Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bigumigu Pazar Gazetesi [11 Ekim]

Bigumigu Pazar Gazetesi [11 Ekim]

Dünyada ve Türkiye'de son bir haftanın özeti.

Ülkece Kimya dalında Nobel Ödülü alan ilk Türk bilim adamı Aziz Sancar‘ın ekibiyle beraber gösterdiği başarıya sevindiğimiz hafta, teknolojik açıdan da ilginç gelişmelere sahne oldu. Bu arada dünyanın bir başka yerindeki sevinç kaynağı ise sanal gerçeklik ortamında yapılan evlilik teklifiydi. Japonya akıllı telefon özelliklerine sahip ve dans edebilen RoboHon ile yıkamaktan katlayıp düzgünce yerleştirmeye kadar çamaşır işinin tüm aşamalarında söz sahibi olan laundroid adlı robotlarıyla yine dünyanın aklını başından aldı.

Haftanın etkinliğinin ev sahibi bilgisayar ve telefon başta olmak üzere pek çok ürünüyle ilgili bilgilendirme ve tanıtım yapan Microsoft oldu. Hem laptop hem de tablet olabilen Surface Book ürünüyle de Microsoft, ekran dışında klavyeye donanım kazandırarak alanındaki en yenilikçi atılımı gerçekleştirdi.

Facebook’un “dislike” butonu için neler düşündüğünü, iOS 9 güncellemesiyle gelip uygulamaların ihtiyacınız olan kısımlarını indirmenizi sağlayan App Thinning özelliğinin faydalarını, Twitter’ın video kullanımında ne kadar ciddi olduğunu ve reklam verenlere ne gibi imkanlar sağlayabileceğini, Porsche’un Android Auto’dan yararlanmamasının nedenini, Adidas’ın 3b baskı teknolojisinden yararlandığı koşu ayakkabısına yönelik ilk bilinenleri ve Adobe’un bedava Photoshop uygulamasında hangi özellikleri öne çıkarttığını bu gazetede öğrenebilirsiniz. Ve elbette bunlarla sınırlı kalmayan diğer gelişmeleri de.

Haftanın Müziği

Etiyopya kökenli Kuzey Amerikalı sanatçıların R&B altyapılarına daha yatkın olduğunu Kelela ve The Weeknd’den yola çıkıp tüme varabiliriz. Bu hafta Kelela bir süredir üzerinde çalıştığı EP’si Hallucinogen’i yayınladı. Cut 4 Me ile aynı ismi taşıyan stüdyo albümü ve mixtape’inden sonraki ilk yayını olan Hallucinogen; sanatçının karakteristik vokali ve yüksek tempolu R&B tınılarının hakim olduğu altı parçayla karşılıyor dinleyicileri.

Country, folk gibi enstrümental bantlarda üretim yapan Kanadalı müzisyen City and Colour’ın beşinci stüdyo albümü If I Should Go Before You bu hafta yayınlandı. Albüm elektronik altyapıdan uzak, düşük tınılarla gitar tabanlı müziğe kaçmak isteyenler için bu hafta doğru adres. Spotify bağlantısına buradan ulaşabilirsiniz.

spotify%3Aalbum%3A4BQjZvl79zW24dc33hNAYk

Dizi Sinema

  • Marvel Cinematic Universe’ün yeni yıldızlarından Ant-Man’in devam filmi Ant-Man and the Wasp, 6 Temmuz 2018’de vizyona girecek. Bunun yanısıra 2020’de yayınlanacak üç yeni isimsiz Marvel filmi de takvime eklendi.
  • Tanıtılan yeni filmler arasında Disney sadece Marvel’a odaklanmamıştı. Pixar animasyonlarından The Incredibles 2, 21 Haziran 2019’da vizyona girecek. Toy Story 4’ün ise 2017’de yayınlanacağı duyurulmuştu; ancak seyirciyi biraz daha bekleteceği öğrenildi. Film 15 Haziran 2018’de beyazperdeye konuk olacak.
  • The Walking Dead, çizgi romandan uyarlanan televizyon dizisinden sonra şimdi de internette yayınlanan bir kısa diziye dönüştü. AMC’nin hazırladığı web dizisi, ana dizinin hikayesini destekleyen öğeler barındırıyor.
  • Uzun zamandır beklenen HBO yapımı rock draması Vinyl, Ocak ayında izleyicileriyle buluşacak. Bu haftaysa şovun ikinci fragmanı yayınlandı.

https://www.youtube.com/watch?v=WBPQ0v86BUA

  • Bu haftanın dikkat çeken fragmanları arasında The Hunger Games Mockingjay Part 2 ve The Good Dinosaur yer alıyor.
  • Sherlock da yılbaşında yayınlanacak özel bölümü için hazırladığı fragmanla öne çıktı.

Popüler Kültür

  • James Cameron’ın IMAX teknolojisiyle sunduğu Avatar filmi, üç devam filmin dışında çizgi roman olarak da karşımıza çıkacak. Çizgi roman, Avatar evreninin diğer dönemlerini anlatacak.
  • Harry Potter’ın illüstrasyonlarla süslenmiş, animasyonlarla dolu e-kitapları iTunes ve iBooks üzerinde yerini aldı. Ünlü serinin her bir kitabı 9.99 dolardan satışa sunuldu.
  • İnternetin en ünlü kedilerinden Grumpy Cat, New York Comic Con’a Foursquare ile katılarak zor durumdaki kedilere yardım götüren bir yardım kampanyası düzenledi.

Görsel: Venture Beat

  • Eski Twitter CEO’su Dick Costolo, bir başka HBO yapımı olan komedi dizisi Silicon Valley yazarlarına danışmanlık yapmaya başladı. Önceden komedyen olduğu da bilinen Costolo’nun girişim dünyasının nasıl çalıştığına dair ipuçları verdiği dizinin üçüncü sezonu gelecek yıl yayınlanacak.
  • Platformunda yayınlanan ilk özgün dizi olan High Maintenance’ın daha sonradan HBO’da yayınlanmasıyla dikkat çeken Vimeo, dizi projelerine kapısını açmaya devam ediyor. Bu kez Amerika’nın gelecek vaat eden “drag queen”lerinin yer aldığı ilk özel komedi projesi, LGBT’leri konu alan drama komedi The Outs ve SNL’den bilinen Aidy Bryant imzalı Darby Forever platformda yerlerini alacak.
  • Yoko Ono, eşi John Lennon’ın 75. doğum gününün şerefine Central Park’ta dikkat çekici bir hareketin öncüsü oldu. Parkta 2000’den fazla insan toplanarak devasa bir barış işareti oluşturdu.

Görsel: Cos

  • Fransa merkezli film ve fotoğrafçılık stüdyosu AmnesiArt; Youtube üzerinden yayınladığı ve tamamen iPhone 6S ile çekilmiş Londra’nın Portresi isimli filmle büyük ilgi gördü. Film, mobil 4K deneyimi konusunda kaliteli bir örnek oldu.

Google

  • Teknoloji devinin, kullanıcıların mobil web tarayıcısından haberlere hızlıca erişmesini sağlayan Accelerated Mobile Pages Project üzerinde çalıştığı öğrenildi. Projenin Snapchat’in Discover ve Facebook’un Instant Articles özelliklerinden farkı, haber içeriği yerine AMP HTML çatısıyla önbellekteki bağlantıya dayalı olması.
  • Google en popüler torrent sitelerinden biri olan Kickass Torrents (KAT)’i zarar verici yazılım içermesi nedeniyle Chrome ve Firefox tarayıcılarında blokladı.
  • Google Görsel Arama, istenilen görsele ulaşmada büyük kolaylık sunarken GIF konusunda durum biraz daha zorlaşıyordu. Chrome’a eklenen GoogleGIFs isimli bir uzantıyla birlikte arama motorunda GIF’ler otomatik olarak oynatılabiliyor.
  • Google, Alphabet oluşumundan sonra dijital dünyada parsellenmiş mahlasları almaya ve ismini kendiyle özdeşleştirmeye başladı. Bu konuda attığı son adım ise herhangi içerik veya karşılama ekranı içermeyen abcdefghijklmnopqrstuvwxyz.com’u satın alması oldu.
  • Hem Google I/O’ya hem de Nexus etkinliğine konu olan Android’in yeni sürümü Marsmallow 5, Ekim itibariyle Nexus cihazlar için yayınlandı. Diğer cihazlar içinse yakın dönemde düzenlemelerle birlikte yayınlanacak.
  • iOS uygulamasına gelen güncellemeyle birlikte artık YouTube’a yükleyeceğiniz videoya paylaşmadan önce kesme, filtreleme ve ses ekleme gibi düzenlemelerde bulunabileceksiniz.

Apple

  • iOS 9 ile birlikte öne çıkan mobil reklam bloklama uygulamalarının bir kısmı Apple tarafından kaldırıldı. Kaldırılmalarının nedeni kullanıcıların verilerini üçüncü şahıslarla paylaşma ihtimalleri oldu.
  • iOS 9’a gelen son güncellemeyle beraber çıkan App Thinning özelliği, uygulamaların sadece ihtiyaç duyulan kısımlarını yüklemeye imkan tanıyor. Böylece kullanıcıların telefonlarında daha fazla alana yer açılacak ve güncellemelerde daha az veri kullanımı olacak.
  • Apple Pay’in gelecek yıldan itibaren Starbucks, KFC ve Chili’s gibi zincirlerin ABD şubelerinde geçerli olacağı duyuruldu.
  • Apple Watch’u desteklemeye başlayan son uygulamalar arasına bu hafta Facebook Messenger girdi.
  • Hermès imzalı yeni Apple Watch koleksiyonu ise 1100 dolardan başlayan fiyatlarla ilgililerine sunuldu. Teknoloji deviyle anlaşan ilk moda firması olarak geçen Hermès, üç farklı türde kayışa sahip modelleriyle öne çıkıyor.

Görsel: The Next Web

  • Teknoloji devinin geliştiricilere yönelik düzenlediği WWDC etkinliğine ait videoları izlemek isteyenler, bunları arama çubuğuna girdikleri anahtar kelimelerin yardımıyla listeleyebilecek.

Microsoft

  • Teknoloji dünyasında ürün lansmanı ve konferans düzenleme sırası bu hafta Microsoft’taydı. Windows 10 ve Surface Book başta olmak üzere birçok yeni donanım tanıtıldı.
  • Tablet ve dizüstü bilgisayar alanında Surface Book, Pro 3 ve 4; akıllı telefonlarda Lumia 950 ve 950 XL, bir de Lumia telefonlarını klavyesi ve monitörüyle bilgisayara dönüştüren Microsoft Display Dock öne çıkan ürünler oldu. Bunların yanısıra akıllı bileklik Microsoft Band, yeni Surface aksesuarları ile HoloLens geliştirici kitinin 3000 dolar olduğu açıklandı.
  • The Verge, sunum sırasından öne çıkan kesitleri kullanarak dokuz dakikalık bir video hazırladı.
  • Microsoft’un yeni amiral gemisi Lumia’lar Aralık ayında kullanıcılarıyla buluşacak.
  • HoloLens ise Amerika Birleşik Devletleri’nde bir tura çıkarak beta döneminde ürünü deneme fırsatını şanslı isimlerle paylaşacak.
  • Bu karma gerçeklik sistemi için sunulan yan teknoloji Project X-Ray ise gerçek dünyayı bir video oyununun içine entegre ediyor.

lenses

Teknolojik Gelişmeler / Ürünler

  • Dünyada eşi benzeri görülmeyen; çamaşırları yıkayıp durulamak dışında onları sıralayıp, katlayıp düzgünce yerleştirebilen robot “laundroid” Tokyo’da gerçekleşen bir uluslararası teknoloji fuarında tanıtıldı.

Görsel: Telegraph

  • Japonya’dan kameralara takılan bir başka robot da akıllı telefon özelliklerine sahip ve aynı zamanda dans edebilen RoboHon oldu.
  • Nissan, video oyunu Gran Turismo’da bulunan konsept araç 2020 Vision GT’yi gelecek dönemde geliştirip satışa sunmayı planlıyor. Araç sunumunun ise bu ay sonunda gerçekleşecek Tokyo Motor Show’da yapılacağı konuşuluyor.

Görsel: The Verge

  • Sürücüsüz otomobillerin geliştirilme süreci devam ederken yaptıkları kazalar ünlerini oldukça lekeleşmişti. Volvo ise kendi modellerinin yaptığı kazalarda tüm sorumluluğu alacağını açıkladı.
  • Porsche, 2017 model 911’lerinde araç işletim sistemi olarak Android Auto’yu kullanmayacağını duyurdu ve neden olarak Google’ın çok fazla kişisel veriye erişim istediğini gösterdi.
  • Birkaç yıldır piyasanın en iyi drone geliştiricisi olarak bilinen DJI, karadan çekim için üç eksende sabitleyicisi olan ve 4K video kaydedebilen gelişmiş kamerası Osmo’yu tanıttı. Ürün hem bir kamera hem de bir selfie çubuğu olarak çıtayı çok yukarı taşıyor.
  • Asus’un yeni nesil akıllı saati ZenWatch 2, Google’ın çevrimiçi mağazası Google Store’da satışa çıktı. Android Wear’ın son sürümünü kullanan akıllı saat, 149 dolar fiyat etiketine sahip.
  • HP’nin bu hafta tanıttığı pek çok bilgisayar modeli arasından en dikkat çekici olanı kıvrımlı ve 34 inç’lik ekrana sahip Envy Curved All-in-One oldu.

Görsel: The Verge

  • Dünyanın büyük oyuncak markalarından Mattel, Google ile iş birliği yaparak çocuklar için tasarlanmış sanal gerçeklik gözlüğü sundu. View-Master isimli gözlük, temelde Google Cardboard’un marifetlerini kullanıyor.

Drone

  • 1 Şubat Pazar Gazetesi’nde yer verdiğimiz Beyaz Saray’a düşen drone gelişmesinden sonra bina ve bölge çevresinde drone hareketi FAA tarafından yasaklanmıştı. Yasak, Washington’da olağan üstü önlemlerin alındığı Pope Francis’in Beyaz Saray ziyaretinde de gündeme gelmişti. Bu haftaysa Beyaz Saray’ın güneyinde bulunan parkta uçurdukları drone sebebiyle iki kişi tutuklandı.

Görsel; Twitter, FAA

  • Federal Havacılık Kurumu (FAA), Chicago merkezli gökyüzü video şirketi SkyPan’i drone uçuşunun yasaklandığı New York semalarından görüntü aldığı için 1.9 milyon dolarlık cezaya tabii tuttu.
  • İngiltere’de faaliyet gösteren üç farklı şirket ise bir araya gelerek drone’ların uçuş sinyallerini bozan ve havada donduran bir dronesavar geliştirdi. Bu cihazlar, yasak bölgeye girmeye çalışan araçlar için kullanılacak.

Uluslararası Gündem / Dijital Yaşam

  • Bu yıl sahiplerine kavuşan Kimya dalındaki Nobel Ödülleri’nin kazananları arasında Türk bilim adamı Aziz Sancar da bulunuyordu. Sancar’ın Tomas Lindahl ve Paul Modrich ile birlikte yürüttüğü araştırma, kanserli hücrelere sahip DNA onarımının hücrelerle nasıl gerçekleşebileceğine odaklanıyordu.
  • Geçtiğimiz hafta bahsettiğimiz, Avrupa ve ABD arasında kullanıcı verisinin nasıl yönetileceğine dair Safe Harbor adlı yasa Avrupa Birliği mahkemesi tarafından geçersiz bulundu. Bunun üzerine Facebook, veri transferlerini Safe Harbor yasasına dayanarak yapmadığını ve konunun kendileriyle ilgili olmadığını hatırlattı.
  • Yakın zamanda birbirlerine karşı siber saldırıda bulunmayacaklarına dair anlaşan ABD ve Çin tarafında bu hafta anlaşmaya dayalı ilk önlem alındı. Çin hükümeti ilk kez ABD hükümetinin ısrarı üzerine Çinli “hacker”ları tutukladı.
  • The Nameless Coalition adlı topluluk ise Facebook’un gerçek ad kullanıma dair politikasını hedefliyor. Topluluk, sosyal ağın belirli durumlarda lakap ve yasa dışı ad kullanımına da izin vermesini istedikleri bir mektup yayınladı.
  • California’da geçen yeni yasa sayesinde polisler vatandaşların e-posta, mesaj gibi her türlü iletişim ile GPS konumu gibi metaveri değerindeki bilgilerine sadece izin alarak erişebilecek.
  • Rusya, önceden yüklenen Android uygulamalarına dair politikalarının rekabeti önlemesi nedeniyle Google’ın 18 Kasım’a kadar bu yönde kısıtlamalarını kaldırmasını emretti.
  • Emisyon ölçümleri sırasında değerleri maksimum gösteren yazılım kullandığının ortaya çıkmasıyla beraber büyük bir darbe yiyen Volkswagen, Ocak ayında Avrupa’daki araçlarını geri çağırmaya başlayacak.
  • Dünya çapında önde gelen risk sermayesi firmalarından 500 Startups, Erhan Erdoğan ve Erbil Karaman öncülüğünde verilecek 15 milyon dolarlık mikro sermayeyle 100’den fazla Türk girişimi desteklemeyi hedefliyor.
  • ABD’nin en güçlü teknoloji firmalarını çeşitli dinamikleri göz önünde tutarak saptayan araştırmanın sonuçları belli oldu. Araştırmaya göre en güçlü firmaların ilk beşini sırasıyla (beşinciden birinciye doğru) IBM, Apple, AT&T, Microsoft ve Amazon oluşturuyor.
  • Google’ın aylık 100 milyarı bulan arama sonuçlarının ilk defa yarısından fazlasının mobil ortamdan geldiği öğrenildi. Bu gelişme Google’ın mobildeki üstünlüğüyle beraber Facebook ve Apple’ın son zamanlarda internet alışkanlıklarını değiştirmeye niyetli atılımlarını bir arada değerlendirmeye yol açtı.
  • ABD’de yer alan USGS organizasyonu dünyada gerçekleşen depremleri kullanıcıların tweetleri üzerinden tespit ediyor. ABD çapında 2000 sensöre sahip organizasyon, farklı dillerde gerçekleşen depremlerle ilgili tweetleri tespit ederek bilgi erişimini genişletiyor.
  • Fransa’da Uber’e karşı yapılan protestoların en sonuncusu firmayla anlaşmalı şoförler tarafından gerçekleşti. 50’ye yakın şoförün yaptığı eylemin odağında UberX servisinin tarifede %20, UberPool’un ise %25 oranda azalmaya gitmesi vardı.
  • Wall Street Journal veritabanına yapılan saldırı sonucu abonelerinin veri güvenliği tehlikeye girdi. Yaklaşık 3500 abonenin kredi kartı bilgisine erişilebilmiş olacağı da CEO Dow Jones tarafından duyuruldu.
  • Ay’a seyahat üzerine faaliyet gösteren ve ilk uçuşunu 2017’de yapmayı planlayan Lunar Mission One, Reddit üzerinden açtığı başlık altında en çok oylanan görseli Ay’a götüreceğini duyurdu. Birkaç saatte binden fazla yorum gelirken çoğunun içeriği internet mîmlerinden oluşuyor.
  • HTC Vive sanal gerçeklik başlığına hizmet veren Valve yazılım firmasında çalışan Chandler Murch, kız arkadaşına evlilik teklifinde bulunurken sanal gerçeklikten yararlandı.

Görsel: Daily Dot

Sosyal Ağlar / Uygulamalar / Dijital Yayın

  • Facebook bu hafta yayıncılarla tv şovlarının kitleleriyle daha iyi bağ kurmasını sağlayan yeni araçlarını duyurdu. Twitter’ın son atılımlarını akıllara getiren araçlar arasında bulunan; gönderilere gömülebilen uygulama oylama ve seçim araçları sayesinde hayranların görüşleri daha iyi toplanabilecek. Diğerleri arasında hayranların fotoğraf ve video içeriklerini bir araya getiren ile ilgili içeriğe dikkat çeken ikon dizisi içeren araçlar bulunuyor.
  • Facebook haber akışında gösterilen bağlantıları internet hızınız ve kullandığınız cihazın türü fark edilmeksizin olabildiğince erişilebilir kılmayı da amaçlıyor. Çeşitli koşullara göre daha fazla videolu gönderiye yer verme veya okuduğunuz haberle ilgili başka bir haberi yükleme gibi önlemler alabiliyor. Berbat bir internet bağlantısına sahip olduğunuzda ise önceden yüklenmiş gönderileri erişilebilir kılıyor.
  • Sosyal ağ daha fazla Afrikalının internet kullanmasını sağlamak için Fransız uydu şirketiyle anlaşarak 200 milyon dolarlık bir uydudan yararlanacak.
  • Facebook, uygulama geliştirirken izlediği tasarım ilkelerini ilgili kaynaklarla beraber açıkladığı bir websitesi açtı.
  • Facebook uygulamasına gelen son güncellemeyle birlikte görsel paylaşmadan önce üzerlerine basit çizimler ekleyebileceksiniz.
  • Facebook’un yakın zamanda çıkartacağı öğrenilen ‘dislike’ butonuna dair ilk denemeler bu hafta başladı. İspanya ve İrlanda’da denenen bu seçeneğin bir butondan ziyade emoji destekli bir tepki olduğu görüldü.

Görsel: The Next Web

  • Jack Dorsey hafta başında resmi olarak hem Square hem de Twitter’ın CEO’luğunu üstlendiğini belirttiği tweet akışında Twitter adına önemsediği amaçlardan da bahsetti. Haftanın bitimine doğruysa, Dorsey’in yaklaşık 4200 çalışanı işten çıkartacağına dair planları olduğu duyuldu.
  • ABD’li Twitter kullanıcıları bu hafta Moments hizmetiyle tanıştı. Dünyada neler olduğuyla ilgili tweetleri teker teker aramak yerine Moments ikonuna basarak anında öğrenebildiğiniz hizmet kapsamında değerlendirilen içerikler; şirketin kürasyon ekibiyle Bleacher Report, Buzzfeed, Entertainment Weekly, Fox News, Getty Images, Mashable, MLB, NASA, New York Times, Vogue ve Washington Post gibi partnerleri tarafından oluşturuluyor.
  • Twitter, kullanıcıların tweetlerine 512 MB büyüklüğüne varan video yüklemelerinin önünü açtı. Yakın zamanda Periscope entegrasyonunu düzenlemenin dışında platforma GIF arama ile pazarlamacılar için video reklamı verme özelliklerini de kazandıracak.
  • Pazarlamacıların Twitter Amplify hizmeti üzerinden seçtikleri içerik kategorilerine ekleyecekleri video reklamları, videoların hemen öncesinde yer alacak. Sponsorluk anlaşmasına gerek kalmadan reklam vermenin önünü açan özellikle ilgili bazı öngörüleri buradan edinebilirsiniz.

Görsel: A List Daily

  • Twitter’da doğrudan mesajlaşma özelliği üzerinden kurduğunuz grup mesajlaşmalarında gruba özel görsel atamak artık mümkün.
  • Doğrudan mesajlaşmalarda devasa emojiler de kullanabileceksiniz.

  • Adobe ilk olarak iPhone ve iPad’lerde erişime sunduğu Photoshop Fix uygulamasıyla Photoshop’un en temel ve önemli özelliklerini bedava kullanmanızı sağlıyor. Adobe hesabınızla girebileceğiniz uygulama yakın zamanda Android ortamda da yerini alacak.
  • WhatsApp; ortamdaki konuşmalarınızı, sesli mesajlarınızı, fotoğraf ve videolarınızı Google Drive üzerinde farklı zamanlamalara göre kolayca saklayabilmenize olanak tanıyor.

Görsel: The Next Web

  • Pinterest, uluslararası kullanıcılarının deneyimini arttırmak adına konum tabanlı arama yapma özelliğini getirdi.
  • Monument Valley’in geliştirici ustwo, gergin ve stresli anlarda kullanıcılarını sakinleştiren ve kısa bir mola imkanı sunan Pause isimli bir mobil uygulama yayınladı. Belirli bir görevi çok yavaş yaptıran uygulama, yoğun düşünsel tempo içerisinde dinlenme fırsatı sunuyor.
  • İnternetin orijinal içerik anlamda anayurdu olan Reddit, kendi bağımsız haber yayın kaynağı Upvoted’ı yayınladı. Güncel gelişmeler Reddit’in üslubuyla editöryal süreçten geçerek okuyucularla buluşuyor.
  • Kanada’nın en büyük kablolu tv firması Rogers, gelecek yıl Toronto Blue Rays maçının canlı yayınını HDR renkleriyle birlikte 4k çözünürlüklü olarak yapacak.

Pazarlama

  • Ülkemizin reklamcılık ve pazarlama sektöründeki gelir dağılımını incelediğimiz araştırmamızın bu yıl üçüncüsünü gerçekleştiriyoruz. Üç hafta boyunca açık olacak anketimizde ajans ve kurumsal çalışanları, gelirlerini paylaşmak dışında işlerinden ne kadar tatmin olduklarını da aktarabilecek. Anket kapsamında çalışanların iş yerlerine ait açık bilgileri istemediğimizi de belirtelim.
  • Danışmanlık şirketi Interbrand, dünyanın en değerli markalarını gözler önüne serdiği bu yılki sıralamasını yayınladı. Sıralamanın ilk beşinde IBM, Microsoft ve Coca-Cola bulunurken üçüncü kez Google ikinci, Apple da birinciliğe sahip oldu.

Görsel: Venture Beat

  • Microsoft’un son yıllardaki en yenilikçi ürünü olarak haftaya damgasını vuran Surface Book için hazırlanmış reklam kampanyasını ise eleştirenler oldu.The Ultimate laptop adlı video; 2015 iPhone reklamı ayarında olması ve ürünün heyecanını yeterince ortaya çıkartmaması nedeniyle eleştirildi.

https://www.youtube.com/watch?v=zYn8Vh-xEA8

  • Lexus, hibrit otomobili IS’in birebir boyutlarında karton modelini hazırladı. Üstelik her noktası kartondan oluşan araç sürülebiliyor.
  • Mavi, çevrimiçi mağaza üzerinden yapılan İstanbul içi siparişler için aynı gün içerisinde teslimat garantisi vermeye başladı. Moda ve giyim sektöründe bu alanda attığı adımla bir ilk oldu.
  • Pepsi, Back to the Future II filminde yer alan geleceğin Pepsi şişe tasarımını gerçek bir kampanyaya dönüştürdü. Filmin gelecekte geçtiği gün olarak verdiği 21 Ekim 2015 tarihinde özel olarak yayınlanacak şişeler, şimdiden serinin hayranlarını heyecanlandırdı.

https://www.youtube.com/watch?v=XrwRdzFP-fY

  • Hava yolu şirketi JetBlue, Mullen Lowe ile hazırladığı açık hava kampanyasında ilanlarını yürüten kişilere NY Jets ve Brooklyn Nets maç bileti ile Blue Marble etiketli dondurma hediye ediyor.
  • Adidas’ın üç boyutlu baskı teknolojisinden yararlandığı koşu ayakkabılarını gelecek yıl tüketiciyle buluşturmasını bekliyoruz. Ayakkabı tabanında kullanılan Futurecraft 3D adlı teknik, kullanıcının hareketine göre ayakkabının esnemesini sağlıyor.
  • İklim değişikliğini ve gezegene verdiğimiz zararı daha yakından görebilmemiz için Jared Leto, Sierra Club, Environmental Media Association ve sanal gerçeklik stüdyosu RYOT ile bir araya gelerek Kuzey Kutbu’ndaki değişimin deneyimlenebildiği bir farkındalık kampanyasına imza attı.

Editörler: İpek Altun, Mert Serim
Katkıda bulunan: Yalçın Pembecioğlu

Manşet görseli: Youtube, RoBoHon