Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bigumigu Pazar Gazetesi[26 Haziran]

Bigumigu Pazar Gazetesi[26 Haziran]

Dijital nesil için haftanın gündemi.

Popüler-Kültür

Bilgelik dolu sözleriyle büyümüş de küçülmüş Bea

Twitter ünlüsü, New York Times çok satanlar yazarı Kelly Oxford, gün içerisinde çocuklarıyla olan dialogları tweetlemekten çekinmiyor. Fakat en küçük kızı, 7 yaşındaki Bea’nın ağzından çıkan sözler adeta büyük bir bilgeliğin timsali. İnsan ilişkileri, kariyer tercihleri, yetişkin hayatına dair söyledikleri Bea’nın yaratıcılığa hayran bırakırken minik bir gülümseme yerleştiriyor yüzlere.

Görsel: Kelly Oxford

Londra’daki trafik ışıkları Onur Yürüşü’nde LGBTİ+ figürlerine dönüşüyor

Londra’daki Trafalgar meydanı ve çevresindeki yaklaşık 50 trafik lambası, Onur Yürüyüşü için 25 Haziran’da cinsiyet gözetmeyen ve içinde iki figürün arasında kalp yaratılan LGBTİ+ silüetlerle değiştirilecek. Transport of London (TfL) tarafından yapılan değişiklik için de Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan, Londra’nın büyük değerlerinden birisinin farklılıklar olduğunu ve her Londralının kimliğiyle onur duyması gerektiğini söyledi.


Birleşik Krallık referandumla Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı aldı

İngiltere, Cuma günü yaptığı referandumla birlikte Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı aldı. Referandum sonucundan %51.9 ile ayrılık kararı çıkması İngiltere içindeki bölünmelere ve AB’de kırılmaya neden oldu. Referandum sonuçlarındaki demografik dağılım yaşlı nesilin ağırlığı görülüyor. Genç neslin katılmaması da İngiltere’nin geleceğini yaşlıların tayin ettiği görüşünü doğurdu.

Bu ayrılık kararı ekonomik bir karar olmaktan çok sosyo-kültürel nedenlere sahip. AB üyesi ülkeler içindeki serbest emek gücü dolaşımı göçmen sorunu yaratıyor ve İngilizlerin bu durumdan memnun olmadığı biliniyor. Ayrıca birçok küresel şirketin Avrupa ofislerinin Londra’da olması da kıta çapında ekonomik sonuçları arasında yer alıyor.


Birleşik Krallık Başbakanı David Cameron ise referandum sonucunun ardından istifa edeceğini açıkladı. AB’nin en güçlü ve inisiyatif sahibi devletleri olan Almanya ve Fransa ise ayrılık sürecinin hızla detaylandırılması gerektiğini söyledi. Birleşik Krallık vatandaşları ise aşina olduğumuz bir tepki vererek “İngiltere’den gitmek lazım.” minvalinde tweetler attı. Ayrılık sürecinin aşamaları ve zorlukları da bulunurken İskoçya’nın AB ile görüşmelere hazırlandığı haberi yayıldı.

Ayrılık kararı yaratıcı sektörleri de etkiliyor. Birçok müzisyen ayrılmama kararını desteklerken Game of Thrones’un çekimlerinin büyük bir kısmı Kuzey İrlanda’da geçiyor. Ve dizinin yapım fonları arasında Avrupa Bölgesel Kalkınma Fonu yer alıyor. Şu anda ise ikinci bir referandum yapılması için 1,5 milyondan fazla imza bulunuyor. Ekonomik bir okuma içerisinde gözden kaçırılmaması gereken bir diğer nokta ise;


Sadece 150 eşya ile yaşamak

Japonya’da Zen düşüncesinin modernleştirilmiş bir formu olarak doğan bu akım bireylerin tabaktan anahtarlığa kadar tüm hayatlarını sadece 150 eşya ile idame ettirmesi prensibine dayanıyor. Minimalist bir yaşamın yanı sıra tam anlamıyla ihtiyaçları olan eşyaları edinerek hayattan daha izole ve yalın bir yaşam sürmeyi sağlıyor. AJ+’ın yaptığı haber de hayatlarından bir kesite tanık olmamızı sağlıyor.


Rickon da zigzag çizmesi gerektiğini biliyordu

Bilgi, bölümü hala izlememiş olanlar için spoilersız aktarılsa da bölüme dair bilgi içerdiğinden seyir zevkini kaçırabilir. Game of Thrones’un 9. bölümde yaşanan bir olaydan ötürü Rickon Stark, A noktasıyla B noktası arasında koşması gerekiyordu. Fakat neredeyse her izleyici dümdüz koşmak yerine zigzag çizmesi gerektiğini, hikayenin böylecede daha farklı ilerleyeceğini düşünüyordu. Rickon Stark’ı oynayan Art Parkinson da aynı hisleri paylaştığını attığı tweet’le dile getirdi.

Görsel: Twitter, Art Parkinson

Haftanın fragmanları

M.R. Carey‘in aynı isimli romanından uyarlanan The Girl With All The Gifts, post apokaliptik bir dünyada özel güçleri olan bir çocuğun hikayesi, zombi istilası kurgularıyla birleşiyor.


7 Haziran’da vizyona girecek olan The Birth of a Nation, ABD’deki siyahların köleliğine değinen hikayesiyle yılın en çok konuşulacak filmleri arasında gösteriliyor.


HBO’nun yeni orijinal yapımı Westworld, bilimkurgu altyapısıyla vahşi batı konseptini bir araya getiren dikkat çekici bir yapım. Dizi, önümüzdeki Ekim’de yayına başlayacak.


HBO’nun bu güz yayına başlayacak bir başka dizisi ise Insecure. Youtube dizisi olan The Misadventures of Awkward Black Girl‘ün yaratıcısı tarafından hazırlanan komedi dizisi bu serinin devamı olarak kurgulanıyor.

https://www.youtube.com/watch?v=veqxnUWa1Hk


Hologram karaoke deneyimine merhaba diyin

Müzisyen Rob Thomas ve artırılmış gerçeklik şirketi VNTANA ortaklığıyla birlikte Thomas bu yaz çıkacağı turda dinleyicilerle birlikte performans sergileyebileceği özel bir hologram alanı da sunacak. Böylece hayranları müzisyenle yan yana karaoke yapabilecek.


Civilization V gelecek yıl lise müfredatına girecek

Uygarlık geliştirme ve yönetme konusunda oyunculara sunduğu yüksek stratejik zekayla öne çıkan Civilization serisinin son oyunu, gelecek yıl Kuzey Amerika’daki liselerin müfredatına girecek. CivilizationEDU isimiyle yayınlanacak olan oyun, öğretmenlere ve öğrencilere özel olarak tasarlanmış modüller ve raporlama araçları da sunacak.


FAA ticari kullanımlar için drone ehliyeti zorunluluğunu kaldırdı

Geçtiğimiz sene sonunda yaptığı açıklamayla 250 gramdan ağır her drone’un kayıt edilmesi ve sadece uçuş ehliyeti ile kullanılmasını zorunlu kılmıştı. FAA bu hafta yaptığı son değişiklikle herhangi bir ticari amaçla kullanılan drone’ların pilotlarının ehliyet sahibi olma zorunluluğunu kaldırdı. İster fotoğrafçı olun ister Amazon gibi drone ile teslimat yapın isterseniz emlakçı olun herhangi bir şekilde kar amacı güdüyorsanız genişleyen drone ekosistemi içinde rahatça uçuş yapabilirsiniz.


Bir protesto yöntemi olarak iki ülke arası drone’la kürtaj hapı taşındı

Kürtaj hapı kullanımının ve satışının yasak olduğu İrlanda Cumhuriyeti’nde yaşayan iki kadın, kadınların kendi bedenleri üzerinde hükmü olması gerektiğini vurgulayarak Birleşik Krallığın bir parçası olan Kuzey İrlanda’dan İrlanda Cumhuriyeti’ne drone’la kürtaj hapı getirdi.


Mark Zuckerberg’in ilginç bilgisayar kullanma alışkanlıkları

Instagram bu hafta başında 500 milyon aylık aktif kullanıcısını kutladı. Mark Zuckerg de Instagram çerçevesiyle birlikte bir fotoğraf yayınladı. Fakat fotoğraftaki diğer detaylar kutlamayı gölgede bıraktı. Zuckerberg kamerasını bantlıyor, jak girişini bantlıyor ve e-posta yazışmaları için Thunderbolt kullanıyor.

Görsel: Chris Olson, Twitter


Twitter’dan yaratıcılar için yeni uygulama: Twitter Engage

Twitter, ağı üzerindeki yaratıcıları, ünlüleri, ilham verici kişileri hedef alarak Twitter üzerindeki etkileşim ve iletişimlerini daha iyi konumlandırmaları için Twitter Engage‘i yayınladı. Şu an için App Store’un Türkiye mağazasında bulunmasa da şu anlık ABD mağazasına erişebilen herkes uygulamayı kullanabilir.


İnternet tarayıcılarında pil ömrü yarışı

Hafta başında Microsoft, internet tarayıcısı Edge’in az devirli işlemci döngüsü, düşük önbellek kullanımı ve arka planda çalışan işlemlerin asgari düzeyde çalışmasını vurgulamak için Firefox, Chrome, Opera ve Edge’i karşı karşıya getiren bir video yayınladı. Aynı anda, aynı teknik özelliklere sahip cihazlarda sadece tek bir tarayıcı açıp hangisinin pilinin en son biteceği yarıştırıldı. Ve Microsoft prodüksiyonu olmasından mütevellit Edge kazandı.

Başta Chrome’un ardından da Firefox’un donanımları daha çok yorduğu gün gibi ortada olsa da Opera, bu konudaki iddiasını pil tasarrufu modunu öne çıkaran bir video ile gösterdi. Yanıt olarak ise Microsoft Edge yöneticisi Kyle Pflug, reklam engelleme programlarının açık olduğunu ve analizin bu nedenle hatalı olduğunu düşündüğünü söyledi.

Tasarım-Sanat

Aphex Twin’in yeni müzik videosunun yönetmeni 12 yaşındaki Ryan Wyer

Aphex Twin, 17 yıl aradan sonra ilk müzik videosunu yayınladı. Müzik videosuna imza atan kişi ise daha önce Aphex Twin analiz videosu yayınlayan Ryan Wyer oldu. 8 dakikalık müzik videosu sahip olduğu alternatif dil ve vizyonuyla dikkat çekiyor. Bu parça aynı zamanda Aphex Twin’in gelecek albümü Cheetah‘de yer alacak.


Sigur Rós’tan yeni müzik videosu ve 24 saatlik canlı yayında konser

Sigur Rós, Óveður isimli yeni albümünden aynı isimli parçası için bir müzik videosu yayınladı. Jonas Åkerlund tarafından çekilen müzik videosunun çekimleri ise İzlanda’da gerçekleşti. Grup aynı zamanda hafta başında 24 saat süren bir konser verdi.


Saatchi & Saatchi’den Yılın Yeni Yönetmenler Seçkisi

Saatchi & Saatchi’nin sunduğu New Directors’ Showcase (NDS) oturumu Cannes Lions’da bu yıl 26. kez gerçekleşti. Takip edilmesi gereken yönetmenleri keşfetmemizi sağlayan bölüm yine Cannes Lions’ın en çok ilgi çeken oturumlarından birisiydi. Bu yıl gösterilen filmlerden birisi makineler tarafından oluşturulup çekilmiş ve kurgulanmış. Saatchi & Saatchi hangi film olduğunu gösterim sırasında söylememiş.


Göl üzerindeki turuncu patikalar

Yer üzerine yaptığı yerleştirmelerle tanınan sanatçı Jeanne-Claude, Iseo Gölü üzerine turuncu bir patika yaptı. Floating Piers isimli çalışma 100.000 metrekarelik bir alana yayılıyor. 3 kilometresi su üzerinde 1,5 kilometresi sokaklara yayılan yerleştirme, San Paolo gölüne kadar uzanıyor.

Görsel: Floating Piers

Burak Doğan’dan Süper Kahraman Kitaplıkları

Ürün ve endüstriyel tasarımcı Burak Doğan; S.H.I.E.L.D., Captain America, Wonder Woman ve Superman’in logolarını temel alarak kitap rafı tasarlamış. DC ve Marvel’ı birbirine küstürmeyen Doğan ikisi arasında adeta ikişer tasarımla eşit bir dağılım da yapmış. Kitaplıklar hem kitap hem de diğer aksesuarlara kucak açabilecek genişliğiyle kullanışlı bir duvar motifine dönüşüyor.

Görsel: Burak Doğan

Muji, New York’ta 3 günlüğüne tamamen el yapımı ürünler sattı

Muji, New York’taki merkez mağazası olan 5. Cadde‘de 23 – 26 Haziran arasında sadece el yapımı ürünler sattı. Tatazumai (Dış görünüş) isimli koleksiyonun parçası olan ve 6 modern sanatçının yer alıyor. Ahşap, seramik ve cam malzemelerle yapılan toplamda 100 parçalık koleksiyon Japonya’nın önemli sanatçılarından olan Kazumi Tsjui, Keisuke Iwata, Michiko Iwata, Ryuji Mitani, Masanobu Ando ve Akiko Ando’nun katılımıyla yaratıldı.

Görsel: Tatazumai

Şekilden Şekile Giren Lamba: Lamalight

Eskişehir Anadolu Üniversitesi mimarlık bölümü mezunu Büşra Tunç, kinetik bağlantı noktalarıyla ve ayarlanabilen aydınlatma modülleriyle farklı yerlere uyarlanabilen Lamalight lambanın tasarımcısı. Tunç, şu an çalışmalarını İstanbul merkezli yaratıcılık ve etkileşim platformu Atölye Labs’da sürdürüyor.


Yelpaze gibi katlanır fener

Tasarımcı Félicie Eymard Ericsdóttir’in imzasını taşıyan Little Firefly, gece yürüyüşlerinde kolayca açılan ve fenere dönüşen bir ürün tasarladı.


Netflix’ten Yeni Logo

Dünyanın en büyük akış servislerinden Netflix, Facebook ve Twitter hesaplarının logolarını değiştirerek sessiz bir yenilik yaptı. Netflix’in birkaç senedir görmeye alışık olduğumuz beyaz üzerine kırmızı Netflix yazısının yerine kurdele gibi katlanmış siyah üzerine kırmızı N harfiyle karşı karşıyayız. Tam olarak bir logo değişikliği olmayan bu yenilik, Netflix’in dikey medyalarda ve uygulama ikonlarında farkındalığı ve marka algısını artırmak adına attığı bir adım olarak lanse ediliyor.

Görsel: Netflix

Güneş Gözlüğünü Kulaklığa Dönüştüren Tasarım

Zungle, güneş gözlüğü tasarımında kemik iletimli kulaklık fikrini bir adım öteye taşıdı. Kablosuz olarak bluetooth teknolojisi ile cep telefonunuza bağlanabilen güneş gözlüğü sayesinde, dış uyanlara kulaklarınızı kapatmadan müzik dinlemek ve telefona yanıt vermek mümkün hale geliyor.


Xiaomi’den Katlanabilir Elektrikli Bisiklet: Mi QiCycle

Xiaomi ilk katlanabilir elektrikli bisikletini tanıttı. Mi QiCycle isimli bisiklet tek şarj ile 45 km gidebiliyor. 250W, 36V motora sahip ve Tesla ile aynı miktarda, 20 Panasonic lityum pile sahip Mi QiCycle, Xiaomi’den bekleneceği üzere akıllı bir ürün. Telefonunuzdaki mobil uygulamayla bağlanarak hız, mesafe ve yakılan kalori gibi sürüş bilgileri, GPS verisi ve bisikletin güncel durumu hakkında bilgi alınabiliyor.

Görsel: Xiaomi

İçimizdeki Çocuğu Özgür Bırakan Ortak Çalışma Alanı

İçimizdeki çocuğu özgür bırakmak, çalışma alanlarını ciddi ve sıkıcı havasından bir parça olsun uzaklaştırmak ve çalışmayı oyunla birleştirmek isteyen Belçikalı tasarım stüdyosu Buzzispace, işe bir parça mizah katarak işyerleri için tamamen fonksiyonel ofis çözümü BuzziJungle’ı tasarladı.

Görsel: BuzziJungle

Cannes Lions’da Ödüllendirilen Ürün Tasarımları

Cannes Lions Yaratıcılık Festivali‘nin yarışma kategorileri arasında yer alan Product Design’da Grand Prix ve Gold Lion kazanan işleri buradan inceleyebilirsiniz.

Bu yıl Grand Prix’yi Google’ın kumaşları bir arayüze dönüştürebilen teknolojisi Jacquard kazandı.

Levi’s ve Google ortaklığıyla hazırlanan Levi’s Commuter, Jacquard projesinin en ünlü meyvelerinden birisiydi.

Gold Lion kazanan işlerin birkaçı:

Here Active Listening

Dot. The First Braille Smartwatch

Save Me – The Ski Pass That Saves Lives

Reklam-Pazarlama

Cannes Lions’da Bütün Ödül Kazanan İşler

Cannes Lions 2016 Cannes Lions’da ödül alan işler, kısa listeye kalan Türk ajanslar ve daha fazlası için Cannes Lions haberlerini buradan inceleyebilirsiniz.

Senenin en yaratıcı, ilham veren, fark yaratan işine verilen Titanium Grand Prix ödülünü #OPTOUTSIDE ile Rei aldı.


Cannes Lions’da ödül alan işlerden biri sahte çıktı

Grey Group Asia Pacific tarafından hazırlanan I SEA isimli kampanya dahilinde geliştirilen uygulamanın çalışmadığı ve gerçek anlamda bir geliştirme yapılmadığı ortaya çıktı. Cannes Lions’da Promo & Activation kategorisinde Bronz Aslan ile ödüllendirilen iş, etkinlik için de büyük tartışma yarattı. Apple ise uygulamayı mağazadan kaldırdı.

https://www.youtube.com/watch?v=nFeHQ2YQTqY


AlmapBBDO’nun Cinsiyetçi Bayer İlanı

Cannes Lions’da yaşanan ikinci skandal ise AlmapBBDO’nun Aspirin için hazırladığı cinsiyetçi dile sahip bir ilanın basın kategorisinde Bronze Lion kazanması oldu. Bayer işi sahiplenmezken AlmapBBDO işin Bayer yerel ofisi tarafından onaylı olduğunu ancak medya bütçesinin ajans tarafından ödenerek işin yayınlandığını söyledi. Bu yıl Cannes Lions’da yılın ajansı da seçilen AlmapBBDO işi ödüllerden çektiğini açıklayarak Bronze Lion ödülünü de iade etti.

Görsel: AlmapBBDO


Bubbles Film, Cannes Lions boyunca dövme yapmak için Bronz Altın’ını mürekkebe dönüştürdü

Alman yapım şirketi Bubbles Film, 2013’te Volkswagen için yaptığı Pedro isimli filmiyle Bronz Altın kazanmıştı. 3 yıl sonra bu ödül eritildi ve mürekkep olarak yeniden üretildi. Cannes Lions boyunca Bubbles Film, bu mürekkebi kullanarak Award Ink Studio isimli alanında katılımcılara dövme yaptı. Yani bir anlamda dövmeye sahip olanlar ödül hayatları boyunca üzerinde taşıyacak.


Savaşma seviş mesajını AIDES için verdi

TBWAParis, AIDS konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan Fransız sivil toplum kuruluşu AIDES için savaşma seviş mesajını ırkçılık duvarlarını da kırarak veriyor.

Görsel: AIDES

Sanat tarihinin kayıp eserleri Adobe’nin stok fotoğraflarıyla yeniden yaratıldı

Adobe, herhangi bir şekilde zarar görmüş, kaybolmuş veya çalınmış ünlü eserlerini stok fotoğraflarla yeniden yarattı. 4 dijital sanatçıyla çalışan Adobe’nin Make a Masterpiece kampanyasının yaratıcı ajansı ise Goodby, Silverstein & Partners.


Trump’ın duvar projesine 360fly parodi film

Donald Trump’ın seçimleri kazandığı takdirde Meksika sınırına duvar örme vaadine karşılık 360fly bir parodi filmi hazırladı. 180LA imzalı kampanya gündemdeki bu konunun uygulanabilirliğini de sorguluyor.


Sarı çiziyi geçmeyiniz

Metro Los Angeles, raylı sistemler üzerindeki uyarıların dikkate alınması için gerçekleri tüm yalınlığıyla aktaran filmler hazırladı. Filmler, metroya binerken sarı çizgiyi geçmemek, karayollarıyla demiryolunun kesiştiği noktada dikkatli karşıya geçmek gibi konuları işliyor.


Coca-Cola’dan 360 Derece Çekim Yapan Peçetelik

Coca-Cola, Territorio Creativo Spain’le birlikte restoran masalarındaki peçeteliklerini insanların akıllı telefonlarıyla bağlanabildikleri 360 derece video kaydı yapan kameralara dönüştürdü. Akıllı telefonla bağlantı kuran Coca-Cola Happiness 360 kamera, doğum günü gibi özel günlerde sizin ve beraberinizdeki arkadaşlarınızın mutlu anlarını ve masada olup biten her şeyi 360 derece video teknolojisiyle tüm açılardan kaydedip sosyal medyada paylaşabileceğiniz videolar oluşturmanızı sağlıyor.


KFC’den Telefon Şarj Edebilen Yemek Kutuları

KFC Hindistan, bu probleme bir çare bulmak istemiş ve siz yemek yerken bir taraftandan telefonunuzu şarj eden, teknoloji meraklısı Watt a Box’ı geliştirmiş. Müşterilere bir adet şarj kablosuyla birlikte sunulan kutu, taşınabilir bir şarj aleti.


Old Spice’tan Tamamen Size Özel Retro Video Oyunu

Erkek deodorant ve parfüm markası Old Spice, hedef kitlesiyle iletişimini güçlendirecek eğlenceli bir kampanyaya daha imza atıyor. Wieden + Kennedy Portland tarafından hazırlanan Your Old Spice Game isimli internet sitesine girdiğiniz zaman Facebook ile giriş yapıyorsunuz ve hayatınıza dair tüm bilgiler 80’lerden kalma bir video oyununda yeniden canlanıyor.


Hyundai Otomatik Fren Özelliğini YouTube Reklamlarıyla Anlatıyor

Hyundai, 2017 model Elantra’nın yoldaki yayaları algılayabilen otomatik acil fren sistemini, YouTube’da istediğimiz videoyu seyretmek için saniyeler saydığımız, video öncesinde otomatik oynatılan reklamlarla anlatılıyor. Innocean Worldwide’la birlikte hazırlanan reklam filmi, birkaç saniye de sürse insanların bu reklamlardan duyduğu rahatsızlığı ve ekranda beliren “Reklamı Geç” butonuna bir an önce basma hasretini yansıtıyor.


Reklamlarda Metalaştırılan Kadınlara Çocukların Gözünden Bakın

Reklamcıların genellikle başvurduğu kolay yollardan biri olan “sex sells” (seks, satar) kavramını ortadan kaldırmak ve kadınların reklamlarda metalaştırılmasının önüne geçmek için #WomenNotObjects kampanyasını başlatan Badger & Winters, bu kampanyayı çocukların bakış açısını yansıttığı “What Our Kids See” isimini taşıyan ve ilk kez Cannes Lions’da gösterilen kısa filmle sürdürüyor.

Teknoloji-Dijital

IBM Watson ve The Drum’dan yapay zeka imzalı dergi

Medya şirketi The Drum, IBM’in yapay zekalı robotu Watson ile işbirliği yaparak tamamen yapay zekanın hazırladığı bir sayı yayınladı. Yapay zekaya sahip bir robotun hazırladığı ve Watson’un düzenlediği sayı 1000 adet basıldı ve The Drum’ın seçkin okurlarına gönderildi.


Boston Dynamics’ten yeni robot

Kısa bir zaman önce Google tarafından satışa çıkarılan ve Atlas’ı itip kakmasıyla tepki çeken Boston Dynamics, SpotMini isimli yeni robotunu tanıttı. Engellerin altından eğilerek geçebilen bu robotun dinazoru andıran ve belirli bir noktaya sabitlenebilen uzantısı da karakteristik özellikleri arasında.


NASA’dan elektrikli araştırma uçağı X-57

NASA araştırmalarında kullanmak üzere 14 motorla çalışan elektrikli bir uçak geliştirdi. X-57 kodlu uçak, Maxwell ismini aldı. Uçağın temel amaçlarından birisi ise sıfır emisyona sahip olmasıyla sürdürülebilirlik ve çevre bilinci konularında yol gösterebilmesi.

Görsel: NASA

Çin’den dünyanın en hızlı bilgisayarı

Çin menşeli Sunway TaihuLight isimli bilgisayarıyla dünyanın en hızlı bilgisayarı oldu. Yine Çin’de geliştirilen Tianhe-2 isimli eski şampiyon 6 kez bu rekoru elinde tutmayı başarmıştı. Sunway TaihuLight ise eski rekortmenden saniyede 3 katı daha fazla işlem yapabiliyor. Saniye başına işlem kapasitesi ise: 125,436 petaflop.

Görsel: Sunway TaihuLight

SanDisk’ten ilave depolama alanı sunan iPhone kılıfı

Apple’ın iPhone 6 ailesine ilave pil ömrü sunan Smart Battery Case‘i tanıttıktan sonra benzer tasarımla SanDisk de ilave depolama alanı sunan bir ürün geliştirdi. iXpand Memory Case isimli 32, 64 ve 128 GB depolama alanı sunan ürünün satış fiyatı ise 32 GB modeli için 59 dolardan başlıyor.


iPhone’u oyun konsoluna dönüştüren kılıf

iPhone 6 ve sonraki jenerasyonları destekleyen ve akıllı telefonu portatif oyun konsoluna dönüştüren bir aksesuar yayınlandı. Gamevice Controller isimli ürünün satış fiyatı ise 100 dolar olarak belirlenmiş.

Görsel: Apple

Tumblr’dan canlı yayın özelliği

Twitter’ın Periscope’u ve Facebook’un Live özelliği gibi kişisel blog tutma deneyimini sosyal bir ağa dönüştüren Tumblr da canlı yayın özelliği getirdi. Live Video isimli bloglarında içerik paylaşan Tumblr’ın bu özelliği 21 Haziran’dan beri kullanılabiliyor.

Görsel: Tumblr

Snapchat’ten teknoloji dergisi

Snapchat, kendi dijital dergisini yayınlamaya hazırlanıyor. Real Life Magazine isimli dergi teknoloji üzerine olacak ve sektörün güncel haberlerinden ziyade makaleler ve argümanlar yer alacak. İçerikler ise Snapchat uygulaması üzerinden değil, internet sitesi üzerinden yayınlanacak.

Görsel: Real Life Mag

Vine’dan 140 saniyelik uzatma

Vine, 6 saniyelik video formatıyla kısıtlı süre içerisinde yaratıcı içerik üretilebileceğini ispatlamıştı. Son güncellemeyle birlikte kullanıcılarına 140 saniyelik video eklenti yapma özelliği getirdi. 6 saniyelik videoyu izledikten sonra daha fazlasını izlemek de mümkün olacak. Bu özellikle içerik üreticiler iki farklı kurgu ile tek içerik üretecek.


Instagram’dan iki yeni özellik

Instagram önümüzdeki ay yapacağı güncellemeyle birlikte açıklama, yorum ve hakkında kısmındaki metinleri farklı dillere çeviri hizmeti verecek. Böylece yerel içerikler üreten kullanıcıların bilinirlikleri daha kolay artabilecek ve bütünleşik bir topluluk oluşacak.

Ürettiğiniz veriye ve beğendiğiniz içeriklere göre oluşan Explore bölümü, Picked For You özelliğiyle birlikte tamamen size özel seçilmiş hesapları ve video içerikleri gösterecek. Bu güncelleme ise şu an sadece ABD’de kullanılabiliyor. Ancak yakın zamanda tüm ülkelerde aktif hale gelecek.

Görsel: Instagram

VidCon’dan gelişmeler

Çevrim içi video kültürünü ve ekosistemini odağına alan etkinlik VidCon‘dan öne çıkan gelişmeler.

Samsung’un sanal gerçeklik için geliştirdiği kamerası Gear 360, ABD’de satışa çıktı. 350 dolar olarak belirlenen fiyatı ile Samsung ailesinin yeni üyesi Samsung içerik üreticileri de cesaretlendiriyor. Samsung Creators programı dahilinde içerik üreticiler sanal gerçeklik kullanmaya, içerik üretmeye ve Samsung VR platformunu genişletmeye teşvik ediliyor.

https://www.youtube.com/watch?v=77Hm0eBnLpo


YouTube da Tumblr’a benzer bir adım atarak mobil uygulama üzerinden canlı yayın özelliği kazandı. 2011’den beri tarayıcı üzerinden canlı yayın imkanı sunan YouTube’un mobile geçişinin bu derece geç olması da bir sitem konusu oldu.

Görsel: YouTube

Snapchat’tin filtreleri çok yakında Facebook’taki canlı yayınlara eklenecek. Facebook, yüz takip ve 3B yüz değiştirme şirketi MSQRD’i Mart ayında satın almıştı. Bu şirketin yaptığı gelişmeler de bu duyuruyla birlikte gün yüzüne çıktı.

Görsel: Facebook

AOL de yüz takibi yapan uygulaması Switch’i VidCon’da tanıttı. Kanvas‘ı yaratan ekibin geliştirdiği uygulama Snapchat’in gerçekçi filtrelerinin yanında animasyona ve çizgi figürlere daha yakın bir portfolyo sunuyor.

https://www.youtube.com/watch?v=nwWwYLdz0GU
Editör: Mert Serim
Katkıda bulunanlar: Aygül Pembecioğlu, Yalçın Pembecioğlu
Manşet görseli: Floating Piers