Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bigumigu Pazar Gazetesi [27 Mart]

Bigumigu Pazar Gazetesi [27 Mart]

Dijital nesil için haftanın gündemi.

KÜLTÜR-SANAT

69. Cannes Film Festivali’nin afişinde “Nefret” var

11-22 Mayıs arasında düzenlenecek 69. Cannes Film Festivali’nin afişi belli oldu. Sinema dünyasının en saygın etkinliğinin afişi büyük Fransız yönetmen Jean-Luc Godard’ın Nefret (Le Mépris, 1963) adlı filminden esinleniyor.

Görsel: festival-cannes.com

Rolling Stones tarihi bir konserle ilk kez Küba’daydı

ABD Başkanı Barack Obama’nın ziyaretinin ardından, efsanevi İngiliz rock grubu Rolling Stones Küba’daki ilk konserini 25 Mart’ta gerçekleştirdi. 7 konserlik Latin Amerika turu kapsamında Küba’ya uğrayan grubun vokalisti Mick Jagger, 500 bine yakın coşkulu bir kalabalığın izlediği tarihi konserde “Zaman değişiyor, sonunda buradayız.” mesajını verdi.

Görsel: mirror.co.uk

Band of Horses yeni albümle dönüyor

Seattle’lı indie-rock grubu Band of Horses, Why Are You Ok adını taşıyacak beşinci stüdyo albümlerinin Haziran ayında çıkacağını açıkladı. Grubun son stüdyo albümü Mirage Rock 2012’de, canlı kayıtlardan oluşan Acoustic at the Ryman albümü ise 2014’te dinleyicilerle buluşmuştu. Vokalist Ben Bridwell, Entertainment Weekly’ye yaptığı açıklamada yeni albümün prodüktörlüğünü Grandaddy ekibinden Jason Lytle’ın üstleneceğini duyurdu.

Görsel: Entertainment Weekly

JK Rowling yayıncılardan aldığı ret mektuplarını paylaştı

Harry Potter serisinin yaratıcısı JK Rowling, Robert Galbraith mahlasıyla imzaladığı 2013 tarihli The Cuckoo’s Calling kitabı için yayıncıların gönderdiği ret mektuplarını Twitter’dan paylaştı. Bir okurunun talebi üzerine paylaşımı yapan Rowling, niyetinin yazar adaylarını cesaretlendirmek olduğunu açıkladı.


Yerli melodilerle kendi müziğinizi yapın

British Council Türkiye’nin İstanbullu müzisyenlerle birlikte geliştirdiği interaktif müzik projesi “Mix the City” ile farklı enstrüman kayıtlarını dilediğiniz gibi düzenlemeye imkan tanıyor. İstanbullu 13 farklı müzisyenin kendi enstrümanlarıyla “loop” halinde çaldıkları melodileri kullanarak İstanbul görüntüleri eşliğinde yeni kompozisyonlar oluşturabilirsiniz.


Game of Thrones’un yeni sezon fotoğrafları heyecanı yükseltiyor

Game of Thrones, 24 Nisan’da başlayacak yeni sezon öncesinde yeni set fotoğraflarıyla heyecanı yükseltmeye devam ediyor. George R. R. Martin’in aynı adlı kitabından uyarlanan senaryoya rağmen altıncı sezonda izleyicilere rehberlik edecek bir kitabın bulunmaması dizinin hayranlarını daha da meraklandırıyor.

Görsel: Entertainment Weekly


Game of Thrones’dan mülteciler için çağrı: “Ayağa kalkın”

Game Of Thrones dizisinin oyuncuları, Uluslararası Kurtarma Komitesi’nin (IRC) başlattığı “Kurtarmanın Sınırı Yoktur” kampanyası kapsamında yer aldıkları videoda, dünya çapında 16 milyon mülteci bulunduğunu belirterek “Ayağa kalkın. Yardım edebilirsiniz” çağrısı yaptı.


Bruegel’in eserleri ayağınıza geldi

Google Cultural Institute tarafından hazırlanan Bruegel / Unseen Masterpieces projesi, Rönesans döneminin en önemli sanatçılarından Pieter Bruegel the Elder’ın büyük sanat eserlerini bir mobil uygulama aracılığıyla görebilmemizi sağlıyor. Goodle Cardboard’lar ile kendinizi 450 yıl öncesinin ortamında bulacağınız proje, sanal gerçeklik gözlükleriyle eserleri inceleme fırsatı da sunuyor.


MoMA dev koleksiyonunu erişime açtı

New York’ta bulunan ve dünyanın en önemli sanat müzelerinden olan MoMA – Museum of Modern Art, yaklaşık 65 bin eserin yer aldığı devasa koleksiyonunu dijital ortamda erişime açtı. Müzenin koleksiyonunda Jackson Pollock, Cindy Sherman, Jean-Michel Basquiat, Jasper Johns, Edward Hopper ve Andy Warhol gibi dünyaca ünlü sanatçıların çalışmaları bulunuyor.


2016’nın Altın Bamya ödülleri sahiplerini buldu

Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali kapsamında, Türkiye sinemasındaki cinsiyetçiliğe dikkat çekmek amacıyla verilen ”Altın Bamya” ödüllerinin sahipleri açıklandı. Ödüller, bu yıl ilk kez sinemaseverlerin oylarıyla seçildi. Sekizinci kez dağıtılan ödüllerde birinciliği Mahsun Kırmızıgül’ün yönettiği Mucize filmi kazandı. Son dönemde cinsiyetçi söylemleriyle dikkat çeken Erkan Petekkaya’ya ise mansiyon ödülü verildi.


15. New York Türk Film Festivali başlıyor

The American Turkish Society (ATS) tarafından düzenlenen 15. New York Türk Film Festivali,
31 Mart – 3 Nisan tarihleri arasında School of Visual Arts Theatre’da gerçekleştirilecek. Türkiye sinemasının tanıtımına destek olan festival, bu yıl yedi uzun metraj ve bir belgesel filme yer verecek: Nadide Hayat, Bulantı, Sivas, Sarmaşık, Mustang, Limonata ve Motör.


Batman Süpermen’e Karşı filmi gösterime girdi

Frank Miller’ın 1986 tarihli çizgi romanından uyarlanan Batman v Superman filmi New York’ta yapılan prömiyerinin ardından tüm dünyada gösterime girdi. Yönetmenliğini Zack Snyder’ın yaptığı filmde Batman rolünü Oscar ödüllü oyuncu Ben Affleck, Süpermen rolünü ise Man of Steel filminin yıldızı Henry Cavill canlandırıyor. Film olumsuz eleştirilerle karşılansa da, sponsor Türk Hava Yolları Şubat’ta yayınladığı Superbowl reklamıyla dikkatleri üzerine çekmişti.


Warcraft’ın beklenen fragmanı yayınlandı

İlk kez 1994 yılında piyasaya sürülen online bilgisayar oyunu Warcraft‘ın sinema filminin merakla beklenen son fragmanı yayınlandı. İnsanlar ve orklar arasındaki ilk savaşı konu alan filmin yönetmenliğini Moon (2009) adlı bilimkurguyla tanınan Duncan Jones üstleniyor. 10 Haziran’da gösterime girecek filmin başrollerinde ise Travis Fimmel, Paula Patton ve Toby Kebell yer alıyor.


Bir hayaldi, sonunda gerçek oldu: “PlanetSnoop”

Her şey, ünlü rap müzisyeni Snoop Dogg’un “Jimmy Kimmel Live” programında yayınlanan “Plizzanet Earth” adlı videosunun bir internet viraline dönüşmesiyle başladı. Ardından 60 binden fazla Snoop Dogg hayranı bir change.org kampanyasıyla rap müzisyeninin tüm Planet Earth videolarını seslendirmesini talep etti. Snoop Dogg ise hayranlarının talebine kendi YouTube kanalından yayınladığı “Planet Snoop” adlı video serisiyle cevap verdi.

TASARIM

Adidas Stan Smith’ler mantar tabanlarla canlandı

Adidas Originals, her dem popüler Stan Smith modelinin kadın versiyonlarına bir de mantar ara-taban ekledi. Artık klasiğe dönüşen ayakkabılara yaratıcı bir kontrastla canlılık getiren bu tasarım dokunuşu, modelin uzunca bir süre daha popülerliğini koruyacağına işaret ediyor.

Görsel: Highsnobiety


Bitkilerinizi fanus lambaların içinde zahmetsizce yetiştirebilirsiniz

Kapalı alanlarda, güneş ışığına ve bakıma ihtiyaç olmadan bitki yetiştirmek artık mümkün. Studio We Love Eames tarafından özellikle otel ve restoran gibi penceresiz alanların yanı sıra evlerin bodrum katlarında kullanılmak üzere tasarlanan Mygdal Plant Light, LED ile günışığı arasındaki benzerlikten faydalanıyor ve patent başvurusunda bulunulan yeni bir tür elektrik iletim sistemiyle çalışıyor.

Görsel: Behance

Ulaşım anlayışını değiştirmeye niyetli konsept otomobil: Microlino

Ulaşım anlayışını değiştirmek isteyen İsviçreli girişimci Wim Ouboter, geliştirdiği “Microlino” adlı otomobili Cenevre Otomobil Fuarı’nda sergiledi. BMW’nin 1956’da ürettiği klasik otomobil “isetta”yı hatırlatan Microlino, 400 kilodan daha hafif ve geleneksel otomobillerin kullandığı park yerlerinin sadece yarısını kaplıyor. Elektrikli sürüş sistemiyle de hız limitine sadık kalarak yapılan şehir içi yolculuklarda tasarruf olanağı da sağlıyor.

Görsel: Microlino


Bu küvetle dilediğiniz yerde yıkanabilirsiniz

Alman tasarımcı Carina Deuschl’un tasarladığı Red Dot tasarım ödüllü küvet, hem küvetsiz evlere iyi bir seçenek sunuyor hem de istenilen yerde yıkanabilme özgürlüğü sağlıyor. Sadece 7 kilo ağırlığındaki açılır-kapanır küvet, karbon fiber iskeletinin yıkanabilir ve su geçirmez yumuşak bir kumaş dokusuyla kaplanmasıyla işlev görüyor.


Dünyanın ilk akıllı şemsiyesi: Oombrella

Yenilikçi hava tahmin programı wezzoo tarafından geliştirilen dünyanın ilk akıllı şemsiyesi Oombrella, şemsiyelerle ilgili en büyük sorunlara yaratıcı çözümler öneriyor. Şemsiye sapına yerleştirilen sensörler sayesinde toplanan nem oranı, sıcaklık, atmosfer basıncı ve güneş ışığı verileri yağmur yağma olasılığını hesaplıyor ve telefonunuza 15 dakika önceden bildirim yolluyor.

Görsel: wezzoo

Normal’dan son moda deri ve silikon kulaklıklar

New York’lu egzersiz teknolojileri firması Normal, son moda kulaklıklarıyla müzik dinlerken stilinden ödün vermeyenlere oldukça cazip iki seçenek sunuyor: “Suit” model kulaklıkta deri ve metal malzemeleri uyum içinde kullanılırken, “Sweat” modelinde ter geçirmez esnek ve dayanıklı silikon malzeme kullanılmış.


Palas Pandıras’tan el yapımı, fikir sahibi defterler

Marka adının anlamının aksine son derece özenli tasarımlar yapan Palas Pandıras, yaratıcı defter serileriyle çantanızdan eksik olmayacak gibi görünüyor. Özge Çalışkan ve Sercan Aksoy tarafından tasarlanan defterler, kolye ve sebze-meyve biçiminde veya kişiye özel tasarımlar olarak karşımıza çıkıyor.

Görsel: Palas Pandıras

Giyilebilir teknoloji, lüks modayla birleşti

İngiliz menşeli moda markası Emel+Aris, Kickstarter’da fonlanan projesinde giyilebilir teknoloji ile lüks modayı birleştiriyor. Pamuk ve kaşmir gibi yüksek kalite malzemelerle üretilen trençkotlar sahip oldukları ısıtma teknolojisiyle önce kaslarınızı sonra tüm vücudunuzu ısıtıyor.


Bu ağaç ev için ağaç kesilmedi

Kazak mimar Aibek Almasov, ağaç ev konseptini ters yüz etti ve tasarladığı silindir biçimindeki cam evi ağaç kesilmesine gerek kalmadan koca bir ağacın çevresine inşa ederek alışılmadık bir konsept tasarıma imza attı. Cam duvarlarla kaplı geniş bir hole sahip binanın dört dairesel katı ve spiral şeklinde merdivenleri bulunuyor.

Görsel: A. Masow Architects

“Gün ışığını görmek istiyorsan önce gözlerini silmelisin”

Fransız sokak sanatçısı El Seed’in Kahire sokaklarına bıraktığı eseri, ancak bir noktadan bakıldığında tamamen görülebiliyor. Sanatçının “Perception” adlı kaligraffiti projesi, 50 adet binanın boyanmasıyla oluşan kapsamlı bir çalışma: Eser, yalnızca tüm Kahire’yi tepeden gören Mokattam Dağı’nın tepesinden tam bir daire şeklinde görebiliyor.

Görsel: El Seed

Pokémon karakterleri Berlin sokaklarını geziyor

Yoyo the Ricecorpse adlı İngiliz sanatçı, Berlin ziyaretini animasyon karakterleriyle birleştirerek bir GIF projesine dönüştürdü. Berlin sokaklarında çektiği fotoğraflara animelerden, GameBoy görselliğinden ve Pokémon karakterlerinden esinlendiği karakterlerini yerleştirip GIF haline getirdi.

Görsel: Behance

Yeni Zelanda bayrağı olduğu gibi kalıyor

Son 10 aydır ulusal bayrağını sömürge döneminin İngiliz sembollerinden kurtarmak ve Avustralya bayrağından farklılaştırmak amacıyla çalışmalar yürüten Yeni Zelanda, referandum sonucunda mevcut bayrağıyla devam etme kararı aldı. 24 Mart’ta gerçekleştirilen referandumda finale kalan yeni tasarımla mevcut bayrakları arasında seçim yapan Yeni Zelandalılar %57’lik oy çoğunluğuyla bayraklarını olduğu haliyle korumayı tercih etti.

REKLAM

İz bırakan filmler 35. İstanbul Film Festivali’nde

7-17 Nisan arasında sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanan 35. İstanbul Film Festivali, zengin programının yanı sıra TBWAIstanbul tarafından hazırlanan etkileyici reklam filmiyle dikkat çekiyor. Bu yıl #izbırakanfilmler sloganıyla yola çıkan festival, reklam filminde de film karakterlerini, sembollerini, isimlerini ya da sahnelerini vücuduna dövme olarak kazıyanlara yer veriyor.


Apple 40. yılını etkileyici bir reklamla kutluyor

1 Nisan 2016’da 40. yılını geride bırakmaya
hazırlanan Apple, “40 Saniyede 40 Yıl” başlığını taşıyan minimalist bir reklam
filmi hazırladı. Reklam filmi, teknoloji devinin 40 yıldaki inişlerine ve çıkışlarına
sadece metinle referans veriyor.

https://www.youtube.com/watch?v=mtY0K2fiFOA


Kanser hastası çocukların hayalleri gerçek oldu

Seyahat acentesi Expedia, Memphis’teki St. Jude Çocuk Hastanesi’nde kanser tedavisi gören çocukların uzak ülkelere gitme hayalini gerçek zamanlı 360 derece kamera deneyimiyle gerçeğe dönüştürdü. 180LA ajansı tarafından hazırlanan “Dream Adventures” kampanyasıyla çocuklar hayal ettikleri yerlerde sanal bir yolculuğa çıktılar, ormandaki maymunlarla oynayıp, denizdeki balıklarla yüzdüler veya çölde kazı yapıp fosiller buldular.


Omo, çocukları sokakta oynamaya davet ediyor

“Kirlenmek Güzeldir” söylemiyle başarılı kampanyalara imza atan Omo, bu kez dışarıya çıkmanın ve sokakta oynamanın çocuklar için önemini vurgularken farklı bir bakış açısı kullanıyor: Markanın MullenLowe London ile hazırladığı yeni reklam kampanyası “Free The Kids” için röportaj yapılan mahkumlar, kendilerine tanınan iki saatlik özgürlüğün bir saate indirilmesine karşı çıkıyor.


Visa’nın kalbi 2016 Rio Olimpiyatları için atıyor

1986 yılından beri Olimpiyat Oyunları özel ödeme hizmetleri resmi sponsoru olan Visa, Rio’da düzenlenecek 2016 Olimpiyat Oyunları için “Heart of The Olympian” adını taşıyan ve Saatchi & Saatchi London işbirliğiyle hazırlanan kampanyasını duyurdu.


Levi’s 501 modelinin 143 yıllık tarihine yolculuk

Levi’s, efsaneleşen 501 modelinin 143 yıllık tarihini üç belgesel video aracılığıyla anlattı. “The 501® Jean: Stories of an Original” adlı kampanyanın videolarında Levi’s fabrikası çalışanlarından Gary Burden ve Henry Rollins gibi sanatçılara, Andy Spade gibi yaratıcı yönetmenlerden Erin Wasson gibi modellere kadar pek çok isimle gerçekleştirilen röportajlar yer aldı.


Dove, sosyal medyada negatif söylemleri ölçüyor

Kadınlara karşı oluşturulan cinsiyetçi dilin değiştirilmesi ve genç kızların dış görünüşleri hakkında daha özgüvenli olmaları için çeşitli kampanyalar yürüten Dove, bu kez Twitter işbirliğiyle sosyal medya hesaplarındaki negatif söylem oranını ölçüyor. #SpeakBeautiful kampanyası sosyal medya paylaşımlarının ve diyaloglarının kadınların özgüvenine nasıl zarar verdiğini gösteriyor.


Testi geç, KFC’nin ücretsiz Wi-Fi ağına bağlan

Romanya’daki lise öğrencilerinin üniversiteye girmesini etkileyecek olan dönem sonu notlarındaki aşırı düşüş, KFC Romanya’yı harekete geçirdi. KFC Romanya, lise öğrencilerine ücretsiz Wi-Fi hizmeti sağlıyor ancak bir şartla: Öğrenciler, KFC’nin Wi-Fi ağına bağlanmadan önce şifre yerine karşılarına gelen tek soruluk testi başarılıyla geçmek zorunda.


Spotify müzik kutusunu yeniden icat etti

Müzik dinleme alışkanlıklarımızı baştan aşağı değiştiren Spotify, yeniden icat ettiği müzik kutusuyla sadece tişörtünüzde adı geçen grubun şarkısını çalıyor. SXSW’te tanıtılan müzik kutusu paranızı kabul etmiyor, müzik çalabilmeniz için sevdiğiniz grubun tişörtünü giymiş olmanız gerekiyor.


Cannes Lions Yılın Medya Kişisi seçildi: Shane Smith

1999 yılından beri medyanın geleceğine yön veren kişileri ödüllendiren Cannes Lions, VICE medyanın kurucusu Shane Smith‘i bu yılın “Yılın Medya Kişisi” olarak seçti. Festivalin CEO’su Philip Thomas, yaptığı açıklamada Smith’in VICE’ı bir punk dergisinden bir küresel medya şirketine taşıyan kişi olduğunu ifade etti.

DİJİTAL

Microsoft’un sohbet robotu baltayı taşa vurdu

Microsoft tarafından geliştirilen yapay zeka ürünü sohbet robotu “Tay”, Twitter’daki ilk gününde nefret içerikli mesajlarıyla baltayı taşa vurdu. Bir genç kız personasıyla Twitter’ın yanı sıra Kik ve GroupMe uygulamalarını kullanan ve konuşmayı sohbet ettiği insanlardan öğrenen Tay, 23 Mart’ta Twitter’da “Merhaba dünya” mesajıyla mesaiye başladı. Ancak gelen soruların ardından kaba ve nefret dolu mesajlara yöneldi. Son olarak “uyuması gerektiğini” ileri sürerek dinlenmeye çekildi.


Google’dan Periscope ve Facebook Live’a rakip geliyor

Google, Periscope ve Facebook Live’a rakip olmaya hazırlanan “YouTube Connect” adında bir uygulama geliştiriyor. Creator Studio ile canlı yayınlara sınırlı olanaklar tanıyan Google, yeni uygulamasıyla YouTube’a daha fazla ziyaretçi çekmeyi planlıyor. iOS ve Android cihazlarda kullanılabilmesi planlanan uygulamaya Google veya YouTube hesaplarıyla erişim sağlanabilecek.


Sony, PlayStation oyunlarını telefonlara taşıyor

Sony, yeni kurulan ForwardWorks şirketi aracılığıyla popüler PlayStation oyunlarını akıllı telefonlara taşımaya hazırlanıyor. 1 Nisan itibariyle faaliyetlerine başlayacak ForwardWorks, mobil oyunları ilk aşamada Japonya ve Asya’daki kullanıcılar piyasaya sürecek.


Privacy ile kredi kartı bilgileriniz güvence altında

24 Mart’ta hayata geçirilen yeni Privacy.com adlı Google Chrome eklentisiyle kredi kartı bilgilerinizin güvenliğini garanti altına alabilirsiniz. Eklenti, e-ticaret için tasarlanan bir VPN servisi gibi kullanıcıyla ödeme sistemi arasında çalışarak kredi kartı dolandırıcılığının, veri kaybının ve kimlik hırsızlığının önüne geçiyor.


Google’dan iPhone’a özel klavye

Google, iOS’a özel bir klavye uygulaması geliştiriyor. Yeni klavyede kullanıcıların Android klavyede olduğu gibi parmaklarını kaydırarak yazabilmesinin yanı sıra Google tuşuyla görsel ve GIF araması da yapabilmesi planlanıyor.


Nik Collection artık tamamen ücretsiz

Google, fotoğraf düzenleme yazılımı Nik Collection’ın artık tamamen ücretsiz olacağını açıkladı. Yaklaşık 20 yıldır kullanımda olan ve birkaç yıl önce Google tarafından satın alınan masaüstü yazılımının fiyatı yakın zamanda 449 dolardan 149 dolara düşürülmüştü. Tamamen ücretsiz hâle gelmesinin ardından, uygulamanın fotoğraf meraklıları için VSCO ve Exposure kadar popülerleşmesi bekleniyor.


Artık defterinizi dijital olarak depolayabilirsiniz

Bir Kickstarter kampanyası olarak yola çıkan Rocketbook Wave, çalışırken kağıt ve kalemin fiziksel varlığına ihtiyaç duyan kişiler için tasarlandı. Rocketbook’un mobil uygulamasıyla birlikte çalışan not defterine yazdığınız veya çizdiğiniz her şeyi istediğiniz bulut tabanlı sistemlere anında aktarabilir, defterinizi sonsuza dek kullanabilirsiniz.

Görsel: Kickstarter

Apple Pay yılsonuna doğru hazır olacak

Apple Pay’in ABD’de Şükran Günü ile Yılbaşı arasında kalan tatil sezonundan önce kullanıma açılacağı duyuruldu. Merakla beklenen servisin parmak izi teknolojisine sahip iPhone veya iPad cihazlar aracılığıyla Safari üzerinden yapılan alışverişlerde kullanılacağı öngörülüyor.


Android Pay Birleşik Krallık’ta kullanıma açılıyor

Google, Android Pay adlı mobil ödeme platformunun önümüzdeki birkaç ay içinde Birleşik Krallık’ta kullanıma hazır olacağını açıkladı. Mastercard ve Visa ile uyumlu çalışacak platform için Transport for London, Starbucks, KFC, Boots, Zara, BP, Kickstarter, Deliveroo, Fancy gibi marka ve uygulamalarla şimdiden mobil ödeme anlaşması sağlandı.


Çevrimiçi müzik servisleri endüstriyi ele geçiriyor

Amerikan Kayıt Endüstrisi Birliği RIAA tarafından yayımlanan rapora göre, YouTube ve Spotify gibi çevrimiçi müzik servisleri 2015 yılındaki 2,4 milyar dolarlık hasılatlarıyla müzik endüstrisinin en büyük gelirini elde etti ve ilk kez “indirilen” dijital albümlerin ve fiziksel satışların önüne geçti.


Snapchat, Bitstrips’i satın aldı

Snapchat’in kendi çizgi profilinizi yaratıp karikatürler oluşturmanızı sağlayan eğlenceli karikatür uygulaması Bitstrips’i yaklaşık 100 milyon dolara satın aldığı açıklandı. Giderek daha da fazla popülerlik kazanan mesajlaşma servisinin gerçekleştirdiği bu satın almanın ardından Bitstrips’i nasıl kullanacağı ise henüz açıklığa kavuşmadı.


Twitter kullanıcılarına özel bir videoyla teşekkür etti

21 Mart’ta 10. yılını kutlayan Twitter, sayısı dünya genelinde 300 milyonu aşan kullanıcılarına 140 karakterlik bir tweet, #LoveTwitter etiketi ve platformdaki tarihi anlardan oluşan etkileyici bir videoyla teşekkür etti.


Twitter’a fotoğraf düzenleme özelliği geliyor

Twitter, kullanıcılarına fotoğrafların üzerine farklı görüntüler ekleyerek düzenleme ve paylaşma imkanı veren bir özellik geliştiriyor. Test aşamasında olan ve “Stickers” adıyla anılması beklenen özellik ile kullanıcılar başka insanların aynı fotoğrafı nasıl düzenlediğini de görme fırsatı yakalayacak.


Uber, yazılım hataları için hacker’ları bekliyor

Özel araç çağırma uygulaması Uber, “iyi niyetli” hacker’lar için SanFrancisco merkezli girişim HackerOne işbirliğiyle bir ödül programı geliştirdiğini açıkladı. Uygulamadaki yazılım hatalarını gidermek için geliştirilen programda orta seviyedeki kusurlar için belirlenen ödül 3.000 dolardan, kritik hatalar için de 10.000 dolardan başlıyor.

TEKNOLOJİ

Apple’ın merakla beklenen ürünleri ortaya çıktı

Apple uzun süredir merakla beklenen 21 Mart etkinliğinde, boyutları küçültülmüş olmasına rağmen yüksek performansları ve makul fiyatlarıyla dikkat çeken yeni iPhone SE ile iPad Pro cihazlarını tanıttı. iPhone SE, A9 çipsetininin yanı sıra 12 megapiksel kamera, Siri ve Apple Pay özelliklerini barındırıyor. Yeni iPad Pro ise bir önceki modelle aynı A9 çipsetine ve çözünürlüğe, ancak 8 megapiksel kamera yerine 12 megapiksel kameraya sahip.


Apple ürünlerine gözleri yormayan “gece seçeneği” eklendi

Apple, 21 Mart’ta gerçekleştirilen tanıtım etkinliğinde yeni iPhone 5SE ve iPad Pro ürünlerinin yanı sıra iOS işletim sisteminin 9.3 versiyonunu da yayınladı. Yeni versiyonla gelen en önemli özellik ise gece seçeneği (Night Shift) oldu. Gece seçeneği, karanlıkta okuma yapmayı sevenler için gün batımından sonra renkleri maviden turuncuya çevirerek kullanıcının gözlerini daha az yoruyor.


Dominos dünyanın ilk otonom pizza kuryesini geliştirdi

Sipariş teslimat sürecine yaratıcı ve yenilikçi yaklaşımlar getiren Domino’s Pizza, dünyanın ilk otonom pizza kuryesi DRU‘yu tanıttı. Domino’s Pizza’nın inovasyon merkezi DLAB ve Avustralyalı Marathon Targets işbirliğiyle geliştirilen otonom kurye, yolda engel oluşturabilecek nesneler için LIDAR sensör teknolojisini kullanıyor. Çevresini ise Google Maps ile senkronize çalışan GPS takip teknolojisiyle tanımlıyor.


Yapay zekanın yazdığı roman, ödülü kıl payıyla kaçırdı

Japonlar tarafından geliştirilen bir yapay zeka programı, yazılmasına katkıda bulunduğu kısa bir romanla Nikkei Hoshi Shinichi Edebiyat Ödülü’nü kıl payıyla kaçırdı. Bir Bilgisayarın Roman Yazdığı Gün (The Day A Computer Writes A Novel / Konpyuta ga shosetsu wo kaku) adını taşıyan roman, bilim insanı Hitoshi Matsubara ve ekibinin önceden belirlediği parametreler aracılığıyla otonom olarak yazıldı.


Oculus Rift’in dağıtımı başladı

Oculus Rift CEO’su Brendan Iribe bir süredir ön talep toplayan sanal gerçeklik gözlüklerinin dağıtımının başladığını açıkladı. Ön talep toplama sürecinde sipariş vermeyen teknoloji meraklılarının ise Temmuz ayına dek beklemesi gerekiyor.


PornHub sanal gerçekliğe adım atttı

Günlük 60 milyon ziyaretçiyle dünyanın en büyük porno sitelerinden olan PornHub, BaDoinkVR işbirliğiyle sanal gerçeklik deneyimine özel bir kanal açtığını, kullanıcıların 180 ve 360 derece sanal gerçeklik videolarına erişebileceğini duyurdu. İlgili içeriklere masaüstünden de ulaşılabilmesine rağmen, ideal deneyimin ancak Google Cardboard, Samsung Gear VR ve Oculus Rift aracılığıyla yaşanabileceğini hatırlatalım.


Alibaba sanal gerçekliğe yatırım yapıyor

Dünyanın en büyük e-ticaret sitelerinden Alibaba.com GnomeMagic Lab adlı bir sanal gerçeklik laboratuvarı kurdu. Alışveriş deneyimini sanal gerçeklikle bütünleştirmek isteyen web sitesi, kullanıcılarını yakın gelecekte gerçek mağazalarda sanal olarak alışverişe çıkarmayı planlıyor.


Sanal gerçeklik teknolojileri gözlükten ibaret değil

Hareket takip ve jest kontrol gibi kullanıcı etkileşimi aşamasında ürün geliştirmeleri yapan Nod, Project GOA isimli ürünüyle sanal gerçeklik içinde etkileşimli kontrol sağlayan çok eksenli ürününün tanıtımını yaptı. Bir kamera, iki kontrol kumandası ve bir merkez istasyondan oluşan GOA, tüm sanal gerçeklik cihazlarıyla uyumlu çalışıyor. GOA, sanal gerçeklik teknolojilerinin sadece gözlükten ibaret olmadığını, destekleyici unsurların da yeni bir pazar yaratabileceğini ispatlıyor.

Görsel: Nod


New York Otomobil Fuarı başladı

Otomotiv endüstrisinin en büyük fuarlarından New York Otomobil Fuarı, basın ön izlemesinin ardından 25 Mart’ta başladı. Mazda MX-5 RF, Mercedes GLC Coupe, Audi R8 Spyder, Subaru Impreza ve Genesis Hybrid Sport Sedan, 3 Nisan’da sona erecek fuarda dünya tanıtımları yapılan en önemli modeller arasındaydı.

Görsel: New York Otomobil Fuarı


Sürücüsüz araçlar için yasal altyapı geliyor

ABD Ulusal Otoyol Trafiği Güvenlik İdaresi, otonom Google araçlarının yapay zekaya dayalı sürüş sisteminin federal yasalar tarafından “sürücü” olarak kabul edilebileceğini açıkladı. Bu gelişme, otonom araçların yasal altyapıya kavuşması adına büyük bir adım olarak yorumlanıyor.


Amsterdam’daki bisiklet sürücüleri için sinyal veren montlar geliştirildi

Vodafone Hollanda, Amsterdamlı bisiklet sürücülerinin trafikte akıllı telefon kullanmalarını önlemek ve güvenliklerini sağlamak için giyilebilir teknolojiden faydalandı. Hollanda Bisikletçiler Birliği işbirliğiyle geliştirilen “Smart Jacket” adlı montun sırt bölgesinde yer alan LED ışıklar, bisikletçilerin hangi yöne döneceğini arkalarından gelenlere, bilek kısmında yer alanlar da sürücüye hangi tarafa dönmesi gerektiğini gösteriyor.


Kameranın gördüklerini betimleyen uygulama: AI • Scry

disk cactus tarafından geliştirilen AI • Scry isimli mobil uygulama, yapay sinir ağlarının görsel tanımlama algoritmalarından faydalanarak telefon kamerasının gördüklerini sözel olarak anlatıyor. Uygulama, yapay sinir ağlarının katmanlı tanımlama sistemi sayesinde çeşitli derecelerde betimlemeler yapabiliyor.

Görsel:AI • Scry

Plastiği geri dönüştüren bakteri keşfedildi

Kyoto Üniversitesi’ndeki Japon bilim insanları, beş yıl süren araştırmaları sonucunda Ideonella sakaiensis isimli bakterinin sadece Polietilen tereftalat (PET) üzerinde yaşayabildiğini keşfetti. Bilim insanları, bakterinin pet şişeleri sindiren enzimlerini tek başına çalıştırmayı başarabilirlerse plastiğin krallığına son verilebilir.


Editör: Cüneyt Bender
Katkıda bulunanlar: Aygül Pembecioğlu, Mert Serim
Manşet görseli: Twitter