Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bigumigu Pazar Gazetesi [24 Mayıs]

Bigumigu Pazar Gazetesi [24 Mayıs]

Dünyada ve Türkiye'de son bir haftanın özeti.

“Mad Max: Fury Road” vizyondaki ikinci haftasını tamamlamasına rağmen gerek filmdeki görüntüleri farklı şekillerde değerlendiren paylaşımlar gerekse bir sonraki filmin çekilip çekilmeyeceğiyle ilgili duyulan merakla gündemdeki yerini korudu. Haftanın öne çıkan fragmanları arasında biyografik yapımlar olan Amy, Steve Jobs ve BatKid Begins bulunurken kurmacalarda Pan ve Pixels göze çarptı.

ABD Başkanı Barack Obama’nın resmi Twitter hesabını açmasıyla bir saat içinde beş milyona ulaşması ve beraberinde yapılan karşılamalar sosyal ağın en dikkat çekici gelişmelerindendi.

Ülke gündeminde hafta boyunca en dikkat çeken konu ise Bursa’da başlayıp etkileri Kocaeli, Ankara, Sakarya ve Aksaray’a kadar yayılan Metal Direnişi’ydi. Pamukkale Üniversitesi’nin Akut-3 adlı deniz kaplumbağasına 3b baskıdan protez çene geliştirmesi de sevindirici gelişmelerdendi.

Haftanın en merakla beklenen basın etkinliği ise yeni hizmeti Spotify Now’un tanıtıldığı Spotify’a aitti.

Uber’in sürücüsüz otomobil geliştirme planları, Apple Watch ve Android Wear’a gelen güncellemeler, dünyanın ilk göz takibi yapan sanal gerçeklik başlığı Fove ilk etapta ilgi çeken teknolojik gelişmelerden sadece birkaçıydı.

Haftanın dikkat çeken teknolojik gelişmelerini farklı kategoriler altında popüler kültür, yerel ve dünya gündemini de unutmadan derledik.

Haftanın Müziği:

Bu haftanın dikkat çeken albümleri geniş kitleler tarafından bilinmese de müzikal altyapıları ve sundukları deneyimle değer yaratan Nao ve Holly Herndon’a ait.

Nao, February 15 isimli ikinci EP’siyle birçok farklı türü birbirine yaklaştırıyor ve dinleti kalitesi yüksek bir çalışmaya imza atıyor. Ses rengiyle süslenen funk, neo-soul gibi türleri İngiltere’nin bass müzik kurgusu, deep house ve dubstep’le birleştiriyor. Vokal kullanım tekniği olarak akıllara Nneka’yı getiren sanatçının EP’sini buradan dinleyebilirsiniz.

Holly Herndon’un 4. stüdyo albümü Platform, 10 parçanın bir arada kalmasını sağlayan bir çatı olarak değil çağdaş sanatın müziğe yansıttığı deneyim olarak öne çıkıyor. Müziğini sample’lar ve vokalleri üzerine kuran sanatçının albümü, melodik bir dinleti yerine her dinleyişte yeni tatları ortaya çıkaran bir ana yemek gibi kurgulanmış.

spotify%3Aalbum%3A1x1agDGl1Y7npXRF7u3prS
Apple

  • Apple iş başında olduğu televizyon akış servisinde yerel yayın istasyonlarından canlı aktarımlara yer vermeyi planlıyor. İnternete yerel yayın akışını kazandırmasıyla televizyon ortamı için önemli bir bütünlük sağlayacak.
  • 8 Haziran’da hakkında daha fazla detay öğrenebileceğimiz iOS 9 sürümünün eski iPhone ve iPad’lerle uyumlu olacak şekilde geliştirileceği bildirildi. Son zamanlarda Apple’ın kullanıcıları eski cihazları kullanmaya teşvik etmesi dikkat çekiyor.

Google

  • Google, iOS ve Android uygulamalarındaki arama sonuçlarına Twitter içeriklerini de ekledi. Uygulama dışında mobil versiyonunda da yararlanabileceğiniz özellik sayesinde tanınmış bir kişiyi arattığınızda attığı son tweetler, belli bir konuyu etiketle arattığınızda da hakkındaki popüler tweetler arama sonuçlarında görülebilecek.
  • Google’ın yakında Google+’tan ayrı olarak fotoğraf paylaşma ve depolama hizmeti verebileceği alınan duyumlar arasındaydı. Detayları geliştiricileri buluşturan Google I/O konferansında açıklanma ihtimali olan hizmetin, fotoğrafları hem Twitter hem Facebook’ta paylaşma imkanı verebileceği de konuşuluyor.
  • YouTube yeni özelliği TrueView ile izleyicilerin merak ettikleri ürünü daha kolay tanıma ve satın almalarına vesile oluyor. Bunu da reklama markanın websitesindeki ilgili sayfanın uzantısını konumlandırarak sağlıyor. Reklam verenler de Google Merchant Center üzerinden ürün verilerini yükleyebiliyor.
  • Google ve Washington Üniversitesi’ndeki araştırmacılar internetteki milyonlarca fotoğrafı hızlandırılmış video formatında sunmak amacıyla güçlü bir algoritma kümesi geliştirdi. Las Vegas’ta birkaç binanın inşa edilmesi, Norveç’teki Briksdalsbreen Buzulu’nun erimesi ortaya çıkan hızlandırılmış videolar arasındaydı.

  • Google, Chrome üzerinde çalışan bir eklenti olan Google Tone’u yayınladı. Apple’ın AirDrop servisi gibi çalışan Tone, bir tarayıcı üzerindeki işlemleri ses üzerinden diğer bilgisayarlardaki Chrome tarayıcılarına aktarıyor.
  • Chrome için yayınlanan bir diğer güncelleme de MIDI klavye desteği ve tarayıcı üzerinden müzikal kompozisyonlara imkan tanıması oldu. Typedrummer gibi farklı fikirleri bu sayede tarayıcı üzerinde uygulamak mümkün olacak.
  • Android işletim sistemi için açık kaynak kodlu tarayıcı geliştirmek isteyenler için Google, Chrome’un mobil uygulamasına ait kaynak kodlarının bir kısmını paylaşmaya başladı.

Facebook

  • En son internet.org projesini geliştiricilere açtığını duyurduğumuz Facebook, projeyle birlikte internet tarafsızlığını ihlal ettiğine dair eleştiriler almaya devam ediyor. Son olarak dünya çapından 23 organizasyonun imzaladığı açık mektup popüler sitelere bedava erişim verme şeklinin (“zero rating”) ifade özgürlüğü ve mahremiyet anlamında sorunlu olduğunu belirtiyor. Facebook ise projesini kişileri internete kazandırmanın temel basamağı olarak savundu.

Twitter

  • Twitter “direct response” adlı reklam modelini tüm reklam verenlerin kullanımına açtı. On aydır beta sürümünde hizmet veren model, geçtiğimiz yıl Twitter’a ciddi bir gelir kaybı yaşatması ve modele duyulan düşük beklentilerle gündeme gelmişti.
  • Twitter, Ocak ayında yayınladığı güncellemesiyle her kullanıcının 30 saniyeye kadar video yükleme özelliğine kavuşmuştu. Bu hafta kamusal API’larında yaptığı güncellemeyle de uygulama geliştiricilerin video oynatma özelliğiyle Twitter’a video veya GIF yükleyebilmesinin önünü açtı.

Teknolojik Gelişmeler

  • Samsung geliştirdiği tüm teknoloji ürünlerinin birbiriyle uyumlu ve etkileşimli çalışmasını sağlayan Flow uygulamasını duyurdu. Akıllı saat, telefon, tablet ve bilgisayar platformları arasında döküman, görsel gibi dosyaların yönlendirmesini yapıyor.

  • Uber, Carnegie Mellon University kapsamındaki National Robotics Engineering Center’da (Ulusal Robotik Mühendisliği Merkezi) görev alan birçok mühendisle anlaşarak sürücüsüz otomobil geliştirme çalışmaları yürütüyor. NREC binasının bir blok yanında bulunan Uber’in araştırma merkeziyle yeni teknolojiler geliştirecekler.
  • Tesla otomobillerinin doğrudan son kullanıcıya ulaşabileceği yasa, Maryland eyaletinde kabul edildi. Servis, şarj ünitesi ve mağazaların bulunduğu eyaletlere göre yapılan değerlendirmeyle 26 eyalette Tesla araçlarının satışı ve trafiğe çıkışı konusunda yasal bir sorun bulunmuyor.
  • SpaceX ve Uluslararası Uzay İstasyonu’nun çalışmalarıyla Mars’a yolculuk hayal olmaktan çıkarken, SpaceX Flickr hesabı üzerinden 3 poster yayınladı.

Görsel: SpaceX

  • Amazon’un market alışverişi gibi ürünler için sunduğu yeni teslimat servisi Prime Now hizmete geçti. Servisin can alıcı noktası ise bir saat içinde teslimat yapması.
  • MasterCard, dijital para transferi dünyasına adım atıyor. Square gibi girişimlerin ve dijital ekonomilerin finans dünyasını değiştirmesine ayak uydurarak MasterCard Send servisini yayınladı.

https://www.youtube.com/watch?v=ypTMglmIsjE

  • Vortex isimli bir girişim, rüzgar türbinlerinden pervaneyi çıkarıp pipet formuna soktu. Geliştirdikleri rüzgar türbinleri sessizliğiyle çevresini asgari derecede rahatsız ediyor. Pervanelerden yoksun olduğu için de arka bahçede sığabilecek bir yapıya kavuşuyor. Vortex, Haziran ayında kitlesel fonlama kampanyasını başlatmayı planlıyor.
  • Rusya, İletişim Bakanı Nikolai Nikiforo’nun yaptığı açıklamaya göre açık kaynak kodlu Sailfish OS’i kullanarak kendi mobil işletim sistemini geliştiriyor.
  • MakerFaire Bay Area etkinliğine katılan MegaBot ekibi, 4.5 metre yüksekliğindeki dev robotlarıyla etkinliğin gözdesi oldu. Zararsız olarak tasarlanan MegaBot, gerekli düzenlemelerle bir otomobili kolayca yerle bir edebilecek güçte.
  • Görsel: MegaBots

Uygulamalar

  • Instagram, Mart ayında duyurduğu kolaj uygulaması Layout’u, Google Play üzerinde kullanıma sundu. Bunun yanında “Structure” isimli Instagram içinde çalışacak detay ve doku düzenleme aracını da duyurdu.
  • Snapchat’in geçtiğimiz yıl çıkan alışveriş uygulaması Spring’e yatırımda bulunacağı konuşuldu.
  • Pinterest’in son reklam formatı kullanıcıların akışlarında mobil video reklamları göstermesine dayanıyor.
  • İnternette bilginin bedava ve her zaman erişilebilir olması katı kurallarla yaşayan dindar aileleri korkutabilirken Ortodoks Yahudileri tarafından geliştirilen NetSpark adlı mobil uygulama dünyadaki Yahudi toplulukları için etik tarama hizmeti veriyor.

Akış Hizmetleri

  • Anasayfasını tamamen yeniden tasarlayan Netflix, bu aşamada doğru izleyiciye içeriği en iyi şekilde sunmanın yollarını bir grup veri bilimcisiyle çalıştı. Bu sürece abonelere sahte tv şovlarından oluşan anket doldurtmak da dahildi. Sahte tv şov kullanımının amacı izleyicilerin yüksek skorlara sahip şovları izleme eğilimini ölçmekti.
  • 20 Mayıs’ta gerçekleşen basın toplantısında Spotify’ın yeni ürünü Spotify Now hakkında detaylar paylaşıldı. Başta sadece yeni bir etkileşimli hizmet ve fitness seçeneği önerdiği tahmin edilen ürün; podcast, haber ve video gibi yeni içerikler sunarken yaptığınız etkinliğe yönelik, daha kişiselleştirilebilen çalma listeleri hazırlamanıza da imkan veriyor. “Running” özelliği ise akıllı telefonunuzda bulunan çeşitli sensörlerle koşarkenki temponuza uygun olan ve hoşunuza giden parçaları dinlemenizi sağlıyor.
  • Video içeriklerinde meşhur programlardan bölümlerin yer alacağı beklenirken Spotify’ın bu anlamda iş birliğine gittiği medya kuruluşları arasında NBC, Slate, Vice NEWS, BBC, NBC, ABC, GQ, Vogue, Wired, Comedy Central MTV, E!, TeamCoco, Adult Swim, Elite Daily, TED, CBS Radio, PRX bulunuyor.
  • Spotify Now tanıtımı dışında müzik akış servisi, Starbucks’la yaptığı anlaşmayla da gündemdeydi. Spotify, başta ABD ve devamında Kanada ile Birleşik Krallık olmak üzere, Starbucks mağazalarının ana müzik kaynağı olacak. Spotify Premium üyeliği alacak çalışanlar servis üzerinden mağazanın müziklerini belirleyecek. Starbucks’ın sadakat programını ilk defa üçüncü şahıslara açtığını belirten anlaşma kapsamında Spotify Premium’un müşterilere tanıtılması, hatta üyelik karşılığında bedava kahve hizmeti sunması gibi seçenekler de var.
  • The Verge ise Sony Music Entertainment ile Spotify arasında 2011’de yapılan anlaşmayı detaylı bir analizle açığa çıkarttı. İki yıllık anlaşma Spotify’in ulaşması gereken hedefleri, akış sayılarının hesabı gibi detayların dışında plak şirketinin, belli koşullar altında artabilecek, 25 milyon dolar avans alacağını içeriyordu.

Akıllı Saat

  • Apple Watch bu hafta ilk güncellemesini yaptı. Ufak çaplı güncellemede en belirgin yenilikler, aralarında Türkçe’nin de bulunduğu altı dil seçeneğinin ve emoji karakterlerinin eklenmesi oldu.
  • Android Wear’ın son güncellemesi ise birden fazla giyilebilir cihazı akıllı telefonla eşleştirmenin yanı sıra LG Watch Urbane, Moto 360, Sony Smartwatch 3, Samsung Gear Live modellerine kablosuz internet desteğini içeriyor.
  • Shazam, Android Wear’a yönelik akıllı saat uygulaması geliştirdi. Kullanıcılar uygulama dışında ses komutuyla da çalışırken tanımladığınız şarkılar doğrudan akıllı telefonunuzda depolanıyor. Tanımlanan şarkı sözlerini ise saat üzerinden takip edebiliyorsunuz.

Sanal Gerçeklik

  • Sony, Playstation sanal gerçeklik platformu Project Morpheus’a özel oyunlar geliştirmek amacıyla İngiltere’nin Kuzey Batısında bir stüdyo kurdu. Stüdyonun kuruluşu Playstation tarafından verilen bir dizi iş ilanıyla dikkat çekti.
  • Oculus’un ana akıma kazandırılacağı haberi sonrasında platformun neye izin verip nelere izin vermeyeceği de merak edilirken bu anlamda pornonun yeri gündeme geldi. Çıplaklık konusundaki katı kurallarıyla bilinen Facebook tarafından satın alınmış Oculus kurucusu Palmer Luckey, yazılımların oynatacağı içeriklere karışamayacaklarını ve Oculus’un açık bir platform olduğunu belirtti.
  • Kickstarter üzerinde fonlanan sanal gerçeklik gözlüğü Fove, kullanıcının göz hareketlerini takip edip, derinlik gibi değişkenleri buna göre ayarlayıp daha etkili bir sanal gerçeklik deneyimi vaat ediyor.

Drone

  • Geçtiğimiz yıl sonunda 3B baskı ile otomobil yapan Local Motors şimdi de doğrudan dijital üretim ve elektrikli araç şasisi yetkinlikleriyle konsept araç tasarımı yarışması duyurdu. “Gizli” olarak tanımlanan yarışma kitle kaynak yöntemiyle ve para ödülüyle süslenmiş.
  • Federal Havacılık Kurumu, drone kullanımı konusunda uzun süredir devam eden düzenleme ve denetleme konusunda bir adım attı. “No Drone Zone” tabelalarıyla drone kullanımının yasak olduğu bölgeler için tabela görselleri hazırladı ve indirme bağlantıları paylaştı.

Cannes Lions

  • 21-27 Haziran boyunca düzenlenecek Cannes Lions, canlı akışında yayınlanacak oturumların bir kısmı için kararı takipçilere bırakmıştı. Takipçiler her gün için verilen belli seçenekler arasından en çok izlemek istediği oturumları Cuma gününe kadar oyladı.

Yerel Gündem

  • 14 Mayıs gecesinde Bursa Renault fabrikasında üretimin durmasıyla başlayan sırasıyla Tofaş, Coşkunözü fabrikalarına sıçrayan Metal Direnişi, Türk Metal’in patronlar örgütü MESS’le imzaladığı sözleşmenin koşullarını değiştirmeye dayanıyordu.
  • Hafta başında manşet.at’ın infografikle özetlediği direniş, ülkenin farklı yerlerinde de eylemlere sahne oldu. Renault, Tofaş, Hyundai için yan sanayi üreten Mako işçileri işten atılmama garantisi alma, Türk Metal Sen’in temsilinin sona ermesi ve işçilerin asıl temsilcilerinin temsilcilik odasında oturması talepleriyle gündeme geldi.
  • 19 Mayıs’ta Kocaeli’de Otosan fabrika işçilerinin 15 kişinin keyfi olarak işten atılmasıyla Türk Metal’i istifaya çağırıp üretime ara verdiği, 22 Mayıs’ta Sakarya ve Ankara’da Türk Traktör fabrikalarında işçilerinin iş bırakma eyleminde bulunduğu öğrenildi.
  • Renault fabrikasında süren direnişi destekleyenler arasında Atilla Taş da vardı.

Görsel: Facebook

  • 23 Mayıs itibariyle Tofaş ve Mako eylemlerinin kısmi kazanımlarla sonlandığı, Renault fabrikasında işçi temsilcileri ve avukatların patronlarla anlaşma koşullarını konuştukları, geri kalan fabrikalarda direnişin devam ettiği bildirilirken Türk Metal’de de istifaların hızla devam ettiği aktarıldı. Aksaray’daki Mercedes fabrikasının da ilk eylemini yaptığı hafta başında eylemin daha da büyüyeceği kaydedildi.
  • Pamukkale Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi; geçtiğimiz yıl bulup sahip çıktığı Akut-3 isimli bir deniz kaplumbağasına 3B baskı ile çene protezi geliştirerek doğal yaşama tekrar dönmesi için ilk adımı attı.

Dünya Gündemi

  • Waco, Texas’ta bu hafta beş motosiklet kulübünün karıştığı bir silahlı çatışma yaşandı. Cossacks ve Bandidos motosiklet kulübünden toplam dokuz kişinin öldüğü olayda 192 kişi de tutuklandı.
  • Apple kurucularından Steve Wozniak internet bağımsızlığını desteklediğini belirten bir açık mektup yayınladı. Mektup uyarı amacıyla doğrudan Federal İletişim Kurulu’nu (FCC) hedef alıyordu.
  • Açık İnternet savunucuları, insan hakları örgütleri, veri bilimcileri, bilgisayar mühendisi profesörlerinin yanı sıra Adobe, Apple, Google, Facebook, Twitter, Yahoo’nun da imzaladığı mektup ise Barack Obama’yı bazı denetleme yetkililerinin teknoloji hizmeti ve ürünlerine ait şifrelere gizli giriş edinme isteğine karşı durmaya çağrıyordu.
  • Edward Snowden’in The Intercept’te yayınladığı makaleyle birlikte NSA’in Google Play ve Samsung Apps marketlerine bilinçli olarak zararlı yazılım yerleştirdiği ortaya çıktı. Ağların çalışması, veri akışı, internet trafiği gibi konular üzerine hazırlanmış IRRITANT HORN programının detaylarına NSA’in dökümanından ulaşabilirsiniz.
  • Önceden CNN’in meşhur politika muhabiri Peter Hamby ile anlaştığını aktardığımız Snapchat, son olarak 2016 ABD seçimleri de dahil olmak üzere haber içeriklerini düzenlemesi amacıyla gazetecilik deneyimi olan politika ve haber meraklıları için ilan verdi.
  • Fox News ve Facebook iş birliği ise 2016 ABD seçimleri şerefine sezonun ilk tartışması için Cumhuriyetçi kanadı ağırlayacak. Fox News’da yayınlanacak tartışmaya yaklaşık 210 milyon etkin Facebook kullanıcısı görüntü ve video aracılığıyla sorularını moderatörlere aktaracak. Facebook verisi politik meselelerin farklı demografik gruplarda nasıl ele alındığını da gösterecek.

Dijital Yaşam

  • Özellikle çocukların teknolojiyle tanışması ve yazılım geliştirme yapısını kavraması açısından yazılım bilgisi gerektirmeden kullanılabilen çeşitli araçlar bulunuyor. Tıpkı Codie gibi, Bloxels da çocuklara kendi oyunlarını analog kurumla yapmasını amaçlayan bir proje. Amiral Battı gibi bir oyun alanı üzerine koyulan piyonlar, iPad ile taratıldığında bir mobil oyuna dönüşüyor.


Görsel: bloxelsbuilder.com

  • İnternet sitelerini annesine inceleten ve analiz yaptıran The User is My Mom projesi, kullanıcı deneyiminin ve arayüz tasarımının iletişim açısından kazandığı değeri gösteriyor. İlk olarak Twitter’ı inceleyen anne, 75 dolar karşılığında bunu her internet sitesine yapabileceğini söylüyor.
  • Çocukların şiddet, istismar gibi zor durumlarını temsil eden emojiler tasarlanarak Abused Emojis uygulaması yayınlandı. Çocukların acil durumlarda basit emojilerle yardım isteyebileceği ve konu hakkında bilinçlenmeleri uygulamanın hedeflediği amaçlar arasında yer alıyor.Görsel; Abused Emojis

Görsel: Abused Emojis

Sosyal Ağlarda Öne Çıkanlar

  • Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, Twitter’da kişisel hesabını bu hafta açtı. Tek bir tweet’le doğrulanan ve bir milyon takipçiye beş saatte ulaşan hesap olmasıyla Twitter’da bir ilk oldu.

Görsel: Twitter, POTUS

  • Bu gelişme, Twitter kullanıcıları da Obama’ya birçok mesaj atarken haftanın gündeminde oldukça önemli bir yer kazandı. POTUS’un açılımının “Birleşik Devletlerin Başkanı” olduğu yönünde yapılan tahminlerden takip ettiği hesapları inceleyip eşinden önce Beyaz Saray’ı takip etmesine kadar ilginç detaylar arandı.
  • Başkan Yardımcısı Biden, birlikte oldukları bir fotoğrafla birlikte sıcak bir karşılama yaptı. Öte yandan @POTUS hesabının seçim kampanyası için açılmış bir hesap olduğu yönünde görüşler de dile getirildi.
  • Güvenlik önemlerinden ötürü Blackberry kullandığı bilinen Obama, ilk tweet’ini iPhone üzerinden atması da “Her tweet için birinin telefonunu ödünç mü alıyor?” sorusunu doğurdu.

Görsel: Twitter, Charlie Spiering

  • Tecavüze uğramasını mezuniyet törenine yatağını getirerek protesto eden Emma Sulkowicz’le Columbia Üniversitesi rektörünün el sıkışmaması Buzzfeed’in öne çıkardığı içerikler arasındaydı. Tören sonrasında öğrencilere, okulun kutlama törenlerine ortama rahatsızlık verecek büyük nesneler getirmemeleri konusunda uyarı gelmesinin nedeni belli olmasa da söz konusu protestonun etkisi olabileceği düşünüldü.

GIF: Buzzfeed

  • Elle dergisinin gelecek ayki kapağında oğlunu emzirirken fotoğraflanan Avustralyalı süpermodel Nicole Trunfio’nun yer alması kısa zamanda sosyal medyada tepki çekti. Bebek emzirmenin açıkça yapılan bir eylem olmadığını, evde gizlice yapılmasını savunanlar çıksa da hkadınlar #normalizebreastfeeding etiketi altında Trunfio’ya desteklerini paylaştılar. Trunfio ise anneliğin gücünü göstermesiyle kapağı savundu.
  • cable.co.uk tarafından yapılan bir anket internet bağlantısıyla ilgili sorunların kişileri evle ilgili diğer sorunlardan daha fazla hayal kırıklığına sürüklediğini gösterdi. İnterneti takip eden diğer sorunlar arasında sırasıyla otomobil arızası, kaba müşteri hizmetleri yetkilisi, gelmeyen siparişler bulunuyor. Dikkat çekici bir sonuçsa katılımcıların neredeyse üçte birinin internet sorunu yaşamamak için bir organını kaybetme riskini alabileceğini belirtmesi oldu.
  • Taylor Swift “Bad Blood” adlı parçasının video gösterimine özel bir ilki deneyerek #BadBloodMusicVideo etiketiyle tweet atan hayranlarına otomatik olarak ortasına kurşun yemiş yara bandı emojisi yolladı. Yöntem “hashflag” olarak adlandırılıyor.

Görsel: twitter.com

  • Gişe rekorları kıran “Max Mad: Fury Road” yönetmeni George Miller adına açılan ve onaylanmış görünen Twitter hesabının sahte olduğu ortaya çıktı. @GMillerMax adlı hesabın parodi film haberleri içeren The Studio Exec sitesi tarafından oluşturulduğu öğrenildi.
  • Hesabın attığı tek tweetin belirttiği devam filmlerinin gelme durumu ise gerçek. Miller kısa roman niteliğindeki Fury Road’u tamamlayan “Mad Max: The Wasteland” ve “Furiosa” adlı hikayeler olduğundan bahsetmiş, devam filminin de “Mad Max: The Wasteland” olarak geçeceği öğrenilmişti.
  • Geçen hafta bahsettiğimiz Harry Shearer’ın birden fazla karakteri seslendirdiği The Simpsons’tan ayrılması üzerine yeni seslendirme sanatçısının kim olacağı merak ediliyor. Bu sırada seslendirme sanatçısı Brock Baker’ın Shearer karakterlerini içeren 14 repliği seslendirdiği video haftanın öne çıkan paylaşımlarından biriydi.

  • Performans sanatçısı Marina Abramović, kendi adını taşıyan enstitüye bağışta bulunması karşılığında Jay-Z’ye “Picasso Baby” videosunda “Artist is Present” eserini uyarlama iznini vermişti. İki yıl aradan sonra Jay-Z’nin verdiği bağış sözünü tutmamasıyla kullanıldığını açıklayan Abramović’in kısa zamanda yanıldığı, enstitünün yapılan bağış hakkında sanatçıyı bilgilendirmediğiyle ortaya çıktı.
  • Selfie çubuklarının yasaklandığı son mekan Disneyland oldu. Önceden hareketli araçlara binerken çubukların güvenli şekilde muhafaza edilmesi uyarısı hakimdi; fakat son olarak çubuklar söz konusu etkinliklerin olduğu alanlarda yasaklandı.
  • Mad Men’in geçtiğimiz Pazar günü ekranlara veda etmesi markalar ve özellikle sektörün en büyük ajanslarının tweetlerine de yansıdı. Adage söz konusu tweetleri burada derledi.

Yasal Meseleler / Telif Hakları

  • Yeni Zelanda hükümeti, resmi olarak hayvanların duygusal varlıklar olduğunu tanıdı. Hayvanların kozmetik ürün deneylerinde kullanılmasını yasakladıktan sonra Hayvan Hakları İyileştirme Yasası’nda da değişiklik yapıldı.
  • Çocuk ve tüketici hakları grubu cinsel dil, pedofili ve uyuşturucu kullanımı üzerine şakalar, Michael Jackson’ın pantolon ağını tutan dans eğitimi gibi pek çok sakıncalı içeriğe sahip videoları göstererek YouTube Kids’i Federal Ticaret Komisyonu’na şikayet etti.
  • Rihanna çıkartmayı planladığı dergiye isim için gerçek adı olan Robyn’i koymayı düşünürken DC Comics dergi adının Robin adlı çizgi roman serisini ve karakterini çağrıştırma endişesiyle derginin bu şekilde markalaşmasına karşı şikayette bulundu.
  • Çincede soyadının karşılığı Qiaodan olan Michael Jordan, Çinli firma Qiaodan Sports’a kendisiyle ilgili hatıra niteliğindeki ürünleri satmak amaçlı soyadını ve takım numarasını izinsiz kullanması ve bedel ödememesi nedeniyle dava açmıştı. Jordan son olarak Çin yüksek mahkemesine başvururken, Qiaodan Sports da 2013 yılında firmanın ününe zarar vermesi nedeniyle basketbolcuya dava açmıştı.

Dizi ve Sinema

  • Comic Relief tarafından organize edilen ve yardıma muhtaç çocuk ve gençlere mizah ve eğlence kanalıyla yardım toplamayı amaçlayan Red Nose Day için Coldplay ve Game of Thrones ekibi bir araya gelerek parodi bir müzikal hazırladı. Peter Dinklage, Nikolaj Coster-Waldau, ve Emilia Clarke’ın kaydettiği şarkılarından fragmanlar yayınlanırken Perşembe günü de 12 dakikalık bir skeç yayınlandı.
  • Peter Dinklage’in fragmanını buradan, Nikolaj Coster-Waldau’nun fragmanını buradan, Emilia Clarke’ın fragmanını buradan izleyebilirsiniz.
  • Efsanevi yönetmen Orson Welles’in tamamlanmamış filmi “The Other Side of the Wind”in bitirilmesi için açılan Indiegogo kampanyasına bir destek de bağımsız sinemanın meşhur yönetmenleri Noah Baumbach ve Wes Anderson’dan geldi. 17 gün içinde iki milyon dolar fon toplamayı hedefleyen kampanya henüz 225 bin dolar civarında destek gördü.
  • Jared Leto’nun Joker’i oynayacağı ve üzerine büyük tartışmaların yaşandığı Suicide Squad’ın çekimleri Toronto’da devam ediyor. İlk set görüntüleri ise bu hafta sosyal medyada yer aldı.

Görsel: Instagram, jonencar

  • Mad Max: Fury Road, Avengers ile neredeyse birlikte vizyona girmiş olmasına rağmen sinema dünyasının popüler gündemini ve hayranların ilgisini kendi çevresinde topladı. Yaratıcı otomobil tasarımlarıyla dahi göz dolduran filmde yer alan referansları ve easter egg’ler tek bir videoda derlendi.
  • Filmin eğlenceli parodilerinden birisi de minik arabaların yarıştığı video oyunu Mario Kart ile yapılan çalışmaydı. İki evreni bir araya getirerek ortak öğeleriyle eğlenceli bir fragman hazırlanmış.
  • Bu hafta yayınlanan yeni fragmanlar ise aksiyondan belgesele kadar geniş bir yelpazeye sahip. Amy Winehouse’un kariyerini anlatan belgesel Amy, San Francisco’da yaşayan kanser hastası beş yaşındaki bir çocuğun son dileği olan Batman olma istediğini anlatan Batkid Begins, Steve Jobs’un hikayesini anlatan belgesel Steve Jobs belgesel kategorisinde dikkat çeken fragmanlar oldu.
  • Peter Pan evrenini olgun ve yetişkin bir dille anlatan Pan ve retro oyunları gerçek dünyaya taşıyan Pixels de aksiyon dalında dikkat çeken isimler oldu.

Video Oyunları

  • Bandai, 22 Mayıs günü 35. yaşına giren Pac-Man için minik bir doğum günü sürprizi hazırladı. iOS platformuna özel olarak yeniden tasarladığı oyunu ücretsiz olarak yayınladı.

Görsel: Bandai

Pazarlama

  • Rabarba, Anadolu Sigorta için “WhatsApp sitcom”u adı altında ortamdaki konuşmalardan ilham alan kısa diziye hazırladı. Anadolu Sigorta Facebook hesabı üzerinden yayınlanan kısa dizi bir Türk ailesinin ortamdaki iletişimini konu ediniyor.
  • Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Karaman Havzasına yapılması planlanan termik santraline karşı Karaman Ekoloji Derneği, Şarkıların Tadı Kalmadı isimli bir farkındalık kampanyası başlattı.

  • İç giyim markası Panache yeni kampanyasında kariyeri ve geçmişi başarılarla dolu 6 kadınla birlikte çalıştı. Belirli kalıplar üzerinden güzelliği şekillendirmeyen marka, hayatında başarılı kadınlarla çalışarak güzellik algısına farklı bir değer kattı.
  • Seksi kadınlar ve yakışıklı erkeklerin yediği dondurma imajı çizen Magnum, hazzın tarifini cinsiyetlerden uzaklaştırarak yeni reklam filminde ünlü Drag Queen’leri başrolde ağırladı.
  • Google ile Nestle arasındaki karşılıklı anlaşma Android’in KitKat sürümünden bu yana devam ediyor. İngiltere’de yapılan kampanyada ise KitKat ambalajları değiştirilerek Youtube Break olarak piyasaya sürüldü.
  • Video oyunları dünyasının reklam dünyasıyla kurduğu ilişkiye örnek olarak bu hafta FIFA 15’in tanıtım filmi dikkat çekti. Film, Messi’nin gözyaşlarından galibiyetin ve mağlubiyetin tadını yan yana, bir çikolatada birleştiriyor.

Editörler: İpek Altun, Mert Serim
Katkıda bulunanlar: Aygül Pembecioğlu, Yalçın Pembecioğlu

Manşet görseli: bloxelsbuilder.com