Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bigumigu Pazar Gazetesi [24 Ocak]

Bigumigu Pazar Gazetesi [24 Ocak]

Dijital nesil için haftanın gündemi.

Haftaya, uzayda neler oluyor bitiyor, sorusuyla başladığımızda iki sevindirici haber öne çıkıyor; Astronotların artık uzayda da çiçek yetiştirebildiği ve geçtiğimiz hafta aramızdan ayrılan David Bowie’ye adanmış takımyıldızı.

Dünyaya geri döndüğümüzde de akla bir soru takılıyor. Bir şehrin nüfus, iklim, enerji potansiyeli ve daha nice konulardaki bilgilerini modellesek ve sanal bir ikizini yaratsak bunun bize ne gibi faydaları olur? Singapur bu sorunun cevabı olmuş bile. Hem de ortaya koydukları faydalar hiç de fena durmuyor. Fransa ise dil bütünlüğünü korumak amacıyla standartlaşmış bir klavye geliştirmeye koyuluyor.

Apple tarihinde bir ilk niteliğinde iOS geliştiricileri yetiştirmek adına bir okul açacak. Bunun içinse merkez olarak İtalya’yı seçti. Vimeo ise yönetmenler arasında cinsiyet uçurumunu kapatmak amacıyla Share The Screen adlı bir insiyatif kurdu. Wikipedia’nın önümüzdeki 10 yılı, oluşturulan destek programının kazanacağı ivmeye bağlı. Fukushima felaketinin ardında kalan enkazlar ise Toshiba tarafından geliştirilecek robotlara emanet edilecek. Robotlar demişken, 2020 itibariyle 5.1 milyon işi robotlara kaptırmamız söz konusu.

Çinli sanatçı dediğimizde akıllara anında gelen Ai Weiwei, Londra’daki son sergisini sanal gerçeklik ortamına da kazandırdı. WhatsApp ücretlendirme politikasına son verdi. Facebook spor müsabakalarına özel olarak Sports Stadium’u kullanıma açtı. Haftanın dikkat çekici iş birlikleriyse Spotify ve Starbucks ile Uber ve Airbus arasında yapıldı. IAB tarafından düzenlenen yıllık konferansa Adblock Plus yetkilisinin katılımı sonradan engellenince sektörde kriz konusu oldu. Pazarlama bölümümüz ise son zamanların en ilginç haberlerini ve kampanyalarını topladı.

İyi Pazarlar!

Haftanın Müziği

Brooklyn merkezli synthpop ikilisi Chairlift, üçüncü stüdyo albümü Moth‘u yayınladı. 10 parçadan oluşan Moth, pop müzik dünyasında alternatif seslerin de olabileceğini ve pop müziğin kaliteli söz ve vokallerle de yapılabileceğini ispatlıyor. Albümün tınısı ve yarattığı atmosfer, kâh bir barın ısınma müzikleri arasında kâh bir butik kahvecinin öğlen müziklerine yakışacak kalitede. Üzerine bir miktar yatırım yapmayı göze alanlar içinse Moth, önümüzdeki birkaç ayın fon müziğine dönüşebilecek potansiyele sahip.

Trip hop’a yön veren isimler arasında anılan ve Massive Attack ile birlikte hazırladıkları albümle ismini duyuran Tricky, onikinci stüdyo albümü Skilled Mechanics’i yayınladı. 13 parçadan oluşan albümde Oh Land, Ivy, Francesca Belmonte ve Milo ile birlikte hazırladığı birer parça yer alıyor. Geleneksel trip hop temposuna baktığımızda Tricky’nin bu kez kökenlerini terk etmeden biraz daha hızlanmış olduğu dikkat çekiyor. Skilled Mechanics albümüne Spotify veya Bandcamp üzerinden dinleyebilirsiniz. Satın almak ve dinlemek için diğer tüm servislere de buradan erişebilirsiniz.

spotify%3Aalbum%3A4j7QJ7DKZ0cBsNuD7GmJFx

Dizi/Sinema

  • Vin Diesel, Fast & Furious filminin sekizinci ayağı olan Fast 8’in ilk görselini Instagram hesabında paylaştı.


Görsel: Instagram

  • HBO’nun iç yapımlarından Girls’ün beşinci sezonundan ilk görüntüler yayınlandı.

https://www.youtube.com/watch?v=KQeGxQDG7hM

  • HBO’nun bir diğer dizisi Game of Thrones’dan da 3 yeni kesit yayınlandı. Stark, Lannister ve Targaryen ailelerine referanslar bulunuyor. Üçlemenin diğer parçalarına da bağlantılar üzerinden erişebilirsiniz.
  • DC’nin Marvel karşısındaki beyazperdedeki en önemli kozlarından Suicide Squad’ın ilk fragmanı yayınlandı. Filmin ne olacağı ve ne olmayacağı konusunda ziyadesiyle fikir edinebiliyoruz.
  • DC’nin bir diğer büyük topu Wonder Woman hakkındaki ilk görüntüler de CW’da yayınlanan bir programda paylaşıldı.
  • Comedy Central’da 2012’den bu yana devam eden komedi dizisi Key & Peele’in yaratıcılarının imzasını taşıyan Keanu‘nun ilk fragmanı yayınlandı. Bu yıl komedi kategorisine yeni bir soluk getirme konusunda iddialı görünüyor.


Popüler Kültür

  • Uluslararası Uzay Istasyonu astronotlarından Scott Kelly, Twitter hesabından uzayda yetişen ilk çiçeğin fotoğraflarını paylaştı.

Görsel: Scott Kelly

  • Belçikalı uzay insanları, Mars’ın yakınlarında bulunan 7 yıldızı bir araya getirerek yıldırım şekli verdi ve bunu David Bowie’ye adadı. Stardust for Bowie ismiyle anılan takımyıldız, Bowie’nin ikonik yıldırım makyajını sembolize ediyor.


Görsel: Stardust for Bowie

  • Mos Def olarak da bilinen müzisyen ve aktör Yasiin Bey, Cape Town’da sahte pasaport kullandığı gerekçesiyle geçtiğimiz hafta tutuklandı. World Passport isimli hiçbir ülkeye ait olmayan; fakat küresel seyahate imkan tanıyan bu belgeyi kullandığı için işlem yapıldığı öne sürüldü.
  • Sanatçı bu hafta da Kanye West’in internet sitesi üzerinden yayınladığı bir ses kaydıyla müziği ve oyunculuğu bıraktığını açıkladı.
  • Massive Attack’ın yeni EP’sinde yer alacak dört parça, Fantom Sensory Music isimli uygulama üzerinden yayınlandı. Bu uygulamanın en büyük özelliği ise parçaları kalp atışı, kamera, hareket ve zaman metrikleriyle remiksleyebilir olması.


Google

  • Google, Chrome üzerinde yaptığı son güncellemeyle internet tarayıcısını daha hızlı sayfa yükleyen ve daha az veri tüketen bir forma soktu.
  • Google Android uygulaması kullanıcıların uygulamaları arama motoru üzerinden indirmelerini sağlayacak. Böylece Play Store’u kullanmaları gerekmeyecek.
  • Google Android uygulamasına gelen güncelleme hava durumu hakkında daha detaylı bilgilenmenizi sağlayacak. Buna saatlik gökyüzü durumu, 10 günlük hava durumu gibi raporlar da dahil.


Apple

  • Apple’ın 9 Eylül’de düzenlediği Hey Siri etkinliği iPad Pro, iPhone 6S gibi ürünlerin yanı sıra Apple Watch ile Hermès’in iş birliğini de duyurmuştu. Söz konusu saatler, geçtiğimiz Cuma günü 1100 dolar fiyat etiketiyle piyasaya çıktı.
  • Apple, uzun zaman sonra Garage Band’i baştan sonra değiştiren bir güncelleme ve ek olarak da müzikal anlamda not alma aracı olarak kurguladığı Music Memos isimli uygulamasını yayınladı.
  • Apple döviz kurundaki değişimler nedeniyle yedi ülkedeki App Store uygulama fiyatlarını arttırdı.


Microsoft

  • Microsoft’ta Technical Evangelist unvanıyla görev yapan Bruce Harris, Tel Aviv’deki bir konferansta HoloLens hakkında heves kaçıracak açıklamalar yaptı. HoloLens, tek bir şarj ile 5 ile 30 dakika arasında kullanım sunuyor. Yani karma gerçeklik gözlüklerimizi takıp tüm gün kullanamayacağız.
  • Microsoft, bu hafta Windows 10’in yeni sürümü Build 11102’i Windows Insiders unvanına sahip geliştiricilere sundu. Bu aşamada da Microsoft Edge’in yeni sürümünde kolay geçmiş erişimi butonu gibi özellikler eklenecek.
  • Microsoft’un son Lumia modeli olan Lumia 650’nin 1 Şubat’ta piyasaya çıkacağı konuşuluyor.


Teknolojik Gelişmeler/Ürünler

  • Toshiba tarafından geliştirilen robotlar Fukushima felaketi sonrasında oluşan nükleer yakıt enkazlarını temizleyecek.

  • BMW Labs, sebep sonuç ilişkisiyle sosyal ağları, servisleri ve nesnelerin internetini birbirine bağlayabilen IFTTT (If This Than That) ile iş birliği yaparak otomobillerini etkileşimli hale getirdi. “Eve geldiğimde ışıkları aç”, “eve yaklaştığımda garaj kapısını aç”, “okula yaklaştığımda çocuklarıma SMS gönder” gibi reçeteler yazılabiliyor.
  • Alman fotoğraf makinesi üretici Leica’nın ürettiği son kamera Leica X-U suya, kuma ve çarpmaya dayanıklı. X-U piyasaya çıktığında ise satış fiyatının 3000 doların altında olacağı tahmin ediliyor.
  • Samsung’un son fitness takibi cihazı kullanıcının vücudundaki yağ oranı ölçümünü de yapabilecek.


Uluslararası Gündem/Dijital Yaşam

  • Birleşik Krallık hükümeti önde gelen teknoloji şirketlerinin IŞİD’i durdurmak için daha etkin olmaları gerektiğini dile getirdi.
  • Dünya Ekonomi Forumu dördüncü sanayi devrimi olarak nitelenen robotların yaygınlaşmasının olası sonuçlarını değerlendirdi. Buna göre 2020 itibariyle 5.1 milyon işin küresel çapta robotların eline geçebileceği söylendi.
  • Fransa kendi dil kültürünü korumak amacıyla standartlaştırılmış bir klavye geliştirmeyi planlıyor.
  • ABD hükümet yetkilileri uçan kaykay alan müşterilerin paralarının Amazon tarafından geri iade edileceğini bildirdi.
  • Singapur şehri hakkında rüzgar enerjisi kullanımı, felaket önleme planlaması gibi pek çok alınacak kararda rol oynaması amacıyla şehrin 3b modellemesi yapılacak. Şehrin sanal ikizi olarak adlandırılan modelleme iklim, nüfus, enerji tüketimi, bina yüksekliği, ağaç konumlandırması gibi konularda verilere sahip olacak.
  • Çinli sanatçı ve aktivist Ai Weiwei’nin Londra’daki son sergisi sanal gerçeklik üzerinden de ziyaretçilere açıldı. Sergi 20 Kasım’a kadar çevrim içi olacak.
  • Twitter ve Square‘ın kurucusu Jack Dorsey, şirketlerinin değer kaybetmesi sonucu milyarder unvanını kaybetti.
  • Minecraft’ın ilk ve orta okul düzeyindeki çocuklarla eğitim için kullanılabileceğini ispatlayan MinecraftEDU isimli oyun modu, Microsoft tarafından satın alındı.
  • Geçtiğimiz yıl halka arz edilmeyi düşünen ve sonra bu kararından vazgeçen Deezer, Access Industries ve telekomünikasyon şirketi Orange’dan toplamda 100 milyon dolarlık yatırım aldı.
  • Yerli girişimlerden film akış servisi MUBI, Çin menşei Huanxi Media Group şirketinden 50 milyon dolar yatırım alarak Çin’e giriş yapmaya hazırlanıyor. Bu atılımın aynı zamanda Netflix’i Çin’de bitireceği ön görülüyor.
  • Wall Street Journal’ın haberine göre Airbus’ın CEO’su yaptığı açıklamada Uber ile partnerlik anlaşması yaptıklarını söyledi. Uber’in talebe dayalı servis modelinde Airbus da helikopterle hava ulaşımı sunacak.
  • Tidal, bir dönem abone olup ardından aboneliğini iptal eden kullanıcıların kredi kartından 20 dolarlık çekim yaptı. Ortada herhangi bir sebep yokken yapılan bu işlem sonrası Tidal’ın özür dileme biçimi de bu kullanıcılara 3 aylık abonelik hediye etmek oldu. Ve bu aboneliklerin de süre sonunda otomatik olarak ücretli modele geçiyor olması tepki çekti.
  • İnteraktif Reklamcılık Bürosu (IAB) tarafından düzenlenen dijital reklamcılık için önem taşıyan yıllık konferansa Adblock Plus yetkilisinin katılımı son anda engellendi.
  • Google 2015 boyunca toplamda 780 kötü reklamı blokladı. Bu oran bir önceki yıla göre %50 daha fazlaydı.
  • Super Bowl öncesinde pazarlamacıların reklamlarını YouTube’da göstermesi için AdBlitz platformu yeniden etkinleşti.
  • Google Hindistan için planladığı devasa kablosuz ağını kurmaya başladı. Ağın ilk durağı Mumbai tren istasyonu oldu.
  • Google, makine öğrenme motoru TensorFlow için Udacity üzerinden 3 ay süren ücretsiz kurs yayınladı. Dersler, makine öğrenme deneylerinde kendini geliştirmek isteyenler için giriş niteliğinde.
  • Apple bir ilk niteliğindeki iOS Geliştirmeci Eğitimi Okulu’nu Avrupa’da İtalya’da açacak.
  • Facebook ise Pittsburg’a Oculus Araştırma Ofisi’ni açtı.
  • Vimeo kadın yönetmenleri destekleme insiyatifi Share The Screen’i başlattı.
  • 2015 yılında Google Play Store Apple’ın App Store’una göre iki kat daha fazla uygulama yüklemesi aldı.


Sosyal Ağlar/Uygulamalar/Dijital Yayın

  • Facebook, yeni özelliği olan Sports Stadium’u bu hafta yayınladı. Böylece spor müsabakaları sırasında yaşadığımız duygu yoğunluğunu profilimiz üzerinden değil, müsabakaya özel açılmış alanlar üzerinden yürütebileceğiz. Böylece etkinliği takip etmeyenlerin Facebook deneyimi de düşmemiş olacak.

  • Görsel: Facebook

  • 360 derece video özelliğini bünyesine katan Facebook, bu özelliğini sanal gerçeklikte daha iyi deneyimlenebilecek şekilde optimize etti.
  • Facebook belirli bir reklam kampanyası hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için kaydolma özelliğini kolaylaştırdı. Ayrıca “carousel” formatı sayesinde reklamcılar kampanyalarını bağlama göre uyarlayabilecek ve yeni bilgi kartları ve görsellerle destekleyebilecek. Öne çıkan reklamlar (“lead ads”) da masaüstü tarafından desteklenmeye başladı.
  • Facebook’un yayıncılar için çıkardığı araçlar haberleri kullanıcıların ilgi alanlarına göre hedefleyebilme imkanını getirdi.
  • Facebook Android uygulamasına Tor ağı üzerinden de erişilebilecek.
  • WhatsApp 99 cent değerindeki yıllık ücretlendirme politikasını devredışı bıraktı.
  • Tinder cinsel yolla bulaşan hastalıklar için test yaptırılabilen yerlere ait bağlantılara platformunda yer vermeye başladı.
  • Starbucks, Spotify işbirliğiyle artık kahvenizin yanına mobil uygulamasından müzik önerilerinde bulunacak.
  • Kickstarter Android uygulaması kullanıma açıldı.
  • Dropbox’ın yeni Windows 10 uygulaması, yüz tanıma özelliğini şifre olarak kullanabiliyor.
  • Skype’ın Android uygulaması, yaşanan son güncellemeyle arama zamanlama ve dökümanları doğrudan Microsoft Office içinde açma özelliklerini kazandı.
  • Uber ve Airbus arasında yapılan anlaşma Sundance Film Festivali boyunca da etkin olacak. Airbus’ın iki farklı helikopteri bölgede hizmet verecek.
  • Wikipedia için gelecek 10 yıl içinde 100 milyon dolar toplamak amacıyla Wikimedia Endowment desteği başlatıldı.


Pazarlama

  • Diesel 2016 İlkbahar-Yaz koleksiyonu için hazırladığı kampanyanın ana mecraları olarak Tinder, Grindr, PornHub ve YouPorn’u seçti.
  • Louis Vuitton ise 2016 İlkbahar-Yaz koleksiyonunun yüzü olarak Final Fantasy’nin kadın karakteri Lightning’i seçti.
  • Help Us Green’in Webchutney adlı kampanyası için üzerinde tanrı ve tanrıça figürlerinin olduğu %100 gübrenebilir tütsü ambalajları tasarlandı.Tasarımlar üzerinde tanrı ve tanrıça figürlü ambalajların çöpe atılamaması nedeniyle oluşan çevre kirliliğini önlemeyi amaçlıyor.
  • Nivea, teknolojinin insan hayatına etkisini ve yapabileceklerini göstermek için birbirinden uzak anne ve oğlu, sanal gerçeklik benzeri bir teknolojiyle bir araya getirdi. Second Skin Project isimli kampanyanın bir de sürpriz sonu var.
  • Nouvelle Renault Mégane isimli kampanyada Renault, bir aracın ne kadar popüler olduğunu YouTube’daki izlenme sayısı yerine sokakta üzerine dikilen bakışlarla ölçülebileceği içgörüsünden beslenmiş. Ortaya ise yüz tanımayla birlikte kurgulanan gerçek izlenme sayısını ölçen Mégane çıkmış.
  • Volkswagen, otomobillerindeki yeni Römork Stabilizasyon Sistemini tanıtmak için hazırladığı kampanya filminde, bir otomobil arkasına takılı römork tarafından kumanda ediliyor.


Editörler: İpek Altun, Mert Serim

Manşet görseli: Leica