Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bigumigu Pazar Gazetesi [26 Temmuz]

Bigumigu Pazar Gazetesi [26 Temmuz]

Dünyada ve Türkiye'de son bir haftanın özeti.

Bir başka dünya daha mümkün mü, sorusuna gezegenler açısından heyecan verici bir cevap aldığımız hafta içinde Nicki Minaj ve Taylor Swift tartışması, Beyaz Saray’ın İran’la nükleer santral anlaşmasına özel Twitter hesabı açması, Converse‘in 98 yıl sonra yenilenen tasarımı, ‘N Sync ve Backstreet Boys üyelerini bir araya getirecek fütüristik, zombi temalı western film projesi ve The Hunger Games ve The Revenant’ın fragmanı da haber akışlarımızdan geldi geçti.

Geri kalanlarla birlikte haftanın dikkat çeken teknoloji odaklı gelişmelerini farklı kategoriler altında; sinema, müzik, popüler kültür, bilim ve uzay, uluslararası gündem ve pazarlama başlıklarını da unutmadan derledik.

Haftanın Müziği

Her ne kadar çizgi dışı görünse ve/veya kültürel yakınlıktan ötürü sıradan algılansa da vaktinde Urfa TV gibi yerel kanallarda ve düğünlerde sahne alan Omar Souleyman, Björk’ün Crystalline parçasına yaptığı remix ile birlikte ismini duyurdu ve Björk ile tanıştı. Ardından Four Tet’in dikkatini çekti ve Four Tet yapımcılığıyla bir albüm hazırladı. Sonraki süreçte Souleyman, küresel çapta ünlendi ve Glastonbury, Pitchfork gibi festivallerde sahne aldı.

Suriyeli sanatçı bu hafta yedinci stüdyo albümü Bahdeni Nami’yi yayınladı. Bu albümdeki birçok parçada Four Tet’le, birer parçada da Gilles Peterson ve Modeselektor ile çalışarak albümünü şekillendirdi. Katkıda bulunan isimleri ve çizgi üstü müzikal kumaşlarıyla albüm, Orta Doğu ezgileri ve Batı disiplinlerini bir araya getiriyor.

spotify%3Aalbum%3A48r3IqxdoRcGEt5hHi2ozA
Müzik

  • Bu hafta müzik dünyasını belki de en meşgul eden gelişme Nicki Minaj ve Taylor Swift arasındaki tartışmaydı. MTV Video Müzik Ödülleri adaylarının açıklanmasıyla birlikte (21 Temmuz’da) Nicki Minaj, Anaconda için hazırladığı müzik videosunun adaylar arasında bulunmamasına “Eğer farklı bir tür sanatçı olsaydım, ‘Anaconda’ Yılın En İyi Kareografisi ve Videosu’na aday olabilirdi.” tweet’iyle ırkçılık, feminizm ve müzik endüstrisi odaklı bir tartışma başlattı.
  • “Eğer klibinde ince vücutlu dans eden kadınlar varsa yılın videosu için aday gösterilirsin” sözleriyle tweet’lemeye devam eden Minaj’a karşılık Taylor Swift, Minaj’ı destekleyerek kendisinin suçlanmaması gerektiğini söyledi. Nicki Minaj’ın eleştirdiği esas nokta ise siyahların pop müzik yapamayacağı yönündeki genel algıydı.
  • Bu adımdan sonra iki isim, Twitter üzerinden konuşmaya ve adaylar ekseninden çıkarak kadın ve toplum eksenine kayan bir tartışmaya kapıldı. Sorunun iki ismin egosundan daha büyük bir noktaya değindiğine dair makaleler de yazılırken Kim Kardashian’ın bu sırada eşinin 2009 MTV Video Müzik ödüllerindeki sözlerini alıntılayarak paylaştığı bir tweet tartışmanın dozunu arttırdı.

Görsel: Twitter, @Kim Kardashian

  • 22 Temmuz’da Ed Sheeran ve Bruno Mars da bu tartışmayı yakalayarak konuyu parodiye dönüştüren danışlıklı dövüş sergiledi. 23 Temmuz’da ise Katy Perry birçok kişi tarafından anlaşılmayan bir tweet atarak tartışmaya dahil oldu.
  • Aynı gün içerisinde Taylor Swift, durumu yanlış anladığını belirten bir tweet’le Minaj’dan özür diledi. Nicki Minaj ise bu alçakgönüllüğe aynı şekilde yanıt verdi. Tartışmanın son noktası Good Morning America’ya konuk olan Nicki Minaj’ın açıklamaları oldu ve tartışma dostane bir şekilde kapandı.

https://www.youtube.com/watch?v=FpW3R4MvPA8
Sinema

  • Emoji merkezli çekilecek uzun metraj film için yapılan müzayedeyi Sony kazandı. Lilo & Stitch 2: Stitch Has a Glitch filmiyle tanınan Anthony Leondis emoji filminde yönetmen koltuğunda oturacak.
  • Warner Bros’un finansmanını sağlaması beklenen Minecraft filminin yönetmeni kesinleşti. Kült oyunun filmini It’s Always Sunny in Philadelphia’dan tanınan Rob McElhenney çekecek.
  • 90’ların efsanevi ‘boy band’leri arasında bulunan Backstreet Boys ve ‘Nsync üyelerinin “fütüristik zombi western” türündeki bir film için bir araya geleceği öğrenildi. Backstreet Boys’dan Nick Carter’ın senaryosunu yazacağı Dead 7 adlı filmde kendisi dışında grubundan Howie Dorough ve A.J. McLean’in ‘Nsync’ten ise Joey Fatone’un oynayacağı belli oldu.
  • Yedinci filminin vizyona girmesine kısa bir süre kala Star Wars evrenini ve Mad Mad: Fury Road’u birleştiren bir kolaj yayınlandı. Yönetmen ve animasyon sanatçısı Krishna Shenoi, iki yapımın ortak öğelerini bir araya getirdi.
  • Son Oscar ödüllerinde En İyi Film ödülü alan Birdman’in yönetmeni Alejandro González Iñárritu’nun yeni filmi The Revenant hakkındaki ilk bilgiler ve fragman bu hafta yayınlandı. Leonardo DiCaprio ve Tom Hardy’nin başrolü paylaştığı film önümüzdeki yıl başında vizyona girecek.
  • The Hunger Games serisinin son filmi Mockingjay Part 2 için yayınlanan her yeni fragman, serinin hayranlarını biraz daha heyecanlandırıyor. Son film 20 Kasım’da vizyona girecek.

Bilim / Uzay

  • Dünya’ya 1400 ışık yılı uzağında bulunan Kepler 452b’nin keşfi, büyüklüğünün gezegenimize yakınlığıyla dünyayı heyecanlandırdı. Dünya’dan %60 daha büyük olan ve atmosferi olduğuna kesin gözüyle bakılan gezegenin yaşanılabilir bölgede konumlandığı tespit edilirken kara, su ve hava bakımından ne derecede benzerlik taşıdığı hakkında kesin bilgi verilmedi.


Görsel; Twitter, NASA

  • Bilim insanları Kuzeydoğu Çin’de yaptıkları araştırma sırasında 125 milyon yıllık bir dinozor fosili buldu. Theropoda isimli dinozor geniş vücut yapısı, kısa kollu ve kanatlı yapısıyla ejderhayı andıran vücut yapısıyla dikkat çekti.

Görsel: Chuang Zhao

  • UC Berkeley ve Tayvan’daki National Chiao Tung University’den mühendisler gıdaların ne zaman bozulduğunu tespit edebilen üç boyutlu akıllı saklama kutularının mümkün olabileceğini gösterdi. Özellikle süt için geliştirilen akıllı kutu içine gömülen elektronik parçalar bakterinin üremesiyle sütteki elektrik sinyallerinin değişimini saptayabiliyor.

Drone

  • Geçtiğimiz hafta Pazar Gazetesi’nde yer verdiğimiz ev yapımı tabanca monte edilmiş drone görüntüsünün yarattığı endişe ve gerginlik bu hafta da konuşulmaya devam etti. Wired, videoyu, tabancanın geri tepmesi ve video dokümanı açılarından ele alarak matematik ve veri tabanında detaylarıyla inceledi.
  • İki ay önce sinema öğrencisi Harrisen Howes’un ev arkadaşı, drone’ununu uçurururken komşularından birinin çatısına düşürmüş ve taşıtı kaybetmişti. Bu hafta Howes, yeni aldığı bir üst seviye drone’una halat bağlayarak eski drone’ununu çatıdan kurtardı.
  • Google’ın veri analiz ve araştırma merkezi Think With Google, Türkçe dil desteğiyle hizmet vermeye başladı.
  • Chrome’u iOS yazılımına gelen güncellemeyle birlikte artık fiziksel web özelliğini bünyesine katıyor ve bağlanabilir cihazlarla doğrudan etkileşime geçip bağımsız bir uygulama olarak işlem yapabiliyor.
  • YouTube 360 derece video özelliğinden artık reklamlar da yararlanıyor. %36 daha iyi performans verdiği söylenen özelliği ilk uygulayan marka Bud Light oldu.
  • YouTube Android uygulamasına dikey videoları geniş ekran izleme olanağını kazandırdı.

Görsel: Engadget

  • Google+ Photos Ağustos ayı itibariyle Android, web ve iOS üzerinden kaldırılacak. Nedeniyse Google’ın Mayıs ayında çıkardığı fotoğraf uygulaması üzerine Picasa’yla yoluna devam edecek olması. Google+ Photos kullanıcıları indirme tuşu aracılığıyla platformdaki verilerini yeni servise geçirebilecek. İsteyen Google Takeout üzerinden verilerini ihraç edebilir veya photos.google.com üzerinde tutabilir.
  • Google; Drive belgelerini Microsoft Office üzerinden doğrudan açma, düzenleme olanağı verecek bir eklenti çıkardı. Google Drive Plug-in adlı eklenti Drive’daki Word, Excel ve Powerpoint türündeki dosyalar için geçerliyken belgelerin üzerinde yapılan değişiklikler de Google bulutuna doğrudan senkronize olacak.
  • Google, içinde Türkiye’nin de olduğu 41 ülkeyi kapsayan Wassenaar Düzenlemesi’ne eklenen web güvenliğini koruma amacıyla izinsiz yazılımların ihracatını hedef alan yasaya karşı çıktı. Yasanın ABD’ye yansımaya başlamasıyla teknoloji devi, güvenliğin korunmasının aksine ona zarar vereceğini savundu.

Apple

  • Apple, çeyrek dönemlik satışlarını açıkladı ve bir rekor daha kırdığını duyurdu. 2015’in ilk çeyreğindeki satışlar arasında en çok dikkat çeken kalem ise Apple Watch’un bir milyon dolardan kar etmesi oldu.
  • 19 Temmuz’da yayınlanan yeni iPhone reklamı alt metin ve bağlam yönünden dikkat çekti. Amazing Apps (“Harika Uygulamalar”) isimli film, AppStore üzerinde 1.5 milyon popüler uygulama olduğunu vurguluyor. Tabii bu kadar uygulamanın tek bir kullanıcı için ne ifade edeceği de filmin temel sorunu olarak gösterildi.

https://www.youtube.com/watch?v=E3AIeOBTN0g
Microsoft

  • Microsoft kısa ve öz haberleşmeler için Send adlı uygulamasını ABD ve Kanada’da çıkardı.
  • Microsoft intikam pornosu niteliğindeki paylaşımları OneDrive bulutu, Xbox Live ağı ve Bing arama motorundan kaldıracak. Aynı politikayı yakın zamanda Google da uygulamaya başlamıştı.

Teknolojik Gelişmeler / Ürünler

  • Tesla’nın 2012 yılında piyasaya sürdüğü ve tüketiciler tarafından ilgi görmeyen aracı Roadster’ın yeni modelini hazırladığı tahmin ediliyor. Yeni araç modu “Ludicrous Mode” birlikte yüksek hız ve performans konusunda da Tesla büyük adımlar atıyor.
  • Kendini bir oyun konsolu olduğu kadar bir multimedya cihazı olarak da konumlandıran PlayStation 4 için uzun bekleyişin sonunda bir uzaktan kumanda piyasaya sürülecek. PDP uzaktan kumanda, Ekim ayında 30 dolar etiketiyle satışa çıkacak.
  • BBC ve Technology Will Save Us işbirliğiyle İngiltere’deki bir milyon çocuğa yazılım ve programlama öğreten mini bilgisayar verecek. Eğitim alanında atılan bu adımla maker hareketi ve teknoloji geliştirme gibi konularda geleceğe yatırım yapılıyor.

  • Wired yayınladığı özel içeriğiyle internet bağlantılı otomobillerin güvenlik açıklarına değinerek dış saldırıların ne kadar tehlikeli olabileceğini ispatladı. Güvenlik ve teknoloji alanında uzman iki isim, Wired editörünün içinde bulunduğu Jeep Cherokee’in gaz ve frenden sileceklere kadar tüm kontrollerini ele geçirdi.
  • Bu haber üzerine Jeep markasını da bünyesinde bulunduran Fiat Chrysler Automobiles 1.4 milyon aracı güncelleme için geri çağırdı.
  • 1 Mart Pazar Gazetesi’nde yer verdiğimiz Pebble Time, Kickstarter fonlanma sürecinde rekora kavuşmuştu. Bu hafta itibariyle akıllı saatler perakende dünyasına adım attı ve Best Buy’da yerini aldı.
  • Maker kültürü için organize edilen ve geçtiğimiz yıl sonu ilki gerçekleşen İstanbul Mini Maker Faire’in ikincisi için başvuru dönemi açıldı.
  • Biz, Google Deep Dream’in sunduğu yeni medya aracına ve ilham verici projelere alışmaya çalışırken bilgisayarlar yapay sinir ağını kullanarak Magic: The Gathering isimli kart oyunu için tasarıma başladı.

Pazarlama

  • Harvey Nichols, Rewards adlı uygulamasının tanıtım filminde mağaza zincirindeki güvenlik kamera kayıtlarından yararlanıldı. Kayıtların başrolündeyse kafa kısımlarına çizgiden figürler montajlanmış mağazada hırsızlık yapmaya çalışanlar vardı.

  • 29 Temmuz’da piyasaya çıkacak Windows 10 bu hafta reklam kampanyasıyla konuşuldu. Küçük çocukların geleceğini odağına alan kampanya, işletim sisteminin geleceği şekillendirmede önemli bir değer taşıyacağını gösteriyordu.
  • Volkswagen Golf R modelinin tanıtımına yönelik çekilen yüzlerce filmin size en uygun olanını bulmanız için otomobili sesinizle kullanacağınız bir kampanya hazırladı.

https://www.youtube.com/watch?v=Hitlo6Jhtx0

  • Land Rover Instagram odaklı kampanyasında iki farklı açık hava hikayesi için birer hesap açarak konu oldukları ortamların gece ve gündüz hallerini dev bir panoramik fotoğrafa benzer şekilde sergiledi. Her bir hesabın akışı boyunca görünen ortamda geçen hikaye ise aralara serpişen videolar üzerinden takip ediliyor.
  • M&C Saatchi Londra’da dünyanın yapay zekadan yararlanarak evrilen ilk poster projesini gerçekleştiriyor. Algoritma bir kahve firmasının açık hava kampanyası için 1000 kadar görsel, yazı tipi ve modeli bir araya getiriyor. Aralarından en güçlü adayın kim olduğunu ise ilanın önünden geçenlerin tepkileri belirleyecek.
  • Emoji diline dahil olmakta zorlananları düşünen Domino’s Pizza, emojileri tanıtan kartlar çıkarttı. Durumun yarattığı talihsizlikleri eğlenceli bir şekilde ele alan tanıtım filmi de kayda değerdi.

  • Skoda köpekler için emniyet kemeri, su geçirmeyen arka koltuk koruması ve bagaj bölümüne özel parmaklık tasarımıyla sahiplerini sevindiriyor.
  • KFC Romanya, tatile gidemeyip tatil fotoğraflarına öykünenler için tepsi görsellerini tatil manzaralarıyla değiştirdi. Böylece tatile gitmeden deniz kenarından fotoğraf paylaşılabiliyor.
  • Toyota, hazırladığı radyo spotuyla Siri’ye bağlanarak seyir halindeki araçlardaki telefonları uçuş moduna aldı. İnsan etkileşimini dışlayan ve doğrudan teknolojiye dokunan çalışma medya kullanımı konusunda da çarpıcı bir örnek oldu.
  • Mavi, Caretta Caretta’lara yardım amaçlayan projesi “Indigo Turtles” için gönüllülerini Scorp üzerinde seçeceği bir kampanya başlattı.

Uluslararası Gündem / Dijital Yaşam

  • ABD’nin İran’la nükleer enerji üzerine yaptıkları anlaşmanın tepki çekmesiyle Beyaz Saray anlaşmayla ilgili yanlış anlaşılmaların üstesinden gelmek amacıyla @TheIranDeal adlı Twitter hesabını açtı. Twitter hesabının dışında konuyla ilgili infografik, video ve belgeleri içeren özel bir sayfa da oluşturuldu.
  • Charlie Hebdo saldırısı sonrasında Fransa’da çıkan “Loi Renseignement” yasası istihbarat örgütlerine izinsizce herhangi bir haberleşmeyi kara kutularla takip etme hakkını vermesiyle tepki çekti.
  • Pakistan’ın internet trafiği, telefon kayıtları ve hücresel veri aktarımları topluca takip edeceği bir gözetleme sistemi geliştireceği raporlandı.
  • Japonya’da mutasyona uğrayan papatyalara ait fotoğraflar dört yıl önceki Fukushiama nükleer santral patlamasını akıllara getirdi. Dört kökünün birbirine bağlı şekilde büyümesiyle göze çarpan papatyaların formundaki farklılığın kesin nedeni olaraksa patlama gösterilemiyor.


Görsel: Boing Boing

  • Grooveshark’ın eş-kurucusu Josh Greenberg, bu hafta kız arkadaşıyla yaşadığı evde ölü bulundu. Herhangi bir yara ve uyuşturucu izi bulunmayan 28 yaşındaki Greenberg’ün ölüm sebebine dair kesin bir sonuç bulunmuyor.
  • Çinli bir hizmet şirketi, çalışanlarının sosyal ortamdaki stresini azaltmak amacıyla Spirited Away adlı animedeki No-Face adlı karakterden esinlenerek özel bir ofis günü düzenledi. Gün boyunca çalışanlar No-Face karakterinin yüzünün basıldığı maskeleri taktı.
  • Bir önceki Pazar Gazetesi’nin en önemli gelişmelerinden biri New Horizons’ın Plüton’un yanından geçerek şu ana kadarki en yakın görüntülerini çekmesiydi. The Verge ise Google Trends üzerinde yaptığı analizle popüler kültürün şirin karakterleri Minions’ın Plüton’dan daha popüler olduğunu ortaya koydu.
  • Atılan tweet’lere düzenleme seçeneğinin gelmesi bir süredir Twitter’ın gündeminde olan bir konu. Kim Kardashian da rahatsız olduğu bu durumu Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey’e ileterek talep yarattı. Jack Dorsey ise durumun farkında olduklarını ve çalışma yürüttüklerini belirtti.
  • Barack Obama’nın 1987 yılında, babasının anavatanı Kenya’ya yaptığı geziye ait nadir fotoğrafları ortaya çıktı. O yıllarda New York’ta yaşayan Obama, henüz Harvard Üniversitesi’nden Hukuk diplomasını almamıştı.

Görsel: Agency LTD./REX

Sosyal Ağlar / Uygulamalar / Dijital Yayın

  • Instagram etiket, konum ve kullanıcı adları üzerinden görsel aramalarını kolaylaştırdı. Masaüstü üzerinden konum ve etiketlerin kendi sayfalarını da edinmesiyle popüler sonuçlarını da gösterebiliyor.
  • Twitter’ın kişiselleştirebilen önemli unsurlarından arka plan özelliğinin kaldırılması dikkatleri çekti. Twitter kullanıcıların sadece platforma girmeden, halka açık halinde arka planlarını görebileceğini açıkladı. Bir Alman geliştirici ise özellikten hala yararlanmak isteyenler için Chrome tarayıcısı üzerinden kullanabilecekleri kaynak kodunu paylaştı.
  • Meerkat Map uygulamaya girdiğiniz zaman kimlerin yayın yaptığını küresel çapta görmenizi sağlıyor. GitHub üzerinden sunulan uygulama Periscope’da da bulunan özellikten farklı olarak yayınları şehir bazında da filtreleyebiliyorsunuz.
  • Meerkat’in kendisiyse GroPro kullanıcılarının iPhone’ları üzerinden yayın yapmalarını sağlayacak. İlk olarak GoPro3 ve GoPro4 modellerinin özelliği destekleyeceği bildirildi.

Görsel: The Next Web

  • GroPro da kullanıcıların kamera görüntülerini tablet veya akıllı telefonları üzerinden düzenleyip kırpabileceği bir uygulama geliştirecek.
  • WhatsApp Android cihazları için son güncellemesiyle bildirim ve mesaj okuma hareketlerini filtreleme olanağı tanıyor. Sohbetleri okunmamış olarak işaretleyebileceğiniz gibi bazı sohbet ve kişiler için de gerekli ayarı yaparak bildirim alabilirsiniz.
  • Yenilenen arayüzünde “Keşfet” özelliğini pasif konuma getiren Spotify, yeni yayınladığı çalma listesiyle kullanıcının haftalık dinlediği parçalara göre kişiye özel öneriler derleyecek. Discover Weekly isimli liste yakında kullanıcıların listeleri arasında otomatik olarak yerini alacak.


Görsel: The Verge

  • Spotify ile yaptığı anlaşmasıyla Nike fitness uygulaması Nike+ Running App, doğrudan platformun müzik listelerine erişerek kişilerin koşu sırasında favori listelerini uygulama içinden dinleyebilmesini sağlayacak.
  • Deezer, çeşitli reçeteler yazarak sosyal medya hesaplarının aynı anda kontrolünü sağlayan IFTTT ile anlaşma yapan ilk müzik akış servisi oldu. Böylece dinleme geçmişini Google Drive tablosunda saklama, son beğendiğiniz albümü ‘tweet’leme gibi komutlar yazılabilecek.
  • Geçtiğimiz haftalarda Spotify’ın logosundaki yeşil tonunu değiştirmesi büyük tepki uyandırmıştı. Spotify tasarımcısı Tobias van Schneider ise genele hakim olan olumsuz tepkiler karşısında şaşırdığını, ton değişiminin markanın teknoloji firmasından çok müzik firmasını temsil etmesi amacıyla yapıldığını açıkladı.
  • Grooveshark’ın kapanmasıyla birlikte siteyi bir şekilde yaşatmaya çalışma girişimlerinde bulunulmuştu. Son olarak SteamSquid adlı müzik sitesi ortamdaki çalma listelerinin %90’ını yasal olarak kurtardı.
  • Nokia’nın harita uygulaması Here’ın, yakın dönem içerisinde Audi, BMW ve Daimler (Mercedes-Benz) tarafından satın alınabileceği ve araçlara dahil edilebileceği konuşuluyor.
  • Akıllı telefonun iki kamerasını da aynı anda kullanarak fotoğraf çeken Frontback uygulaması, 2 milyon kullanıcı ve 4 milyon dolar yatırım almasına rağmen sosyal ağ olarak istediği seviyeye ulaşamadığı için önümüzdeki ay server’larını kapatarak veda edeceğini açıkladı. Böylece bir girişimin yatırım da alsa, milyonla ifade edilen kullanıcı sayısına ulaşsa da devamlılığı için yapılması gerekenlerin bitmediğini ispatladı.
  • İsviçre yayınlarından Swiss Post kargo teslimlerinde yeni bir yöntem olarak drone’un olanaklarını test ediyor. Matternet ONE adlı kendi kendilerine uçabilen drone’lardan acil durumlarda yapılacak teslimatlar için yararlanılacak.
  • İngiliz yayıncı Pearson’a bağlı olan Financial Times, Japon şirket Nikkei Inc tarafından 1.3 milyar dolara satın alındı.
  • New York Times gelecek yıldan itibaren Starbucks uygulamasında okunacak içerikler arasında makaleleriyle yer alacak. My Starbucks Rewards üyelerine açık olacak fırsattan yararlanmak için kullanıcıların New York Times’ın dijital veya baskısına abone olması gerekiyor.
  • ABD’li kablolu yayın devi Comcast yüksek hıza sahip internet kullanıcılarının ilk defa kablolu tv abonelerinin sayısını geçtiğini gözlemledi.

Popüler Kültür

  • Tasarımıyla ikonlaşmış Converse, diğer adıyla Chuck Taylor All Star, 98 yıl sonra yenilenerek Chuck Taylor II modelini duyurdu. Klasik tasarımın temeline sadık kalan yeni model, küçük detaylarla kullanıcıların deneyimini yukarı taşımayı amaçlıyor.
  • Skyfall ile beraber Bond serisini emanet alan ABD’li yönetmen Sam Mendes bu yıl yayınlanacak Spectre’nin tahminen kariyerindeki son Bond filmi olacağını duyurdu.
  • Serileşmiş video oyunlarından FIFA 16’ya kadın oyuncuların da dahil olacağı duyurulmuştu. Oyunun hem Kuzey Amerika hem de Kanada versiyonlarının kapaklarında kadın futbolcuların yer alması haberiyse oyunun tarihinde ayrıca önem kazandı.
  • Dünyanın en büyük müze ve araştırma merkezi The Smithsonian, Neil Armstrong’un Ay’a çıkarken giydiği üniformasının onarılması ve Washington’daki Hava ve Uzay Müzesi’nde gösterilmesi için Kickstarter’da kampanya başlattı. Yaklaşık on yıldır sergilenmeyen üniformanın onarılması 2019’da Ay’a çıkışın 50. yılı kutlaması ve 2020’de açılacak “Destination Moon” galerisi için de önemli.
  • Önceden trans bireyler için bir bölümü olan Tayland merkezli Apple Models sağladığı bu imkanla diğer model ajansları arasından sıyrılıyordu. Ajans Los Angeles’ta başlı başına trans bireyleri temsil eden model ajansı açmasıyla dünyada bir ilk oldu.

Manşet Görseli: NASA

Editörler: İpek Altun, Mert Serim