Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bigumigu Pazar Gazetesi [23 Ağustos]

Bigumigu Pazar Gazetesi [23 Ağustos]

Dünyada ve Türkiye'de son bir haftanın özeti.

Üç büyük olarak aldığımız teknoloji devleri yine bizi şaşırtmaya devam etti. Google tarafında güneş enerjisinden yararlanmak isteyip tereddütte kalanların derdine derman olan Project Sunroof‘u, arama sonuçlarında gerçek zamanlı tweetlere yer verme imkanının masaüstüne de geldiğini, Android’in yeni sürümü M’in neyi temsil ettiğini, akıllı saati Android Wear‘ın Google Translate’i desteklediğini ve Google X ekibiyle yaptığı projelere daha farklı bir gözle bakmaya başladığını öğrendik. Apple ise Apple Pay için hazırladığı reklamı ve müzik festivalini tazelemesiyle ön plandaydı. Microsoft‘un kişisel asistanı Cortana‘yı merak edenlerin kendisini Siri’ye arkadaş olarak edinebilmesi bir başka akılda kalıcı gelişmeydi.

Evrim teorisinin robotlara da nasıl işleyebildiğini, beş haftalık fetusun sahip olduğu kadar kalem silgisi büyüklüğünde beynin geliştirilebildiğini, Samsung ve MIT‘nin insanlığın bitmeyen batarya hayaline bir adım daha ulaştığını, Hollanda’nın altı kişilik kapasitesi olan sürücüsüz otobüsünü pilot programıyla deneyeceğini, iki apartmanı göklerde bir havuzun birleştireceğini, Banksy‘nin anarşiyle eğlenceyi buluşturduğu çocukların girmesi pek uygun olmayan aile parkı Dismaland‘in açılışını, Suudi Arabistan’da kadınların ilk kez seçme hakkı kazandığını gösteren bir haftayı geride bıraktık.

Spotify‘in gizlilik esaslarını yenilemesiyle kamuoyunda olup bitenleri oldukça kapsamlı şekilde ele alırken; dünyada bir ilk niteliğindeki uluslararası drone film festivalini, Ay’ın ilk reklam kampanyasını Japonların hazırladığını, Plüton’un kuş uçuşu uzaklık mesafesinden videosunu, Apple Watch üzerinden para transferi yapma imkanını, VAIO‘nun Sony ile ayrılışından sonra uluslararası pazara geri dönüşünü, Kötü Kedi Şerafettin‘in fragmanlarını ve daha fazlasını aktardığımız ilginç haftanın tüm detayları aşağıda sizleri bekliyor!

Haftanın Müziği:

Bu haftanın öne çıkan albümleri arasında iki EP yer alıyor. Animal Collective ve Jane projeleriyle tanınan Noah Benjamin Lennox, kişisel projesi Panda Bear ile kendinden söz ettirmeye devam ediyor. Yayınladığı 5 parçalık yeni EP’si Crosswords ile dinamik müziğinin çıtasını yükseltiyor. Adeta ana öğünden önce gelen ara sıcak tadındaki albüm, sanatçının tınısını ve kimliğini tazeliyor.

İngiliz sanatçı Tahliah Debrett Barnett veya bilinen adıyla FKA Twigs de M3LL155X isimli 5 parçadan oluşan bir EP yayınladı. Trip hop, deneysel, art pop altyapısıyla üretim yapan sanatçı, dingin müziğini zengin bir altyapıyla süslüyor. Sanatçı yayınladığı ilk albümden bu yana olumlu eleştiriler alırken kariyerindeki en büyük sükseyi de bu yılki Coachella performansıyla yaptı.

spotify%3Aalbum%3A7fxGJqe7oxxcrGwQiJvJYl
Dizi ve Sinema

  • Warner Bros., gökbilimci Carl Sagan hakkında çekilecek bir drama filmini onayladığını açıkladı. Sadece yapımcılarının Lynda Obst ve Ann Druyan olacağı bilgisi belirtilmişken filmin ismi ve geri kalan detaylar henüz bilinmiyor.
  • Mad Max: Fury Road ile kendinden söz ettiren George Miller’ın yeni Superman filmi Man of Steel 2’nun yönetmen koltuğuna oturabileceği konuşuluyor.
  • Bu hafta yayınlanan fragmanlar arasında Mars’ta geçen ve NASA’nın da desteklediği bilimkurgu filmi The Martian ve Frankenstein efsanesinin arkasındaki isim olarak kurgulanan Victor Frankenstein dikkat çekiyor.
  • Türk karikatür ve çizgi roman tarihinin ikonik karakterlerinden Kötü Kedi Şerafettin, sinema filmiyle geri dönüyor. Uğur Yücel, Demet Evgar, Okan Yalabık gibi oyuncuların yer aldığı filmin fragmanları yayınlandı.

https://www.youtube.com/watch?v=DRUgjhDfUJU

Popüler Kültür

  • Banksy tarafından organize edilen, kendi deyimiyle “çocuklara uygun olmayan aile parkı” Dismaland Kuzey Somerset bölgesinde bulunan Weston-Super-Mare adlı tatil belgesinde açıldı. Kendisinin 10 yeni eserinin yer aldığı, toplamdaysa 58 eserin bulunduğu eğlenceyle anarşiyi bir araya getiren park beş hafta boyunca ziyaretçilere açık olacak.

  • Hugh Jackman ve Jim Carrey bu hafta sosyal medya hesapları üzerinden birbirlerinin kültleşmiş rollerine bürünerek yaptıkları paylaşımlarla ilgi çekti. Carrey’nin Maske filmindeki rolünün akılda kalıcı repliğiyle Instagram hesabından usta oyuncuya dostane bir selam çakan Jackman, çok geçmeden cevabını aldı.

#JimCarrey mate trying my best to do justice! Clearly, I should stay in my own lane.

A post shared by Hugh Jackman (@thehughjackman) on

  • Carrey’nin Twitter hesabından verdiği cevap da kendisinin mutfak gereçleriyle Jackman’ın kariyerinde en önemli rolü olan Wolverine’ini taklit etmesi oldu.

Görsel: Twitter, Jim Carrey

  • Dünya ilk uluslararası drone film festivaline kavuştu. FRiFF kısaltmasıyla geçen film festivali (Flying Robot International Film Festival); cinematic, drones for good, aerial sports, LOL WTF, I Made That! ve student films adlı altı kategorinin kazananlarını 19 Kasım’da açıklayacak.

Google

  • Project Sunroof ile Google, güneş enerjisinden yararlanmak isteyenlerin konuyla ilgili kafalarındaki soru işaretlerini silmeye başladı. Şimdilik ABD’nin üç bölgesinde uygulamaya geçen proje, kişilere ev konumları ve yıllık elektrik faturaları üzerinden evlerinin güneş enerjisi kullanma kapasiteleriyle bunun sonucunda yapacakları tasarrufu kendilerine en yakın güneş paneli sağlayıcısının iletişim bilgisiyle birlikte sunuyor.
  • Google, Alphabet oluşumunu açıkladıktan sonra yan projelerini bu çatıya kazandırmaya dair ilk büyük atılımını gerçekleştirdi. Biyoteknoloji ve akıllı lensler üzerinde çalışan Google X ekibini “life sciences” adı altında yeniden organize eden Google, bu alana yaptığı yaptırımı da ikiye katladı.
  • 2013 yılından bu yana geliştirme çalışmaları sürdürülen modüler akıllı telefon Project Ara’ya ait kullanılabilir prototipin piyasaya çıkış tarihi 2016’ya ertelendi.
  • Google’ın geliştiriciler konferansı I/O’da açıkladığı Android’in yeni sürümü M’in neyi temsil ettiği belli oldu. Android’in yeni yüzü ve tatlısı Marşmelov, bu hafta başı Google ofisinin önündeki değişen Android robotuyla birlikte tanıtıldı.
  • Google’ın Mayıs ayında Twitter’la yaptığı anlaşmayla mobil cihazlar üzerinden arama motorunda gerçek zamanlı tweetlere dair sonuçlar bulmak mümkündü. Bu imkan artık masaüstünde de geçerli.
  • Teknoloji devinin akıllı saati Android Wear bu haftadan itibaren Google Translate’i destekliyor. 44 dilde hizmet alabilen kullanıcı, saatini yukarı aşağı hareket ettirmesiyle yazılıma sorduğunu konuştuğu kişinin diline çevrilmiş şekilde edinebiliyor.

Görsel: The Verge

  • Google Photos kullanıcılar tarafından talep edilen çektikleri fotoğrafın tarihini düzenleme, albüme koyma ve albüm kapağı ayarlama gibi özellikler kazandı. Platform ayrıca, Facebook’tan aşina olduğumuz, yıllar önce yüklediğiniz fotoğrafla yeniden karşılaşma durumunu da yaşatacak.
  • The Verge, geliştirdiği basit yazılımla sahte Alphabet ürünleri ortaya çıkartıyor. Böylece farklı kombinasyonlarla uçuk isimli şirketlerin absürd faaliyetler yürüttüğü ütopik bir gerçeklik yaratılabiliyor. Yarattığı kombinasyonlarla çalışma, bize @FakeProducthunt hesabını anımsattı.

Apple

  • Apple Watch’un Best Buy raflarında yer alması ilk kez markadan bağımsız bir perakende zincirinde satılmaya başlamasının göstergesiydi. Bu haftaysa markanın mağazalarından satın alırken randevu ayarlama zorunluluğu politikası kalktı.
  • Apple Watch üzerinden ilk para transferi imkanını veren uygulamaysa Square Cash oldu. Böylece ABD’li kullanıcılar sadece akıllı saatlerini kullanarak başka hesaplara 100 dolara meblağlar aktarabilecek.
  • Apple ise bu hafta ödeme hizmeti Apple Pay’e yönelik reklam kampanyasını yayınladı. iPhone kullanarak çeşitli ödeme işlemlerini halledebileceğinizi gösteren kampanyanın sloganı “If it’s not an iPhone, it’s not an iPhone”.

https://www.youtube.com/watch?v=58gAy85dwf0

  • Apple’ın marka değerine farklı bir anlam katan müzik festivaline dair gelişmeler de yaşandı. iTunes Festival olarak bilinen etkinlik artık Apple Music Festival adıyla geçecek. Önceden bir ay boyunca sürerken festival bu yıl 10 gün sürecek ve performanslar da hem canlı hem istek üzerine Apple Music üzerinden takip edilebilecek.
  • Beats 1 ile Apple Music Connect’in de kapsamlı şekilde ele alacağı festivalin ana sahnesinde Pharrell Williams, One Direction, Florence and the Machine ve Disclosure bulunuyor.

Görsel: Twitter, Apple Music

  • 18 yaşındaki İtalyan yazılımcı Luca Todesco, yaptığı çalışmalar sonucunda Mac OS X’in iki büyük açığını ortaya çıkardı ve uzaktan erişimle güvenli olduğu öngörülen Mac cihazların kontrolünü ele geçirebileceğini belirtti.

Microsoft

  • Microsoft’un Windows 10 ile birlikte yayınladığı dijital asistan Cortana, Mac dışında her platform için yayınlanacaktı. Windows’un Mac OS X üzerinde çalışmasını sağlayan Parallels geliştirdiği araçla Cortana’yı da Mac platformuna kazandırdı.
  • Microsoft, Windows 10 için yayınladığı güncellemelerin sadece önemli içeriklerinde gizlilik ve erişim açıklamaları yayınlayacak.
  • Windows 10 ile birlikte bulut sistemini kullanmayan ve kullanıcı hareketlerini şirket sunucularına iletmeyen bir işletim sistemi kalmadı. Windows’da başlat çubuğuna basmaktan Gmail’de ya da Mac üzerinde Spotlight araması yapmaya kadar sayısız komutla şirketlerin sunucularına veri iletiliyor. Bu noktada kullanıcılara sadece kişisel bilgilerini hangi şirketle paylaşacaklarının seçimini yapmak düşüyor.

Teknolojik Gelişmeler / Ürünler

  • Samsung ve MIT bitmeyen batarya idealine bir adım daha yaklaştıracak bir malzeme bulduklarını duyurdu. Sıvı elektrolitlerin kullanılması batarya ömrünün kısa olmasına sebep olurken bu malzemenin katı elektrolit olması sayesinde daha uzun bir batarya ömrü vaat ediliyor.
  • Hollanda saatte 25 kilometre hızla giden ve altı yolcu kapasiteli sürücüsüz otobüsleriyle gündeme geldi. Kasım ayında deneme sürüşü başlayacak WePod adlı otobüslerin kamuya açık yollarda kullanılabileceği de öğrenildi.

https://vimeo.com/133439584

  • Nymi adlı girişim, kalp atışı ölçümleyen bilekliğine kazandırdığı NFC çipiyle ödeme işlemlerinde kimlik doğrulama kriteri olarak kişinin kalp atışlarını kullanmayı mümkün kılıyor.
  • Stephen Hawking’in konuşmasını sağlayan yazılımın kaynak kodları paylaşılarak Github’da yayınlandı. Böylece dileyen herkesin bu yazılım üzerinde çalışarak geliştirme yapmasının da önü açılmış oldu.
  • Tesla Motors ve Airbnb iş birliği yaparak elektrikli araç kullanımına teşvik adına büyük bir adım attı. Airbnb evlerine Tesla şarj istasyonları kurulacak ve böylece araç sahipleri yolculuklarında Airbnb’yi seçtiğinde bir sorunu daha hayatından çıkarmış olacak.
  • Ralp Lauren ilk kez geçen yıl Amerika Açık tenis turnuvasında gözler önüne serdiği akıllı tişörtünü ana akım kitleyle buluşturdu. Kişinin kalp atışı, nefes yoğunluğu ve harcanan enerji gibi biyometrik verilerini ölçebilen akıllı tişörtün fiyatı 295 dolar.

Görsel: Engadget

  • Günlük alışveriş malzemeler için Amazon’dan siparişin pratik bir şekilde verilmesini sağlayan Dash adlı butonlar hacklendiğinde ilginç veriler ortaya koyabiliyor. Butonların yalnızca kullanıldığı zaman WiFi’ya bağlı olması sonucunda sipariş ettiğiniz ürüne ne sıklıkla ihtiyaç duyduğunuz bir hackleme işlemiyle kolayca açığa çıkıyor.
  • Sony’den geçtiğimiz yıl ayrılan VAIO uluslararası pazar stratejisini Amerika ve Brezilya’yla başlatacak. Japon firmanın Ekim ayında Amerika’da satışa sunacak ilk ürünüyse “canavar tablet” olarak geçen VAIO Canvas Z.

Drone

  • Migrant Offshore Aid Station tarafından kullanılan drone’lar, Akdeniz’de zor durumda kalan göçmen botuna yardım ederek Libyalı göçmenlerin hayatını kurtardı. İstasyonun kurtarma operasyonlarından sorumlu isim de bu tip hayati görevler için drone kullanımının büyük önem taşıdığını söyledi.
  • Geçtiğimiz hafta California sahilinde uçarak kayıt alan bir drone, sahilde bulunan birisi tarafından tehdit olarak algılanarak yere indirildi. Alçaktan uçtuğunu ve çocuklar için zarar olabileceğini düşünen Augustine Lehecka, tişörtüyle düşürerek drone’a 750 dolar değerinde zarar verdi. Ardından, Lehecka ağır vandalizm suçuyla tutuklandı.
  • Askeri drone’lar tarafından öldürülenlerin sadece istatistiki bir veri olarak geride kalmaları Los Angeles’li sanatçı Jonathan Fletcher Moore’un veri görselleştirme çalışmasına konu oldu. Artificial Killing Machine adlı çalışma tavandan asılan, dijital olarak harekete geçirilmiş 15 oyuncak silah ve drone saldırılarının sonuçlarını basan yazıcı ile sergilendi.

Bilim / Uzay

  • Hayvanların drone’larla karşılaşmasına yer verirken şimdiye kadar ortaya çıkan görüntülere tanık oluyorduk. Minnesota Üniversitesi’ndeki araştırmacıların yaptığı çalışmaysa siyah renkli ayıların drone gördüğü zaman, ortada tehlikeli bir durum olmasa bile, kalp atışlarının ciddi seviyede arttığını gösterdi.
  • Cambridge Üniversitesi’nde doğal seleksiyon ve evrim teorisi üzerine çalışan araştırmacı mühendisler toplamda on nesle varan “bebek” robotlar geliştirebilen bir robot kolu tasarladı.
  • Ohio Devlet Üniversitesi’ndeki araştırmacılar beş haftalık fetusun gelişkinliğine denk beyin geliştirdi. Geliştirilme süreci 12 haftayı alan kalem silgisi büyüklüğündeki beyin; nörolojik hastalıkların gelişimi, Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklara yönelik geliştirilen ilaçları test etme gibi amaçlar için kullanılabilirken hakkında şimdiye kadar insan beynine en yakın model olabileceği de söylendi.
  • Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki araştırmacı astronotlar arasında bulunan Scott Kelly, Twitter hesabından kutup ışıklarının (Aurora) videosunu yayınladı. Dünyadan bile seyretmesi yeterince büyülü olan bu doğal ışımaların uzaydaki yansıması adeta çıtayı yukarı taşıyor.
  • New Horizons isimli uzay aracı, Temmuz ayında Plüton’un şu ana kadar elde edilmiş en net görüntülerini çekmişti. Bjorn Jonsson ise bu hafta gezegenin kuş uçuşu uzaklığındaki videosunu yayınladı.

Uluslararası Gündem / Dijital Yaşam

  • Suudi Arabistan’da kadınlar ilk kez oy kullanma hakkı kazandı. Erkek bir yakını veya arkadaşı eşliğinde oy vereceği yere gitme koşuluyla hakkın verilmesi ardından Mekke ve Medine’deki kadın seçmenlerin kayıtları bugün başlıyor.
  • Kuzey ve Güney Kore, batı sınırındaki askeri bölgelerini karşılıklı olarak bombaladı. Son beş yıl içinde ilk defa yapılan bombalamanın nedeni olarak Kuzey Kore’nin hoparlör üzerinden Güney Kore propagandasına maruz kalması gösterildi.
  • Endonezya, Bağımsızlık Günü’nde komşu ülkelere gücünü göstermek için 38 gemi batırdı. Dördü kendi gemisiyken diğerleri Vietnam, Tayland, Malezya ve Filipinler gibi komşu ülkelere aitti.
  • Birleşik Krallık’ın Bilgi Komisyonu Ofisi Google’a unutulma hakkıyla ilgili dokuz haberi 35 gün içinde silme emri verdi. Bu süre içinde itiraz hakkı olan Google cephesinden konu hakkında yorum gelmedi.
  • Yetişkinler için aldatma sitesi amacını gören Ashley Madison’ın hacklenmesi sonrasında 10 GB’lik veri açığa çıkmıştı. Sitenin kullanıcılarına ait olan bu veriler gündemde yankı bulmuşken devamında sitenin üst düzey yöneticisine ait verilerin de sızdığı söylendi.
  • ABD ve Japonya’da sene başından bu yana üretilen iki dev robota Bigumigu Pazar Gazetesi’nde tüm gelişmeleriyle birlikte yer vermiştik. Temmuz ayında “Madem iki dev robot var, hangisinin daha iyi olduğuna dövüşerek karar verelim” diyen iki geliştirici birbirine meydan okumuştu ve önümüzdeki yıl için sözleşmişti.
  • Bu hafta başında Amerikan takımı Megabots yeni bir Kickstarter kampanyası başlatarak robotlarını geliştirmek için destek çağrısında bulundu.
  • Ballymore Group tarafından Londra’da, Nine Elms bölgesine inşa edilmesi planlanan iki apartman bloğunu gökyüzünden birbirlerine bağlayacak havuz, tasarımıyla dikkat çekiyor. Dünyada bir ilk niteliğindeki tasarımda yer alan 25 metrelik havuz tamamen saydam 20 cm kalınlığında camdan yapılacak.


Görsel: Dezeen

  • Temple Üniversitesi’ndeki yapılan araştırma, beş yıllık veri üzerinden, UberX hizmetinin California’daki alkollü araç kullanımına bağlı ölümlerin %5.6 oranda azalmasına katkı sağladığını gösterdi.
  • Avrupa Gazetecilik Merkezi tarafından yayınlanmış, internette bulunan bilgiyi teyit etmek ve bilgi kirliliğini önlemek için rehber kitapçık niteliğindeki Doğrulama El Kitabı, Korsan Parti tarafından Türkçeye çevrildi. El kitabı internet üzerinden yayınlandı.
  • İngiliz komedyen, oyuncu ve son zamanlarda aktivist olarak tanıdığımız Russell Brand YouTube’daki The Trews adlı şovunu bitirdiğini ve sosyal medya hesaplarına da ara vereceğini duyurdu. Şovunun son bölümünde Brand, boş zamanını öğrenmeye adayacağını söyledi.
  • ABD’nin Idaho eyaletinde bir ayı, mutfaktan gelen kokuları duyarak bir evin kedi kapısına kafasını sıkıştırdı. Kendi kendine sıkıştığı yerden çıkmayı başaran ayı, ev sahibine sıcak bir karşılama yapmış oldu.

Görsel: Doug Harder

Pazarlama

  • Japon firma Otsuka Pharmaceutical gelecek yıl gazlı içeceği Pocari Sweat kutusuyla benzer şekildeki zaman kapsülünü Ay’a göndermeyi planlıyor. Ay’ın ilk reklam ilanı şeklinde gündeme gelen Lunar Dream adlı zaman kapsülü, kişilerin akıllı telefonlarından gönderdikleri hayalleriyle içeceğin toz halini barındırıyor. Kapsüldeki içecek tozunun Ay’daki suyla karıştırılarak içilmesi de planın bir parçası.
  • Warner Bros UK son Instagram kampanyasında fotoğraf filtresinin nimetlerinden yararlandı. İçinde gizli bir etiket bulunan Instagram gönderisinin Regram uygulamasıyla tekrardan paylaşılmasından oluşan süreçte, etiketi doğru filtreyle açığa çıkartanlar bir adet Jorg Gray markalı saat kazanıyor.
  • İngiliz televizyon kanalı ITV2, yeni marka konumlandırmasına bağlı olarak 300 binden fazla televizyon spotu oluşturabilen algoritma geliştirdi. Böylece program aralarında kanalın tanıtım spotları birbirini tekrar etmiyor.
  • Nike, kadın sporculara motivasyon kaynağı niteliğindeki Instaposters adlı gerilla kampanyası ile ortaya çıkan fotoğraflara hem Moskova sokaklarında hem de Instagram’da yer verdi.
  • Bebek gıdası markası Tommee Tippee ise ebeveynliğe dair yazılanları Advice Wipes adlı ıslak mendil malzemesine dönüştürdüğü kampanyasıyla anne babaları neye kulak asmaları konusunda düşündürüyor.

Sosyal Ağlar / Uygulamalar / Dijital Yayın

  • Facebook, yıllar boyunca arayüzünde GIF ve flash animasyonları dahil etmeme konusunda direndikten sonra Mayıs ayında kullanıcılarına GIF desteği sunmaya başlamıştı. 20 Ağustos itibariyle bu özellik sayfaların ve şirketlerin kullanımına açıldı. GIF ekleme özelliğini kullanan markalar ise Coca-Cola ve Wendey’s oldu.
  • Facebook etkinlikler seçeneği için bazı yenilikler getirecek. Kamusal ve gizli etkinliklerin birbirlerinden farklı şekilde görüntülenmesi, etkinliklerle sadece “katıl” seçeneğiyle etkileşim kurulması, “takip etme” veya “hatırlat” gibi komutlarla da dahil olmadan etkinliklerin takip edilebilmesi gibi özellikler bu kapsamda bahsedilenlerden.
  • Instagram, yayınladığı güncellemeyle Photo Map özelliğini sessizce devre dışı bıraktı. Instagram yetkililerinin The Next Web’e yaptığı açıklamaya göre; fotoğraflara eklenen konumu dünya haritası üzerinde listeleyen özelliğinin kaldırılmadığı sadece arayüz değişikliğinin yapıldığı belirtilse de, kullanıcılar bu özelliği aktif olarak kullanamıyor.
  • Yapılan son araştırmalara göre son üç yılda kullanıcı sayısını ikiye katlayan uygulamalar Instagram ve Pinterest oldu.

Görsel: Pew Research Center

  • Twitter’ın sunduğu Twitter Audience Program ile reklam verenler mobil uygulama yüklemeleri ve “reengagement” dışında tweetlere katılım ve video izleme kriterlerini de kullanarak hedef koyabilecek. Reklam verenler için cazibesini arttırdığı düşünülen program; öne çıkan video kampanyalarının video reklamlarına, tweet katılım kampanyalarının da başka uygulamalarda yerel reklamlara dönüşmesini sağlayacak.
  • Sosyal ağ Pasifik ve Orta Doğu’da büyüme kaydetmek için içerik partnerleri araması ve hisselerinin ilk defa 2003’teki halka arz fiyatının altına düşmesiyle de dikkat çekti.
  • Bir süredir Periscope’un gölgesinde kaldığı düşünülen Meerkat, kullanıcılarının uygulamada geçirdiği zamanın artmasıyla gündemdeydi. Uygulamanın çıkışından bu yana söz konusu faktördeki artışın aylık bazda ikiye katlandığı aktarıldı.
  • WhatsApp, Ocak ayında Chrome tarayıcılar üzerinden de erişilebilir bir tarayıcı arayüzü yayınlamıştı. Bu özellik, bağımsız bir sunucuya sahip olmaması dışında iOS kullanıcılarının erişimine kapalıydı. Bu hafta yayınlanan güncellemeyle birlikte artık iOS kullanıcıları da Chrome üzerinden WhatsApp’e bağlanabilecek.
  • Mesajlaşma uygulaması devlerinden Line çıkardığı yeni uygulama Line Here ile kullanıcıların birbirleriyle konum bilgilerini gerçek zamanlı olarak paylaşmalarına olanak tanıyor.
  • Skype Android uygulamasına gelen güncellemeyle birlikte kişiye özel zil sesi atama ve fotoğraf iletmek artık mümkün.
  • Müzik akış ağları arasında yerini alan Apple Music, kullanıcı sayısı ve bağlılık açısından büyük soru işaretleri taşıyordu. The Verge’ün yaptığı araştırmaya göre Apple Music’in deneme sürümünü kullananların %48’i servisi kullanmayı bırakmış; fakat Apple cephesindeyse kullanıcı sayısındaki düşüş reddedilerek aksi yönde açıklamalar yapılıyor.
  • Spotify, yeni yayınladığı Running özelliğini kişiselleştirmek için gizlilik ve uygulama izinleri listesine cihazlardaki kamera, sensör kullanımı, GPS, rehber gibi araçları eklemesiyle tepki çekti.
  • Bunun üzerine Minecraft’ın yaratıcısı Marcus Persson (Notch) da Spotify aboneliğini iptal ettiğini attığı tweet ile duyurdu.
  • Kamera ve GPS gibi verilere erişimin kolaylaşmasının altında kişilerin platformdaki hesabına kamera fotoğrafları arasından avatar yüklemesi ve/veya bulunduğu konuma göre çalma listesi yaratması gibi gelebilecek ihtimalleri akıllara getirdi.
  • Gelen tepkiler üzerine CEO Daniel Ek, gizlilik izinlerindeki değişiklik konusunda bilgilendirme yaparken daha dikkatli olmaları gerektiğine dair öz eleştiride bulunup veri kullanımı öncesinde onay izni alacaklarını belirtti.
  • Giphy yayınladığı Giphy Cam isimli uygulamasıyla mobil platformlar üzerinde GIF kaydetme ve oluşturma konusunda şu ana kadarki en stabil ürünü pazara sundu. Uygulama aıcı ve büyük boyutlu GIF’lerden düşük kare sayısında düşük boyutlu GIF’lere kadar üretim yapabiliyor. Filtre ve etiket özellikleriyle de eğlenceli bir platform halini alıyor.
  • Airbnb Çin pazarında büyüme ve ülkedeki faaliyetleri için genel müdür bulma hedefleri doğrultusunda China Broadhand Capital ve Sequoia China adlı yatırım firmalarıyla anlaştı.
  • Birleşik Krallık filmler için uyguladığı yaş derecelendirme sistemini YouTube ve Vevo kanalındaki müzik videolarında denemeyi hazırlanıyor. Çocukları uygunsuz içeriklerden koruma amacıyla BBFC ve BPI tarafından oluşturulacak sistem, Ekim’de düzenlenecek pilot programla denenecek.
  • ABD’nin büyük yayın ve medya organlarından NBCUniversal; BuzzFeed ve Vox Media’ya toplamda 200 milyon dolar yatırım yaptı. Geleneksel yayın organlarının dijital basına bu oranda yatırım yapması, yayıncılığın da değişen formuna önemli bir örnek oldu.
  • BuzzFeed de Japonya’ya yerel içerik kazandırmak amacıyla ülkedeki internet kullanıcılarının %88’ine ulaştığını iddia eden Yahoo Japan ile iş birliğine girdi.

Manşet görseli: Deezen

Editörler: İpek Altun, Mert Serim
Katkıda bulunan: Yalçın Pembecioğlu