine büyük darbe almıştı. Bu hafta ise bu sorunun çözümünü uygulamayı açıklayan bir video yayınlayarak skandalı telafietmeyi deniyor.
  • Facebook çalışanları için 4 aylık doğum iznine çıkma koşulunu erkekler için de sundu. Yeni uygulama kapsamında Mark Zuckerberg de doğum iznine çıktı.
  • Apple, Star Wars filmlerindeki hareket yakalama teknolojisi geliştiren Faceshift isimli şirketi satın aldı.
  • Wall Street Journal’ın raporu Alphabet’in alt kuruluşlarından girişimden ziyade şirket gibi hareket etmelerini istediğini ortaya çıkardı.
  • Belçika’da polislerin olası terör saldırısına karşı alarma geçtiği haftada vatandaşlar sosyal medyada operasyonla ilgili herhangi bir paylaşım yapmamaları konusunda uyarılmıştı. Vatandaşlar bunun üzerine #BrusselsLockdown etiketiyle kedilerinin fotoğraflarını paylaştı.

  • Amsterdam’da bulunan Rijksmuseum, ziyaretçilerinin sanat eserlerini daha iyi özümsemeleri için geçtiğimiz ay “The Big Draw” adlı kampanyaya imza attı. İki gün boyunca müzeye gelen ziyaretçiler sanateserlerinin fotoğrafını çekmek yerine onların çizimlerini yaptı.
  • İki genç, İstanbul’a inşa edilen üçüncü köprünün üzerine gizlice tırmanarak hem tahribatın boyutlarını gösterdi hem de 350 metre yukarıdan selfie çektiler.
  • Matthew McConaughey, bu hafta SNL’e katılarak 3b yazıcıyla basılmış gerçek bir insan rolüne büründü. Minik skeç tüm basma kalıpları ve kaliteli oyunculuğuyla izleyenleri eğlendirdi.

https://www.youtube.com/watch?v=p1obS4TCKnU

  • Kanadalı bir çift, tüm evlilik planlarını iptal edip burada kullanacakları fonu Suriyeli göçmenlere bağışlamalarıyla takdir topladı.
  • Bir başka çift ise tüm düğün hazırlıklarını köpeklerinin üzerine taktıkları GoPro ile kaydetti. Ve ortaya yürekleri eriten, gözleri sulandıran duygusallıkta bir video çıktı. Düğün videosu klişesinde yaratılan bu farklılık hem aileyi, hem de hikayeyi özel kıldı.

Sosyal Ağlar / Uygulamalar / Dijital Yayın

  • Twitter’ın farklı istemcilerle erişim imkanı sunan üçüncü parti mobil uygulamalarına GIF oynatma desteği geldi. Böylece mobilde farklı uygulamalarla Twitter’ı takip eden kullanıcılar da GIF’leri olduğu gibi görebilecek.
  • Instagram Android uygulamasına gelen yenilik sayesinde kullanıcılar birden fazla hesabını cihazları üzerinden yönetebilecek.

  • Snapchat discover özelliğinden yararlanan kullanıcıların kendilerine uygun reklamlarla daha iyi eşlemesi için kullanıcılarını temalara göre sınıflandırmaya başladı. Aynı zamanda 700 bin dolarlık reklam ücretinden 600 bin doları kesti.
  • Snapchat, dünyanın farklı noktalarındaki canlı yayınları aktardığı Live Stories sekmesini geliştirerek Story Explorer özelliğini ekledi. Özellik belirli bir anı farklı açılardan yayınlayan snap’leri derleyerek o anı zenginleştiriyor.
  • Google Drive’ın iOS uygulaması güncellenerek 3D Touch destekli hale geldi. Böylece 3D Touch ile doğrudan görsel yüklemek mümkün oldu.
  • WordPress bu haftadan itibaren JavaScript’te yazılmış haliyle kullanıcılara sunuldu. Açık kaynakla revizyondan geçen websitenin yaşadığı yenilikle ilgili CEO Matt Mullenweg merak edilenleri cevapladı.
  • Dezeer, bireysel kullanıcılar dışında sonunda aileler için de bir ücret modeli sunuyor. Şimdilik sadece Fransa’da geçerli olan modelde 6 kişi için 16 dolarlık ücret belirlenmiş.
  • Vine, Apple Watch’u destekleyen uygulamalar arasına girdi.

  • Skype’ın iOS uygulaması, yaşadığı güncellemeyle işletim sistemine daha entegre hale geldi. Uygulama içinde paylaşılan telefon numarası, konum ve tarihler otomatik olarak Apple’ın takvim, harita ve arama uygulamasıyla birlikte açılıyor.

  • Bing Maps uygulaması 35 bin kamera kullanarak ABD ve İspanya’dan toplam 11 şehirdeki yol durumunu gösteriyor.

  • Viber yanlışlıkla gönderdiğiniz mesajları, karşısınızdaki kişinin görüp görmemesinden bağımsız olarak, silmenize imkan tanıyor.
  • BBC Three adlı kanal Şubat ayından itibaren televizyon yayınına son verip yayın hayatına çevrim içi ortamdan devam edecek.

Pazarlama

  • Jaguar, sanal gerçekliğin yükselen popülerliğine karşın bazı deneyimlerin sadece gerçekte yaşanılabileceğini gösteren bir kampanya hazırladı. “Actual Reality” (Sahici Gerçeklik) ismiyle hazırlanan deneyim, sanal gerçeklik gibi başlayarak gerçek bir sürüş deneyimine dönüşüyor.

https://www.youtube.com/watch?v=_zpx0Eb1Tvo

  • Birleşik Krallık’ta hazırlanan “Easy Order” adlı kampanya, minik bir pizza kutusu içinde bulunan butonla müşterilerin Domino’s Pizza siparişinde bulunmasını sağlıyor.
  • Araç kullanırken sosyal medyaya bakmanın olası kötülüklerini Ford “Don’t Like and Drive” adlı kampanyasıyla ele alıyor. Kampanya, Instagram’a sadece göz ucuyla bakarken bile başınıza kötü bir durumun gelebileceğini platformdaki görsellerde görüş açısını engelleyen kocaman like butonlarıyla simgeliyor.
  • Google, Black Friday’den (27 Kasım) başlayıp sene sonuna kadar devam edecek bir sosyal sorumluluk kampanyası başlattı. Bu süre içinde Android Pay ile yapılan her işlemle birlikte Google, Donors Choose isimli sivil toplum kuruluşuna bağışta bulunacak.
  • Van, Erciş’te görev yapan Gökhan Öğretmen, ağlayan öğrencisini gülümsetmesiyle sosyal medyanın sevilen ve takdir edilen bir ismi olmuştu. Türk Telekom da çalışanlarının Öğretmenler Günü mesajını toplayarak Gökhan Bulut’a götürdü.

https://www.youtube.com/watch?v=mokX-Ik1Z10