Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bigumigu Pazar Gazetesi  [15 Mayıs]

Bigumigu Pazar Gazetesi [15 Mayıs]

Dijital nesil için haftanın gündemi.

YAŞAM

“Kışla projesi ilelebet rafa kaldırılsın, Gezi’miz daim olsun”

Taksim Gezi Parkı Koruma ve Güzelleştirme Derneği, Gezi Parkı’na Topçu Kışlası yapılmasıyla ilgili hukuki süreçte yaşanan yeni gelişmeleri değerlendirdi. Dernek, Danıştay 14. Daire’nin Topçu Kışlası’nın yapılmasını engellemek için açılan davada taleplerinin reddedildiğini duyurdu ve kararı temyiz edeceklerini belirtti. Dernek, “Kışla projesi ilelebet rafa kaldırılsın, Gezi’miz daim olsun” başlıklı açıklamasıyla da taleplerinin arkasında olduğunu yineledi.


Hava kirliliği nedeniyle her yıl 7 milyon kişi hayatını kaybediyor

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), her yıl ortalama 7 milyon kişinin hava kirliliğine bağlı etkenler nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı. Açıklamaya göre, hava kirliliği son bir yılda yüzde 8 oranında artış gösterdi. Kirliliğin en yüksek düzeyde gözlemlendiği ülkeler ise Çin ve Hindistan oldu.


Almanya eşcinsellikten hüküm giyenlerin cezalarını siliyor

Almanya, II. Dünya Savaşı sonrasında eşcinselliği suç sayan ve tavizsiz uygulanan yasadan kaynaklanan mahkumiyetleri de iptal etmeye hazırlanıyor. Almanya’da 1946-1969 arasında 50 bin kişi, 19. yüzyıldan kalan ve Nazi yönetiminin daha da sertleştirdiği yasa uyarınca mahkum edilmişti. 2002’de Alman hükümeti Nazi yönetiminde eşcinsel olmaktan hüküm giyenlerin mahkumiyetlerini iptal etmiş, ancak savaş sonrası hüküm giyenler buna dahil edilmemişti.


Hormonlu Domates Ödülleri adaylarını siz belirleyin

Homofobik-transfobik söylem sahiplerinin farklı kategorilerde ödüllendirildiği Hormonlu Domates Ödülleri, bu yıl 12. kez düzenleniyor. 20-26 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek olan 24. Onur Haftası kapsamındaki Hormonlu Domates Ödülleri’nin bu yılki “kazananlarını” belirlemek üzere adaylarınızı #hormonludomates2016 etiketiyle Twitter ve Facebook’tan paylaşabilir veya [email protected] adresinden önerebilirsiniz.


Yangın nedeniyle uçaklarda evcil hayvanlara izin çıktı

Kanada’da 100 binin üzerinde kişinin yaşadığı Fort McMurray bölgesinde giderek büyüyen ve kontrol altına alınamayan yangın nedeniyle tamamen tahliye edilmişti. Calgary merkezli Canadian North ve WestJet havayolları ise tahliye sırasında yolcuların evcil hayvanlarını da uçağa almalarına izin verdi. Bölgedeki aşırı sıcak havanın ve kurak iklimin beslediği büyük yangının tam anlamıyla kontrol altına alınmasının aylar sürebileceği belirtiliyor.


Duvarları yıkan sınıf öğretmeni: Ahmet Naç

Elinde fırçasıyla sıradan İstanbul Esenler’de bir ilkokul sınıfını rengârenk hâle getiren Ahmet Naç, derslerini de sıradışı yöntemlerle işliyor. Rap müzikle ders anlatıyor, okul bahçesini resim atölyesine çeviriyor, öğrencilerini daha 1. sınıfta tenis ve basketbol ile tanıştırıyor. Üstelik, bunların hepsini kalabalık bir devlet okulunda yapıyor.


15 yaşındaki çocuğun bulduğu kayıp Maya şehri bir tarlaymış

Kanadalı 15 yaşındaki çocuğun Mayaların takımyıldızı haritalarını ve uydu fotoğraflarını kullanarak keşfettiği şey kayıp Maya şehri değil, tarla çıktı. William Gadoury, Maya şehirlerinin takımyıldızların konumlarına göre kurulduğuna dair bir teori geliştirmiş ve Kanada Uzay Ajansı’nın kendisine sağladığı uydu fotoğraflarını Google Earth görüntüleriyle birleştirerek yeni bir Maya şehri keşfettiğini iddia etmişti. Ancak uydu fotoğraflarında görülen kare şeklin büyük ihtimalle terk edilmiş ya da nadasa bırakılmış eski bir mısır tarlası olduğunu ortaya çıkardı.

Görsel: Kanada Uzay Ajansı

Cannes açılışında Woody Allen’a tecavüz göndermesi

69. Cannes Film Festivali, Woody Allen’ın Café Society adlı son filminin gösterimiyle başladı. Açılış seremonisini sunan komedyen Laurent Lafitte, ABD’de hakkında açılan tecavüz davaları nedeniyle kariyerini Avrupa’da sürdürmek zorunda kalan Roman Polanski’ye atıfla, Allen’a “Avrupa’da birçok film çekiyor olman çok hoş bir şey, ABD’de tecavüzden suçlanıyor olmasan da” dedi. Lafitte’nin esprisinin ardından davetliler arasında gülüşmeler ve kısa süreli şaşkınlık yaşandı. Woody Allen’ın üvey kızı Dylan Farrow, The New York Times gazetesinde yayımlanan açık mektubunda çocukken babası tarafından tacize uğradığını söylemişti.

Görsel: Zete


Hasan Efendi’nin kavuğu artık Rasim Öztekin’de

Tiyatro sanatçısı Ferhan Şensoy, İsmail Dümbüllü’nün Münir Özkul’a, Münir Özkul’un da kendisine devrettiği Hasan Efendi’nin kavuğunu tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Rasim Öztekin’e verdi. Beyoğlu’ndaki Ses Tiyatrosu’nda düzenlenen törenle kavuğu devreden Şensoy, 1980’de Ortaoyuncular’ı, 1981’de de kendi üslûbunda oyuncular yetiştirmek için Nöbetçi Tiyatro’yu açtığını söyleyerek, Rasim Öztekin’in Nöbetçi Tiyatro’ya ilk katılanlardan biri olduğunu vurguladı.

KÜLTÜR-SANAT

Radiohead albümü nihayet geldi: ‘A Moon Shaped Pool’

Rainbows ve The King of Limbs albümlerinin tanıtım sürecinde yaptığı gibi yine gizemli yöntemlere başvuran Radiohead, merakla beklenen son albümünü geçtiğimiz hafta dijital olarak yayımladı. A Moon Shaped Pool adını taşıyan albüm, 17 Haziran’da fiziksel olarak da raflardaki yerini alacak. Grubun 2016 turnesinde yer alan hemen hemen tüm konserlerinin biletleri tükendi. Şimdilik düşük bir ihtimal de olsa, hâlâ heyecanla bir gün Türkiye’ye gelmelerini bekliyoruz.


Metronomy yeni albümden ilk şarkıyı paylaştı

İngiliz indie-pop grubu, 1 Temmuz’da yayımlanacak Summer 08 adlı beşinci albümlerinden ilk şarkıyı paylaştı: “Old Skool”. Grubun kurucusu Joseph Mount, şarkının ilk kez yayınlandığı BBC Radio 1’da yeni albümün sound olarak 2014 tarihli Love Letters albümüne benzediğini söyledi.


Pink Floyd albümleri plak formatında piyasaya çıkıyor

Tüm zamanların en büyük rock gruplarından Pink Floyd, tüm albümlerini plak formatında yeniden piyasaya sürmeye hazırlanıyor. 3 Haziran’dan itibaren Pink Floyd Records etiketiyle satışa çıkacak ilk plak serisinde The Piper at the Gates of Dawn (1967), A Sauceful Secrets (1968) ve More (1969) ve Ummagumma (1969) albümleri yer alıyor.


Twin Peaks müzikleri yeniden satışa çıkıyor

David Lynch’in kült dizisi Twin Peaks, önümüzdeki yıl yeni sezonuyla geri dönüyor. Dizinin Angelo Badalamenti imzalı ve dizi gibi kült mertebesine ulaşmış müzikleri de Mondo ve Death Waltz Recordings ortaklığıyla plak formatında yeniden yayımlanıyor. Dizinin orijinal oyuncularıyla birlikte Eddie Vedder, Trent Reznor ve Amanda Seyfried gibi isimlerin bulunduğu yeni Twin Peaks bölümleri önümüzdeki yıl Showtime ekranlarında olacak. Yeni sezonun müziklerini de Badalamenti’nin bestelediğini hatırlatalım.


Assassin’s Creed’in beklenen fragmanı yayınlandı

Ubisoft’un aynı adlı kült video oyunundan uyarlanan Assasin’s Creed filminin heyecanla beklenen ilk fragmanı ABC’deki Jimmy Kimmel Live programında yayınlandı. Türkiye’de 23 Aralık’ta gösterime girecek filmin yönetmenliğini Justin Kurzel üstleniyor, başrolleri ise Michael Fassbender, Marion Cotillard ve Jeremy Irons paylaşıyor.


Inferno’nun ilk fragmanı yayınlandı

Dan Brown’ın aynı adlı romanından uyarlanan Inferno filminin ilk fragmanı yayınlandı. Akıl Oyunları (A Beautiful Mind) filmiyle Oscar ödülü kazanan Ron Howard’ın yönetmenliğini üstlendiği filmde başrolleri Felicity Jones ile Tom Hanks paylaşıyor. Romandaki hikâyeye paralel olarak filmin aksiyon sahnelerinin bir kısmının Kapalıçarşı, Beyazıt Meydanı, Ayasofya Müzesi ve Sultanahmet Meydanı’nda çekildiğini de hatırlatalım.


Hell or Highwater’dan yeni fragman geldi

69. Cannes Film Festivali’nde prömiyerini yapan Hell or Highwater filminin yeni fragmanı yayınlandı. Jeff Bridges, Chris Pine ve Ben Foster’ın başrollerini paylaştığı polisiye gerilim filminin yönetmenliğini David Mackenzie üstleniyor. Jeff Bridges’ı bir dedektif olarak izleyeceğimiz filmde Chris Pine ve Ben Foster soyguncu kardeşleri canlandırıyor. Filmin Taylor Sheridan imzalı senaryosu ise 2012’de henüz filmleştirilmemiş senaryolara dağıtılan Black List Ödülü’nü kazanmıştı.


Voltron’ın yeni fragmanı gelmiştir

1980’lerin efsanevi Japonya-ABD ortak yapımı çizgi filmi Voltron 10 Haziran’dan itibaren yeni bölümleriyle Netflix ekranlarında boy göstermeye hazırlanıyor. 13 bölümden oluşacak çizgi dizinin yeni fragmanı ise geçtiğimiz hafta izleyicilerle buluştu.


Bryan Cranston ‘Electric Dreams’ ile dönüyor

Breaking Bad’in yıldızı Bryan Cranston, Electric Dreams: The World of Philip K Dick adlı bilimkurgu dizisiyle ekranlara dönüyor. Senaryosunu Battlestar Galactica’nın yaratıcısı Ronald D. Moore üstlendiği 10 bölümlük dizi, usta bilimkurgu yazarı Philip K Dick’in antolojisine odaklanıyor. Bryan Cranston, yayın tarihi henüz belli olmaya dizinin yapımcılığını da üstleniyor.

TASARIM-MİMARLIK

Minimalist ve doğal zarafet: ahşap bisiklet

Pforzheim Üniversitesi’nde tasarım eğitimi alan Niko Schmutz’un tasarladığı ahşap bisiklet, el işçiliği ile minimalizmi zarif bir biçimde buluşturuyor. Bisikletin kadrosunda kullanılan iç içe geçen üç çerçeveli yapı, bisikletin yarattığı titreşimini emiyor ve her zeminde optimum konfor sunuyor.


Görsel: Niko Schmutz

Klasik daktiloyu günümüze taşıyan klavye

Qwertywriter adlı klavye, daktilo nostaljisini günümüzün mobil deneyimleriyle birleştirmek isteyenler için geliştirildi. Klasik siyah daktilo görünümündeki Qwerkwriter’ı Bluetooth ya da Wi-Fi aracılığıyla bilgisayarınıza ya da tabletinize bağlayabiliyorsunuz. iOS, Android, Windows 10 ve OS X uyumlu şarj edilebilir klavye, kullanıcılara 3 aylık bir pil ömrü sunuyor ve 349 dolar fiyat etiketiyle satılıyor.


Görsel: Qwertywriter

Mülteci kampı duvarlarına yansıyan insan manzaraları

Ürdün’deki Al-Hussein mülteci kampını ziyaret eden ziyaret eden İspanyol sokak sanatçısı Pejac, kendine has tarzıyla mültecilerin hikâyelerini ve hayallerini geçici yuvalarının duvarlarına yansıttı.

Görsel: Pejac

Cooklife Balat’ın kibrit kutusuna dönüşen ruh halleri

Cooklife Balat’ın Tuğçe Kargın’ın imzasını taşıyan kibrit kutuları, Balat sokaklarından ilham alıyor ve farklı ruh hallerini minimalist bir biçimde yansıtıyor.

Görsel: Tuğçe Kargın

Görme engelli çocuklara okumayı öğreten oyuncaklar

Brezilya’da görme engellilere ve ailelerine ücretsiz hizmetler sunan Dorina Nowill Vakfı, Lew’LaraTBWA işbirliğiyle LEGO’dan ilham alarak “Braille Bricks” adlı oyuncakları geliştirdi. Braille Bricks, bir eğitim aracı olarak okuma-yazma bilmeyen görme engelli çocukların hecelemeyi öğrenmesini ve parçalardaki harfleri kolayca yeniden sıraya dizip yeni kelimeler oluşturabilmesini sağlıyor.


Yeni nesil piyano ile tanışın: ACTOR

ALPHA Pianos tarafından geliştirilen devrim niteliğindeki MPiano serisi, geleneksel piyanolardan mekanik olarak ayarlanabilen tuşları ve alışılmışın dışındaki modern görünümüyle ayrılıyor. Ürün tasarım kategorisinde 2016 Red Dot Tasarım Ödülü kazanan ACTOR adlı dokunmatik piyanonun ayarları, bir kullanıcı arayüzü yardımıyla tablet üzerinden oldukça basit bir şekilde yapılabiliyor.


Görsel: ALPHA Pianos

Kuşbakışı Hong Kong manzaraları

Fotoğrafçı Andy Yeung’un DJI Phantom 3 ile çektiği kuşbakışı fotoğraflar, Asya’nın en büyük serbest ticaret pazarı Hong Kong şehrinin farklı katmanlarına ve toplumsal yaşamına dair farklı bir bakış açısı sunuyor. Fotoğrafçı, Urban Jungle ismini verdiği fotoğraf serisinde, şehrin devasa bir ormanı andıran yapısındaki çelişkileri vurguluyor.


Görsel: Andy Yeung

Yavuz Öztürk’le şekerli tabu mizahı üzerine bir sohbet

Büyükler için çocuk kitabı düşüncesiyle doğan Şirin Pembe Bulut karakteriyle popülerleşen ve irili ufaklı tabular üzerinden yaptığı mizahla tanınan Yavuz Öztürk, fikir geliştirme sürecini ve aldığı olumlu/olumsuz tepkileri Bigumigu’ya anlattı. Röportaja buradan erişebilirsiniz.

Görsel: Yavuz Öztürk

Eğitim tüm çocukların hakkı

“İçerde Çocuk Var” adlı sosyal sorumluluk projesi kapsamında tasarlanan ilk anaokulu, Bakırköy Kapalı Kadın Cezaevi içerisindeki Adalet Anaokulu oldu. Proje kapsamında mevcut yapı yeniden ele alınarak, çocuklara daha iyi şartlarda eğitim verilebilecek bir yapıya dönüştürüldü. “İçerde Çocuk Var” projesi, cezaevlerinde anneleriyle birlikte yaşamlarını sürdüren 0-6 yaş gurubundaki çocukların her çocukla eşit eğitim alma hakkına sahip olabilmesi için yürütülüyor.

Görsel: XXI

Zamanı kesiştiren orman: Hollow

Sanatçı Katie Paterson ve Zeller&Moye mimarlık ofisi işbirliğiyle gerçekleştirilen “Hollow” projesi, Bristol Üniversitesi’nin yeni fen bilimleri yapısının açılışı için tasarlanmış kalıcı bir yerleştirme tasarımı. Şehirdeki Royal Fort Garden’da konumlandırılan tasarım, dünyadaki en yaşlı ağaçlardan en gençlerine kadar çok geniş bir çerçevede toplanmış 10.000’den fazla farklı türe ait ağaç parçalarından oluşuyor. Üç yıllık bir süreçte bir araya getirilen ağaç örnekleri dünyanın dört bir yanındaki arboretumlardan, herbaryumlardan ve koleksiyonculardan elde edilmiş.

Görsel: XXI


Ortaköy’de bir “Havai Bahçe”

SO? Mimarlık Fikriyat’ın Beşiktaş Uluslararası Bahçe ve Çiçek Festivali için hazırladığı “Havai Bahçe” adlı geçici strüktür/yerleştirme bir yandan gölge sağlarken bir yandan ziyaretçilere oturma alanı yaratıyor. Bahçenin zeminde olmaması, çok yoğun kullanılan bu meydandaki hareketin kesilmemesini sağlıyor. Makara sistemi ile hareket edebilen saksılardaki bitkilere, değişen seviyelerde daha yakından bakmak da mümkün.

Görsel: Arkitera


Abbasağa’da bir “Kuşluk”

Birge Yıldırım Okta ve Ozan Avcı’nın, Beşiktaş Uluslararası Bahçe ve Çiçek Festivali için hazırladıkları “Kuşluk” adlı proje, 6m. çaplı siyah daire sert zeminden yükselen, florasan boyayla boyanmış 36 adet boru ve boruların ucuna takılmış yemliklerden oluşuyor. Proje, kuşlar için üretilen bir kuş bahçesi olarak kamusal alanı zenginleştirirken çocuklar için de oyun alanı sunuyor.

Görsel: Arkitera

REKLAM-PAZARLAMA

Deri giyimin ardındaki gerçekle tanışan masum müşteriler

Peta Asya, Ogilvy & Mather Bangkok işbirliğiyle Bagkok’un en popüler alışveriş bölgesinde “The Leather Work” isimli bir pop-up mağaza açtı ve deri giyim endüstrisinin ardındaki vahşeti müşterilere doğrudan gösterdi. #BehindTheLeather başlığını taşıyan kampanya kısa sürede büyük dikkat çekti.


Viral ölmedi, Allianz’la yollarda yaşıyor

Allianz’ın acil yol yardımı mobil sitesini tanıtmak üzere Pure New Media ile gerçekleştirdiği video internete bomba gibi düştü. Evet, belki filmin yayılmasında pek havalı olmayan “fenomenlerle yayarız” yöntemi kullanıldı, belki filmde inovatif dijital teknolojiler ya da uçan kaçan drone’lar yok. Ama viral reklamı son dönemde bu kadar başarıyla uygulayabilmiş başka bir kampanya da yok.


Baharda BALKÖN’ler IKEA’yla renkleniyor

IKEA, baharda evlerinin balkonunda vakit geçirmeyi sevenleri, Tribal Wordwide İstanbul imzasını taşıyan BALKÖN kampanyasıyla hediye kazanmaya davet ediyor. IKEA mobilyalarla ve dekoratif çiçeklerle balkonlarını donatıp, balkonlarının son halini fotoğraflayıp Instagram’da paylaşanlar IKEA’dan birbirinden güzel hediyeler kazanma fırsatı yakalıyor.


Nivea Men’den mobil kötü koku detektörü: NOSE

Nivea Men, erkeklerin kendi vücut kokularını kontrol edebilmesi için “NOSE” adında bir bir akıllı telefon kılıfı ve bu kılıfla birlikte çalışan bir uygulama geliştirdi. Telefon kılıfında yer alan sensörler, iyi, kötü ya da alarm veren seviyede koktuğunuzu telefonu koltuk altınıza yaklaştırıp birkaç saniye sabit tutmanızın ardından telefon ekranına yansıyan üç farklı renkteki mesajlarla bildiriyor.

https://www.youtube.com/watch?v=Ih2X5GUXUGM


Bangladeşli yoksullar için elektriksiz klima: Eco-Cooler

Grey Dhaka Bangladesh ajansı, sosyal sorumluluk alanında bilgi teknolojileri hizmeti veren Intel ve Grameen ortaklığıyla kurulan Grameen Intel Social Business Ltd. ile Eco-Cooler’ı geliştirdi. Eco-Cooler, dünyanın sıfır elektrik harcayan ilk hava soğutucusu. Boş plastik şişelerin ortadan kesilerek delikli bir levha üzerine, ardındanda barakaların pencerelerine yerleştirilmesiyle oluşturulan düşük maliyetli bir sistem.

https://www.youtube.com/watch?v=jPuh8IFbIzQ


Down sendromlu gençler önyargıları köpeklerle yıkıyor

BBDO Moscow, Pedigree’nin yakın zamanda hazırladığı, köpeklerin insanın içindeki iyiliği ortaya çıkardığı konusunu işleyen “Feed The Dog” adlı yaratıcı kampanyadan ilham alarak, köpeklerin, insan hayatındaki yadsınamaz önemini vurgulauan bir kampanya hazırladı. Pedigree’nin köpek sağlığı ve bakımıyla ilgili evrensel misyonuna taze bir bakış açısı kazandıran “pUp syndrome” projesi, insanlara köpeklerin hayvandan daha fazlası olduklarını anlatıyor.


Ünlü filmlerdeki ikonik otomobiller bisikletlere dönüştürüldü

1980’li ve 1990’lı yılların ünlü filmleriyle hafızalara kazınan ikonik otomobiller, İspanya’daki trafik karşıtı bir kampanya için bisikletlere dönüştürüldü. Dirección General de Tráfico için Ogilvy & Mather Madrid tarafından hazırlanan kampanyada Hayalet Avcıları’ndaki ECTO-1, Geleceğe Dönüş’teki DeLorean, Salak ve Avanak’taki Mutt Cutts otomobilleri kullanıldı.

Görsel: Ogilvy & Mather Madrid

Dondurulmuş gıda kutusundaki balıklar canlı mı?

Polonya’nın önde gelen hızlı tüketim ürünleri üreticisi Mila, sattıkları balığın dondurulduktan sonra bile yakalandığı ilk anki kadar taze kalabildiğini göstermek isteyen deneysel bir çalışma hazırladı. Y&R Poland tarafından hazırlanan “The Live Fish Pack” zıpladıkça müşteriler şaşkınlıklarını gizleyemedi.


Volvo yeni araçlara dair ilk ipuçlarını Snapchat ile paylaşıyor

Volvo, 18 Mayıs’ta İsveç’in Göteburg kentinde bulunan genel merkezinde tanıtacağı yeni 40 serisi modellerine dair ilk ipuçlarını Snapchat üzerinden paylaşıyor.Lüks segmentteki 90 serisi ile orta büyüklükteki 60 serisi modellerinin ardından gelen 40 Serisi modelleri, Volvo’nun “Kompakt Modüler Mimari” adını verdiği bir tasarım yaklaşımıyla tasarlandı.

Görsel: The Verge

Effie Türkiye 2016 ödülleri sahiplerini buldu

Reklamcılar Derneği ve Reklamverenler Derneği tarafından düzenlenen Effie Türkiye Reklam Etkinliği Yarışması’nın bu yılki kazananları 11 Mayıs’ta düzenlenen ödül töreniyle açıklandı. Bu yıl “Altın Effie” kazanan 28 işe buradan erişebilirsiniz.

DİJİTAL-MOBİL

Instagram’ın çehresi değişti

Geçtiğimiz hafta gelen son güncellemeyle Instagram’ın logosu ve arayüzü tamamen değişti. Instagram logosundaki retro fotoğraf makinesini gökkuşağı renklerinden bir ikona dönüştürüldü, uygulama arayüzünde ise minimalist çizgiler tercih edildi. Bu değişimle birlikte ayrıca Instagram’ın fotoğraf düzenleme uygulamaları Layout, Boomerang and Hyperlapse’ın da logoları yenilendi.

https://vimeo.com/166112315


Facebook e-spor canlı yayınlarına başlıyor

Facebook, Activision Blizzard ile yaptığı işbirliğinin ardından kullanıcılarına e-spor etkinliklerini canlı olarak sunmaya hazırlanıyor. Canlı yayınlar daha önce Activision Blizzard’ı satın alan “online stream” platformu MLG.tv tarafından desteklenecek, Facebook’tan ilk yayınlanacak etkinlik ise 10 Haizran’da başlayacak Call of Duty: Black Ops III turnuvası olacak.


Facebook 360 derece fotoğraf desteği de sunacak

Facebook, kullanıcıların Haber Kaynağı’nda 360 derece fotoğraf görüntüleyebilmelerini ve paylaşabilmelerini sağlayacak bir yazılım düzenlemesi üzerinde çalışıyor. Önümüzdeki birkaç hafta içinde kullanılabilir hâle gelecek yeni özellik, 360 derece videolar gibi işlev görecek. Facebook’un bu hamleyle Oculus VR ile yapılacak canlı fotoğraf çekimlerine popülerlik kazandırması bekleniyor.


Amazon YouTube’a rakip oluyor

Amazon, YouTube’a rakip olması planlanan bir video hizmeti başlattı. “Amazon Video Direct” kullanıcıların video yüklemelerine ve yükledikleri videolardan telif ücreti almalarına izin veriyor. Yeni video servisi, ilk aşamada ABD, Almanya, Avusturya, Japonya ve İngiltere’de başlatılacak. Ayrıca reklamsız izlemek isteyenler videoları satın alabilecek veya kiralayabilecek. Amazon Prime aboneleri ise yeni video servisinin reklamsız versiyonuna ulaşabilecek.


Periscope, DJI drone’lar üzerinden canlı yayın olanağı sunuyor

Daha önce GoPro üzerinden canlı yayın desteği veren Periscope, yeni bir güncellemeyle DJI markalı drone’lar üzerinden de canlı yayın olanağı sağlıyor. Periscope-DJI drone entegrasyonunu getiren güncelleme, kullanıcılara etraflarında yapılan yayınları keşfetme ve etiketler aracılığıyla konulara göre arama özelliğini de sunuyor.


Görsel: AdWeek

Google’dan iPhone klavyesi: Gboard

Google, iPhone ve iPad için arama işlevlerini entegre olarak sunan Gboard adlı klavye uygulamasını kullanıcılara sundu. Henüz Türkçe desteği bulunmayan klavye uygulamasıyla web aramasının yanı sıra resim, GIF veya emoji aramaları da yapılabiliyor.


Google Çeviri artık tüm Android uygulamalarında çalışıyor

Google Çeviri Android uygulamasına gelen son güncelleme, “Çevirmek için Tıkla” başlıklı yeni bir özellik sunuyor. Diğer Android uygulamalarında pop-up olarak beliren özellik, işaretlenen metnin otomatik olarak kullanıcının tercih ettiği dile çevrilmesine olanak tanıyor.


Google’dan çalışan kadınlar için 13 yeni emoji

Google, emojileri standartlaştıran ve kütüphaneye eklenmesine karar veren Unicode konsorsuyumuna yaptığı başvuruyla 13 farklı rol ve unvandaki çalışan kadın ve erkek tasarımlarını sundu. Teklif kabul edilirse, çalışma hayatının farklı kademelerinde yer alan doktor, hemşire, beyaz yaka, akademisyen, yazılımcı, çiftçi, şef aşçı gibi rollerdeki kadın ve erkekler emoji kütüphanesine eklenecek.


Görsel: Unicode

WhatsApp masaüstü uygulaması geldi

Anlık mesajlaşma hizmetini daha önce web tarayıcılarına taşıyan WhatsApp, geçtiğimiz hafta Mac ve Windows için hazırladığı masaüstü uygulamasını yayımladı. Masaüstü uygulamasını yükleyebilmek için Windows 8 veya üstü bir Windows sürümünü veya Mac OS X 10.9 veya üstü bir OS X sürümünü kullanmak gerekiyor.


.blog uzantılı alan adları yakında satışa çıkacak

WordPress.com bu yıl sonuna kadar .blog uzantılı alan adlarının satışına başlıyor. Gelişmelerden haberdar olmak için dotblog.wordpress.com adresini ziyaret ederek e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.


TechCrunch Disrupt New York 2016’nın kazananı Beam oldu

Techcrunch Disrupt New York 2016 kapsamında düzenlenen ve gelecek vaat eden girişimlerin yarıştığı Startup Battlefield yarışmasında, “Beam” adlı uygulama finale kalan diğer beş girişimi geride bırakarak 50 bin dolarlık ödülün sahibi oldu. 16 yaşındaki Mark Dietzer ve 18 yaşındaki Matt Salsamendi tarafından kurulan Beam, interkatif oyun izleyicilerinin canlı yayınlara katılarak oyuncularla sohbet etmelerine ve oyunları yönlendirmelerine olanak tanıyor.


PornHub ödül programını başlattı

PornHub, web sitesindeki yazılım hatalarını ve güvenlik açıklarını bulacak kişilere 50 ile 25.000 dolar arasında ödüller vaat ettiği ödül programını başlattı. Ödül programı, 2012 yılında kurulan ve iyi niyetli hacker’ları ve yazılım şirketlerini bir araya getiren girişim HackerOne aracılığıyla yürütülüyor.

TEKNOLOJİ-BİLİM

Hyperloop denemesi başarıyla tamamlandı

SpaceX ve Tesla’nın kurucusu Elon Musk’ın 2013 yılında kamuoyuyla paylaştığı, devrim niteliğinde bir toplu taşıma sistemi öneren Hyperloop için halka açık ilk deneme 11 Mayıs’ta ABD’deki Nevada Çölü’nde başarıyla tamamlandı. Henüz prototip aşamasında olan Hyperloop ulaşım teknolojisi için geliştirilen özel platform üzerinde gerçekleştirilen denemede kullanılan metal kızak, 186 kilometrelik hıza yalnızca 1.1 saniyede ulaştı.


Google, Amazon Echo’ya rakip olacak bir ürün geliştiriyor

Google bünyesindeki bir ürün ekibinin arama ve sesli asistan teknolojisini entegre olarak sunacak Amazon Echo benzeri bir cihaz üzerinde çalıştığı iddia ediliyor. Çeşitli kaynaklara göre, Google’ın geliştirmekte olduğu cihaz OnHub kablosuz router’a benzeyecek. Henüz resmi bir ismi olmayan projenin şirket içinde “Chirp” kod adıyla anıldığı belirtiliyor.


Google’ın yeni sanal gerçeklik cihazını tanıtması bekleniyor

Google’ın önümüzdeki hafta düzenlenecek Google I/O etkinliğinde bağımsız çalışacak Android tabanlı bir sanal gerçeklik başlığını duyurması bekleniyor. Engadget sitesinin kurucularından Peter Rojas ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada Google’ın sanal gerçeklik başlığının PC desteğiyle çalışan HTC Vive veya Oculus Rift gibi modellere kıyasla daha zayıf olacağını dile getirdi.


Siri’nin yaratıcısı yeni sesli asistan teknolojisini tanıttı

TechCrunch Disrupt New York 2016 etkinliğinin en dikkat çekici sunumlarından birini Siri’nin yaratıcısı Dag Kittlaus yaptı. Kittlaus, “Viv” adlı yeni bir akıllı sesli asistan teknolojisinin ilk demosunu sahnede gerçekleştirdi. Açık kaynaklı bir sistem olan ve Siri’den daha akıllı olduğu iddia edilen Viv’in yakın gelecekte arabalardan buzdolaplarına çeşitli cihazlarda kullanılması bekleniyor.


Apple, Uber’in Asya’daki en büyük rakibi Didi Chuxing’e yatırım yaptı

Apple CEO’su Tim Cook Asya pazarında Uber‘in en büyük rakibi olan araç paylaşım servisi Didi Chuxing’e 1 milyar dolar yatırım yaptıklarını açıkladı. Tim Cook, bu yatırımla hem Çin pazarını daha iyi anlayabileceklerini hem de Didi Chuxing’i daha fazla güçlendirebileceklerini belirtiyor.


Prodigio ile siz daha uyanmadan kahveniz hazır

Kullanıcının uzaktan kahve hazırlamasına yardımcı olan Nespresso Prodigio, aynı zamanda kahve veya su azaldığında, kapsül haznesi dolduğunda haber veriyor. Bluetooth Smart teknolojisiyle birlikte kusursuz şekilde çalışan Nespresso akıllı telefon uygulaması, yalnızca birkaç basit parmak kaydırma hareketiyle kontrol edilebiliyor.


Robot doktor tek başına yumuşak doku ameliyatı yaptı

Science Translational Medicine’de yayınlanan bir makaleye göre, Children’s National ve John Hopkins University’deki araştırmacılar bir araya gelerek tek başına doku ameliyatı yapabilen bir robot geliştirdi. Smart Tissue Autonomous Robot (kısaca STAR) isimli robot, gerçekleştirdiği deneysel ameliyatla birlikte yumuşak doku ameliyatı yapabildiğini ispatladı.


Kirli suyu temizleyen pipet: LifeStraw

LifeStraw, yürüyüş, kamp, seyahat, acil durumlara hazırlık ya da hayatta kalmak için en kirlenmiş ve şüpheli suyu bile temizleyerek içme suyuna dönüştürebilen pipet benzeri bir filtre. Suda bulunan ve kalın bağırsakta enfeksiyona sebep olan E Coli bakterisinin %99.999’unu, içme suyuyla insana geçen Kriptosporidyum ve Giardia gibi parazitlerin %99.9’unu yok edebiliyor, 1.000 litre suyu bulanıklığını 0.2 mikrona kadar azaltarak arıtabiliyor.


Çaydan yapay deri üretildi

Iowa Eyalet Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, kombu çayını kullanarak deri yerine geçen selülozlu elyaf isimli bir çıktıya dönüşen bir materyal geliştirmeyi başardı. Tıpkı deri gibi görünen ve aynı hissi veren bu materyal, kombu çayının maya ve bakteriler yardımıyla tepkimeye girmesiyle ortaya çıkıyor. Önce giyim alanında denenen bu materyalin şimdilik negatif yönleri ise suya ve düşük sıcaklığa karşı dayanıksız olması.

Görsel: Christopher Gannon

NASA, yaşama elverişli olabilecek 9 gezegen keşfetti

NASA, Kepler uzay teleskopunun Dünya boyutlarında 100’den fazla yeni gezegen keşfettiğini duyurdu. Teleskop, aynı zamanda uzayın “yaşama elverişli koşullara sahip bölgeleri” olarak bilinen alanda 9 küçük gezegen de tespit etti. Bu alanlardaki koşulların, sıvı suyun varlığına ve yaşamaya elverişli olabileceğine inanılıyor. NASA, yeni bulgların Güneş sistemi dışındaki yeni gezegenlere ilişkin en büyük gelişme olduğunu söyledi.


Editör: Cüneyt Bender
Katkıda bulunanlar: Mert Serim, Aygül Pembecioğlu
Manşet görseli: YouTube