Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bigumigu Pazar Gazetesi [10 Nisan]

Bigumigu Pazar Gazetesi [10 Nisan]

Dijital nesil için haftanın gündemi.

KÜLTÜR-SANAT

Rogue One: A Star Wars Story’den ilk fragman geldi

Star Wars “spin-off” filmlerinin ilki Rogue One: A Star Wars Story’nin ilk fragmanı yayınlandı. Star Wars: A New Hope filminden hemen öncesini konu alacak Rogue One’ın yönetmenliğini Gareth Edwards üstleniyor, başroldeki Jyn Erso’yu ise The Theory Of Everything ile Oscar’a aday olan İngiliz oyuncu Felicity Jones canlandırıyor.


Scorsese’nin yeni filmi Kasım’da gösterime giriyor

Oscar ödüllü yönetmen Martin Scorsese’nin yeni filmi Silence (Sessizlik) Kasım ayında gösterime girecek. Adam Driver, Liam Neeson ve Andrew Garfield’ın başrolleri paylaştıkları film, 17. yüzyılda Japonya’da Hıristiyanlığı yaymaya ve akıl hocalarını bulmaya çalışırken şiddete maruz kalan iki Portekizli rahibin hikâyesini anlatıyor.


Sherlock’un yeni sezon çekimleri başladı

BBC’nin en sevilen dizilerinden Sherlock’un dördüncü sezon çekimlerine nihayet başlandı. Çekimlerin duyurusu ise dizinin resmi Twitter hesabı üzerinden, Mycroft’u canlandıran Mark Gatiss tarafından yapıldı.


Ricky Gervais, David Brent’i hayata döndürdü

Ricky Gervais, artık bir modern klasik olarak anılan BBC dizisi The Office’de canlandırdığı karakterini David Brent: Life on the Road adlı bir “mockumentary” ile hayata döndürüyor. İlk fragmanıyla izleyicilerin karşısına çıkan komedi-belgeselin İngiltere’de Ağustos ayında gösterime girmesi bekleniyor.


Kor’un ilk fragmanı yayınlandı

Yönetmen Zeki Demirkubuz’un on birinci uzun metraj filmi Kor’un ilk fragmanı yayınlandı. 22 Nisan’da gösterime girecek filmin başrollerinde ise Taner Birsel, Aslıhan Gürbüz ve Caner Cindoruk var. Filmin 35. İstanbul Film Festivali Uluslararası Yarışma’da Altın Lale ödülü için yarıştığını da hatırlatalım.


Almodóvar, yeni filminin tanıtım faaliyetlerini iptal etti

Oscar ödüllü İspanyol yönetmen Pedro Almodóvar, kendisinin ve yapımcı kardeşinin Panama Belgeleri’nde adının geçtiğine yönelik haberler üzerine, yeni filmi Julieta için düzenlenen tanıtım faaliyetlerini iptal etti.


Kapalı Gişe, tekelleşen film dağıtımına dikkat çekiyor

35. İstanbul Film Festivali kapsamında gösterimi gerçekleşecek Kapalı Gişe: Türkiye’de Tekelleşen Film Dağıtımı adlı belgesel, dağıtım krizine odaklanırken yapımcılar, yönetmenler, dağıtımcılar ve ekonomistlerle seyircinin seçme özgürlüğüne engel olan çarpık ekonominin yarattığı tahribatın izini sürüyor. Gösterimi bugün Beyoğlu Sineması’nda gerçekleştirilecek filmin ardından geniş katılımlı bir forum da düzenlenecek.


Tom Waits oyunculuğa dönüyor

Bugüne dek Rumble Fish, The Fisher King, Coffee and Cigarettes, The Book of Eli ve The Imaginarium of Doctor Parnassus gibi filmlerde karşımıza çıkan efsanevi müzisyen Tom Waits’in çevrimiçi televizyon kanalı Hulu’nun Citizen adlı dizisinde rol alacağı açıklandı. Waits, Alfonso Gomez-Rejon’un yöneteceği dizide Cesar adlı bir rahibi canlandıracak.


“David Lynch Müzikleri” 15 Nisan’da piyasaya çıkıyor

Bir yıl kadar önce Los Angeles’ta David Lynch Vakfı yararına düzenlenen yardım konserinin kayıtları albüm olarak yayımlanıyor. David Lynch’in filmlerinde yer verdiği şarkıların farklı müzisyenler tarafından seslendirildiği albüm, 15 Nisan’da raflardaki yerini alacak. Albümde My Morning Jacket’tan Jim James, The Flaming Lips, Yeah Yeah Yeahs’den Karen O, Duran Duran, Sky Ferreira ve Lykke Li gibi isimler yer alıyor.

Görsel: Brooklyn Vegan

DJ Shadow yeni albümle dönüyor

DJ Shadow beş yıllık aranın ardından 24 Haziran’da piyasaya çıkacak The Mountain Will Fall adlı albümüyle dönüyor. DJ Shadow, Run The Jewels ve Nils Frahm gibi isimlerin katkıda bulunduğu albüme ismini veren ilk şarkısını da geçtiğimiz günlerde dinleyicilerle paylaştı.


Bob Dylan, Sinatra klasiklerini yorumlamaya devam ediyor

ABD’li efsanevi folk müzisyeni Bob Dylan, geçen yıl yayımlanan Shadows in the Night albümünün ardından 20 Mayıs’ta dinleyicilerle buluşacak Fallen Angels albümünde de Frank Sinatra klasiklerini yorumlamayı sürdürüyor. Dylan’ın “Maybe You’ll Be There”, “On a Little Street In Singapore” ve “It Had to Be You” ve gibi şarkıları içeren albümden ilk paylaştığı parça ise “Melancholy Mood” oldu.


David Bowie’nin yeni bir videosu yayınlandı

Müzik tarihinin en ikonik isimlerinden David Bowie’nin Blackstar adlı son albümünde yer alan “I Can’t Give Everthing Away” şarkısı için sanatçının ölümünden sonra hazırlanan video izleyicilerle buluştu. Hasret gidermek isteyenler buyursun.


Paul Simon 75. yaşını yeni albümle kutluyor

ABD’li usta folk-rock müzisyeni Paul Simon, beş yıllık suskunluğun ardından geri dönüyor ve 75. yaşını Stranger to Stranger albümüyle kutluyor. Simon, 3 Haziran’da yayımlanacak albümün ilk şarkısını ise birkaç gün önce takipçileriyle paylaştı: “Wristband”


Aerosmith 2017’de veda edebilir

Aynı kadroyla 45 yılı geride bırakan Aerosmith, önümüzdeki yıl gerçekleştirecekleri turneyle müziğe veda edebilir. Grubun solisti Steven Tyler, solo albümünün tanıtım çalışmaları kapsamında Rolling Stone’a verdiği röportajda ya bir veda turnesine çıkacaklarını veya yeni bir albüm kaydedeceklerini söylüyor.


D-Marin Klasik Müzik Festivali’nin programı açıklandı

20-27 Ağustos tarihleri arasında Bodrum Turgutreis’te gerçekleştirilecek 12. Uluslararası D-Marin Klasik Müzik Festivali’nin programı açıklandı. Festival bu yıl Londra Oda Orkestrası, Vladimir Ashkenazy, Daniel Kharitonov, Lucienne Renaudin-Vary, İdil Biret, Fazıl Say, Monica Molina, Bilkent Senfoni Orkestrası, Zürih Tonhalle Orkestrası, Gautier Capuçon ve Patricia Kopatchinskaja gibi isimleri orkestraları ağırlıyor.


Londra’da kütüphaneler işgal ediliyor

Londra’da kütüphanelerin yaşadığı bütçe krizi ve kapatılma tehlikesiyle karşı karşıya kalmasının ardından gerçekleştirilen kütüphane işgal eylemine yazarlar da destek verdi. Aralarında Neil Giaman ve Nick Hornby’nin de olduğu 220’den fazla yazar ve illüstratör, Carnegie Kütüphanesi’ndeki işgalcilere destek isteyen ve kütüphanelere yönelik bütçe kesintilerini kınayan mektuba imza verdi. İşgal eylemi, Greenwich Leisure Limited isimli şirketin kütüphaneyi “sağlıklı yaşam merkezi”ne dönüştürmesini engellemek için başlatıldı.

TASARIM

Tesla Model 3 ilk haftada 325.000’den fazla ön sipariş aldı

Tesla’nın en ulaşılabilir modeli olarak tasarlanan Model 3, 1 Nisan’daki tanıtımının ardından ilk haftada toplam 325 bini aşan ön sipariş aldı. Aracın ortalama perakende fiyatının 42 bin dolar olduğu düşünülürse, bu sayı Tesla için 14 milyar doların üzerinde ciroya tekabül ediyor.



Toyota, ahşap ile konsept bir otomobil üretti

Toyota, geleneksel Japon ahşap işçiliğinden hareketle Milano Tasarım Haftası’na özel bir konsept araç üretti. El yapımı ahşap panellerden oluşturulan araç, otomobil tasarımında alışıklmadık bir malzemeyi yeniden düşünmeyi sağlıyor ve geçmişten gelen tekniklerle geleceğe ait bir vizyon sunarak yeni tasarımcılara ilham veriyor.


Tarih kilise çelik hasırla yeniden ayağa kalktı

İtalya’nın güneyindeki tarihi liman bölgesinde yer alan ve yalnızca kalıntılardan ibaret olan kilise, modern sanatla birlikte yeniden canlandı. Kültürel mirası yeniden canlandırmak isteyen İtalyan sanatçı Edoardo Tresoldi, tarihi kasabanın mimarisine sadık kalarak çelik hasırla kilisenin iskeletini ortaya çıkardı. Tresoldi’nin “Basilica di Siponto” adını verdiği heykel çalışması, saydam derinliği ve hafif görüntüsüyle geniş bir alana yayılıyor.

Görsel: Behance


Sallanan sandalyeler örgü örebiliyor

Fransa’da 1821’den beri sanat ve tasarım eğitimi veren ECAL’dan iki öğrenci, geleneksel sallanan sandalyeyi örgü ören bir makineye dönüştürdü. Damien Ludu ve Colin Peillex’in tasarladığı “Rocking-Knit”, geleneksel bir sallanan koltuğun başarılı bir şekilde yeniden yorumlanmış hali.


Doğada saklı matematiği açığa çıkaran boyama kitabı

Venezüellalı mimar ve illüstratör Rafael Araujo’nun hazırladığı “Golden Ratio Coloring Book” adlı yetişkinlere yönelik boyama kitabında hipnoz etkisi yapan kıvrımlı deniz helezonu kabuğundan, kelebeklerin orantılı desenlerine kadar her şey matematiğin ve etrafımızı çevreleyen doğal örtünün mükemmel uyumunu yansıtıyor.

Görsel: Kickstarter


Camdan okyanus manzaraları çıkaran heykeller

Yeni Zelandalı sanatçı Ben Young, okyanusları camdan minik dünyalara sığdırdı. Young’ın deniz temalı koleksiyonundaki heykeller ince kesim renkli cam levhaların katmanlar halinde birbiri ardında eklenmesinden oluşuyor.

Görsel: Ben Young


Dünyanın dört bir köşesindeki mimari yapıların GIF’leri

İllüstratör Michael William Lester, dünyanın farklı köşelerinden ilginç fiziki yapısı olan yapıları GIF’lere dönüştürdü. Burj Al Arab, Camp Nou, Petronas Towers, Wembley Stadium gibi yapıların bulunduğu GIF serisinde mimari formlar birer karakter kazanarak iç seslerini dışavuruyor.


Yerli çizgi roman karakteri Göçebe ve hikâyesi

Anadolu Üniversitesi Grafik bölümünde eğitim gören Emre Karacan, 2013’te eskizlerle hayat verdiği Göçebe karakteri ve çizgi romanı için kısa bir film hazırladı. Çok yakında e-kitap formatında yayımlanacak çizgi romana giriş niteliğinde kısa film yalnızca karakter ve evren üzerine temel fikirleri aktarıyor.


Rögar kapaklarının altında gizlenmiş daracık odalar

İtalyan sanatçı Biancoshock, Milano’da artık kullanılmayan kontrol bacalarını minyatür odalara dönüştürdü. Sanatçı, Bükreş’te yeraltı atık su kanallarında yaşayan 600’den fazla insana dikkat çekmek için hazırladığı “Borderlife” adlı çalışmasında minyatür odaların duvarlarını fayansla kaplayıp tablo ve mutfak gereçleriyle süsledi.

Görsel: Biancoshock

Güneş ışınlarıyla gökkuşağına dönüşen alanlar

Santa Monica’da yaşayan Alman asıllı sanatçı Peter Erskine, 1989’dan 1992’ye kadar yarattığı, “Secrets of The Sun, Millenial Meditations (SOS)” adlı güneş görüngesi çalışmasıyla çevre sanatına farklı bir boyut kazandırdı ve güneşin çok değerli bir enerji kaynağı olduğunu dünyaya göstermek istedi.


Stax, çocuklara matematiği eğlendirerek öğretecek

Endüstriyel tasarımcı Beste Onay’ın geliştirdiği matematik oyuncağı Stax, çocuklara oyun oynarken sayı saymayı ve dört işlem yapmayı öğretiyor. Onay’ın, okulöncesi eğitim veren bir kurumla birlikte geliştirdiği Stax, Sydney Teknoloji Üniversitesi’nde düzenlenen bir yarışmada rakiplerinin önüne geçerek birinci olmayı başardı. Tasarımcıyla yaptığımız söyleşiye buradan erişebilirsiniz.

REKLAM

Kendine ait telefon numarası olan ilk ülke: İsveç

İsveç’i bir kişi olarak telefon rehberinize kaydedebilirsiniz. İsveç Turizm Bakanlığı, bir ilke imza atarak ülke için bir telefon numarası belirledi ve İsveç’i yakından tanımak isteyen yabancıların kullanımına sundu. Artık, +46 771 793 336’yı çevirince cep telefonuna bu kampanya için hazırlanan uygulamayı indirmiş bir İsveçli, ülke hakkındaki sorularınızı yanıtlamak üzere telefonun diğer ucunda.


Ogilvy Berlin ırkçılığa karşı harekete geçti

Ogilvy Berlin, Hitler’in otobiyografisi Kavgam’ın yeniden basılmasına yaratıcı bir hamleyle cevap verdi ve mülteci krizinin ardından Avrupa’da yükselen ırkçılığa karşı harekete geçti. Hayatını ırkçılıkla mücadeleye adamış 11 ismin biyografisini Irkçılıkla Kavgam adıyla kitaplaştıran ajans, kampanyayı Almanya genelinde yaygınlaştırmayı hedefliyor. Toplam 11 bin adet basılan kitapların tüm baskıları da neredeyse tükendi.

Görsel: AdWeek


Kurabiye Canavarı’nı kamera arkasında izleyin

Apple’ın ABD için hazırladığı son iPhone reklamında başrolde Susam Sokağı’nın yıldızlarından Kurabiye Canavarı yer almış ve büyük ilgi görmüştü. Geçtiğimiz hafta, reklamda Siri aracılığıyla kurabiyeleri için telefonun kronometresini çalıştıran ve müzik dinleyen Kurabiye Canavarı’nın sahte kamera arkası görüntüleri de yayınlandı.

https://www.youtube.com/watch?v=Wk5qT_814xM


Porche 911 ile reklamda yeni bir deneyim: Hologram

Cramer-Krasselt reklam ajansı Fast Company dergisinin Nisan sayısında, üst segment abonelere ulaşmak üzere yaklaşık 50.000 özel basım gerçekleştirildi. Porche 911’in için dergi sayfalarına yerleştirilen bir asetat parça, verilen talimatlarla okuyucu tarafından bir prizma haline getiriliyor. Sayfada verilen bağlantıya tıklandığında açılan video üzerine prizma yerleştiriliyor ve Porsche 911 artık avuçlarınızın içinde.

https://www.youtube.com/watch?v=7lR3x6i6nSg


Garanti 4.5G reklamlarını telekom reklamlarına iliştiriyor

Garanti Bankası, yeni reklam kampanyasında 4.5G’nin nimetlerinden yararlandığı bir hizmetini tanıtıyor. Punch ajans tarafından hazırlanan yenilikçi reklam kampanyasında, bankanın yeni hizmeti olan görüntülü konuşmayla kredi başvurusu yapmayı müşterilerine anlatmak için operatörlerle anlaştı.


Gelecekte ebeveynlik ve oyuncaklar nasıl olacak?

Fisher-Price’ın yeni konsept videosunda 2025’te teknolojinin anne-baba olmaya nasıl etki edeceği ve oyuncakların nasıl bir değişim geçireceği konusunda öngörüler yer alıyor. Göz kamaştırıcı görsellerin ardında yatan düşünceyi ise Fisher-Price’ın tasarım müdürü Mark Zeller anlatıyor.


Rexona, Türkiye’nin yeni reklamıyla müşterilerine teşekkür etti

2015 yılında Türkiye’nin en sevilen deodorant markası seçilen Rexona, Türkiye’nin en sevilen hareketlerini Manajans/JWT’yle birlikte hazırladığı yeni reklam videosunda topladı ve Rexona’yı tercih eden Türk insanına teşekkür etti.

https://www.youtube.com/watch?v=ryy81f7MMOI


Seyir halinde mesajlaşmaya engel olun, el ele tutuşun

New Zealand Transport Agency, yeni reklam filminde araç kullanırken cep telefonuna uzananların elini garip ve eğreti el tutuşmalarıyla engelliyor. Lionel Richie’nin 1984 yılında piyasaya sürdüğü “Hello” parçasıyla aynı ismi taşıyan kampanya, direksiyon başındaki sürücülerin ve yanlarında bulunan yolcuların akıllı telefon kullanımını sorguluyor.

https://www.youtube.com/watch?v=wM75ulDRkhI


İyiliğe hizmet eden reklamlar burada

ACT Responsible ve Gunn Report’un ortaklığıyla hazırlanan The Good Report dünyanın önemli sosyal ve çevresel konularında insanları bilinçlendiren yaratıcılık örneklerini ödüllendiriyor. Geçtiğimiz yılın en “iyi” reklamlarına, ajanslarına ve reklam verenlerine buradan erişebilirsiniz.

DİJİTAL

Tarihin en büyük doküman sızıntısı: Panama Belgeleri

Geçtiğimiz hafta dünya gündemine oturan Panama Belgeleri’ne göre, Panama merkezli hukuk firması Mossack Fonseca binlerce kişinin yasadışı mali faaliyetlerde bulunmasına, vergi kaçırmasına ve kara para aklamasına yardımcı oldu. Sızan veriler, 1977’den 2015’e kadar neredeyse 40 yıllık bir süreyi ve 11.5 milyon adet dokümanı kapsıyor. ABD’li medya kuruluşu Vox’un hazırladığı animasyon video ise bugüne kadar gerçekleşen en büyük doküman sızıntısı kabul edilen Panama Belgeleri’ni en basit haliyle açıklıyor.


Türkiye vatandaşlarının kimlik bilgileri internete saçıldı

50 milyona yakın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının kimlik ve adres bilgilerinin yer aldığı bir veri tabanı, bilgisayar korsanları tarafından internete sızdırıldı. Aslında verilerin internette herkesin ulaşabileceği şekilde ‘torrent’ sistemine yüklendiği iki ay önce ortaya çıkmıştı, ancak geçtiğimiz hafta veriler bir internet sitesine doğrudan yüklendi. Olayın ortaya çıkmasının ardından erişime kapanan sitedeki arama motoruyla istenen kişinin kimlik bilgilerine ve 2009 yılı adresine ulaşılabiliyordu.


Akbank, uygulama programlama arayüzünü kullanıma açtı

Akbank, uygulama programlama arayüzünü (API) girişimciler ve yazılım geliştiriler için kullanıma açtı. apiportal.akbank.com adresinden ayrıntıları inceleyebileceğiniz gelişmeyle bundan böyle Akbank’ın yakındaki ATM ve şubelerini belirli bir konuma göre listeleyebilme, kredi için ödeme planı bilgisini alabilme, güncel ve geriye dönük kur bilgilerine ulaşma ve anlık borsa verilerini çekme gibi aksiyonlar mümkün hale geldi.


Facebook canlı yayına yatırım yapıyor

Facebook, mobil uygulamasındaki güncellemeyle “Messenger” butonunu “Video” butonuyla değiştiriyor ve canlı yayında atağa kalkıyor. Periscope ve YouTube’a ciddi bir rakip olmayı hedefleyen platform, video özelliğini kullanarak canlı yayınlar yapacak nitelikli yayıncılara ücret ödeyeceğini de açıkladı.


Facebook Messenger’a iki yeni özellik geldi

Facebook kullanıcıları artık istedikleri kişilerle doğrudan kısa bir URL veya Messenger kodları aracılığıyla iletişime geçebilecekler. Kullanıcılar, sohbet etmek istedikleri kişilere doğrudan m.me/kullaniciadi şeklinde bir bağlantı gönderebilecek ve kişiye özel oluşturulan taranabilir kodlarla sohbet ekranına ulaşabilecekler.

Görsel: Facebook

Facebook ile doğal reklam artık daha kolay

Üçüncü parti uygulamalarda yayınlanan doğal reklamların yayıncılar tarafından uyarlanmasını kolaylaştırmayı hedefleyen Facebook, özelleştirilebilir yeni doğal reklam şablonları geliştirdi. Yayıncılar bu şablonlarla font, reklam uzunluğu, arka plan rengi ve diğer birçok teknik özelliği uygulamalarla uyumlu olarak değiştirebiliyor. Performans yönetimini kolaylaştıran yeni doğal reklam yöneticisi ise reklamların doğru zamanda doğru kişiye ulaşması sürecini otomatize ediyor.


Amerikan futbolu artık Twitter’da

Twitter, ABD’de perşembe akşamları yayınlanan Amerikan futbolu maçlarının naklen yayın hakkı ihalesini kazandı. NFL’in yeni sezonunda başlayacak canlı yayınların öncesindeki ve sonrasındaki özel röportajlar da Twitter’ın canlı yayın platformu Periscope üzerinden aktarılacak.



Whatsapp artık kriptolu

Whatsapp, sayıları toplam bir milyarı aşan tüm kullanıcılarının mesajlarını korumak için yeni bir kriptolama sistemine geçtiğini açıkladı. Yeni güvenlik yazılımı sayesinde, bir kullanıcının yazdığı mesaj gönderildikten sonra şifreleniyor, ancak alıcının telefonuna ulaştığında çözümleniyor. Yeni uygulamayla mesajlar üçüncü kişiler veya telefonları takibe alanlar tarafından görüntülenemeyecek.


Microsoft’un sanal klavyesi iOS’a geldi

Microsoft’un deneysel uygulamalar geliştiren birimi Microsoft Garage’ın son ürünü sanal klabye Hub Keyboard oldu. Geçtiğimiz Şubat ayında Android versiyonu yayınlanan sanal klavyenin iOS versiyonu da Nisan ayında kullanıcılarla buluştu.


Reddit, resmi iOS ve Android uygulamalarını yayınladı

Mobil platformlarda bugüne dek Alien Blue servisini kullanan “internetin ön sayfası” Reddit nihayet resmi uygulamalarını yayınladı. İlk aşamada yalnızca ABD, İngiltere ve Avustralya’daki kullanıcıların indirebileceği uygulama, önümüzdeki aylarda tüm dünya ülkelerinde erişilebilir olacak.


Dijital ve analog Moleskine Smart Writing Set ile birleşti

Defter, kalem ve uygulama olarak üç ürünün birleşiminden oluşan Moleskine Smart Writing Set, elle alınan notları veya yapılan çizimleri dijital ortama taşıyor. Moleskine Smart Writing Set, Moleskine’in çevrimiçi mağazası ve dünya genelindeki yetkili satıcılar üzerinden temin edilebiliyor. Sete sahip olmak içinse 199 dolar ödemek gerekiyor.


Goal.com’a gerekçesiz ve kanıtsız erişim yasağı getirildi

mackolik.com’u satın alan İngiliz Perform Group’a ait dünyanın en büyük futbol sitesi Goal.com’a “yasadışı bahis” oynattığı iddiasıyla Türkiye’den erişim yasağı getirildi. Gerekçe veya kanıt göstermeden gerçekleştirilen akıl ve hukuk dışı uygulama karşısında Goal.com’un bir haber sitesi olduğunu anlatan dilekçeler de mahkeme tarafından kabul edilmedi.

TEKNOLOJİ

SpaceX’in Falcon 9 roketi yüzen platforma başarıyla indi

Yüksek maliyetli uzay yolculuklarını daha verimli hâle getirmek hedefiyle farklı görevler için yeniden kullanılabilecek roketler geliştiren SpaceX, Uluslararası Uzay İstasyonu’na destek malzemesi taşıyan Falcon 9 adlı roketini okyanus üzerindeki yüzen platforma indirmeyi nihayet başardı. NASA da inişin ardından SpaceX ve Elon Musk’ı kutlayanlar arasındaydı.



Google’ın sürücüsüz araçları çöl koşullarında test edilecek

Google, otonom araçlarını çöl koşullarında test etmek üzere Phoenix, Arizona’ya taşıyor. Sürücüsüz araçları bugüne dek yaklaşık 2,5 milyon kilometre kat etmiş olmasına rağmen, Google yüksek seyahat güvenliğini sağlayabilmek için araçları farklı iklim koşullarında test ediyor. Test sürüşleri Arizona’dan önce California, Texas ve Washington eyaletlerinde gerçekleştirilmişti.


Uber, Ford’un başmühendisini transfer etti

Otomotiv endüstrisinde otonom araçlar konusundaki rekabet iyiden iyiye yükselirken, Uber de Ford’un Küresel Elektronik ve Mühendislik Direktörü Sherif Marakby’ı bünyesine katarak bu alanda geride kalmak istemediğini gösterdi ve kendi otonom araçlarını geliştireceği yönündeki haberleri kısmen doğrulamış oldu. Popüler araç çağırma servisinin birkaç aydır otomotiv endüstrisindeki sürücüsüz araç uzmanlarıyla görüşmeler gerçekleştirdiği biliniyordu.


Google Tilt Brush ile dijital sanat dünyasında yeni bir çağ başlıyor

Tüm odanızı içinde özgürce yürüyebileceğiniz boş bir tuvale dönüştüren ve dijital fırçanızla tuvali yıldız ve ateş toplarıyla 3B olarak boyamanıza izin veren Tilt Brush, Google tarafından HTC Vive için satışa çıktı.


Google yenilenebilir enerjiye yatırımını sürdürüyor

Almanya, ABD ve Kenya’da 2,5 milyar dolar değerinde 22 yenilenebilir yatırımı bulan Google, Tayvan’da Center for Resource Solutions adlı kâr amacı gütmeyen bir organizasyona tohum yatırımı yaptı. Tüm binalarında yenilenebilir enerji kullanacağını açıklayan ve dünyanın en büyük yenilenebilir enerji müşterilerinden olan Google, 2025’e kadar güneş ve rüzgâr enerjisi projeleriyle bu alandaki satın alımlarını üçe katlayacak.


Samsung dahili kameralı akıllı lensler geliştiriyor

Samsung, geleceğin teknolojilerinden biri akıllı lens teknolojisi konusunda ilk adımını attı ve Gear Link adlı akıllı lensinin patent başvurusunu yaptı. Giyilebilir teknolojiye büyük önem veren Samsung, 2014 yılından beri akıllı kontakt lens teknolojisi üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Telefon çözümlerinde bütünleşerek kullanıcılara sunulacağı ifade edilen Gear Link, özel ekran, kamera, hareket sensörleri çözümlerini barındıracak.


Amazon, yeni nesil Kindle’ı gelecek hafta tanıtacak

Amazon CEO’su Jeff Bezos, Twitter’dan yaptığı açıklamayla 8. nesil Kindle’ın tamamlanmasına çok az kaldığını ve elektronik kitap okuyucusuna ilişkin ayrıntıların önümüzdeki hafta açıklanacağını duyurdu.


FBI, yeni iPhone modellerinin güvenliğini aşamıyor

FBI ile Apple arasındaki mücadele, FBI’ın iPhone 5C’nin güvenliğini aşmanın bir yolunu bulmasının ardından davanın kapatılmasıyla sonuçlanmıştı. Ancak FBI direktörü James Comey, geçtiğimiz günlerde San Bernardino saldırısı zanlısının telefonundaki bilgilere erişmek için kullandıkları yöntemin iPhone 5S ve sonrasındaki modellerde işlemediğini açıkladı.


GoPro sanal gerçeklik kamerasını tanıttı

GoPro, Omni adlı sanal gerçeklik kamera teçhizatının tanıtımını geçtiğimiz hafta gerçekleştirdi. Her yüzünde bir Hero4 kameranın bulunduğu küp şeklindeki cihazla 360 derece videolar çekilebilecek.

Görsel: GoPro


Microsoft’un Surface Phone’u 2017’de gelebilir

Microsoft’un yılan hikâyesine dönen gizemli telefonu Surface, bu kez de 2017’de kullanıcılarla buluşabileceği iddiasıyla gündeme geldi. Akıllı telefona ilişkin Windows 10 işletim sistemini kullanacak olması dışında henüz pek ayrıntı bilinmiyor. Yine de mobil dünyadaki iOS-Android düopolü karşısında Microsoft’un işinin epey zor olduğu herkesin malumu.


“Yeni Rembrandt” tablosu sahteciliğin çıtasını yükseltiyor

“Gece Devriyesi”, “Dr. Nicolaes Tulp’un Anatomi Dersi” ve “Mütevelli Heyeti” gibi başyapıtlarıyla tanınan Hollandalı Rönesans ressamı Rembrandt’ın yeni bir tablosu ortaya çıktı. Amsterdam’da ortaya çıkan “Yeni Rembrandt” adlı tablo, ressamın kayıp bir çalışması değil. Veri analistleri, yazılımcılar ve sanat tarihçileri tarafından 3B baskıyla oluşturulmuş yeni bir Rembrandt eseri.

Görsel: The Next Rembrandt


Under Armour da 3B baskı dünyasına adım attı

3B yazıcıyla üretim yapan isimler arasına Mart başında duyurduğu tasarımıyla Under Armour da giriyor. Atletleri hedef alarak geliştirilen ve her sporcunun kişiselleştirebileceği bir ayakkabı tasarımı sunan Under Armour, Architech ile deneysel bir sürecin ve geleceğin spor ayakkabılarının temelini attığını iddia ediyor.

Görsel: Under Armour


Sanal gerçeklik hakkında bilmeniz gereken her şey burada

Günümüzün en heyecan verici konularından sanal gerçeklik, henüz emekleme aşamasında olsa da, teknolojinin mevcut uygulamalarından bile büyülenmemek elde değil. Sanal gerçekliğin dünya genelindeli kullanım alanlarına dair en önemli gelişmelere buradan erişebilirsiniz.


Türkiye nihayet tamamen kapsama alanında

Evrensel Hizmet Kanunu kapsamında, Haberleşme Genel Müdürlüğü ve BTK’nın çalışmalarıyla nüfusu 500’den az olan ve cep telefonlarının çekmediği 1.799 yerleşim yeri GSM iletişim ağına dahil edildi. Coğrafi zorluklar ve yüksek altyapı maliyeti nedeniyle bazı köylerde halen mobil kapsaması bulunmuyordu.


Editör: Cüneyt Bender
Katkıda bulunanlar: Mert Serim, Aygül Pembecioğlu
Manşet görseli: Twitter