Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bigumigu Pazar Gazetesi [12 Temmuz]

Bigumigu Pazar Gazetesi [12 Temmuz]

Dünyada ve Türkiye'de son bir haftanın özeti.

Google Deep Dream’in internette yarattığı etki, ABD ve Japonya’nın dev robotlarıyla kapışma planı, küresel çapta emniyet ve istihbarat teşkilatlarına bilgi satan Hacking Team’in hacklenmesi, Beta sürümündeki iOS 9 güncellemesi, bir yöneticinin işten çıkarılması sonucu gelişenler sonrasında Reddit CEO’sunun görevi bırakması anahtar kelime niteliğinde haftadan akıllarda kalan birkaç gelişme.

Haftanın öne çıkan etkinliğiyse farklı türleri bir araya getiren, eğlence ve çizgi roman dünyası için önemi büyük olan Comic Con San Diego.

Geri kalanlarla birlikte haftanın dikkat çeken teknoloji odaklı gelişmelerini farklı kategoriler altında; müzik, dizi ve sinema, video oyunları, bilim ve uzay, uluslararası gündem, pazarlama ve tasarım başlıklarını da unutmadan derledik.

Haftanın Müziği

  • Odd Future kollektifinin acid jazz, neo soul ve trip hop grubu The Internet, üçüncü stüdyo albümü Ego Death’i yayınladı. OFWGKTA’un kayıtlarını ve altyapı desteğini sunan Taco’nun kız kardeşi Syd tha Kyd’in vokalleriyle, keyifli ve kadife kumaşlı bir yolculuk sunuyor. Türünün ana akım müzisyenlerine göre The Internet, hip hop ve kollektif disiplinlerinden gelerek farklı bir doku yaratıyor.
  • Four Tet ise 10 Temmuz’da Morning / Evening isimli çalışmasıyla single / albüm arası bir yapım yayınladı. Parça isimlerine ve uzunluklarına bakıldığında insanın ilk aklına gelenler doğru çıkıyor. 40 dakikalık albüm iki parçadan oluşuyor. Her biri 20’şer dakika olan parçalar, gündüz ve akşamı temsil ediyor.

spotify%3Aalbum%3A69g3CtOVg98TPOwqmI2K7Q
Müzik

  • New York’ta yaşayan Prince Harvey isimli bir müzisyen çıkış albümünün tamamını Apple Store bilgisayarlarını kullanarak kaydetti. İki bilgisayarına da eskime, çalınma gibi nedenlerle veda eden sanatçı müziğinin duyulması için her yola başvurmuş.
  • Fransa’nın 1990’lardaki elektronik müzik sahnesini ve yeraltı müzisyenlerini ele alan Eden isimli film Daft Punk gibi önemli müzisyenlere referanslar barındırıyor. DJ Mag’in bu hafta filmden bir sahne yayınladı. Sahnede Daft Punk’ın Da Funk isimli parçasını ilk kez çaldığı anı yeniden canlandırıyor.

Dizi ve Sinema

  • Game of Thrones’un bu sezonki en iyi bölümlerinden birisi Hardhome olmuştu. Dijital efektler üzerinde çalışan bir stüdyo da Vimeo kanallarına bölümün yaşından geçen görsel efekt (CGI) katmanlarını inceledi. Gerçekte çekilen ile dizideki görüntüler arasındaki uçurum bilgisayar destekli görüntülerin diziye neler kattığını ispatlıyor.
  • İngiliz dizilerinin geleneği olan yılbaşı özel bölümleri ayrı bir daha ve serinin yan hikayesi tadında geçer. Sherlock da Twitter’dan paylaştığı tanıtım görseliyle, Victoria dönemini andıran kıyafetleriyle gündemde yer alan isim oldu.

Görsel: Twitter, BBC One

  • Kült siberpunk yapımlarından Akira ile köklü animasyon yapımı The Simpsons’ı birleştiren Bartkira projesi ilk fragmanını yayınladı. İki yapımın bir araya gelerek yakaladığı uyum dikkat çekiyor.
  • Japonya’dan dünyaya mal olan maskot kedi Hello Kitty beyaz perdeye uyarlanıyor. Filmin 2019 yılında vizyona girmesi planlanıyor.
  • South Park üç yıl içinde 30 bölüm daha çekilecek. Dizi Hulu’yla yaptığı anlaşmayla da 2020 yılına kadar platformda açık olacak.

Video Oyunları

  • Call of Duty serisinin yeni oyunu Black Ops III, ana hikayesine ek olarak Shadows of Evil ismiyle bir zombi modu yayınlayacak. Bu mod için yayınlanan fragmandan ise atmosferinin 1920’ler temasıyla geçeceği anlaşılıyor.

Comic Con San Diego

  • Dizi, film, çizgi roman hatta popüler kültür olarak özet tanımlayabileceğimiz birçok şeyin, yani geek kültürünün en önemliği etkinliklerinden biri Comic Con San Diego 9 – 12 Temmuz arasında San Diego, Kaliforniya’da gerçekleşiyor.
  • Star Wars sohbet oturumunun en önemli anı ise orijinal seride Han Solo, Luke Skywalker ve Leia Skywalker’ı canlandıran oyuncuların aynı karede bir araya gelmesiydi.
  • Star Wars serisinin gizemlerinden birisi de Obi-Wan Kenobi’nin Revenge of the Sith ile A New Hope filmleri arasında ne yaptığıydı. 8 Temmuz’da yayınlanan Star Wars çizgi romanının yedinci sayısı, Kenobi’nin bu zamanı nasıl geçirdiğini konu alıyor ve hikayesinin başlangıcı olarak kabul ediyor.

Görsel: Marvel / Star Wars #7

  • Wired, etkinlik boyunca Darth Vader cosplay’i yaparak dolaşan birinin ilginç bir videosunu hazırladı. Karşısına çıkanlara “Force” (Güç) kullanarak işkence eden cosplay’ci Dupree Jones’un aldığı tepkiler de oldukça eğlenceli.
  • Batman v Superman’de Batman rolüyle izleyeceğimiz Ben Affleck, tek filmden oluşan bir Batman hikayesi yazacak. Yeni Batman’in Ben Affleck olduğu açıklandığında oldukça tepki gösterilmişti.
  • Birçok yapımın yeni fragmanlarını ve gelişmelerini paylaştığı yer olan Comic Con’da Doctor Who da dokuz sezonunun ilk fragmanını yayınladı. 20. doktor Peter Capaldi ile birlikte Game of Thrones’un Arya’sı Maisie Williams da gizemli rolüyle yer aldı. Maisie Williams’un konuk oyuncu olacağını 5 Nisan Pazar Gazetesi’nde yer vermiştik.
  • Game of Thrones ise Comic-Con’a özel iki eğlenceli video yayınladı. İlki yapımın diğer dizi ve yapımlarda aldığı referansların kolajı oldu. İkincisi ise diziye oyuncu seçmelerinde alınan bir kayıt oldu.
  • Dizide rol alan birçok oyuncu, sevilen ve mim olmuş repliklerini günlük hayattaki kıyafetleriyle canlandırdı.

Bilim ve Uzay

  • NASA, Mars üzerinde sanal gezinti yapmayı sağlayan Mars Trek isimli bir servis yayınladı. Servisi Mars için Google Earth olarak özetlemek mümkün.
  • 3 Mayıs Pazar Gazetesi’nde ilk olarak yer verdiğimiz Pluton’u keşif aracı New Horizons, Pluton ve en büyük uydusu Charon’un şu ana kadarki en temiz ve kaliteli fotoğrafını çekti.

Görsel: NASA

  • National Geographic, Solomon Adaları çevresinde yaptığı bir araştırmada deniz altında kalan bir yanardağın içine kamera gönderdi. Saatler sonra kayıtları izlerken yanardağ içinde yaşamaya uyum sağlamış iki köpekbalığı cinsi tespit ettiler.
  • Japon yapımı dev robot Kurata’yı Ocak ayında Bigumigu’da yazmıştık. 24 Mayıs Pazar Gazetesi’nde ise ABD yapımı MegaBot’a yer vermiştik. Şimdiyse bu iki robot ve pilotu birbirine meydan okudu. Bir yıl sonrası için sözleşen iki ülke dev bir robot dövüşü yapacak.

Google

  • Google şeylerin interneti adına geliştirdiği teknoloji için Carnegie Mellon University ile iş birliğine girerek başlı başına bir kampüs kuracak. “Yaşayan laboratuvar” şeklinde nitelenen kampüs projesinde binalar ve tüm sıradan nesneler sensör ve ivme ölçerlerle internet üzerinden birbirlerine bağlanacak.
  • Google’ın reklam hedeflemeleri üzerine yapılan bir araştırma cinsiyetçi ayrımların hedefleme yapan algoritmalara da yansıyabildiğini akıllara getirdi. Daha yüksek ücretli iş ilanlarının erkeklere daha çok gösterilmesi devasa sistemin veya reklam verenin cinsiyet hedeflemede hata yapabileceği ihtimalini düşündürttü.
  • Sürücüsüz otomobiller son olarak Austin Texas trafiğine karıştı. Sürüş ortamı, trafik düzeni ve yol şartları açısından yapılan denemeler ilk olarak California’nın Mountain View şehrinde yapılmıştı.

Apple

  • Haziran başında düzenlenen geliştiriciler konferansı WWDC’de duyurulan iOS 9 ve El Capitan geliştiricilerin kullanımına açıldı ve beta sürecine girdi.
  • iOS 9 güncellemesiyle birlikte iCloud hesaplara erişimde iki basamaklı doğrulamaya geçti. Böylece hesabını kaybeden kullanıcılar güvenilmiş cihazlar ve parolalarla hesaplarına yeniden erişebilecek.
  • iPhone kullanıcılarının sanal klavye deneyiminde yaşadığı en büyük sorun olan büyük küçük harf ayrımı da bu güncellemeyle birlikte tarihe karıştı. Artık küçük harf yazarken küçük, büyük harf yazarken büyük harfler ekranda belirecek.

Görsel: Business Insider

  • iOS 9 ile kullanıcıları tatmin eden değişiklilerden birisi de Photos içinde ekran görüntülerini ve selfie’leri otomatik tanıyarak ayrı klasörlerde saklaması oldu.

Görsel: Twitter, ApplWatcher

Microsoft

  • Microsoft Apple cihazları için geliştirdiği Office for Mac 2016’nın son versiyonunu bu hafta kullanıma açtı. Ön gösterimi yıl başında yapılan programı Office 365 aboneleri ve öğrenciler bedavaya indirebiliyor.
  • Microsoft, müzik servislerinin arasında yarışabilmek için Xbox Music servisinin ismini Groove olarak değiştirdi. Marka ismini değiştirdikten birkaç gün sonra ise mobil uygulamalarını One Drive’daki parçaları ücretsiz oynatacak şekilde güncelledi.

Pazarlama

  • Always başarıya doymuş kampanyası Like A Girl’ün devamı olan “Unstoppable” adlı reklam filmini yayınladı. Reklam filminde kız çocuğu ve kadınlar cinsiyetçi sınırlamalara kulak asmadıklarını beyaz küplere karşılaştıkları önyargıları yazarak sonrasında onları tekmeleyerek veya fırlatarak yıkıyor.
  • Önyargılarla savaşan bir başka kampanya da Coca-Cola’nın “Remove labels this Ramadan” işi oldu. Orta Doğu’da piyasaya sürülen etiketsiz Coca-Cola kutuları etiketin insanlara değil ürünlere yönelik olduğu mesajını taşıyordu.
  • Dersim Ovacık Belediyesi, kurduğu kütüphane ile çocuklar arasında bağ kurabilmek için ilginç bir kampanya düzenliyor. Bir saat kitap okuyan çocuklara bir saatlik bisiklet turu hediye ediliyor.
  • Çocuk Bedenime Dokunma inisiyatifi için hazırlanan “Rızası Yoktur” isimli film aile üyelerinin, yargı ve güvenlik birimlerinin çocukların hayatını nasıl etkilediğini Kulaktan Kulağa oyunuyla anlatıyor.
  • Yarık dudak rahatsızlığı sahibi çocukların ameliyat edilmesi için çalışan Operation Smile vakfı, çocukların dudaklarına sevimli hayvan boyamaları yapılan bir kampanya hazırladı. Kampanyanın çarpıcı tarafı onları asıl gülümsetecek olanın artacak bağışlarla ameliyat hakkı kazandıklarını işaret etmesiydi.
  • Zayıflama programı sunan SureSlim %100 sütlü çikolatadan hazırlanmış el ilanlarından oluşan kampanyasıyla iştahları sınıyor. El ilanlarını kendilerine hakim olarak merkezlerine getirenler %20 indirim teklifi alırken, 20 bloktan oluşan çikolatanın yemediği kısımları başına %1 indirim önerisi alanlar da bulunuyor.

Uluslararası Gündem / Dijital Yaşam

  • Dünyadaki emniyet ve istihbarat kurumlarına gözetleme araçları satan İtalyan şirket Hacking Team’in kimliği belirsiz kişiler tarafından hacklenmesi geniş yankı uyandırdı.
  • Türkiye’nin vatandaşlarını gözetlemek için firmaya 600 bin dolar yatırması da dünya kamuyona yansıdı.
  • Yeni Zelanda geçirdiği yasayla dijital iletişimde rencide edici durumların önüne geçmeyi amaçlıyor.
  • Amerikan İstihbarat Teşkilatı’nın Twitter, Facebook ve Google gibi firmalardan platformlarında herhangi bir terör vakasına ait bilgi olması dahilinde bildirim isteği yasalaştı.
  • Federal Havacılık Kurulu, ticari droneların Amerikan toprakları üzerinde kullanımını yasalaştırarak bu kapsamda kurul onayını alan ilk 500 şirketi açıkladı.
  • DARPA, kullanıcısının aklından geçenlerini ve vücudunun ihtiyaçlarını analiz edebilecek bir kişisel asistan geliştiriyor. İnsanlık olarak Siri ve Ok Google servislerinin geliştirilmesini beklerken “Her” filmine bir adım daha yaklaşıyoruz.
  • Rus hükümeti selfie çekerken yaşanabilecek ölümleri engellemek için çekimin hangi durumlarda tehlikeli olabileceğini gösteren ilüstrasyonlardan oluşan bir kampanya hazırladı.
  • Japonya internet sağlayıcılarını arttırarak daha fazla turist çekme hedefiyle 10 Temmuz’dan itibaren Fuji dağının tepesine tırmananlara da internete bağlanma imkanı sunacak.
  • Amazon 20. yaşı şerefine 15 Temmuz’da küresel alışveriş etkinliği düzenleyecek. Dokuz ülkede gerçekleşecek etkinliğin Amerikan halkının büyük talep gösterdiği Black Friday’den daha ilgi görmesi vaat ediliyor.
  • Amazon saat markası MTM’e ait arama sonuçlarının marka tarafından satılmayan ürünleri de içermesi sebebiyle dava edilecek.
  • Google’ın Artificial Neural Network araştırmasıyla doğan Deep Dream, kodunun halka açılmasıyla internetin en çok ilgi gören görsel aracı oldu. Hayvan ağırlıklı görsellerle eğitilen yapay zeka ağlarının kodunu pek çok bilgisayar mühendisi farklı görsellere ve videolara uyguladı. Bilgisayar mühendisi Emre Dur’un Sayısal Uyanış adı altında kodu Gezi Parkı direnişi boyunca çekilmiş, halkın belleğine kazınan görsellere uygulaması ayrıca ilgi çekti.

Görsel: Tumblr sayfası

  • Citigroup ülkeler arasındaki para transferini kolaylaştırmak amacıyla elektronik para birimi transferi için hesap defteri işlevi gören üç blok zinciri geliştirdi. Henüz test aşamasında olan açık kaynak projede Bitcoin benzeri para birimiyse Citicoin olarak adlandırılıyor.
  • Humans of New York projesine eşcinsel olduğu için geleceği konusundaki endişelerini aktaran küçük çocuğun fotoğrafı beğeni ve paylaşım rekorları kırdı. Hillary Clinton, Ellen Degeneres gibi kamuya mal olmuş isimler de konu üzerine umut verici mesajlar verdi.Görsel: QZ
  • Madonna’nın son albümü Rebel Heart’ı yayınlanmadan önce sızdırdığı için tutuklanan İsrailli hacker Adi Lederman 14 aylık hapis cezasına çarptırıldı.
  • Rihanna’nın “B*tch Better Have My Money” müzik videosunda oynayanlardan Sanam’ı sanatçının, Instagram’a koyduğu ‘selfie’sinden keşfettiği öğrenildi.
  • Sanatçı Micol Hebron kadınların göğüs resimlerini erkek meme ucuyla paylaşmalarının önünü açarak Instagram’ın meme ucu yasağını protesto etti.
  • Twitter’da yer alan GIF’s of Wikipedia hesabı, sürekli olarak Wikipedia’yı tarıyor ve kütüphane içindeki GIF’leri tweetliyor. Garip Twitter hesapları, bu ağın en ilginç ve dikkat çekici içeriğini oluşturuyor. Bu konuda yapılabileceklerse Twitter bot’larından (Low Poly Bot, iki bot’un döngüsü) reklam kampanyalarına kadar uzanıyor.
  • Godzilla’nın yaratıcısı Tsuburaya Eiji’nin doğum gününe özel olarak Google, bir doodle hazırladı. İnteraktif Google Doodle ile on farklı senaryoda bir film sahnesi yeniden çekilebiliyor.
  • Youtube’un en çok takip edilen, en ünlü içerik üreticilerinden PewDiePie (Felix Kjellberg) geçtiğimiz yıl kazandığı 7.4 milyon dolardan ötürü gelen tepkileri yanıtladığı bir video yayınladı. Yaptığı işte gelen önyargılar ve sıkça yapılan yorumlar hakkında açıklama yaptı.

Sosyal Ağ / Uygulamalar / Dijital Yayın

  • Facebook önümüzdeki haftalarda çıkacak API’sinde beğenme ve paylaşım hareketlerini CPC ölçümleri arasından çıkartıyor. Kişilerin içerikleri yanlışlıkla beğenmesi veya paylaşması reklam verenlerin yanlış ölçümler almasına sebep oluyordu.
  • Müzik şirketleriyle görüştüğü konuşulan Facebook’un müzik akış hizmeti vereceğine dair iddiaları yalanlandı.
  • Facebook haber akışında gerçekten görmek istediğiniz paylaşımları filtreleme imkanınızı kolaylaştıracak. Gelecek haftalarda Android ve masaüstüne de gelecek güncelleme önceki haftanın verisine göre takip ettiğiniz en popüler kişiler, gruplar ve sayfaları tespit etmenizi sağlayacak.
  • Facebook, bu hafta arkadaş listesi görselinde küçük fakat önemli bir düzenleme yaptı. Kadın figürünü erkeğin arkasında konumlandıran eski görsel yerine kadın erkek eşitliğini gösteren, iki figürün yan yana durduğu yeni görselle değiştirildi.

Görsel: Facebook

  • Sosyal ağda bulunan videoların sağ kenarına yeni gelen buton, akışınızı tararken ilgili videoyu sayfanın kenarında oynatmanıza imkan veriyor.
  • Sosyal ağın en az 500 milyon dolar yatırdığı yeni veri merkezi projesi de tamamen rüzgar enerjisi kullanmasıyla dikkatleri çekti.
  • Instagram ne kadar popüler bir ağ olursa olsun sunduğu 640×640 çözünürlük çoğu zaman kullanıcıların canını sıkıyor. Nihayet Instagram bu konuda bir adım atıyor ve 1080×1080 çözürlük kullanmaya başlıyor. Mobil platformda bu hafta itibariyle güncelleme yayınlandı.
  • Bu çözünürlük değişimini The Verge, anlık mesajlaşma uygulaması Telegram’ın link önizleme özelliğiyle ortaya çıkardı. Bunun üzerine Instagram yekilileri açıklama yaparak gelişmeyi doğruladı.

Görsel: Instagram

  • Meerkat’in yeni çıkaracağı Cameo özelliğiyle bir başkasının yayınını devralabileceksiniz. Yalnız bunun için yayınını devralmak istediğiniz kişinin size izin vermesi gerekiyor.
  • Periscope ise iOS uygulamasına getirdiği güncellemeyle yayınlarda istemediğiniz mesajları engelleme hakkı tanıyor.
  • Twitter’ın doğum günü kutlamalarını bünyesine katacağı, komedyen Kevin Hart’ın yeni yaşında profil sayfasının hareketli balonlarla döşenmesiyle gündeme geldi.

Görsel: Fast Company

  • Kullanıcıları arasında Justin Bieber, Kylie Jenner gibi yıldızların bulunduğu Snapchat’in mobil uygulamaya daha fazla yıldız kazandıracağına dair dedikodular döndü.
  • Geçtiğimiz hafta internet dünyasının en önemli gelişmesi Reddit’teki bir yöneticinin işten çıkarılmasıyla birçok moderatörün popüler sayfalarını kapatmasıydı. Oluşan tepki ve protestolara karşılık Reddit CEO’su Ellen Pao, özür diledi ve çözümün yolda olduğunu söyledi.
  • Bu sorunun temelinde Reddit’in kendini ünlü isimlere biraz daha yaklaştırma planı olduğunu düşünen birçok görüş bulunuyor. Slate ise bu durumu Reddit’in geleceği için geçilen önemli bir viraj olarak tanımladı.
  • Reddit için gündem durulurken Cuma günü yapılan bir açıklamayla Ellen Pao, CEO görevinden ayrıldı ve kurucu / eski CEO Steve Huffman bu görevi kabul etti. Pao ise danışman olarak Reddit’te yer almaya devam edecek.
  • Uber, son güncellemesiyle birlikte bulunduğunuz konuma en uygun bekleme noktalarını önermeye başladı. Trafiğin yolcu almaya elverişli noktalarını önererek Uber kullanıcılarının zamandan tasarruf etmesini amaçlıyor.
  • Uber Türkiye sadece lisanslı sürücülerle operasyonunu sürdürürken firmanın UberGO servisine ait bir araca trafik ekipleri tarafından korsan taksi gerekçesiyle ceza verildi.

Görsel: Twitter

  • Tinder platformda bulunan yıldızlara ve kamuya mal olmuş kişilere ait profillerin gerçek olduğunu mavi tık onayıyla belirtmeye başladı.
  • iTunes üzerinden aylık ödeme yapan kullanıcılarından üç dolar fazla alan Spotify, son hazırladığı kılavuzda kullanıcılarını doğrudan platforma ödeme yapmaya çağırdı.
  • Apple Music’in piyasaya girmesiyle rekabetin kızıştığı dönemde Spotify, ABD iTunes en çok indirilen listesinde başarısını sürmesi ve küresel ölçekte de yirmiden fazla ülkede en çok indirilen uygulamalar arasında olmasıyla haber oldu.
  • Üretkenlik ve iş takip yazılımı Slack, şimdi kullanıcılar arasındaki iletişime emojileri de ekledi. Böylece “beğen” butonun işlevini onlarca emojiye teslim etti.
  • PornHub, pornografi ile teknolojiyi bir araya getiren çalışmalar yapmaya devam ediyor. Kol hareketiyle enerji üreten giyilebilir cihazı Wankband’den sonra twerk yapan yapay kalça geliştirdi. PornHub’ın açıklamasına göre, 1000 dolar değerindeki Twerking Butt ve sanal gerçeklik gözlükleri bir araya gelerek farklı deneyimler vaat ediyor,
  • Müzik dünyasının önemli yayınlarından NME, Eylül ayından itibaren bedavaya edinilebilecek.
  • Showtime kablosuz yayına gerek kalmadan çevrim içi üyelik seçeneği sunmaya başladı.

Popüler Kültür

  • Disney Star Wars evrenine dair çıkardığı Android ve iOS uygulamasıyla gelecek filmler hakkında hayranları güncellemek dışında seri karakterleriyle beraber selfie çektirmek, ışın kılıcı kullanma kılavuzu, seriye özel GIF koleksiyonu, ses efektleri gibi seçenekler de içeriyor.
  • Mayıs ayında Mr.Burns, Ned Flanders dahil olmak üzere birçok kültleşmiş karakteri seslendiren Harry Shearer’ın The Simpsons’dan ayrılacağı konuşulmuştu. Shearer’ın şovdan ayrılmayacağı bu hafta Fox tarafından duyuruldu.
  • Makyaj konusunda Youtube’da içerik üreten “My Pale Skin” isimli kanalın yöneticisi Em Ford, dış görünüşüyle insanları yargılayanların ve sosyal medyada zorbalık yapanların yorumlarıyla derlediği “You Look Disgusting” isimli etkili bir video yayınladı. Cilt sorunuyla mahluk benzetilen insanlar, makyaj yaptığında ise iki yüzlülükle suçlanıyor.
  • Güzelliğin 100 Yılı video serisiyle tanıdığımız Cut, yeni videosunda “Be a man” (Erkek ol) kalıbını 5 – 50 yaş aralığındaki erkeklere sorarak ne anlam ifade ettiğini sordu. Sonuçlar ise cinsiyet eşitliğinden cesur olmaya kadar geniş bir yelpazeye yayıldı.

Tasarım

  • Rio 2016 Yaz Olimpiyatları’nda kullanılacak olan meşale bu hafta içi düzenlenen toplantıyla kamuoyuna tanıtıldı. Yandığı zaman beş parçaya açılan meşale farklı renklerle şehrin ve bölgenin kültürünü yansıtıyor.

  • Kopenhag Etkileşim Tasarımı Enstitüsünde geliştirilen konsept tasarım masa lambası, gündüzleri enerji üretip geceleri borsayı takip ederek hisse senedi yatırımları yapıyor. Parçası bozulduğunda da bu fondan tedarik edip artan tutarı kullanıcıya teslim ediyor.


Manşet görseli: YouTube


Editörler: İpek Altun, Mert Serim

Katkıda bulunanlar: Aygül Pembecioğlu, Yalçın Pembecioğlu