Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bigumigu Pazar Gazetesi  [24 Nisan]

Bigumigu Pazar Gazetesi [24 Nisan]

Dijital nesil için haftanın gündemi.

KÜLTÜR-SANAT

Prince 57 yaşında hayatını kaybetti

Sayısız hit şarkısıyla ve gizemli imajıyla pop müzik tarihinin en büyük ikonlarından biri hâline gelen Prince, 21 Nisan’da Minneapolis’te hayatını kaybetti. 7 Grammy’nin yanı sıra Oscar ve Altın Küre ödülleri de bulunan müzisyen, 57 yıllık ömrüne dördü son bir buçuk yılda olmak üzere 39 albüm sığdırdı ve bugüne dek 100 milyondan fazla albüm sattı. Müzisyen hakkındaki az bilinen gerçeklere buradan erişebilirsiniz.

Görsel: AP Photo/Chris O’meara

Django Django One Love Festival’de

17 Temmuz’da Parkorman’da 15. kez düzenlenen One Love Festival’de sahneye çıkacak isimlerden bir kısmı açıklandı. Django Django, Ben Pearce, Cervus, Arthur Beatrice ve Umut Adan festivalin bu yılki konukları arasında yer alıyor. Festivalin tam programı için biraz daha beklemek gerekiyor.


Kanye West’in başı dertte olabilir

Grammy ödüllü hip hop müzisyeni Kanye West, son albümü Life of Pablo’yu önce yalnızca Tidal üzerinde erişime sunacağını iddia etmiş, ardından Spotify ve Apple Music gibi diğer çevrimiçi müzik servisleriyle paylaşmaya karar vermişti. Bir Kanye West hayranı müzisyenin sözünde durmaması ve albüme Tidal’in aksine diğer servislerden ücretsiz erişilmesi nedeniyle West’e dava açtı.


Café Society’nin fragmanı yayınlandı

11-22 Mayıs arasında düzenlenen 69. Cannes Film Festivali’nin açılışını yapacak Woody Allen’ın yeni filmi Café Society‘nin fragmanı yayınlandı. Kristen Stewart, Blake Lively, Jesse Eisenberg ve Steve Carell gibi yıldızların başrolleri paylaştığı film, 1930’larda film endüstrisinde çalışmayı umarak Hollywood’a gelen genç bir adamın hikâyesine odaklanıyor.


Ran, restore edilmiş kopyasıyla karşınızda

Kült Japon yönetmen Akira Kurosawa’nın Kral Lear‘ı yeniden yorumladığı efsanevi filmi Ran (1985), İngiltere ve ABD’de restore edilmiş kopyasıyla Nisan başında yeniden gösterime girmişti. 2 Mayıs’ta DVD ve Blu-ray formatlarında yayınlanacak filmin yepyeni fragmanı da geçtiğimiz günlerde YouTube üzerinden izleyicilerle buluştu.


Süper casus Jason Bourne dönüyor

Matt Damon, Julia Stiles ve Bourne üçlemesinin yönetmeni Paul Greengrass’ı yeniden buluşturan Jason Bourne filmi, 29 Temmuz’da vizyona giriyor. Dahası, Damon ve Stiles’a Alicia Vikander, Tommy Lee Jones ve Vincent Cassel gibi isimler de eşlik ediyor. Filmin merakla beklenen fragmanı ise birkaç gün önce yayınlandı.


Kadını odağa alan yeni bir gerilim:
The Girl on the Train

Paula Hawkins’in aynı adlı çok satan romanından uyarlanan The Girl on the Train filminin fragmanı yayınlandı. Yönetmenliğini Tate Taylor’ın üstlendiği, başrollerini ise Emily Blunt, Haley Bennett, Luke Evans ve Rebecca Ferguson’ın paylaştığı film, Gone Girl gibi kadını odağa alan bir gerilim. Film, ABD’de 7 Ekim’de gösterime girecek.


Kaptan Amerika’nın gişe rekoru kırması bekleniyor

Marvel dünyasının süper kahramanları için savaş yaklaşıyor. 6 Mayıs’ta gösterime girecek Kaptan Amerika: Kahramanların Savaşı filminin ABD’deki gişe hasılatı bakımından 2016’nın en iyi açılışını yapması bekleniyor. Film, eğer tahmin edilen rakamlara (175-200 milyon dolar) ulaşabilirse, Kuzey Amerika’da tüm zamanların en iyi açılışlarını yapan Star Wars: The Force Awakens ve Jurassic World gibi filmlerin yanında yerini alacak.

Görsel: IMDB

Warcraft’ın yeni fragmanı geldi

1994’te piyasaya sürülen online bilgisayar oyunu Warcraft’ın sinema uyarlaması için yeni bir fragman yayınlandı. İnsanlar ve orklar arasındaki savaşı konu alan ve 10 Haziran’da gösterime girecek filmin yönetmenliğini Moon (2009) adlı bilimkurguyla tanınan Duncan Jones üstleniyor. Film müzikleri Game of Thrones‘un müziklerini yapan Ramin Djawadi’ye emanet edilmiş olsa da, fragmandaki Prodigy’ye ait “The Day is My Enemy” şarkısının yönetmeni bile rahatsız ettiğini not düşelim.


Game of Thrones’un yeni sezonu sonunda başlıyor

Yaklaşık bir yıl süren geri sayım sona erdi ve Game of Thrones’un merakla beklenen altıncı sezonu bugün başlıyor. Taht mücadelesinde yine kan gövdeyi götürecek. Dünyanın en çok izlenen dizilerinden biri haline gelen fenomeni yeni sezonun ilk bölümünden kısa bir video ile karşılayalım.


Mr. Robot’un ikinci sezonu 13 Temmuz’da başlıyor

USA Network, ilk sezonuyla büyük beğeni toplayan Mr. Robot dizisinin yeni bölümlerinin 13 Temmuz’dan itibaren yayınlanacağını duyurdu. Dizinin ikinci sezonu fsociety’nin Evil Corp’a vurduğu darbenin sonuçlarına odaklanacak.


StartUp’tan ilk fragman yayınlandı

İzleyicilere teknolojinin yanlış ellere geçtiğinde nelere sebep olabileceğini göstermeyi hedefleyen 10 bölümlük yeni dizi StartUp’tan ilk fragman yayınlandı. Başrollerinde Adam Brody ile Martin Freeman’ın yer aldığı dizi bu yıl içinde yayına online dizi ve film platformu Crackle üzerinden yayınlanacak.

https://www.youtube.com/watch?v=M_XSewKQQa0


Snatch de televizyona uyarlanıyor

Sony Pictures Entertainment’a ait online dizi ve film platformu Crackle, Guy Ritchie klasiklerinden Snatch’i televizyona uyarlıyor. İlk sezon siparişi verilen uyarlama, Coen Kardeşler’e ait Fargo’dan uyarlanan aynı isimli diziye benzer biçimde kurgulanacak. Crackle, özgün filmden hareketle yeni bir kurmaca dünya oluştururken filmin ruhunu koruyacağını iddia ediyor.


“Genç Karl Marx” bu yaz gösterime giriyor

2005’te Ruanda soykırımı hakkındaki Summertimes in April filmiyle dikkat çeken yönetmen Raoul Peck, Genç Karl Marx (Le jeune Karl Marx) adlı yeni filminde, tüm zamanların en büyük düşünürlerinden Marx’ın 1844-1848 yılları arasındaki hayatını ele alıyor. Bu yaz gösterime girmesi beklenen filmde Karl Marx’ı, daha önce Soysuzlar Çetesi’nde de yer alan August Diehl, Friedrich Engels’i Stefan Konarske ve Jenny von Westphalen’i ise Vicky Krieps canlandırıyor.

Görsel: IMDB

TASARIM

1950’lerin nostaljisini yansıtan elektrikli bisikletler

Luca Agnelli, Agnelli Milan Bici’yi geleneksel bisiklet sürücülerini elektrikli bisikletlerle tanıştırmak üzere 2015 yılında kurdu. 1950’lerin esintisini yansıtan elektrikli bisikletleri, onlarla uyumlu aksesuarlarla birlikte bu yıl Milano Tasarım Haftası’nda sergilendi.

Görsel: Agnelli Milan Bici

IKEA’dan minimalist, hafif ve dayanıklı bir bisiklet: Sladda

IKEA’nın minimalist çizgilere sahip, şehir yaşantısına uyumlu ve dayanıklı bisikleti Sladda, dünya çapındaki IKEA mağazalarında bisiklet severlerle buluşmaya hazırlanıyor. İki farklı boyda tasarlanan bisiklette ayarlanabilir gidonlar bulunuyor. Böylece Sladda’yı 12 yaşından büyük herkes rahatlıkla kullanabiliyor.

Görsel: IKEA


Kullanıcıları yormayan koltuk değnekleri

ABD’li Mobility Designed, uzun yıllardır pek değişmeyen koltuk değneklerini yenilikçi bir yaklaşımla yeniden aldı ve kullanıcıların daha az efor sarf ederek hareket edebilecekleri koltuk değnekleri geliştirdi.


Şekilden şekle giren kedi evleri: BoxKitty

Tasarımcıların ve alanında uzman karton üreticilerinin aralarında yer aldığı bir ekip tarafından hazırlanan ve test aşamasında birkaç kedinin kullanıldığı BoxKitty, yaptığınız tasarımı dilediğiniz an değiştirmenize olanak tanıyan, dört ayaklı tüylü dostlarınıza birbirinden farklı oyun alanları yaratabileceğiniz modüler bir kedi evi sistemi.


THE WILD: Her sayfasında farklı hikâye anlatan pop-up heykel

New York’ta çalışmalarını sürdüren illüstratör Simon Arizpe, hikâye anlatımına 3. boyut kazandıran yaratıcı bir pop-up kitap hazırladı: THE WILD. Kitap hikâyeyi 3 boyutlu sayfaları çevirip, farklı şekillerde hareket ettirerek ortaya çıkaran, kitaplıkta diğer kitaplar gibi düz durmayan eğlenceli bir çocuk kitabı.

https://www.kickstarter.com/projects/39186616/the-wild-pop-up/


Bu mont ve çanta dijital güvenliğinizi sağlıyor

Hollandalı tasarım inisiyatifi KOVR, kredi kartı ve kimlik bilgilerinin başkalarının elin geçmesini engelleyen, sinyal geçirmez bir mont ve çanta tasarladı. Performans sanatçısı Marcha Schagen ile grafik tasarımcı Leon Baauw’un tasarladığı ürünler, yapısında metal bulunan kumaşlar sayesinde kredi kartınızın çipini ve cep telefonunuzu takip edilemez bir hâle getiriyor.

Görsel:KOVR

Yerli sanatçılardan şamanik bilimkurgu animasyon serisi: Boerue

MayAna Creatives, bir senedir üzerinde çalıştıkları şamanik bilimkurgu animasyon serisi Börü‘yü (Boerue) Kickstarter’da duyurdu ve destek çağrısını yaptı. Animasyon serisi, Duman, Pamir, Bars, Koza ve Kam Ana’dan oluşan karakterler eşliğinde Türk ve Moğol mitolojisine dayanan bir hikâye anlatacak.

https://www.kickstarter.com/projects/boerue/boerue-shamanic-sci-fi-animation-series/


İnsan eliyle yaratılmış bir canlının hikâyesi: Project Oscar

Hollandalı yönetmen Floris Kaayk, The Modular Body ile laboratuvar ortamında yaratılmış bir canlının Frankensteinvari hikâyesini anlatıyor. Project Oscar, alanında öncü dört bilim insanı tarafından kendi imkânlarıyla ve destekçiler yardımıyla kurulan bir laboratuvar. Ekibin tamacı ise biyolog Cornelis Vlasman’ın derisinden elde edilen kök hücrelerle 3B basılarak üretilmiş organ modüllerinden oluşan Oscar’a hayat vermek.


Favori dizilerinizin elle çizilen kat planları

İç mimar Inaki Aliste Lizarralde, Firends, Seinfeld, Fraiser, Gilmore Girls gibi popüler dizilerin geçtiği evlerin kat planlarını renkli çizimlerle baştan yarattı. Tamamı elle çizilen kat planı koleksiyonları Etsy üzerinden satışa sunuldu.

Görsel: Etsy


Le Corbusier’nin mural çalışmaları ikonik yapılarıyla buluştu

Belçikalı sanatçı Xavier Delory, kurmaca fotoğraflarıyla Le Corbusier’nin mural çalışmalarından yola çıkarak, mimarın ikonik tasarımlarını Notre Dame du Haut Şapeli’nin duvarlarına yerleştirdi. Photoshop ile üretilen çalışmalar, Le Corbusier’nin ölümsüz mirasını renkli bir yöntemle yeniden hatırlatıyor.

Görsel: Xavier Delory

Tamamen camdan üretilmiş bir cephe düşünülebilir mi?

Farklı tasarım yaklaşımıyla adından söz ettiren Hollandalı mimarlık stüdyosu MVRDV, Amsterdam’da tanıdık bir malzemeyi yepyeni bir yöntemle ele alarak öncü bir tasarıma imza attı. Amsterdam’ın lüks mağazalarla bezeli meşhur alışveriş caddesi PC Hooftstraat üzerinde yer alan mağaza için gerçekleştirilen cephe tasarımında cam, taşıyıcı bir yapı malzemesi olarak ele alındı.

Görsel: MVRDV, Daria Scagliola & Stijn Brakkee

Afet için Tasarım: Depreme dayanıklı okullar

Tayland, depremin fiziksel ve psikolojik enkazını mimarlık aracılığıyla kaldırıyor. 5 Mayıs 2014’te, Tayland’ın kuzeyinde yer alan Chiang Rai bölgesinde 6,3 şiddetinde bir deprem oldu. Bu felaketin ardından, kâr amacı gütmeyen bir ağ olan “Afet için Tasarım” girişimiyle deprem sonrası iyileştirme programı oluşturuldu. Program kapsamında, depremin etkisinin en çok görüldüğü alanlarda yer almak üzere dokuz adet depreme dayanıklı okulun projelendirilmesine başlandı. Baan Huay Sarn Yaw okulu da doğa ile insanın kaybedilen uyumunu yeniden inşa eden girişimin üretimlerinden biri.

Görsel: XXI


Gaz deposu havzası parka dönüştü: Gasholder Park

1850’de inşa edilen ve Londra’nın Viktoryan endüstri miraslarından biri olan gaz deposu, serbest yeşil alan ile yürüyüş yolunun bulunduğu dairesel bir parka dönüştürüldü. Bell Philips Architects projesi olan Gasholder Park, tarihi gaz deposu iskeletinin içine yerleştirilen dairesel bir yeşil alan ve King’s Cross bölgesinin geliştirilmesi kapsamında tasarlanan yeniden kullanım projesi.

Görsel: Arkitera


Adalet sisteminin işlemesine uygun mimari çözümler

Hollanda için adalet kavramının kamusal yüzünü temsil eden binaların en yenisi olan, KAAN Architecten’in tasarladığı Yüksek Mahkeme Binası adalet sisteminin işleme şemasına uygun mimari çözümler sunuyor.

Görsel: Arkitera

REKLAM

Meme kanserini tipografiyle anlatan ilan Young Lions birincisi oldu

Güzel Sanatlar’dan reklam yazarı Ece Özmet ve Damlasu Yasa, Cannes Young Lions 2016 Türkiye elemelerinde basın kategorisinde birinci oldu. İkili, Hamlet‘ten herkesin bildiği “To be or not to be” (olmak ya da olmamak) cümlesini tipografiyle meme kanserine yönelik farkındalık yaratmak için kullandı.

Görsel: Güzel Sanatlar


Eşcinsel bir kaplumbağaya gönlünüzde yer var mı?

Uluslararası Af Örgütü Türkiye, homofobi ve transfobi karşıtı nefret suçlarına dikkat çekmek için toplumun -neredeyse- tüm tabakalarının ziyaret ettiği ve hayvanların da birer ürün olarak görüldüğü pet shop’lardan birinde 3 günlük bir gözlemle içimizdeki nefretin boyutlarını görmemizi sağlıyor.


Moleskine, Game of Thrones’un açılış jeneriğini yeniden yarattı

Moleskine, 24 Nisan’da başlayacak Game of Thrones‘un yeni sezonu öncesi açılış jeneriğini kağıtlarla baştan yarattı. Stop motion tekniğiyle çekilen animasyon film için 7600 kağıt kesiği kullanıldı ve sahneler bire bir taklit edildi.


Maisie Williams tezgâhtar oldu

Game of Thrones dizisinin yıldızlarından Maisie Williams (Arya Stark), Kaliforniya’daki bir oyun dükkânında hayranlarının karşısına tezgâhtar olarak çıktı. Williams, Mayıs ayında kapağında yer alacağı NYLON Magazine işbirliğiyle gerçekleştirdiği kamera şakasında karakterinden bir an bile çıkmayarak müşterileri dizinin en sevilen sahnelerini canlandırmaya teşvik etti.


Gigi Hadid hangi BMW M2’nin içinde?

BMW, 360 derece kamera deneyimiyle hazırlanan yeni reklam filminde süper model Gigi Hadid’in hızla hareket eden son model beş M2’den hangisinin yolcu koltuğunda oturduğunu tahmin etmemizi istiyor.

https://www.youtube.com/watch?v=OwDtPixqJLc


Huysuz Virjin, Maylo için kamera karşısına geçti

Lila Kağıt’ın alt markası Maylo, M.A.R.K.A. ajans işbirliğiyle ve Filmevi Görüntü Hizmetleri prodüktörlüğünde, Seyfi Dursunoğlu’nun Huysuz Virjin karakteriyle başrolde olduğu bir reklam kampanyası yayınladı.


Japon emlak markasından keşiş yengeçlerine özel evler

Japonya’nın en büyük emlak danışmanlık ofisi Suumo, HAKUHODO Kettle Tokyo ve Tokyo University of Marine Science and Technology ile bir araya gelerek, ömürleri boyunca doğru evi arayan yengeç misafirleri için minik evler tasarladı. “Shell We Move?” isimli kampanya, markanın kazandığı unvanı bir sosyal farkındalığa dönüştürüyor.

https://www.youtube.com/watch?v=wDAOCOxRMXg


Whiskas’tan birkaç adımda şık kedi oyuncağı yapma rehberi

Whiskas Avustralya, Clemenger BBDO Sydney ile birlikte “Cat Hacks” adında bir dizi inovatif kampanya videosu hazırladı. Her biri 15 saniye süren 6 videoluk seride, Whiskas müşterilerinin evlerindeki mobilyaları hack’leyerek veya yeniden değerlendirerek kediler için kullanışlı eşyalar yaratmasına yardımcı oluyor.


Plajın ve dalgaların keyfini süren yetişkin bebekler

Evian’ın yeni kampanyasında bir plaj dolusu bebek yetişkinler gibi sörf yapıyor. Markanın 22 yıldır işbirliğini sürdürdüğü BETC Paris ajansıyla hazırladığı ve prodüktörlüğünü Wanda Paris’in üstlendiği yeni reklam filminde sörf teması yine bebeklerle birlikte işleniyor.

https://www.youtube.com/watch?v=OWG3rtGoIlI


Apple World Gallery çocuk fotoğraflarıyla renklendi

Apple, iPhone 6s World Gallery kampanyasını 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda çocuklara armağan etmek için dünyanın çeşitli ülkelerinde Apple cihazlarla çekilen çocuk portreleriyle yeniledi.

Görsel: Apple

İçerden bir yüz alkollü araç kullanımı hakkında uyarıyor

Dikkatsizlik, alkol ve uyuşturucu madde etkisi altındayken meydana gelen trafik kazalarını önlemeyi hedefleyen We Save Lives, kazdan zarar görenlerin haklarını korumak, sürücüleri alkollü araç kullanımından uzak tutmak ve bilinçlendirmek için “Reflections From Inside” ismini taşıyan bir reklam filmi yayınladı. Kampanya için hazırlanan dijital sistem sayesinde, bir trafik kazası sonucu 15 yıla çarptırılan Kris Caudilla’nın görüntüsü bir bar tuvaletindeki aynalara yansıtılıyor.


M.I.A. ve H&M eski kıyafetlerinizi geri dönüştürüyor

Hızlı moda akımı içinde geri dönüşüme verdiği değerle bilinen H&M, aktivist müzisyen M.I.A. ile bir araya gelerek bir tür müzik videosu yayınladı. H&M ile M.I.A., Dünya Geri Dönüşüm Haftası boyunca eski kıyafetleri H&M mağazalarına getirme çağrısında bulundu.


Samsung Tribeca Film Festivali’nde ödül aldı

Samsung, 5 dakikalık bir kısa film olan Hearing Colors ile Tribeca Film Festivali’nde ilk kez verilen “Markalı İçerik” (Branded Content) ödülünü aldı. Eğlence ile reklamı birleştiren en iyi filme verilen ödül için Samsung’un dışında yedi marka daha yarışıyordu.

DİJİTAL

YouTube’da ilk 360 derece canlı yayın gerçekleştirildi

YouTube, ilk 360 derece canlı yayınını R&B müzisyeni D∆WN (Dawn Richard) ile geçtiğimiz hafta gerçekleştirdi. Kaçıranlar, buyursunlar.


Amazon, Netflix’e rakip oluyor

Amazon, “Amazon Prime Video” adlı çevrimiçi dizi ve film uygulamasını geçtiğimiz hafta herkesin kullanımına sunduğunu duyurdu. Netflix’in en popüler standart aboneliğinin bir dolar altında bir ücretle (8,99 dolar) kullanıma sunulan servis, fiyat politikasının yanı sıra özgün yapımlarıyla da Netflix’e bir alternatif olmayı hedefliyor.


Facebook Messenger ile artık grup aramaları yapabilirsiniz

Facebook Messenger, yeni bir güncellemeyle 50 kişiye kadar sesli grup arama özelliğini kullanıcılarına sundu. Aylık 900 milyondan fazla aktif kullanıcısıyla Facebook’un en başarılı ürünleri arasında yer alan Messenger, gruplar için henüz görüntülü arama özelliğini henüz desteklemiyor.

Görsel: Facebook


Opera, VPN desteği sunan ilk tarayıcı oldu

Opera, geliştirici sürümünü yayınladığı masaüstü web tarayıcısının limitsiz ve ücretsiz VPN desteği sağlayacağını açıkladı. Erişime kapalı internet sitelerini ziyaret etmeyi veya internet aktivitenizin takip edilmemesini istiyorsanız, buradan indirebileceğiniz tarayıcıyla artık VPN eklentileri kullanmanıza veya uygulamalara ücret ödemenize gerek kalmadı.


Chrome’un mobildeki aylık aktif kullanıcı sayısı bir milyarı aştı

Google, geçtiğimiz hafta Chrome tarayıcının iOS ve Android mobil uygulamalarının kullanıcı sayılarının toplam bir milyarı aştığını duyurdu. Ayrıca, mobil Chrome’da aylık 771 milyar internet sitesi yüklendiğini, 3,6 milyar web sitesinin otomatik olarak başka dile çevrildiğini ve veri tasarrufu özelliğiyle 2 milyon gigabayt daha az veri tüketildiğini de açıkladı.


Telegram’dan bot geliştiricilere 1 milyon dolarlık destek

Şifreli ve güvenli mesajlaşmayı sağlayan Telegram, geliştirdiği birçok özellik ve yapıyla hem benzerlerinden ayrılıyor hem de teknoloji devlerinin kopyalamak isteyeceği modeller yaratıyor. Telegram’ın kurucusu Pavel Durov, yayınladıkları bir blog gönderisiyle yeni formata uygun bot geliştirenlere 25 bin dolardan başlayarak toplamda 1 milyon dolar destek vereceklerini açıkladı.


Viber da şifrelendi

Telegram’ın izinden giderek yeni bir kriptolama sistemine geçtiğini açıklayan Whatsapp’in ardından Viber da önümüzdeki günlerde sunulacak güncellemeyle tüm platformlardaki 700 milyon kullanıcısına mesaj şifreleme desteği getireceğini açıkladı.


Snapchat, Bob Marley lensiyle eleştirilere maruz kaldı

Milenyum kuşağının en popüler uygulamalarından Snapchat, ot kültüründe 4/20 olarak anılan 20 Nisan’da kullanıcılarına sunduğu selfie filtresi nedeniyle eleştirildi. Bazı kullanıcılar, ten rengini koyulaştıran filtreyi ırkçı buldu. Snapchat yetkilileri ise filtreyi Bob Marley Estate işbirliğiyle hazırladıklarını ve böylece kullanıcılara Marley’e olan hayranlıklarını sunmak için yeni bir yol sunduklarını söyledi.



Crowd Up’ta sunum yapan 10 girişim

Türkiye’deki girişimcilik ekosistemini değiştirerek birlikte kuvvet doğuran bir oluşum olan Crowd Up’ın ilk etkinliği 16 Nisan’da İTÜ Ayazağa Kampüsü’nde gerçekleşti. Garaj, Be Union, İTÜ Çekirdek ve Kolektif House’un organizatörlüğünde gerçeğe dönüşen Crowd Up’ta umut vaat eden 10 girişim için buradan buyuruyorsunuz.


Google TV programlarının yayın zamanlarını da gösterecek

Google, ABD’de düzenlenen Ulusal Yayıncılar Birliği Konferansı’nda (National Association of Broadcasters Show) artık arama sonuçlarıyla televizyon programlarının ve dizilerinin yayın zamanlarına ulaşmanın da mümkün olacağını açıkladı.


Google Books telif hakkı davasını kazandı

Google’ın milyonlarca taranmış kitapla oluşturduğu dijital kütüphane hakkında açılan dava 11 yılın ardından sona erdi. Google Books, 2005 yılında The Authors Guild tarafından kitapların ücretsiz olarak kullanıcılara sunulmasının yazarlara zarar verdiği gerekçesiyle dava edilmişti. Ancak ABD yüksek mahkemesi Google’ın dijital kütüphanesinin “dönüştürücü” bir niteliği olduğunu ve telif haklarıyla bir uyumsuzluğun söz konusu olmadığı hükmüne vardı.


AB, Google ile rekabet mücadelesini tırmandırıyor

Avrupa Birliği (AB), arama motoru piyasasındaki hakimiyetini kötüye kullanmakla suçladığı Google’a karşı mücadeleyi artırma kararı aldı. Avrupa Komisyonu, Google’ı mobil işletim sistemi Android üzerinden kendi uygulamalarını zorla cep telefonu sahiplerine kullandırmaya çalışmakla suçladı. Komisyondan yapılan açıklamada, cep telefonu ve internet sektörlerinin rekabetçi olmasının, Avrupa’da tüketiciler ve iş adamları için önemli olduğu belirtildi.

TEKNOLOJİ

DJI, M600 adlı canavar drone’u satışa sunuyor

DJI, bugüne kadar ürettiği en güçlü drone olan Matrice 600’ü film ve televizyon endüstrisini bir araya getiren Ulusal Yayıncılar Birliği Konferansı’nda (National Association of Broadcasters Show) tanıttı. Büyük bütçeli Hollywood prodüksiyonları için geliştirilen ve yaklaşık 5 kilometreye kadar mesafeden 60 fps ile 1080 piksel görüntü aktarabilen Matrice 600, 4.599 dolar fiyatla satışa sunuldu.


GoPro yeni ürünlerini tanıttı

GoPro da Ulusal Yayıncılar Birliği Konferansı’nda yeni ürünlerini tanıtan markalardan biri oldu ve sanal gerçeklik kamerasının yanı sıra sanal gerçeklik platformunu resmen duyurdu. Küp şeklindeki sanal gerçeklik kamerası GoPro Omni’nin üzerinde altı adet Hero4 kamera bulunuyor ve 8K çözünürlükte video kaydı yapabiliyor. “GoPro VR” adlı sanal gerçeklik platformu ise kullanıcılara kendi içeriklerini paylaşma imkanı sunuyor. Platformun mobil uygulamaları ise önümüzdeki günlerde hayata geçirilecek.


HBO ile Discovery güçlerini birleştiriyor

HBO ile Discovery Communications, eşit paya sahip oldukları yeni girişimleri OTOY’u duyurdu. 3B grafik alanında çalışacak şirket, yenilikçi holografikler geliştirip televizyon dünyasına getirecekleri üçüncü boyutla yeni bir popüler eğlence deneyimi sunmayı hedefliyor.


Microsoft Xbox 360 üretimine son veriyor

Microsoft, ilk kez 2005 yılında piyasaya çıkan ve bugüne dek yaklaşık 85 milyondan satan XBox 360 oyun konsolunun üretimine son vereceğini açıkladı. Xbox 360, Xbox One 2013 yılında satışa çıkana kadar Microsoft’un başlıca oyun konsoluydu.


Google, Tilt Brush’ın yeteneklerini sergiledi

Sanal bir evrende istediğiniz gibi çizip renklendirebildiğiniz 360 derecelik çevre sunan Google Tilt Brush, sanatçılara ilham vermek için Visual Art Sessions‘ın öznesi oldu. Heykeltraş, illüstratör, konsept tasarımcı, moda tasarımcısı, yerleştirme sanatçısı ve sokak sanatçısı olmak üzere altı farklı disiplininden isimler, 360 derecelik boyamalar gerçekleştirdi.


Çarparak uyandıran akıllı bileklikle tanışın

Gece yatmayı, sabah da kalkmayı bilmeyenler için Pavlok tarafından geliştirilen akıllı bileklik Shock Clock, sizi üç farklı şekilde sizi uyandırabiliyor: titreyerek, çalarak veya elektrikle çarparak. Indiegogo’da fonlanmaya başlayan Shock Clock, sizi olabildiğince güçlü ancak nazik bir güçle çarpıyor. Indiegogo’da 79 dolar olan Shock Clock, piyasaya 99 dolar etiketle çıkacak.

Görsel: Shock Clock

Dünyanın ilk robotik mutfağı: Moley

2015 yılında Almanya’nın en büyük endüstriyel teknoloji fuaralarından biri olan Hanover Messe 2015’te tanıtılan ve CES Asia 2015 birincisi seçilen Moley, dünyanın ilk otomatik mutfak sistemi. Moley’de bir çift robot kola ek olarak bir fırın, yiyeceklerle yemek yaparken kullandığınız bir takım aletleri yerleştirmek için bir raf ve dokunmatik bir ekran yer alıyor.


Volkswagen emisyon skandalı için uzlaşmaya hazırlanıyor

Geçtiğimiz yıl emisyon skandalıyla gündeme oturan Volkswagen, ABD’li yetkililerle ülkedeki müşterilerine ödeyeceği uzlaşma bedeli konusunda anlaşmaya vardı. Şirket, otomobillerinin çevre uyumluluğu konusunda yanlış yönlendirdiği müşterilerine 5 bin dolar tutarında tazminat ödeyecek. Ek olarak skandaldan etkilenen otomobillerin tamir masraflarını da üstlenecek.


Mitsubishi de hile yaptığını itiraf etti

Japon otomotiv devi Mitsubishi, bazı çalışanlarının yakıt tüketim testlerinde hile yaptığını kabul etti. Şirket yetkilileri emisyon testlerinde hile yapılan araç sayısının yaklaşık 625 bin olduğunu, bunların çoğunun da Nissan için üretilen araçlar olduğunu söyledi.


Alman otomobil devleri binlerce aracı geri çağırıyor

Mercedes, Porsche, Opel ve Audi’nin de aralarında olduğu Alman otomobil üreticileri, emisyon yazılımlarının kontrolü için Almanya’da 600 binden fazla otomobili geri çağırmaya hazırlanıyor. Emisyon skandalı soruşturmasına katkıda bulunmak için geri çağırılan otomobillerin emisyon yazılımları düzeltilerek araçlar geri gönderilecek.


İdrardan elektrik üretmek mümkün

University of Bath, Queen Mary University of London ve Bristol Bioenergy Centre ortaklığında gerçekleştirilen araştırma sonucunda idrar kullanarak elektrik üretmenin mümkün olduğu ortaya çıktı. İdrar gibi organik maddeleri doğal ve biyolojik bir süreçten geçiren yakıt hücreleri insan atıklarını kullanarak açığa enerji çıkarabiliyor. Yakıt hücrelerinin alametifarikası ise içinde bulunan bakteriler ve akışla ortaya çıkardıkları enerji. Üretilen bu elektrik enerjisi istendiği takdirde depolanabiliyor veya doğrudan kullanılabiliyor.


Evren’in yeni matematiksel modeli ortaya çıktı

Northeastern Üniversitesi’ndeki Complex Network Araştırmalar Merkezi, 24 bin galaksinin verileriyle evreni ve karmaşık galaksiler ağını modelledi.


Editör: Cüneyt Bender

Katkıda bulunanlar: Mert Serim, Aygül Pembecioğlu
Manşet görseli: Agnelli Milan Bici