Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bigumigu Pazar Gazetesi [21 Haziran]

Bigumigu Pazar Gazetesi [21 Haziran]

Dünyada ve Türkiye'de son bir haftanın özeti.

Geçtiğimiz haftadan kalan en takibe değer etkinlik bilgisayar, video, mobil oyunlarına yönelik dünyanın önde gelen ticari sergi E3 2015 oldu.

Sosyal ağlar ise ilerleyen günlerde önemleri daha da anlaşılabilecek bazı yenilikler duyurdu. YouTube adına YouTube Newswire, Twitter adına Project Lightning, Facebook içinse Moments uygulaması bu kapsamda sayılabilir. Piyasada artık Retina olmayan cihazından barınmayacağı, dünyanın ilk duygu okuyabilen kişisel robotu Pepper’ın Japonya’da satışa çıkması, emoji evreninin 37 çeşit daha kazanması, Spotify’ın iOS uygulaması ikonundaki ton farkıyla büyük tepki çekmesi, Donald Trump’ın “Amerikan Rüyası”nı diriltme vaadiyle başkanlığa adaylığını koyması gündemin ne kadar kalabalık olduğunu işaret eden sadece birkaç gelişme.

Geri kalanlarla birlikte haftanın dikkat çeken teknoloji odaklı gelişmelerini farklı kategoriler altında; uluslararası gündem, pazarlama ve popüler kültür başlıklarını da unutmadan derledik.

Önümüzdeki hafta boyunca, Akbank’ın katkılarıyla, resmi medya sponsoru olarak aktaracağımız Cannes Lions öncesi ile Babalar Gününe dair hazırlanan reklam kampanyalarına yönelik derlemeler da haftanın bonusu.

Haftanın Müziği

  • Bu hafta yayınlanan albümler listesinde iki isim dikkat çekiyor. İngiliz art rock grubu Everything Everything’in üçüncü stüdyo albümü Get to Heaven, grubun karakteristik sesini ve altyapısını bir adım daha ileriye taşıyan bir albüm. Albümü tek kelimeyle açıklamak gerekirse “enerjik” doğru seçim olacaktır.
  • Yeni nesil dinleyiciler Daft Punk’ı Giorgio by Moroder albümüyle tanısa da, elektronik dans müziğinin babası Giorgio Moroder, 30 yıl sonra yeni albüm yayınladı. Déjà Vu albümü günümüz elektronik müzik dinamiklerini özümseyen ve Moroder’in müzik etiğinden ödün vermeyen bir albüm olarak dikkat çekiyor. Albümün hazırlık sürecinde Billboard’a verdiği röportajla da müziğindeki doğruları paylaşmıştı.

spotify%3Aalbum%3A1oScYOf8ImO6L9bdvhep1J
Dizi ve Sinema

  • 1996’daki sinema filminden seneler sonra geçtiğimiz yıl dizi formatında ekrana gelen Fargo, ikinci sezonunun ilk fragmanını yayınladı.
  • Archer dizisinin kıdemli animasyon sanatçısı Marcus Rosentrater, Star Wars’un yedinci filmi gelmeden eski filmleri izleyecekler için büyük kolaylık yarattı. Altı filmi de iki saatlik tek bir videoda birleştiren çalışma eğlenceli göründüğü kadar karmaşık ve hipnotik bir hal de alabiliyor.

https://www.youtube.com/watch?v=oBQVvEMc-VQ

  • Jurassic World filminde Chriss Pratt’ın bir sahnesinden esinlenen hayvanat bahçesi çalışanları, aynı konsepti çalışma alanlarına uyguladı. Tavuktan devekuşuna, foktan gergedana kadar birçok hayvanı kollarını açarak sakinleştirmeye çalıştılar.

Görsel: Twitter, Lion Country Safari

E3

Video oyunları ve teknoloji alanındaki dünyanın en büyük fuarı olan E3, bu yıl geçtiğimiz yıllara göre büyük sükse yaptı. Açıklanan oyunlardan HoloLens gibi teknolojilere kadar öne çıkan gelişmeler şu şekilde;

  • Uzun yıllardır sessizliğini koruyan birçok seri, bu yıl E3’de devam oyunlarını açıkladı. Kimileri hakkında söylentiler ve beklentiler olsa da Fallout gibi isimler tam bir sürpriz oldu. Yapımcı ve yayıncı gözetmeksizin oyuncuları heyecanlandıran seriler; Fallout 4, Deus Ex: Mankind Divided, Final Fantasy VII Remake, DOOM (2016), Halo 5: Guardians.
  • Ico ve Shadow of the Colossus oyunlarının yapımcısı Team Ico, yıllardır beklenen oyunu The Last Guardian’ı bu yıl E3’de oyuncuların heyecanına sundu. Sanat yönetimi ve hikaye anlatımı olarak üst düzey bir seviye yakalayan oyun 2016’da piyasaya çıkacak.
  • Tanıtılan onlarca, yüzlerce oyun arasında kendine özgü duruşu ve hayran kitlesi olan yegane oyun Metal Gear Solid serisidir. Dörtleme olarak yayınlanan ve evrenin yaratıcısı Hideo Kojima’nın kapattığı defter, kısa bir süre önce yeniden açılmıştı. Kojima, Metal Gear Solid V: The Phantom Pain ile evrenini genişletirken politik, siyasi ve teknoloji referanslarla oyununu kurgulamayı unutmuyor. Bizlere ise sanat eseri tadında bir fragman bırakıyor.
  • South Park evreni geçtiğimiz yıl çıkan rol yapma oyunu South Park: The Stick of Truth ile video oyunları dünyasına adım atmıştı. Seri geleneksel RYO ve sıra tabanlı aksiyon mekaniklerini, komediyle öyle iyi harmanlamıştı ki gördüğü takdir kaçınılmaz olmuştu.
  • Bu yıl ise serinin devamı niteliğindeki South Park: The Fractured but Whole‘da da fantastik kahramanları terk edip süper kahramanları oynayacağız.

Apple

  • Apple, ilk jenerasyon iPad Mini’yi bu hafta sessizce internet sitesinden ve Apple Store’dan kaldırdı. Böylece iOS cihazları arasında Retina ekran kullanmayan ürün kalmadı.
  • Bir sonraki nesil Apple Watch’un ön kısmında bir kameranın bulunacağı ve bunun aracılığıyla görüntülü görüşme yapılabileceğine dair sinyaller verildi. Apple’ın bu dev planının gerçekleşmesi takdirde Müfettiş Gadget, Jetgiller gibi çizgi filmlerden bir başka teknolojinin de gerçek hayata taşınacağını görebileceğiz.
  • Teknoloji devinin geliştirdiği haber uygulaması olan Apple News için beş yıldan fazla deneyim sahibi gazetecileri işe alması da dikkatleri çekti. Algoritma yerine editöryel derlemeyi tercih eden Apple bu hareketiyle hemen Facebook Instant Articles ile rakipleri Google, Amazon ve Samsung’u akıllara getirdi.
  • Geçen hafta gündeme gelen Apple Music bu kez Birleşik Krallık’taki bağımsız plak şirketlerinin odağındaydı. Servisin üç aylık bedava deneme planının kendilerini ciddi bir gelirden mahrum bırakacağını savunan şirketlerin Apple’la anlaşma yapmayacağı konuşuldu.
  • iPhone’un kamerası ve teknik detaylarıyla yetinmeyenler için DxO One, iPhone takılabilir bir eklentiyle mobil cihaz üzerinde DSLR deneyimi yaşatmaya hazırlanıyor.
  • Cinematic Smartcase, iPhone’un donanımını kullanarak geleneksel film kamerası hissini yaşatıyor.

Google

  • Son güncellemesiyle Google Maps yola çıkış zamanlamanız üzerinden varacağınız mekana ne kadar yaklaştığınızı bildirirken, mekanın açılış ve kapanış saatlerini de veriyor. Şimdilik Android cihazlarda etkin olan güncellemenin iOS’a da gelmesi bekleniyor.
  • Dijital pazarlama alanındaki uzmanların eğitimleriyle Google Partnes Yaz Okulu başlıyor. Özellikle üniversite 3. ve 4. sınıf öğrencilerini ve yeni mezunları hedefleyen yaz okuluna kayıtlar 25 Haziran’a kadar devam edecek.
  • Ramazan’ın gelmesiyle Müslümanları sahur ve iftar saatlerinden haberdar etmek amacıyla Bana Özel Ramazan (My Ramadan Companion”) adlı site yayınladı. 17 Temmuz’a kadar yayında kalacak sitede yerel restoran seçenekleri, tarifleri, programları ve nostaljik videolar gibi çeşitli seçenekler de bulunuyor.
  • Kişilerden izinsizce cinsel içerikli görüntülerini paylaşmanın, diğer bir deyişle ‘revenge porn’un, önüne geçmek için ilerleyen zamanlarda arama sonuçlarından söz konusu içerikleri çıkartmaya hazırlanıyor.
  • Google Street View, Avrupa’nın en yüksek aktif yanardağı Etna’nın içinde gezmemizi sağlıyor. Bu bağlantı üzerinden Etna Yanardağı’nın Google Maps üzerindeki yerine erişebilir ve gezintiye çıkabilirsiniz.
  • Google, Artificial Neural Networks araştırmasıyla makinelerin halüsinasyon görme ihtimalini akıllara getirdi. Yığılmış katmanlara sahip yapay sinirlerden oluşan ağ milyonlarca görsel kullanılarak yapılan egzersizler sonrasında belli katmanların görsellerin belli özelliklerini daha çabuk tanımladığı ortaya çıktı. Ağırlıklı olarak hangi tür görsellerle eğitildiyse başka görselleri de o gözle değerlendiren ağlar üzerinde uygulanan testlerin tüm detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.
  • Teknoloji devi vatandaşların yerel ve küresel çapta kayda değer günlük paylaşımlarını barındıran YouTube Newswire’ı başlatıyor. İnsiyatifin temel amacıysa görgü tanıklarının dünyada olan önemli olayları gazetecilere kendi açılarından aktarmasına aracı olmak.
  • Android’in maskot yapma uygulaması Androidify, Onur Yürüyüşü’ne özel kreasyon yayınladı. Karakterlerin günlük hallerinin yanına Onur kavramını da ekleyerek rengarenk aksesuarlar sunan eğlenceli bir filmi de yer alıyor.
  • Google Play belli bir uygulamayı yedi gün boyunca ücretsiz deneme imkanı verecek Free App of the Week programına başladı. Programın ilk seçimi çocuklara eğitici etkinlikler ve oyunlar öneren ‘Daniel Tiger Grr-ific Feelings’ken, bu kapsamda yer alacak uygulama seçiminin nasıl yapıldığı hakkında henüz bilgi bulunmuyor.
  • Google, Android platformundaki hataları ve açıkları bulabilecekler için bir yarışma düzenledi. 38.000 dolar gibi cazip teklif yapan Google, Android Security Rewards ile bu platforma özel açıkları arayacak.
  • Google Hindistan’da Google Play mağazasından yararlanılması için ön ödeme niteliğinde kupon hizmetini başlattı. Kişiler mağazadan uygulama, oyun, e-kitap, film gibi pek çok ücretli seçeneği 500, 1000 ve 1500 Hint rupisi değerindeki kuponlarla edinebilecek.

Microsoft

  • Microsoft’un son oyun konsolu Xbox One, önceki nesil konsol Xbox 360 ve Xbox oyunlarını çalıştıracak. Önceki nesilleri destekleme tercihi teknoloji dünyasının en büyük çelişkilerinden biriyken Microsoft’un bu kadarıyla dikkat çekti.
  • Xbox One cephesine gelen bir diğer yenilik de yeni gamepad’i oldu. Geleneksel Xbox gamepad’inin tasarımı geliştirilerek daha fazla kişiselleştirme imkanı sunuyor.
  • Hologram teknolojisi HoloLens ile nasıl oyun oynanabileceğini E3 sunumuyla gördük. Minecraft’ı HoloLens ile çalışacak şekilde düzenleyen Microsoft, oturum sırasında kısa bir demo da gösterdi.
  • Kotaku’nun hazırladığı E3’nin kazanan ve kaybedenler derlemesi ise duyurulan oyunların hızlı bakışı niteliğinde.

SpaceX ve Tesla

  • Elon Musk’ın uçuk projelerinden biri olan Hyperloop resmi olarak hayata geçiyor. Şubat ayında Bigumigu’da yer verdiğimiz proje kaynak sorununu giderdi, şimdi SpaceX çatısı altında geliştiriliyor. Taşımacılık ve lojistik alanında devrim olacak teknoloji saatte 1200 km hız yapan trenleri temel alıyor.
  • Tesla’nın üçüncü otomobili Model 3’nin 2017 yılında sürücüyle buluşacağı açıklandı. Hatta bu yeni araç, sedan ve hatchback olarak iki farklı modelle piyasaya çıkacak. Tesla’nın aldığı önceki araçlarına göre ilk kez deneyeceği bu yöntem, kullanıcı tarafından olumlu karşılandı.

Uluslararası Gündem

  • Donald Trump 2016 başkanlık seçimlerine aday olacağını bildirmesiyle gündeme damgasını vurdu. “Amerikan Rüyası”nı geri getirme iddiası taşıyan Trump’ı ciddiye almayan ünlüler arasında Cher ve Russell Simons bulunuyordu. Simons’ın Kim Kardashian’ın öfkeli bir muhafazakardan daha iyi bir başkan olacağı yorumu özellikle dikkat çekiciydi. Trump’ın adaylığını açıkladığı gün alkış tutan kalabalığa 50 dolar verildiği de konuşulanlar arasındaydı.Görsel: Twitter
  • Çin e-ticaret pazarını yabancı yatırımcılara açtığını duyurdu. Dünyanın ikinci büyük ekonomisine sahip ülke bu şekilde yabancı yatırımın tamamen pazara hakim olabilmesinin önünü açtı.
  • California İş Komisyonu bağımsız kontrakt üzerinden çalıştıkları bilenen Uber şoförlerinin birer çalışan olduğunu kararına vardı. Bir süredir haklarında çeşitli davalarla gündeme gelen Uber ve Lyft için bu karar iş modellerini tekrardan incelemeye itebilir.
  • Kuzey Kore’nin tek mobil iletişim sağlayıcısı Koryolink’in turistlere verdiği 3G ağ erişiminde kesinti oldu. Yerel internet sağlayıcısının hizmet dışı kalmasıyla açıklanan kesintinin asıl nedeni arasında bir otel yangının payı olabileceği de konuşuldu.

Pazarlama

  • Haftayı Babalar Günü’yle kapatırken, bu özel güne yönelik hazırlanan reklam kampanyalarına ait derlememizde Akbank, Vestel, Finansbank, Pierre Cardin, Yapı Kredi, Rabarba, Garanti, Teknosa, Migros, Koçtaş ve Bridgestone Türkiye markaları bulunuyordu. Aralarında hüzünlendiren de gülümsettiren de işler bulunurken çoğu oldukça gerçekçi içgörülere sahip.
  • Samsung Arjantin, hatalı sollamadan kaynaklanan trafik sorunlarını tespit edip kendi teknolojisini kullanarak bir çözüm üretti. Tırlarının önüne koyduğu kameralar ve tırın arkasına yerleştirilen kameralarla arkasındaki yolculara yolu gösterdi. Samsung, arkasındaki araçlara açık yol görüşü sunarak hatalı sollamaların yaşanmadan engellenmesi için önemli bir adım attı.
  • Burger King, Japonya’ya özel yeni kırmızı hamburgerlerini duyurdu. Kırmızının çağrıştırdığı duygulardan beslenen menüler kırmızı biber, domates, acı biber ve kırmızı burger ekmeğiyle her öğesinde kırmızı duruşunu koruyor.

Görsel: Kotaku

  • Sprite, 1994’ten bu yana “Obey Your Thirst” sloganıyla kampanyalarını bütünleştiriyor. Bu yaz Amerika Birleşik Devletleri’nde satışacak çıkacak kutu tasarımlarında ise “Obey Your Lyrics” diyerek müzik dünyasını selamlayacak. Notorious B.I.G., Nas, Rakim ve Drake’in şarkı sözlerinden oluşan 16 farklı kutu tasarımı ile koleksiyon değeri sunacak.
  • Giyim markası Pimkie son koleksiyonunu Belçika’daki bir butik otel kitlesiyle mini moda barları içinde buluşturdu. Diğer Avrupa şehirlerinde de uygulanması planlanan barlar için kıyafet seçiminde otelin konumu ve hava durumu kriterleri göz önünde bulundurulmuş.
  • Arnold Schwarzenegger, Hollywood’daki balmumu heykel müzesine giderek Terminatör’le yer değiştirdi. Ziyaretçilere beklenmedik şakalar yapan aktör, eğitim alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşu After-School All-Stars ile ortak düzenlediği kampanyayla çocukların geleceği için destek topladı.
  • Peru’daki UNCP (Ulusal Görme Engelliler Birliği), Braille Alfabesi ve görme engelliler konusundaki farkındalığı arttırmak için Braille Alfabesiyle hazırlanan ilk Facebook gönderisini hazırladı.

Cannes Lions

  • Önümüzdeki hafta boyunca Akbank’ın katkılarıyla ve medya sponsoru olarak takip edeceğimiz 62. Cannes Lions başlamadan önce bilinmesi gereken detayları içeren derlememize buradan ulaşabilirsiniz.
  • Cannes Lions’ta Grand Prix’de yer alan işleri eğlenceli bir dille eleştiren Grand Prix Generator birkaç saniyede festivalden ödülle döneceğiniz kampanyalar yaratıyor.

Teknolojik Gelişmeler / Dijital Yaşam

  • Cannes Lions’un Lions Innovation oturumlarında da yerini alacak dünyanın ilk duygu okuyabilen kişisel robotu Pepper dün Japonya’da yaklaşık 9.040 dolara satışa çıktı. SoftBank tarafından geliştirilen robot temel duygulara karşılık vermesi dışında dans edip şarkı söyleyerek kişileri eğlendiriyor.
  • 18 Ocak Pazar Gazetesi’nde yer verdiğimiz elektrikli scooter Gogoro, bu ay içerisinde ABD’de satışa çıkacak. Tayvanlı girişim Gogoro’nun scooter’ı için belirlediği 4.100 dolarlık satış fiyatı da müstakbel kullanıcıları memnun etti.
  • BBC dijital departmanı ve kullanıcı deneyimi stüdyosu This Place iş birliğiyle kişinin EEG başlığıyla izlemek istediği programa odaklanarak kanalı değiştirmesini sağlayan Mind Control TV Project’i geliştiriyor. Proje henüz test aşamasında.
  • Hareket kontrolörü Aria Wearables akıllı saatinize bakmak için kolunuzu kaldırdığınızda saatteki seçenekler arasında sadece parmaklarınızı havada oynatarak gezinmenize imkan tanıyor. Kickstarter kampanyası çıkması beklenen kontrolör hangi seçenek için hangi el hareketini kullanacağınızı da size bırakıyor.
  • Sanal gerçeklik dünyasına uyum sağlayanlar arasına Getty Images de katıldı. Çıkardığı 360 View for the Oculus Platform ile stok görsellerin ortamda değerlendirilebileceğini gösteriyor.
  • Emojiler dünyasına 37 yeni emoji eklenecek. Yeni emojiler arasında taco, patlamış mısır, tek boynuzlu at, peynir gibi bir süredir beklenen emojiler de yer alıyor. Unicode Consortium, yazılım dünyasında her karaktere sayı değeri atayan Unicode standardının 8.0 versiyonuyla birlikte yayınlanacaklar.

Görsel: Unicode, The Next Web

  • Haziran başında Taliban tarafından yok edilen The Buddhas of Bamyan adlı iki dev heykelin yeri 3b projeksiyon teknolojisiyle dolduruldu. Sadece 150 kişinin katıldığı bir etkinlik kapsamında geçici bir çözüm de olsa olabildiğince gerçekçi ve etkileyici görüntüler ortaya çıktı.
  • Electronic Frontier Foundation (EFF) veri şeffaflığı ve gizliliği üzerine hazırladığı yıllık raporda büyük şirketler arasından Adobe, Apple, CREDO, Dropbox, Sonic, Wickr, Wikimedia, WordPress ve Yahoo’ya tam not verdi. Çeşitli durumlarda bloklamaya başvurmaları nedeniyle Facebook, Twitter, LinkedIn, Pinterest ve Reddit bir puan düşük aldı.
  • Kişisel veri gizliliği, internet kullanıcıları için önemli bir konu halini alınca şifrelenmiş aramalar yapan ve veri saklamayan arama motorları pazara “merhaba” demişti. Microsot’un arama motoru Bing de çok yakın zamanda kullanıcılarının şifreli aramalar yapmasını sağlayacak.
  • Reddit, çok yakında trafik akışını şifreleyerek “https://” protokolünü kullanmaya başlayacak. Kullanıcıların kişisel gizliliği adına atılan bu adımı sitenin yöneticilerinden rram bir gönderiyle duyurdu.
  • Grooveshark’ın geçtiğimiz ay kapanmasına rağmen markasını hala kullanan hizmetler plak şirketleriyle karşı karşıya geldi. Bu anlamda görülen çekişmenin ilk odağı Cloudflare oldu.
  • Heinz’ın Almanya pazarında satışa sunduğu ketçapların üzerindeki QR kodun bir pornografik siteye yönlendirildiği ortaya çıktı. Kodu taratan Daniel Korell, karşılaştığı ekranı markanın Facebook sayfasına göndererek şikayetini dile getirdi.
  • Domain uzantılarından ve dönemlerinden kaynaklanan bu değişiklikten ötürü tepki toplayan Heinz, durum için özür diledi.
  • Snapchat CEO’su Evan Spiegel kim olduğunu bulunduğu anın belirlediğini belirterek tweetlerini sildi.
  • Spiegel tweetlerini silmek dışında sosyal ağın nasıl çalıştığını uzunca anlattığı düşük çözünürlüklü videoyla da gündeme geldi.

Sosyal Ağlar / Uygulamalar / Dijital Yayın

  • Facebook’un haber akışınızı kişiselleştirmek için yeni bir özellik test ettiği duyuldu. “See First” adlı özellikle takip ettiğiniz belli bir sayfa ve/veya arkadaşınıza dair paylaşımları öncelikli olarak görebileceksiniz.
  • Facebook tarafından denenen bir başka özellik de bildirim çubuğu üzerinde etiket önerilerinde bulunan “Suggested Topics” oldu. Özelliğin hayata geçmesinin pek kazanım yaratmayacağı ve işe yaramayan bir fikir olduğunu savunanlar arasında The Next Web de vardı.
  • Asıl dikkat çeken ise telefonunuzdaki fotoğraflarda bulunan arkadaşlarınızı yüz tanıma teknolojisini kullanarak anında tarayıp etiketleyebilen Moments adlı uygulama oldu. Uygulama gizlilik endişesi nedeniyle Avrupa’da kullanılamayacak.
  • Facebook yeni yönetim sistemiyle yöneticilik için açık pozisyonlara azınlıklar arasından en az bir aday koyma zorunluluğunu koydu.
  • Arayüz tasarımında görsel medyalara daha çok yer ayıran Twitter, GIF ve video desteği sunmaya başlamıştı. Bu hafta ise GIF ve video içeriğe otomatik oynatma özelliği geldi. Facebook, otomatik oynatma özelliğini getirdiğinde kapatma seçeneği olmamasıyla tepki almıştı. Twitter, Facebook’un tersine bu ayarı kapatma opsiyonunu da sundu.

Görsel: Twitter

  • Twitter, Collections adı altında ürünlere ait ücret, kullanıcı yorumu gibi belli detaylarla tweetleri ve bazı durumlarda satın alma tuşunu barındıran ürün sayfaları da çıkardı.
  • Geliştirmekte olduğu Project Lightning özelliğiyse uygulama üzerinden ilgili butona basarak herhangi bir etkinlik üzerine atılmış tweetlerin editöryel seçkisini barındırıyor. Görsel ve video odaklı olması beklenen seçki herhangi bir sosyal ve/veya kültürel durumu etkinlik olarak sayıyor.
  • Spotify dinlediğiniz müzikleri bir zaman makinesine girmişcesine değerlendirmenizi sağlayacak Taste Rewind özelliğini çıkardı.
  • Spotify’ın asıl tepki topladığı yeniliğiyse iOS uygulaması ikonu oldu. İkonun sadece farklı bir yeşil tonuna bürünmesi birçok kullanıcı tarafından hayal kırıklığıyla karşılandı.

Görsel: Twitter

  • Pinterest arama seçeneğine onaylanmış hesap, otomatik düzeltme, trend olan aramalar ve yeni filtreler ekleyerek işlevselliğini güçlendirdi.
  • Mesajlaşma uygulaması LINE, iOS cihazlar için 40.000 sticker ve 6.000 emoji içeren klavye uygulaması geliştirdi.
  • Buzzfeed haber uygulaması Buzzfeed News ile günün önemli haberlerini konuyla ilgili arkaplan ve tweetlerle veriyor. Kullanıcılar ilgilendikleri konulara dair çıkan haber için ayrıca bildirim alabiliyor.
  • Kickstarter son olarak Avusturya, Belçika, İtalya, Lüksemburg ve İsviçre’yi bünyesine kattı.
  • Reklamsız sosyal medya vaadiyle ön plana çıkan Ello iPhone uygulamasını çıkardı.
  • The New York Times çalışanlarına mobilin önemini göstermek ve içeriği akıllı telefondan tüketmeye teşvik etmek amacıyla masaüstü sitesine erişimi kesti.
  • Konum odaklı randevu uygulaması Happn, Spotify sahibi kullanıcılarının sevdikleri şarkıları bütün halde birbirlerine yollamalarını sağlıyor. Spotify kullanıcısı olmayanlar ise şarkıların sadece 30 saniyelik versiyonlarını paylaşabiliyor.
  • Amazon Marvel’le yaptığı anlaşmayla Kinder kullanıcılarının 12.000’den fazla Marvel çizgi romanına erişimini sağlayacak.
  • Reklam bloklama hizmeti veren Adblock Plus Chrome uzantısında yaptığı değişiklikle şirket ağlarını da servisine dahil etti.

Popüler Kültür / Eğlence

  • New York Modern Sanat Müzesi (MoMA), LGTBİ topluluğunu simgeleyen gökkuşağı bayrağını kalıcı tasarım koleksiyonuna ekledi.
  • Tom Ford Apple Watch’a Bahar 2016 koleksiyonunda yepyeni bir form kazandırdı. Geleneksel cep saat tasarımından ilham alan Ford, akıllı saatin bilek yerine cepte de işlev görebileceğini ortaya koydu.

Görsel: Twitter

  • Mad Max: Fury Road başkahramanı Imperator Furiosa’ya odaklanan çizgi roman Mad Max: Fury Road – Furiosa çıktı.

Görsel: io9

  • Top Gear’la yollarını ayıran Jeremy Clarkson’ın yer aldığı 75 dakikalık son bölüm 28 Haziran’da yayınlanacak. Şovun yeni sunucusu ise BBC radyo sunucusu Chris Evans olacak.
  • The Lego Foundation, Cambridge Üniversitesi’yle birlikte üniversite içinde ilk Lego kürsüsünü kuracak. Bu girişim lego alanında akademik çalışmaların önünü açacak.
  • Florida’daki bir ulusal parkta yürüyüşe çıkan bir adam, timsahın üstüne binen bir rakun gördü. Kısa süre içinde sosyal ağlarda yayılan fotoğraf, hayvanlar arasındaki ilişkiye farklı bir bakış açısı da getirdi.

Görsel: WFTV

  • Taylor Swift, hafta başında göbek deliğinin fotoğrafını paylaştı. Bir Reddit kullanıcısı ise bu fotoğrafla birlikte Taylor Swift’in göbek deliğini değiştirme yarışını başlattı. Görsel manipülasyon kullanarak sanatçının göbek deliği şekilden şekile girdi.

Görsel: Imgur, Salyangoz

  • Pharrell Williams, Leeds’de verdiği konser sırasında tam bir sürprizle karşılaştı. Happy parçasını söylerken çocukları sahneye davet eden sanatçı, sahnesini 7 yaşındaki Dylan’ın beklenmedik dans gösterisine kaptırdı.
  • Lady Gaga, John Lennon’ın Imagine parçasını Bakü’de düzenlenen Avrupa Oyunları’nın açılışında seslendirdi. Performansı ve sunuşu ise dinleyiciler üzerinde iz bıraktı.

Manşet görseli: Business Insider

Editörler: İpek Altun, Mert Serim

Katkıda bulunanlar: Aygül Pembecioğlu, Yalçın Pembecioğlu