Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bigumigu Pazar Gazetesi [19 Temmuz]

Bigumigu Pazar Gazetesi [19 Temmuz]

Dünyada ve Türkiye'de son bir haftanın özeti.

Robotlar kendi kendilerinin farkına varmaya başlıyor mu sorusuna ufak ufak cevabın çıkmaya başlaması, Nintendo CEO’su Sataru Iwata‘nın vefatı, New Horizons tarafından kaydedilen Plüton ve Charon‘a ait görüntülerin sosyal medyaya yansıması, Miyazaki’nin emekliliğine üç boyutlu animasyonla ara vermesi, Marshall markasıyla çıkartılan Android telefon, Suicide Squad‘ın ilk fragmanının yayınlanması ve Tesla‘nın yeni Model S ile elektrikli otomobillerde hız limitini akıl almaz boyutlara taşıması akılda kalıcı başlıklardandı.

Geri kalanlarla birlikte haftanın dikkat çeken teknoloji odaklı gelişmelerini farklı kategoriler altında; dizi ve sinema, popüler kültür, bilim ve uzay, uluslararası gündem ve pazarlama başlıklarını da unutmadan derledik.

Haftanın Müziği

Tame Impala, yayınladığı iki albümünde de Kevin Parker’ın toplumdan soyutlanışını ve yaşadığı psikolojik durumu işliyordu. Yayınlanan üçüncü stüdyo albümü Currents ile Parker hayatın akışı içinde kendine bir yer bulmuşa benziyor. Dinleti kalitesi yüksek, saykodelik rock, pop arası tınılarıyla bu haftanın öne çıkan albümü olmayı hak etti.

Elektronik, deneysel rock olarak tanımlayabileceğimiz Ratatat, 5 yıl sonra bu yılki Coachella’da yeni parça yayınlamış ve sahne performansında GIF sanatçısı Zolloc ile birlikte çalışmıştı. 2001’den bu yana aktif olan grubun beşinci stüdyo albümü Magnifique bu hafta yayınlandı. Albümü Spotify üzerinden buradan dinleyebilirsiniz.

90’lardan bu yana gitarı elektronik müzikle birlikte kullanan ve günümüz elektronik dans müziği (EDM) sahnesinin oluşmasında emeği olan The Chemical Brothers, sekizinci stüdyo albümü Born in the Echoes’u dinleyicileriyle paylaştı. The Prodigy ve Fatboy Slim gibi ekollerle birlikte yaşayan The Chemical Brothers, bu albümle geçmiş ile günümüz arasında bir köprü kuruyor. Born in the Echoes albümünü buradan dinleyebilirsiniz.

spotify%3Aalbum%3A0rxKf57PZvWEoU8v3m5W2q
Dizi ve Sinema

  • Bu yaz dönemi başlayan Mr. Robot, üçüncü bölümü yayınlanmasına rağmen yılın en iyi yapımları arasında gösteriliyor. Bilişim teknolojileri ve toplumsal düzen arasında bağ kuran dizinin internet sitesi de kullanıcı arayüzüyle dikkat çekiyor. Dizinin mekanikleri ve kurgusuyla paralel yapısını buradan deneyimleyebilirsiniz.
  • Beşinci sezonunu geride bırakan Game of Thrones’un altıncı sezon çekim yerleri arasında Guadalajara, İspanya’da bulunan Castillo de Zafra kalesi de yer alıyor. Dizi içindeki karakteristik bir kaleye benzeyen bu mekan Jon Snow’un aslında Targenyan olduğunu öne süren hayran teorisini (R+L=J) de destekler nitelikte.
  • Bir Twitter kullanıcısı mezuniyet yıllığına yazacağı alıntı için Maisie Williams’dan (Arya Stark) yardım istedi. Maisie Williams ise dizideki ikonik repliklerinden biriyle yanıt verdi.

Görsel: Twitter, Maisie Williams

  • Bu yılın Oscar sahibi Birdman’in yönetmeni Alejandro González Iñárritu, Ocak 2016’da vizyona girecek yeni filmi The Revenant’ın ilk fragmanı yayınlandı. Başrolde Leonardo DiCaprio ve en son Mad Max: Fury Road’da izlediğimiz Tom Hardy yer alıyor. Fragmanın aldığı ilk tepkiler ise DiCaprio’nun bu kez Oscar için büyük bir kozu olduğu yönünde.
  • Hafta başı sona eren San Diego Comic Con’daki gelişmeler bu haftanın gündeminde de önemli yer edindi. Joker, Harley Quinn gibi DC Comic’in kötülerinden oluşan Suicide Squad’ın ilk fragmanı yayınlandı. Jared Leto’nun Joker’i de beklentileri ziyadesiyle karşılıyor.
  • Yeni dönem yaratıcı animasyon dizileri arasında yer alan Regular Show’un uzun metraj sinema uyarlamasının ilk fragmanı San Diego Comic Con’da yayınlandı.
  • Bu haftanın diğer öne çıkanlarıysa; Fantastic Four’un ikinci fragmanı, Jennifer Lawrence’ı The Hunger Games serisinden sonra ilk kez farklı bir rolde göreceğimiz Joy filminin ilk fragmanı ve Netflix’in iki yeni yapımı Wet Hot American Summer: First Day of Camp ile Narcos için yeni fragmanlar yayınlandı.

Google

  • Katılımcı kullanımı esas alan Google Drive artık başkalarının belli dosyaları kopyalama, yükleme ve çıktısını alma gibi işlemlerini gerçekleştirmesine izin vermeme seçeneği sunuyor. Özelliğe şimdilik sadece web üzerinden erişilebiliyor.
  • Google Inbox kendi kendinize e-mail attığınız acil durumları bunun yerine bir hatırlatma olarak karşınıza çıkartacak. Kendinize göndereceğiniz e-mailin gönderilen kısmında çıkan banner’a tıklayınca istediğiniz notu konum ve zaman detaylarıyla buraya düşebileceksiniz.


Görsel: Android Police

  • Google’ın altı yıl içindeki test sürüşlerinde ufak çaplı toplam 14 kazaya sebebiyet veren sürücüsüz otomobillerinin adı ilk kez yaralı çıkartan bir kazayla gündeme geldi. Tüm kazalarda neden araca arkadan çarpmayken her birinde de hatanın insan kaynaklı ve dikkatsizlik olduğu iddia edildi.
  • Geçtiğimiz hafta kişilerin Google Deep Dream koduna sayısız görsel yorumlatması ön plandayken algoritmayı sanat dünyasında sistematik olarak uygulayan ilk sanatçı ve araştırmacı C.M. Kosemen oldu. Cin, ruh ve eski çağlardan kalan hayvan figürlerine işlerinde ağırlık veren sanatçının Amsterdam’da yaşayan bilgisayar mühendisi Roelof Pieters’la iş birliği yaparak çıkardığı işler üzerine sohbetimizi buradan okuyabilirsiniz.

Apple

  • Apple, iPod Touch serisini yenileyerek çok daha hızlı donanım ve daha kaliteli fotoğraf destekliyor. Üç yıl aradan sonra attığı bu adımla iPod serisini iPhone 6 kasasıyla birleştirip farklı renk seçenekleri sunuyor.

Microsoft

  • Microsoft’un partnerleriyle ürettiği gelişmeleri tanıttığı Worldwide Partners Conference etkinliğinde HoloLens ile 3 boyutlu tasarımın nasıl mümkün olduğunu gösteren bir sunum yapıldı. Tanıtım filmlerinde gördüğümüz motosiklet modelleme ve holograma aktarma deneyimini birinci elden gözlemleyebiliyoruz.

https://www.youtube.com/watch?v=ywXWqNdVtjs

  • 29 Temmuz’da piyasaya çıkacak Windows 10’a ait Office uygulamalarının son versiyonları teste tabi tutuldu. Temel yazım ve düzenleme gibi işlevlere mükemmel çözüm sunduğu söylenen dokunmatik dostu uygulamaların aylık olarak güncellenmesi bekleniyor.

Teknolojik Gelişmeler / Ürünler

  • Elon Musk, bu hafta duyurduğu Tesla Model S’e yapılabilen eklentiyle uçuk hızlara (Ludicrous Speed) ulaşmayı sağlıyor. 10,000 dolar değerindeki bu yükseltmeyle Model S, 0’dan 100 km’ye (0 – 60 mil) 2,8 saniyede çıkabiliyor.
  • Dünyanın en büyük müzik aleti perakendecisi Marshall’ın adıyla birlikte anılan Android telefon dikkat çekti. Son dönemde yüksek kaliteli ses performansı önem kazanırken markaya ait London adlı telefon, çift kulaklık ve mikrofon girişleri, müzik kaynağına doğrudan ulaştıran tuşuna sahip. Mühendisliğindeyse markanın söz sahibi olmadığı, 17 Ağustos sonrasında piyasaya çıkacak telefon yaklaşık 585 dolarlık fiyatıyla ön satışta.
  • Samsung, şu ana kadarki en ince akıllı telefon Galaxy A8’i Çin’de piyasa sundu. Donanım olarak üst seviye modellere yaklaşamasa da 5,9 mm inceliğiyle farklılaşıyor.
  • Milenyum öncesi bilgisayar ve konsol dünyasının en büyük teknoloji geliştiricilerinden Commodore, PET isimli akıllı telefonuyla geri döndü. Android işletim sistemli telefonun en önemli özelliği ise Commodore 64 oyunlarını çalıştıran emülatörlerin önden yüklenmiş olması.
  • Üç boyutlu yazıcıların kullanım çeşitliliğine bir örnek olarak Ekaggrat Singh Kalsi, yazıcıyı ışıkla boyama yaptığı bir tezgaha dönüştürdü. Yazıcının ağzını LED ışıkla değiştirerek 3 boyutlu modellemeyle fotoğrafçılığı birleştirdi.
  • Apple ve Samsung operatörler arasında anında değişim yapan gömülmüş SIM kartı (E-SIM) üzerinde çalışıyor. Vodafone, Orange, AT&T’nin de bulunduğu yedi operatörün yeni kart sistemini desteklemesi beklenirken kullanıcının değiştirdiği geleneksel SIM kartın tarihe karışması için henüz zaman var.

Drone

  • Bireysel silahlanmanın yaygın olduğu Amerika Birleşik Devletlerinde bir drone’a monte edilerek ateş eden tabanca videosu, Federal Havacılık Kurumu’nun bu eylemi yasaklamasına neden oldu. Drone’ların başlı başına kullanımı ve pilotluk koşulları bir gündem maddesiyken ateşli silahların da işin içine girmesi endişe yarattı.

https://www.youtube.com/watch?v=r_kfUVZdTkU

  • Dronestagram ve National Geographic iş birliğiyle düzenlenen 2015 Drone Hava Fotoğrafçılığı Yarışması kazananlarını açıkladı. Dünya’ya gökyüzünden bakmanın verdiği keyifle birlikte bu yarışma drone teknolojisinin faydalı kullanımı için de önemli bir örnek haline geliyor.

Mekan ve En Çok Beğenilen kategorilerinin birincisi Above the Mist, Ricardo Matiello;

Görsel: Dronestagram

Bilim / Uzay

  • Bilim dünyasının ve uzay araştırmalarının bu haftaki en önemli konusu New Horizons’ın Plüton’a vararak görüntü aktarmasıydı. 3 Mayıs haftasında gezegenin ilk GIF’ini paylaşan uzay aracı, geçtiğimiz hafta da ilk net görüntüsünü paylaşmıştı.

Görsel: NASA

  • 9,5 yıl süren yolculuk sonunda Plüton’un yakından çekilmiş ilk görüntüsü sosyal medya üzerinde büyük ilgi topladı. Üzerindeki kalp veya köpek benzeri desen de gezegenin sevilmesini sağladı.

Görsel:Twitter, Scott Johnson

  • Plüton’un atmosferiyle Dünya’nın atmosferini karşılaştırdığımızda ortaya muazzam bir fark çıkıyor. Plüton’un atmosfer genişliği Dünya’dan 13 kat daha büyük.

Plüton ve uydusu Charon’u Dünya’nın büyüklüğüyle kıyasladığımızda ise ortaya çıkan sonuç şu şekilde;

Görsel: NASA

  • NASA aynı zamanda gezegen üzerinde üç boyutlu seyahat videosuyla yüzeydeki buz dağları üzerinde yolculuk imkanı sunuyor.

  • Rensselaer Polytechnic Institute’da yapılan araştırma kapsamında insansı robot NAO uygulanan testle özfarkındalık kapasitesi olduğunu ortaya çıkardı. Üç robota konuşmalarını engelleyen sersemleştirici hapı kimin aldığı sorulan testte NAO kendi konuşma sesini fark ederek hapı almadığını belirtti.

  • Dünyanın en büyük parçacık fiziği deneyi projesi Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (“Large Hadron Collider”) üzerinde çalışan biliminsanları beş kuarktan oluşan yeni biri parçacık sınıfı keşfetti. Son elli yıldır beşli kuarkın gözlemlenmediğini kaydedildi.
  • Tazmanya’daki Gordon Barajı üzerinde basketbol topuyla yapılan bir deney Magnus Etkisini, popüler kültürle harmanlayarak açıklayan bir çalışma olarak bu hafta akıllarda yer etti. Barajın üzerinden geriye doğru döndürülerek bırakılan topun kazandığı hız ve ivme, bilimin günlük hayattaki değerini de ispatladı.
    Pazarlama

  • Meme kanserine en yararlı olabilecek şekilde farkındalık yaratmayı amaçlayan Pink Ribbon çıkardığı meme kalıplarındaki gizlenmiş tümörlerin nasıl bulunacağına dair kadınlara yol gösterdi.
  • Coca-Cola WMcCann Brezilya ile Rio de Janeiro’nun en işlek parklarından birine dev bir kaykay rampası görevi gören açıkhava panosu yerleştirdi. Rampanın açılışında profesyonel kaykaycılar da yerini aldı.
  • KFC Instagram’daki Rich Kids of Instagram dalgasına LittleMoneyBigFun kampanyasıyla meydan okuyor. MRM/McCann tarafından hazırlanan kampanya az parayla da eğlencenin mümkün olduğunu akımla dalga geçerek gösteriyor.
  • Samsung, Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı için katılım çağrısında İstanbul Boğazı’nın ortasından #bogazcokguzelgelsene diye sesleniyor. Hazırlanan film ise iki yaka arasında sefer yapan bir teknenin, boğazın orasında durarak, “bundan sonrasını yüzere devam edeceğiz” çağrısıyla renkleniyor.

  • Ucuz uçak bileti hizmeti veren Momondo geliştirdiği Chrome eklentisi Clicktwo Travel ile seyahat etmek istediğiniz ülke ve/veya şehre ulaşımın ortalama fiyatını en uygun güzergah bilgisiyle sunuyor.

https://www.youtube.com/watch?v=iIfGEtutsB0

  • Nissan Sentra “Wake” adlı kampanya filminde yeni Sentra’nın özellikleri öncesinde eski modeliyle düzenlediği ufak törenle otomobil mezarlığında vedalaşan adamı ve arkadaşlarını konu alıyor.

https://www.youtube.com/watch?v=ld0iOnhJCdw

  • Gittigidiyor Instagram’dan ürün sayfasına yönlendirerek anında alışveriş imkanı veren modeliyle dikkat çekti. “Hemen al” projesi tüm Instagram kullanıcılarına açık.
  • Markaların sosyal medya hesaplarının aynı zamanda şikayet iletme platformuna dönüşmesiyle eğlenen komedyen Ben Palmer ve Nick Price, “Müşteri Hizmetleri” isimli bir sayfa açarak markaların yerine hiciv dolu yanıtlar veriyor.

Uluslararası Gündem / Dijital Yaşam

  • 2002’den bu yana Nintendo’nun CEO’su olan Sataru Iwata, bu pazartesi hayatını kaybetti. Iwata döneminde Nintendo’nun piyasaya sürdüğü ürünler ise teknoloji dünyası için miras niteliği taşıyordu.
  • Hillary Clinton Uber ve benzeri kontrat temelli iş modellerini ücretli doğum izni gibi imkanları kapsamaması ve maaş hırsızlığı yapması nedeniyle eleştirdi.
  • Dünya Emoji Günü olarak ilan edilen 17 Temmuz’da tweetlerde emojiler gerek farklı çeşitlerdeki kullanımları gerekse görsellerle montajlanmalarıyla ayrı ilgi gördü.
  • Girls dizisiyle tanınan Lena Dunham dizinin yapımcısı Jenni Konner’la beraber ağırlıklı olarak çağdaş feminizm temalı bir newsletter çıkartacak. Şimdiden buradan kayıt olunabilen Lenny Letter sonbaharda meraklılarıyla buluşacak.
  • Tanınmış mimar Zaha Hadid tarafından yapılması beklenen Olimpiyat Stadyumu’nun maliyeti yaklaşık 2.5 milyar dolara ulaşınca Japonya başbakanı Shinzo Abe yeni tasarım seçimi için en baştan başlayacaklarını duyurdu. İnşa edilecek yeni stadyumun 2020 Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları dışında 2019 Rugby Dünya Kupası’na da ev sahipliği yapması bekleniyor.
  • Twitter’ın 31 milyar dolara satın alınma teklifi aldığına dair duyumların sahte bir site tarafından çıktığı öğrenildi.
  • Plak şirketi Cash Money Lil Wayne’in Free Weezy Album adlı karışık kasetini platformuna yasadışı alması nedeniyle TIDAL’a dava açtı. TIDAL ise plak şirketinden ayrılmak isteyen Wayne’in albümü yayınlama hakkını özel olarak verdiğini açıklamıştı.

Sosyal Ağlar / Uygulamalar / Dijital Yayın

  • Firefox son güncellemesiyle Flash eklentisini artık desteklemiyor. Eklentinin bilgisayarınızın kolayca hacklenmesi için bir aracı olması ve açıklar barındırması geçtiğimiz haftaki Hacking Team firmasının hacklenmesiyle gündeme gelmişti.
  • Yeni Facebook güvenlik direktörü de hafta içinde eklentinin güncellenmesi gerektiğini belirtirken, Google Chrome da eklentinin eski sürümlerini blokladı.
  • Flash’ı kullanmak isteyenler ayarlar seçeneğinden eklentiyi tekrardan etkinleştirebilir. Flash’ın eski sürümlerini tamamen bırakmak isteyenlerse ilgili tarayıcısının ayarlar seçeneğinden bu işlemi de gerçekleştirebilir.
  • Facebook araştırma ve alışveriş süreçlerinde gerçek insanlardan yardım istemenizi sağlayan Moneypenny adlı bir sanal asistan geliştiriyor. Moneypenny’e Facebook Messenger uygulaması üzerinden erişilebilecek.
  • Twitter bu hafta itibariyle haberi akışında paylaşılan makalelerin bazılarını otomatik olarak genişletilmiş versiyonlarıyla görmeyi sağlıyor. Ortamın Facebooklaşmaya başladığının göstergesi olarak sayılan gelişme makalelerin görselini geniş şekilde göstermek dışında giriş cümlesini de içeriyor.
  • Soru cevap oturumu yöneticisinin işten çıkarılmasıyla başlayan ve CEO’nun istifasına kadar çalkalanan Reddit’te sular durulmuyor. AMAgeddon olarak nitelenen olay sonrası, yeni CEO Steve Huffman bir soru cevap oturumu düzenleyerek içerik politikasını tartışma çağrısında bulundu.
  • Bu değişim sırasında Reddit yönetimindeki gizli sırlar paylaşılırken, eski CEO Ellen Pao da internet troll’lerinin verdiği savaşı kazandığını söyledi. Bunun sebebini ise ifade özgürlüğünün eşit dağıtıldığı internet platformunda özgürlük, güvenlik ve gizlilik eksenlerindeki dengenin bozulması olarak gösterdi.
  • Bu gelişmeler sonucunda Reddit’in getirdiği yeni telif yasası kurallarıyla birlikte sosyal ağın kendi kuyusunu kazdığı görüşü hakim. Telif yasalarıyla korunan içeriklerin Reddit üzerinde paylaşılmasını engelleyen ağın; /r/gifs, /r/pics gibi en popüler kanallarını kaybedebileceği öngörülüyor.
  • Snapchat’in mobildeki son güncellemesiyle medya partnerlerinin içeriklerini barındıran Discover seçeneğinin Stories’in hemen altında ve devamında da genellikle yerel hikayelerden oluşan Live seçeneğinin yer alması dikkat çekti.
  • İçerdiği yerel müzik türlerini kullanıcıların daha iyi keşfetmesi amacıyla Spotify şehir bazlı bir harita çıkardı. Yaklaşık 1000 şehrin üzerine yakınlaşarak her birine özel keşfedilmemiş parçaları dinleyebileceğiniz harita iki ayda bir güncelleniyor.
  • Müzik akış servisleri arasında sene başından beri kıyasıya bir rekabet sürüyor. Spotify, Apple Music, TIDAL, Google Play Music ve birçoğunun yer aldığı piyasanın 5 Temmuz Pazar Gazetesi’nde karşılıklı kıyaslamaları yer alıyordu. Bu hafta ise The Verge, servisleri kullanıcı deneyimi ve özel içerikleri açısından değerlendirdi.
  • Make It Fast adlı Google uzantısı arkadaşlarınızla 140 saniye kadar çok kısıtlı bir süre içinde video chat yapma hakkını veriyor. Herhangi bir sekmede yapabildiğiniz video chatlerde aynı kişiyle bir saat içinde en fazla iki kez konuşabilirsiniz.

Popüler Kültür

  • Müziğini farklı kültürlerin savunma ve dövüş sporlarıyla harmanlayan M.I.A., Apple Music üzerindeki yeni serisinin her bölümünde bu sanatlarla birlikte yeni parça yayınlayacak. İlk bölüme buradan ulaşabilirsiniz. Daha önceki müzik videosunda da 36.000 Kung Fu öğrencisiyle birlikte çalışmıştı.
  • Barack ve Michelle Obama’nın ilk randevusu beyazperdeye konu oluyor. Obama çiftinin Parker Sawyers ve Tika Sumpter tarafından canlandırılacağı “Southside With You” adlı romantik komedinin 2016’da vizyona girmesi planlanıyor.

Görsel: CoS

  • Efsanevi seri Rambo’nun son halkası Last Blood’da Slyvester Stallone’un IŞİD’le çatışacağına dair görüşler oyuncunun basın temsilcisi tarafından yalanlandı. Stallone Comic Con’da film ekibinin Suriye’de IŞİD’in egemen olduğu ve Irak’taki bölgeleri keşfettiğini açıklamıştı.
  • Japon animasyon ustası Hayao Miyazaki’nin kariyerinin ilk üç boyutlu animasyonunu çekeceğini duyurması hayranları için heyecan vericiydi. Yapım aşamasıyla ilgili detayları belli olmasa da sürecin üç yıl alacağı biliniyor. 10 dakikalık kısa film Japonya’daki Studio Ghibli Müzesi’nde gösterilecek.
  • Hem Chuck Palahniuk tarafından yazılmış romanı hem de sinema filmiyle kültleşmiş eser Fight Club’ın bir rock operası uyarlaması gündemde. Uyarlamanın ise Palahniuk, David Fincher ve Trent Reznor’ın elinden çıkacağı duyuruldu.

Görsel: Twitter

Manşet Görseli: Marshall Amps

Editörler: İpek Altun, Mert Serim