Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bigumigu Pazar Gazetesi[11 Aralık]

Bigumigu Pazar Gazetesi[11 Aralık]

Dijital nesil için haftanın gündemi.

Popüler-Kültür

Kehribar içinde dinozor tüyü bulundu

Dinozorlar üzerinde araştırma yapan bilim adamları, paleontologlar, fosilleşmiş bir reçinenin içinde kalmış ve tüylerle kaplı dinozor kuyruğu buldu. Peleontolog Lida Xing tarafından Myanmar‘da bulunan fosil, 99 milyon yıl önceki Cretaceous döneminden kaldığı ortaya çıktı. Kuyruğun, genç bir Coelurosaurs‘a ait olduğu anlaşıldı.

Görsel: Lida Xing

Danimarka’da tüketim tarihi geçmiş yiyecekler satan süpermarket ikinci şubesini açıyor

Kopenhag’da açılan süpermarket Wefood’un tüketim tarihi dolmuş yiyecekleri yeniden kullanıma sokması ülkede o kadar popüler oldu ki Nørrebro’da ikinci bir şube açıyor. Nørrebro Wefood da ilk şube gibi gönüllüler tarafından idare edilecek ve gelirini hayır kurumlarına bağışlayacak.

Görsel: Wefood

Luke Cage’in ikinci sezonu onaylandı

Marvel evreninin Netflix mutfağındaki serilerden Luke Cage’in ikinci sezonu onaylandı. Netflix’in Twitter hesabından yayınlanan bir video yapılan duyuru Pop’s’ın dükkanından bir kesite yer veriyor.


Netflix önümüzdeki yıl 20 senaryosuz yapım yayınlayacak

Netflix’in şu anda 30 tane senaryosu yazılmış yapımı var. Netflix’in Chief Content Officer‘ı Ted Saran’ın Variety’ye yaptığı açıklamada önümüzdeki yıl bu sayının ikiye katlanması planlanıyor. Aynı zamanda Netflix, önümüzdeki yılını senaryosu önceden yazılmamış yapımlara ağırlık vereceklerini söyledi. Reality show‘ların ve senaryosuz yapımların kendilerini heyecanlandırdığını söyledi.


Haftanın Fragmanları

Hazır olun Spider Man geliyor!

Bebek Groot!

Lemony Snicket’in A Series of Unfortunate Events 13 Ocak’ta Netflix’te

Rouge One: A Star Wars Story’nin 4. uluslararası fragmanı

Yılbaşı bölümüyle süperkahramanlaşan Doctor Who

Planet of the Apes’te 3. perde

Anthony Hopkins’in anlatımıyla Transformers: The Last Knight

Dave Eggers’ın romanından uyarlanan The Circle

Zac Efron ve The Rock’lı Baywatch’ın ilk kısa fragmanı

The Mummy, başrolde Tom Cruise


Plak satışları geçtiğimiz hafta ilk kez dijital indirmeleri geçti

Entertainment Retailers Association’ın yaptığı araştırmaya göre İngiltere’de geçtiğimiz hafta plak formatında albüm satışları dijital indirmeleri geçti. Bu da analog ve eski teknoloji araçlara karşı olan ilginin devam ettiğini ispatladı ve bir de rekor kırmış oldu. Öte yandan, pazar araştırmaları yapan YouGov’un yayınladığı yeni makale ile plak hobisinin orta yaşlı ve yalnız insanlara özgü olduğunu söylüyor.


Forbes, YouTube’un en çok kazananlarını açıkladı

Forbes, 2016 yılının en çok Youtube yıldızları listesini yayınladı. 50 milyon takipçisiyle YouTube’un en büyüğü olan PewDiePie, geçtiğimiz yıl 15 milyon dolar kazandı. Listenin devamı ise şu şekilde:

2. Roman Atwood – 8 milyon dolar
3. Lilly Singh (Superwoman) – 7.5 milyon dolar
4. Anthony Padilla (Smosh) – 7 milyon dolar
5. (eşit) Tyler Oakley – 6 milyon dolar
5. (eşit) Rosanna Pansino – 6
6. (eşit) Mark Fischbach (Markiplier) – 5.5 milyon dolar
6. (eşit) German Garmendia – 5.5 milyon dolar
7. (eşit) Colleen Ballinger (Miranda Sings) – 5 milyon dolar
7. (eşit) Rhett & Link – 5 milyon dolar


Donald Trump, TIME tarafından Yılın Kişisi seçildi

Amerikanın saygıdeğer dergilerinden TIME, yılın kişisi olarak başkanlık seçimlerin Cumhuriyetçi Parti’den aday olan işadamı Donald Trump seçildi. Bu tercih pek çok açıdan tartışma yaratsa da TIME konu hakkında şu açıklamayı yaptı:

“Amerika’ya, çaresizlik üzerine demagoji yapmayı ve gerçeğin onu söyleyen kişiye ne kadar inandığımıza bağlı olarak güçlü olduğunu hatırlattığı için, gizlenmiş bir seçmen kitlesinin öfkesini yönlendirerek onları güçlendirdiği ve korkularını canlı yayımladığı için, dünün siyasi kültürünü yıkarak yarınınkini çizdiği için Donald Trump Time’ın ‘Yılın Kişisi’ oldu.”

Görsel: TIME

Tasarım-Sanat

Pantone 2017’nin rengini Greenery olarak belirledi

Küresel renk otoritesi olarak kabul edilen Pantone Renk Enstitüsü, dün 2017’nin renginin “15-0343 Greenery” olduğunu duyurdu. Kelime anlamı “yeşil alan” olan Greenery, “Taze ve canlı sarımsı yeşil tonuyla doğanın yeşil renklerinin dirildiği, yenilendiği ve canlandığı baharın ilk günlerini akla getiriyor.” ifadesiyle tanımlandı. Yaşam enerjisi taşıyan ve alt tonlarında sarı olan bu yeşil; gençleşmeyi, bireyin kendinden daha fazlasıyla ve doğayla yeniden bağ kurmasını sağlıyor.


National Geographic’e göre yılın en güzel fotoğrafları

National Geographic, 2016 yılında çekilmiş en güzel fotoğrafları seçti. En iyi 50 fotoğrafın yer aldığı koleksiyon doğa ve insanlığa dair pek çok kareyi içeriyor. Listenin tamamına buradan ulaşabilirsiniz, fakat kimi fotoğrafları rahatsız edici bulabilirsiniz.

Görsel: National Geographic

Alto’s Adventure’ın devam oyunu geliyor: Alto’s Odyssey

Geçtiğimiz hafta, Alto’s Adventure’ın yaratıcısı Built by Snowmen geliştirdiği iki yeni oyunu duyurmuştu. Bu hafta da büyük oyunları Alto’s Adventure’ın devam oyununu duyurdu. Alto’s Odyssey isimli oyun da stüdyonun diğer yapımları gibi 2017’de yayınlanacak.

Görsel: Build by Snowmen

Yeşilçam’ın unutulmaz filmleri gölge oyunuyla canlanıyor

Günümüzde unutulmaya yüz tutmuş, akıllarda sadece anı olarak var olan iki büyük kavramı bir araya getirip bugüne taşıyan bir proje: Loho, Yeşilçam Gölge Oyunu. Genç tasarımcı Yağmur Cansel İlhan tarafından tasarlanan ve bir çeşit zaman kapsülü görevi gören bu kit sayesinde bugünün çocukları oyunlar oynayıp geçmişi öğrenirken o günün çocukları da eskiye bir yolculuk yapma imkanı buluyor. Böylece kültürümüzün artık unutulmak üzere olan parçaları yeniden canlandırılıyor.

Görsel: Loho

Sivil toplum kuruluşlarına özel yılbaşı kartları

Uzmanlık alanı sivil toplum kuruluşları için kaynak, kapasite ve iletişim geliştirme olan Pikan Ajans, 2017 için bu kuruluşlara özel yılbaşı kartları hazırladı. Dila Yorgancı’nın tasarladığı kartlar, her STK’nın çalışma alanına göre farklılık gösteriyor.

Görsel: Pikan Ajans

Taşınabilir plakçalar geliyor

Plakların ses kalitesi ve o tatlı cızırtısı plakları yeniden yükselişe geçirdi. Ancak, iyi bir sistem kurmak kolay iş değil. Amfi, pikap, hoparlörler, kablolar derken hem ekonomik olarak bütçeyi zorluyor hem de Hi-Fi dünyası çok karışık, herkese göre değil. İşte şimdi bunun bir çözümü var. Plakları sevip nasıl dinleyeceğini bilemeyenlere RokBlok şahane bir seçenek sunuyor ve plak keyfini herkese yaşatıyor.

https://www.kickstarter.com/projects/pinkdonut/rokblok-a-new-spin-on-vinyl/

Reklam-Pazarlama

İngilizce öğrenen bir amcanın göz yaşartıcı hikayesi

Polonya merkezli açık artırma sitesi Allegro için Bardzo tarafından hazırlanan reklam filmi, sevdiklerimiz için neler yapabildiğimizi anlatan, şeker mi şeker bir yılbaşı filmi. Hatta pek çok internet kaynağına göre 2016’nın en iyi yılbaşı filmi.


Lise sırasında başlayan aşk hikayesine gizlenmiş ters köşe detaylar

BBDO NY tarafından yaratılan ve geçtiğimiz hafta yayınlanışından bu yana 2.5 milyon izleyiciye ulaşarak büyük viral etki yaratan “Evan” isimli film görünüşte iki liseli arasında yeni yeni filizlenmekte olan gizemli bir aşkı anlatıyor, sıcak ve sevimli bir hava taşıyor. Oyunculuklar doğal, hikaye hepimizin tanıdığı bildiği heyecanlar… Peki filmin bu kadar izleyiciye ulaşmasının nedeni hepimizi lise yıllarına götürmesi mi?


Lexus IS, 42 bin LED ile kaplandı

Lexus, Vevo ile işbirliği yaparak Dua Lipa’nın yeni müzik videosunu çekti. LIT IS, toplamda 41,999 programlanabilir LED kullandı. Sürekli olarak renk değiştiren araç insan hareketlerini algılayabiliyor.


David Beckham’ın dövmeleri şiddet hikayeleri anlatıyor

UNICEF’in iyi niyet elçilerinden David Beckham, #ENDviolence kampanyası çerçevesinde UNICEF UK için hazırlanan ve pazartesi yayına giren filmle gündemde. Bu filmde David Beckham’ın vücudu bir tuval olarak kullanılmış, dövmeleri ise filmin mesajını aktaran birer araç. Zira bu seferki dövmeler alıştığımız Beckham dövmeleri değil; çocuk istismarı ve şiddet hikayeleri anlatan canlandırmalar.


Pokémon GO’dan iki ortaklık anlaşması

Pokémon GO, ilk yayınlandığı dönemde Japonya’da McDonald’s ile anlaşarak restoranlarını PokéStop’a dönüştürmüştü. Niantic şimdi de ikinci ve ücüncü anlaşmalarını yaptı. ABD genelinde yapılacak uygulamayla 10.500 Sprint mağazası mağazası ve 7.800 Starbucks restoranı PokéStop olacak.

Görsel: Pokémon GO

IKEA’dan ilişki sorunlarınıza kalıcı çözümler

IKEA’nın yeni stratejisi “Where Life Happens” IKEA’yı insanların hayatının, ilişkilerinin tam ortasına koyuyor. İsveçli reklam ajansı Åkestam Holst bu strateji doğrulutusunda farklı aile sorunlarını gündeme getirdi, ergen kızla babası, yaşlı karı-kocalar, boşananlar… Dramatik bir tarzı olan bu reklamlardan sonra aynı strateji daha esprili bir işle gündemde: Retail Therapy.

Görsel: IKEA

Hayal Gücünün Erotikleştirdiği İlanlar

Belçikalı kara mizah dergisi Humo, Charles Bukowski’den Sasha Grey’e uzanan bir erotik başyapıt seçkisini 10 hafta boyunca her hafta 1 kitap olarak dergiyle beraber vermeye karar veriyor. Reklam ajansı Mortierbrigade ise bunu yaratıcı mecra kullanımı ile hayal gücüne seslenerek duyuruyor.

Görsel: MortierBrigade

İklim değişikliğinden etkilenen kardan adamları kurtarma kampanyası

İklim değişikliğiyle mücadele misyonunu taşıyan ve kar amacı gütmeyen kitlesel fonlama sitesi Cool Effect için Swirl tarafından hazırlanan Save Our Snowmen kampanyasıyla çocukluk ve hatta yetişkinlik yıllarımıza dokunmayı başarıyor, şimdiki çocuklarla da iletişim kurabiliyor. Dolayısıyla izleyiciyle duygusal bağ kurmakta şimdiye kadar yapılan pek çok iklim değişikliği kampanyasından daha etkili gibi görünüyor.

Teknoloji-Dijital

Honda yapay zeka ile donanmış elektrikli aracını tanıttı

Honda, yeni elektrikli konsept aracı NeuV‘ı CES 2017’de tanıtacağını açıkladı ve ilk görselini paylaştı. Yapay zeka sayesinde duygulara kavuşacak otomobil bu sayede sürücüyle iletişime geçebilecek.

Görsel: Honda

Bütün retro oyun konsolları çalıştırabilen mini-konsol

Indiegogo’da fon toplayan RetroEngine Sigma, 28 farklı retro oyun konsolunu çalıştırabiliyor. 2 USB girişi ve HDMI çıkışı ile güncel teknolojiyle nostaljiyi yaşatıyor. Nintendo’nun NES Classic Edition ismiyle eski konsolunu yeniden yayınlamasıyla birlikte bu hareket retronun yükselişinden de sinyaller veriyor.


DSLR kameranın dinamiklerini öğrenin

Photography Mapped tarafından hazırlanan etkileşimli araç, fotoğraf çekmenin dinamiklerini ve parametrelerin yarattığı etkiyi gösteriyor. Diyafram, ışık, ISO ve deklanşör süresi gibi değişkenleri farklı kombinasyonlarla inceleyip anlamayı kolaylaştırıyor.

Görsel: Photography Mapped

Google önümüzdeki yıl tamamen yenilenebilir enerji kullanacak

Google’da Senior Vice President of Technical Infrastructure unvanıyla çalışan Urs Hölzle, yaptığı açıklamayla şirketinin 2017 yılında tamamen yanilenebilir enerji kullanacağını açıkladı. Ağırlıklı olarak rüzgar enerjisinin ve ek olarak güneş enerjisini kullanacak olan Google, tüm veri merkezleri ve ofisleri de dahil olmak üzere tüm enerjisini yenilenebilir kaynaklarla sağlayacak.

Görsel: Google

Microsoft’tan insanların ırkçılığı öğrettiği yapay zeka Tay’e uslu ikiz: Zo

Hatırlayacağınız üzere; geçtiğimiz Mart ayında Microsoft’un çeşitli sosyal platformlar üzerinden devreye soktuğu ve özellikle 18-24 yaş arası gençlerle sohbet etmek için tasarlanan, insanlardan öğrenerek onlara cevap veren yapay zeka Tay; 24 saat içinde ırkçı, cinsiyetçi ve nefret dolu söylemleri öğrenmiş, soykırımı destekleyen, Nazileri öven tweet’ler atmaya başlamıştı. Yeni botumuz Zo, Tay gibi heyecanlı bir ergen, onlar gibi konuşup onlar gibi tepkiler veriyor, yazıyor, emojiler kullanıyor. Ancak, Tay’da yaşanan sonuçların tekrar yaşanmaması için Zo daha dikkatli planlanmış.

Görsel: Microsoft

Instagram yorumlarını beğenme ve moderasyon desteği

Instagram, yorumlar alanında içerik sahiplerinin daha fazla kontrole sahip olması için bir dizi yeni özellik ekledi. Artık istenilen gönderiye yorum yapılmasını engellenip yorumlar beğenilebiliyor. Kapalı hesaplarda takipçiler silinebiliyor. Ruhsal olarak desteğe ihtiyacı olan kişilere ise anonim olarak destek mesajı gönderilebiliyor.

Görsel: Instagram

Facebook ve diğer teknoloji devleri terör propagandasını durdurmak için bir arada

Facebook, Pazartesi günü yaptığı açıklamayla dijital ortamdaki terör propagandasına karşı çalışmaya başladığını söyledi. Microsoft, Twitter ve YouTube ortaklığıyla gerçekleşecek çalışmada dijital parmakizi ve izlere sahip olan içerikler servis üzerinden silinecek.


Facebook’tan Slack rakibi uygulama: Workplace

Facebook, büyüyen bir pazar olarak görülen iş ve ekip içi iletişim uygulmaları alanına da adım attı. Slack’in başı çektiği alanda Microsoft da Teams’i yayınlamıştı. Facebook’un da Workplace isimli uygulaması, bu haftadan itibaren üçüncü partileri desteklemeye başladı. Tıpkı Slackteki gibi. TBWA de Workplace’i kullanan ilk küresel ajans oldu.


Facebook, Snapchat’in eski menüsünü arayüzüne dahil etti

Facebook, videolar sekmesine Snapchat’in ana sayfasındaki Discover menüsündeki eski arayüzünü kopyaladı. Instagram’a dahil ettiği Stories ve kaybolan içerikler gibi örneklerden sonra bu hamlelerle de yakaladığı trende devam ediyor.

Görsel: Snapchat, Facebook

Snapchat’in çerçeveleri Facebook’ta

Snapchat’in vizyoner özelliklerinden fotoğraf çerçeveleri özelliğini Facebook kendi profil görseli alanına uyarladı. Kullanıcılar kendi tasarımlarını yaparak konum ve etkinlik bazlı görseller hazırlayabiliyor.

Görsel: Facebook

Samsung da kulaklık girişine veda edecek

Samsung, pillerindeki sorundan ötürü spontane olarak patlayan S7 vakasından sonra S8 ile sıkı bir dönüş yapmayı planlıyor. SamMobile’ın haberine göre Samsung, S8’de Apple’ın iPhone 7’de yaptığı gibi kulaklık girişini kaldıracağı söylentileri dolaşıyor.

Görsel: Samsung Mobile

Netflix’te izlemeye başlamadan önizleme yapmak mümkün

Netflix, PlayStation uygulamasında varolan bir özelliği televizyon uygulamasına da getirdi. Artık televizyon uygulaması üzerinden deneyimlerken diziyi veya filmi başlatmadan kısa bir önizleme yapmak mümkün.


Amazon Go: İstediğini Alıp Çıktığın Mini-Market

Kendi kendine giden otomobillerden ilham alarak 4 yıl önce çalışmalara başlayan Amazon, bu vizyonla ortaya çıkardığı Amazon Go projesinin ilk mağazasını Seattle’a açtı. Amazon Go’nun en yenilikçi yönü kasa, kasiyer ve ödeme kuyruğu olmaması. Çünkü markete girip istediğinizi alıyorsunuz ve çıkıyorsunuz.

Editör: Mert Serim
Katkıda bulunanlar: Aygül Pembecioğlu, Yalçın Pembecioğlu
Manşet görseli: Marvel