Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bigumigu Pazar Gazetesi  [1 Mayıs]

Bigumigu Pazar Gazetesi [1 Mayıs]

Dijital nesil için haftanın gündemi.

KÜLTÜR-SANAT

X-Men: Apocalypse için son fragman yayınlandı

19 Mayıs’ta gösterime girecek Marvel klasiği X-Men: Apocalypse’in son fragmanı yayınlandı. Fragmanın sürprizi ise Wolverine’in dönüşü oldu: X-Men ekibinin dünyanın ilk ve en güçlü mutantı Apocalypse ile mücadelesine Wolverine de omuz veriyor.


Citizen Kane’in 75. yılı özel bir videoyla kutlanıyor

Orson Welles’in zamansız klasiği Citizen Kane, vizyona girişinin 75. yılını kutluyor. Sinema tarihini değiştiren, yeni bir çağ başlatan klasik filmin yıldönümü, çok özel bir “supercut” videoyla anılıyor: Jacob T. Swinney’nin elinden çıkan “Citizen Kane: A Tribute From The Movies” başlıklı video, birbirinden ünlü filmlerin Citizen Kane’den ilham aldığı sahneleri bir araya getiriyor.


Kahramanların Savaşı’nda Spiderman bir kez daha göründü

6 Mayıs’ta gösterime girecek Kaptan Amerika: Kahramanların Savaşı filmi için geri sayım heyecanla sürerken, filmin ABD’de yayınlanan reklamında Spiderman bir kez daha göründü. Hayranları tarafından heyecanla beklenen filmin, ABD’d gişe hasılatı bakımından 2016’nın en iyi açılışını yapacağı öngörülüyor.


Snowden filminin ilk fragmanı yayınlandı

Yönetmenliğini Oliver Stone’un üstlendiği, başrollerini ise Shailene Woodley, Scott Eastwood, Nicolas Cage ve Joseph Gordon-Levitt’in paylaştığı Snowden filminin ilk fragmanı yayınlandı. CIA çalışanı Edward Snowden’in binlerce gizli dokümanı basına sızdırma hikâyesini konu alan film, 16 Eylül’de gösterime girecek.


Batman: Öldüren Şaka filminden ilk fragman geldi

Alan Moore and Brian Bolland’ın 1988 tarihli meşhur çizgi romanı Batman: Öldüren Şaka‘dan uyarlanan animasyonun ilk fragmanı ortaya çıktı. DC Comics klasikleri arasında yer alan Batman: Öldüren Şaka suç dünyasının palyaço prensi Joker’in ortaya çıkış hikâyesini anlatıyor.


Netflix, Punisher dizisinin ilk sezon siparişini verdi

Netflix ve Marvel işbirliğinin en başarılı örneği Daredevil’ın ikinci sezonunda yer alan Punisher karakterinin spin-off dizisi yolda. Daredevil’da olduğu gibi Jon Bernthal’ın Frank Castle’ı canlandıracağı dizinin yapımcılığını Hannibal’ın yapımcılarından Steve Lightfoot üstlenecek.

Görsel: BantMag


11. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali başlıyor

11. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, “Barbarlığa Karşı Umut Öyküleri” temasıyla, 1-8 Mayıs tarihleri arasında İstanbul, İzmir, Ankara ve Diyarbakır’da eş zamanlı olarak gerçekleştiriliyor. Festivalin programında 8 yabancı, 42 de yerli olmak üzere toplam 60 yapım yer alıyor. Festival, dört şehirdeki gösterimlerden sonra birçok kenti kapsayan uzun bir yolculuğa çıkıyor ve gösterimler her yıl olduğu gibi ücretsiz gerçekleştiriliyor. Festival hakkında ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.


20. İstanbul Tiyatro Festivali perdelerini açıyor

20. İstanbul Tiyatro Festivali, 3 Mayıs Salı günü Şahika Tekand’ın yönettiği Godot’yu Beklerken oyunuyla perdelerini açıyor. Festival, 28 Mayıs’a kadar yurtdışından 9, Türkiye’den de 23 oyun, dans ve performanstan oluşan 90’a yakın gösterim sunuyor. Festivalin ayrıntılı programına buradan ulaşabilirsiniz.


Paul Simon yeni albümünden bir şarkı daha paylaştı

75. yaşını Stranger to Stranger adlı yeni albümüyle kutlayan ABD’li usta folk-rock müzisyeni Paul Simon, 3 Haziran’da yayımlanacak albümden ikinci şarkıyı takipçileriyle paylaştı: “Cool Papa Bell”


Drake yeni albümüyle döndü

Grammy ve Juno ödüllü rap müzisyeni Drake, Views adlı yeni albümün yayınladı. 20 şarkının bulunduğu albümde, Kanadalı müzisyenin “Hotline Bling” adlı hit şarkısının da bonus şarkı olarak yer aldığını not düşelim.


Chuck Palahniuk açıkladı: Fight Club 3 yıl sonunda geliyor

Fight Club romanının yazarı Chuck Palahniuk, yıllar sonra gelen Fight Club 2’yu çizgi roman serisi olarak yayınlamıştı. Önümüzdeki haftalarda çizgi romanları imzalayacağı bir ABD turnesinde olacak Palahniuk, Comic Book Resources’a verdiği röportajda Fight Club 3 ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yine bir çizgi roman serisi olarak kurgulanan Fight Club 3, 12 bölümden oluşacak. Röportajda 9 bölümü yazdığını dile getiren Palahniuk, çizgi romanların 6-8 ay arasında yayınlanacağını belirtti.


Fantastik Türk sinemasından beslenen süper sergi: Süper Fantastik

Aralarında Cengiz Üstün, Bülent Üstün ve Murat Kalkavan’ın da bulunduğu 15 çizer bir araya gelerek fantastik Türk sinemasının üzerimizde bıraktığı izlerle ilgili illüstrasyonlar ortaya çıkardılar: BLAB’ın desteğiyle hazırlanan Süper Fantastik, 7 – 28 Mayıs arasında Tight Aggressive’de izlenebilecek. Açılış akşamında ise The Away Days konseri gerçekleşecek.

TASARIM-MİMARLIK

İkonik spor ayakkabı tasarımları tek çizgiyle canlandı

Parisli tasarım stüdyosu Differantly, ikonik spor ayakkabı tasarımlarını tek çizgiyle yeniden canlandırıyor. Stüdyonun “One Line – Memorable Sneakers” adlı serisi Air Jordan, Air Max, Chuck Taylor, Stan Smith, Superstar Onitsuka Tiger, NB 576 ve Authentic gibi popüler modelleri içeriyor.


“Alien Stomper” ayakkabılar yalnızca erkekler için satışa çıktı

Reebok’ın bilimkurgu türündeki Aliens (1986) filmi için özel olarak tasarladığı ve filmde Sigourney Weaver tarafından giyilen Alien Stomper adlı efsanevi spor ayakkabıların 26 Nisan’da satışa çıkacağı açıklanmıştı. Ancak satışa sunulan ve kısa sürede tükenen sınırlı sayıdaki ayakkabının yalnızca erkek ölçülerinde olması, hâliyle tüketicilerin tepkisini çekti.


Dünyanın en iyi tasarımlı banknotu: Yeni Zelanda Doları

International Bank Note Society (Uluslararası Banknot Derneği) tarafından yıllık olarak düzenlenen Bank Note of the Year Award (Yılın Banknotu Ödülü) sonucunda 2015’in en iyi tasarımlı banknotu, 5 Yeni Zelanda Doları oldu. Toplam 20 banknotun yer aldığı yarışmada, 20 Kronor ikinci olurken 100 Ruble de üçüncü oldu.

Görsel: Reserve Bank of New Zealand

Göçmenler için kompakt barınma çözümü: HomePod

Wauben Mimarlık tarafından evsiz göçmenler için geliştirilen HomePod adındaki küçük evler, herhangi bir boş alanı temel barına ihtiyaçlarını karşılayabilen müstakil alanlara dönüştürüyor. Genişliği 0.8, yüksekliği ise 2 metre olan bu kompakt evler, 4 bağlantı noktasının birleştirilmesiyle 10 dakika içinde kullanıma hazır hale geliyor.


Geleneksel halıların sonunu getirecek yapboz halılar

2015 yılında Toronto İç Tasarım Fuarı’nda sergilenen Kinder Ground ile farklı şekillerdeki rengarenk parçaları birleştirerek, hayal gücünüzle klasikleşmiş dikdörtgen veya yuvarlak halıların ötesine geçebileceğiniz tasarımlar oluşturabiliyorsunuz.

Görsel: kinder GROUND

LEGO Technic serisinin ilk otomobili: Porsche 911 GT3 RS

LEGO ve otomobil hayranları, LEGO Technic serisinin ilk model otomobili olan Porsche 911 GT3 RS’in 1:8 ölçeğinde göz alıcı bir kopyasını yaratabiliyor. 2.704 parçalık bu teknik set, yaşça ne kadar büyüse de LEGO’dan vazgeçemeyenlere Porche 911’in lav kırmızısı rengindeki, özgün, şık ve aerodinamik bir kopyasını yaratma imkanı sunuyor.


Çember şeklinde Minimalist Saat: The Only Clock

Ünlü trend öngörü gurularından Li Edelkoort’un modern zanaatkârlık üzerine düzenlediği bir buluşmada sergilenmek üzere seçilen işlere imza atan Çek tasarımcı Vadim Kibardin, gelenekselden çok uzak (ve bir o kadar da yakın) yeni bir saat yarattı: The Only Clock. Analog duvar saati tasarımını minimalist bir şekilde yorumlayan Kibardin, elzem olmayan her şeyi söküp atarak mütevazı olduğu kadar kayda değer bir tasarım sunuyor.


Görsel: Kibardin Design


Tüy sıklet elektrikli bisiklet: OKO

Kopenhag’lı Biomega tarafından geliştirilen OKO adlı bisiklet, şehir temposuna uyum sağlayan bir tasarım sunuyor. OKO, karbon iskeleti, entegre çamurluğu ve alüminyum elcekleriyle sıradan elektrikli bisikletlere göre daha hafif bir portre çiziyor. 2.500 watt motoruyla da iki şarj arasında 40 km yol yapabiliyor. Üstelik, tüm elektrik aksamı üst boru içine konumlandırılan OKO kullanıcılarda geleneksel bisiklet kullanıyormuş hissi yaratıyor.


Görsel: Biomega

Gro-ables ile bitki yetiştirmek artık daha kolay

Miracle-Gro şirketi tarafından geliştirilen doğada çözünebilir minyatür tohum kapsülleri, bitki, sebze veya meyve yetiştirmeyi herkes için daha basit bir hale getirmek için tasarlandı. Gro-ables ile bitki yetiştirmek, tohumun filizlenip toprağın biraz üstünde belirgin hale gelmesinin ardından sulayıp bitki veya çiçeğin büyümesini beklemekten ve biraz da güneş ışığından ibaret.


Clayson Ailesi ile tanışmanın vakti geldi

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü mezunu Damla ve Erman Tutan, tasarım dünyasına el dikimi ve el çizimi ürün tasarımlarıyla adım attıktan sonra yaratıcılıklarını farklı bir seviyeye taşımaya, Instagram hesabından paylaştıkları hamurdan aile “The Claysons” ile aktarmaya karar verdi.

REKLAM-PAZARLAMA

Meme ucu sansürünün panzehiri: Erkek memeleri

Buenos Aires merkezli yardım hareketi Movimiento Ayuda Cáncer de Mama (MACMA), David Buenos Aires ajansı işbirliğiyle, Facebook ve Instagram’daki meme ucu sansürünü erkek memesiyle delerek kansere karşı farkındalık yaratan bir kampanya hazırladı.

https://www.youtube.com/watch?v=Ais88Os_CTg


İnsanlar, hayvanların çiftleşme ritüellerini taklit etse nasıl olurdu?

Japon prezervatif markası Sagami, prodüksiyon şirketi Stink’le “Act Of Love” adını taşıyan bir reklam kampanyası hazırladı. Turna, flamingo, penguen ve güvercinin aralarında bulunduğu kuşlar ile zürafa, tilki, akrep, yengeç, hamster gibi farklı hayvanların çiftleşmek üzere birbirlerine kur yaparken sergiledikleri ritüeller, Londra’nın South Bank bölgesinde İngiliz dansçılar tarafından canlandırıldı.


Çocukları özgür bırakın, dışarı çıksınlar

OMO Türkiye için MullenLowe Istanbul tarafından hazırlanan reklam filmi Türkiye’de çocukların %61’i dışarıda bir saatten fazla oynamadığı verisine dayanarak çocukların daha fazla dışarı çıkmasını teşvik ediyor ve ebeveynlerin bu ev hapsine bir son vermesini telkin ediyor: “Bırakın Çıksın, Özgürce Oynasın


Pril’den tek damlalık minyatür bulaşık deterjanı şişesi

Yalnızca tek damlayla zorlu bulaşık lekelerine meydan okuyan Pril, Orta Doğu ülkeleri için hazırlanan kampanyasında Dubai’den TBWARAAD ile bir araya geldi ve iddiasını tek damlalık şişe tasarımına taşıdı.


Garanti’nin yeni reklam kahramanı “Ugi” oldu

Garanti Bankası, son 5 yıldır reklam iletişiminde kullandığı “Garantili Dostlar” kahramanlarının yerine geçecek yeni kahramanı Ugi‘yi tanıttı. Garnti, teknolojik gelişmelerin doğrudan etkilediği bankacılık sektöründe geleceğin yapay zekada olduğuna inanıyor ve Ugi’nin geleceğe dönük çehresi vurguluyor.


Knorr, ilk lokmada aşık olacak çiftleri arıyor

Severek yenen yiyeceklerin insanların kişilikleri hakkında önemli ipuçları verdiğini düşünen Knorr, MullenLowe’yle bir araya gelerek “Love at First Taste” adlı kampanyasını hazırladı. “Lezzet, aşkı bulmanıza yardımcı olabilir mi?” sorusuyla başlayan kampanya filmi, soruyu birbirlerini tanımayan kadın ve erkekleri favori yemek seçimleriyle bir araya getiren deneysel bir yaklaşımla yanıtladı.


Okul servisi penceresinden mars manzaraları görmeyi kim istemez?

Amerikan havacılık ve uzay şirketi Lockheed Martin, bir okul otobüsünün camlarını Mars’a açılan birer pencere haline getirerek, çocukları unutulmaz bir yolculuğa çıkardı. McCann New York ve Framestone işbirliğiyle hayata geçirilen “The Lockheed Martin Virtual Experience Bus” adlı sanal yolculukta otobüs camlarına yerleştirilen yüksek çözünürlükteki ekranlara aktarılan bir dizi sanal gerçeklik deneyimi yer aldı


Geleceğin cerrahları suşiye ve zamana karşı yarışıyor

TBWAHakuhodo, Japonya’da tıp öğrencilerinin becerikli birer cerrah olmaları yolunda gerçekleştirdikleri alışılmışın dışındaki deneysel çalışmalardan derlenen bir reklam filmi hazırladı. Kurashiki Hastanesi’yle bir araya gelen ajans, kampanya için hazırlanan filmde işe alım sürecindeki öğrencilerin cerrahi yeteneklerini origami turnalar, suşi ve böceklerle birlikte test ediyor.

https://www.youtube.com/watch?v=u4f_bx0K0Nc


Bu reklam filminde Microsoft’un parmağı yok

25 yaşındaki genç yönetmen John Wikstrom, birkaç hafta önce Microsoft’un oyun konsolu Xbox ile kişisel ilişkisini anlatan duygusal filmi YouTube ve Vimeo üzerinden internet kullanıcılarıyla paylaştı. Sıradan bir YouTube videosunun altındaki yorumlarında gördüğü duygusal bir hikâyeden ilham alarak “Player Two” adlı filmini çeken Wikstrom, beklentisinin çok üzerinde bir popülariteye ulaştı. Microsoft ise videoyla herhangi bir ilgisinin olmadığını, ancak memnuniyetle karşıladığını açıkladı.


Game of Thrones, Maisie Williams’ın sürpriziyle başladı

Geçtiğimiz Pazar günü bir televizyon fenomeni haline gelen Game of Thrones’un merakla beklenen altıncı sezonu nihayet başladı. Dizide Arya Stark’ı canlandıran Maisie Williams ise bu fırsatı, hayranlarına sürpriz yapmak üzere kullandı: Williams Twitter’dan sorduğu sorunun ardından dizinin sezon prömiyerini izleyecek hayranlarından birinin evine sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaretin hikayesini ise Instagram hesabından paylaştı.

(8/12) My favourite part is how excited they sound to win the swag, little did they know, I was just around the corner…

A post shared by Maisie Williams (@maisie_williams) on


Sizin için 5 dakika, engelliler için bir ömür olabilir

Portekizli engelli hakları savunucusu organizasyon Associação Salvador, kendilerinde her yere park edebilme özgürlüğü bulan otomobil sürücülerine buna bir son vermeleri gerektiğini hatırlatan etkili bir kampanyaya imza attı. Lizbon’un muhtelif yerlerine yerleştirilen gizli kameralarla kaydedilen kampanya filminin hedefinde kaldırımlara ve yaya geçitlerine araç park etmekte hiçbir sakınca görmeyen sürücüler vardı.


LGBTİ Gönüllüleri 24. LGBTİ Onur Haftası için desteğe çağırıyor

Bu yıl 24. kez düzenlenecek LGBTİ Onur Haftası, Indiegogo’da gökkuşağının tüm renklerine gönül veren LGBTİ destekçilerini arıyor. Onur Yürüyüşü, geçen yıl polis saldırılarına maruz kalmasına rağmen etkinlik coşkusunu canlı tutmayı başarmıştı. Onur Haftası gönüllüleri, bu yılki etkinliklerini düzenlemek için desteğe ihtiyaç duyduklarını belirtiyor ve seslerini mümkün olduğunca fazla kişiye duyurmaya çalışıyor.


PETA modanın ardındaki acımasız gerçekleri ortaya çıkarıyor

Dünyanın en büyük hayvan hakları savunucusu PETA, hayvanları sömürmeden hazırlanan kıyafetler giyinme konusunda rehberlik eden bir kampanya hazırladı. Kampanya için Pinterest platformunu tercih eden PETA, sıfır bütçeyle moda topluluklarının dikkatini çekerek 100 milyon aktif kullanıcıya ulaşmayı başardı.


Türkiye’nin en başarılı sadakat programları açıklandı

Ketchup Loyalty Marketing, ilkini 2014 yılında yaptığı Türkiye Sadakat Programları Araştırması’nın 2015 dönemi sonuçlarını yayınladı. Tüketicilerin sadakat programlarına yönelik memnuniyetleri ve dijital dönüşümün programlara etkisi araştırmanın odağında yer alıyor. Araştırmanın sonuçlarına buradan erişebilirsiniz.

DİJİTAL-MOBİL

Facebook kârını ve kullanıcı sayısını artırdı

Facebook 2016’nın ilk çeyreğindeki kârını geçen yıla kıyasla %195 oranında artırdı, aktif kullanıcı sayısını da %15 oranında yükseltti. Geçen yılın aynı döneminde 512 milyon dolar kâr elde eden şirket, bu yıl 1.5 milyar dolarlık kâra ulaştı. Mobil reklam gelirleri ise Facebook’un toplam reklam gelirlerinin %82’sini oluşturdu. Facebook’un aktif kullanıcı sayısı da 1,65 milyara ulaştı.


Twitter zarar etmeye devam ediyor

Twitter da 2016’nın ilk çeyreğindeki finansal sonuçlarını açıkladı. Şirketin geliri, analistlerin 678 milyon dolarlık beklentisinin gerisinde, 595 milyar dolarda kaldı. 79 milyon dolar zarar eden Twitter’ın açıklamasının ardından borsadaki hisselerinin değeri de yüzde 13 oranında düştü. Dünyadaki toplam kullanıcı sayısı yüzde 3 artarak 310 milyona ulaşan Twitter’ın ABD’deki aktif üye sayısı ise 65 milyonda kalarak bu çeyrekte de artmadı.


Twitter, App Store’da yer değiştirdi

Twitter, App Store’daki mobil uygulamasını “sosyal ağlar” kategorisinden “haberler” kategorisine taşıdı. Bu hamleyle Facebook, Instagram, Messenger, WhatsApp ve Pinterest gibi rakiplerin yanında “sosyal ağlar” kategorisinde 10. sırada yer alırken, “haberler” kategorisine taşınarak kategorinin ilk sırasına yerleşti ve daha fazla görünürlüğe erişti. Twitter’ın Android uygulaması ise “sosyal ağlar” kategorisindeki yerini koruyor.


Apple’ın gelirleri 2003’ten bu yana ilk kez düştü

Apple, iPhone satışlarının düşmesi nedeniyle yılın ikinci çeyreğinde gelirlerinin %13 oranında gerilediğini açıkladı. Şirketin geçen yıl aynı döneminde 58.5 milyar dolar olan gelirleri bu yıl 50.56 milyar dolara geriledi. Bu da 2003’ten bu yana satışlarda yaşanan ilk düşüş oldu. Satışların en fazla düştüğü ülke ise Çin oldu.


Apple servisleri Mac satışlarından daha fazla gelir sağlıyor

Apple’ın iTunes, App Store, diğer internet servisleri ve lisanslardan elde edilen gelirlerinde yıldan yıla yüzde 20 artış kaydettiği açıklandı. Servislerden elde edilen gelirin büyük kısmını App Store oluştururken, iCloud ve Apple Pay de büyümesini sürdürüyor. Apple Pay, haftada bir milyon yeni kullanıcı kazanıyor.


Apple Music 13 milyon aboneye ulaştı

Apple CEO’su Tim Cook, çevrimiçi müzik servisi Apple Music’in 10 ay içinde 13 milyon aboneye ulaştığını açıkladı. Dünya genelinde yaklaşık 1 milyon civarında aktif iOS cihazı bulunduğu düşünülürse, bu rakam kulağa abartılı gelmeyebilir. Ancak Apple Music, bu alanın lideri Spotify’ın büyüme hızını çoktan yakaladı.


Bir mesajlaşma uygulaması daha geldi: Talkshow

“Talkshow” adındaki yeni mesajlaşma uygulaması, kullanıcılara farklı başlıklarda izleyicilerin önünde tartışma veya başkalarının konuşmalarını izleme olanağı sunuyor. Uygulamanın yaratıcısı Michael Sippey, Taylor Swift ile Ed Sheeran arasındaki konuşmadan ilham aldığını söylüyor. Uygulamanın şimdilik yalnızca iOS versiyonu bulunuyor.

Görsel: TalkShow

YouTube, 6 saniyelik reklamlarda “atla” seçeneğini kaldırdı

YouTube “Bumper Ads” adını verdiği 6 saniyelik reklam videolarını mobil platformlarda devreye aldığını duyurdu. Yeni sistemde “reklamı atla” seçeneği bulunmayacak. Bumper Ads sisteminin yakında masaüstü tarayarıcılarda da devreye girmesi bekleniyor.


Snapchat’in günlük video görüntüleme sayısı 10 milyara ulaştı

Snapchat, geçtiğimiz hafta yatırımcılarına yaptığı açıklamaya göre kayda değer bir başarıya daha imza attı: Sayısı 100 milyonu aşan Snapchat kullanıcılarının günlük video görüntüleme sayısı 10 milyara ulaştı. Oldukça dikkat çekici bir hızla popülerleşen uygulamanın bugünkü değeri 16 milyar dolar civarında.


Beyoncé’nin yeni albümü Tidal’ı zirveye çıkardı

Geçtiğimiz hafta, Beyoncé’un Lemonade adlı yeni albümünü Tidal üzerinden erişime açmasından yalnızca birkaç saat sonra uygulama AppStore sıralamasında ilk sıraya yerleşti. Albüm, şimdilik yalnızca Tidal üzerinden dinlenebiliyor.


Minecraft sanal gerçeklikle buluştu

Dünyanın en popüler oyunlarından Minecraft, sanal gerçeklik desteğiyle güncellendi. Gear VR ve yeni nesil Samsung telefonlara sahip kullanıcılar, Minecraft’ı sanal gerçeklik dünyasında oynayabilecekler. Ancak sanal gerçeklik deneyimi için telefonlara Oculus Store üzerinden indirilebilen VR sürümünün yüklenmesi gerekiyor.


Google, 360 derecelik ilk bilimkurgu filmini yayınladı

Google’ın Spotlight Stories serisinin ilk filmi yayınlandı: Help. Yönetmenliğini Justin Lin’in (Star Trek Beyond, Fast & Furious) üstlendiği kısa film, sanal gerçeklik odaklı sinematografiyi mümkün kılan SXSW Interactive Innovation ödüllü Mill Stitch aracılığıyla hazırlandı.


WhatsApp ile .zip dosyalarını da gönderilebilecek

Geçtiğimiz günlerde tüm kullanıcılarının mesajlarını korumak için yeni bir kriptolama sistemine geçtiğini açıklayan WhatsaApp, geri arama ve sesli mesaj özelliklerini sunmanın yanı sıra dosya transferindeki uzantı kısıtlamasını esnetmeye hazırlanıyor. Yeni özellikler sayesinde bildirim ekranı üzerinden geri arama yapabilecek, arayıp ulaşamayanlara sesli mesaj bırakabilecek ve .zip uzantılı dosyalar da gönderebileceksiniz.


Spotify yatırımı sürdürüyor

Spotify, dijital konser fotoğraflarını ve videolarını toplama işi yapan CrowdAlbum adlı girişimi satın aldığını duyurdu. 2013 yılında kurulan CrowdAlbum, müzikseverlerin sosyal medya üzerinden paylaştıkları performans fotoğraflarını ve videolarını toplayarak sanatçılar için görsel bir arşiv oluşturuyor.


Instagram siyah-beyaz yeni tasarımını test ediyor

Dünyanın en popüler fotoğraf paylaşım uygulaması Instagram, kullanıcılarının daha çok içeriğe odaklanmasıyla yakında siyah-beyaz, modern bir tasarımına geçiş yapabilir. Sınırlı sayıdaki bir kullanıcı grubuyla test edilen tasarımın herkese sunulup sunulmayacağı test sonuçlarının ardından belli olacak.

Görsel: The Verge


Gmail Android uygulaması artık Microsoft Exchange’i destekliyor

İki yılı aşkın süredir Outlook, Hotmail ve Yahoo gibi e-posta sağlayıcılarını destekleyen Gmail Android uygulaması, yayınlanan son güncellemenin ardından tüm cihazlar için Microsoft Exchange desteği de sunuyor.

TEKNOLOJİ-BİLİM

SpaceX Mars’a ilk uzay aracını 2018’de gönderiyor

Mars’a insan taşınmasını mümkün ve uygun fiyatlı hale getirmeyi hedefleyen SpaceX, “Red Dragon” adlı insansız uzay aracını Mars’a 2018’de gönderebileceğini açıkladı. SpaceX’in kurucusu Elon Musk ise Twitter’dan yaptığı açıklamada uzay araçlarının güneş sisteminde yer alan herhangi bir yere gidebilmek üzere tasarlandığını söyleyerek planlanan ilk uçuşun test uçuşu olacağını bildirdi. Mars’a gönderilecek insansız uzay aracının, gezegene ilişkin veri dağarcığımızı geliştirmeye yardımcı olması bekleniyor.


Falcon 9’ın 360 derecelik iniş görüntüleri yayınlandı

Space X, Uluslararası Uzay İstasyonu’na destek malzemesi taşıyan Falcon 9 adlı roketini okyanus üzerindeki yüzen platforma indirmeyi başarmış ve uzay yolculuklarında önemli bir eşiği daha aşmıştı. Şimdi de inişin 360 derecelik videosu yayınlandı.


Tesla aracı Amazon Echo ile hack’lendi

ABD’li Jason Goecke, sesli komutla çalışan kişisel asistanı Amazon Echo aracılığıyla Tesla Model S aracını hack’leyip aracın garajdan kendi kendine çıkmasını sağladı. Goecke, bunu yalnızca bulut tabanlı birkaç satır kod yazarak yaptığını söylüyor.


Google, Ford, Volvo, Uber ve Lyft koalisyon kuruyor

Google, Ford, Uber, Volvo ve Lyft sürücüsüz otomobil pazarındaki yasal düzenlemeleri hızlandırmak için bir koalisyon kuruyorlar. “Güvenli Sokaklar için Kendi Kendine Sürüş Koalisyonu” adlı koalisyon yalnızca yasa koyucularla işbirliğini değil, resmi makamlarla ve topluma dönük bilgilendirme çalışmalarında ortak çalışmalar yürütmeyi de hedefliyor.


İşaret dilini seslendirebilen eldivenler icat edildi

Washington Üniversitesi öğrencileri Thomas Pryor ile Navid Azodi, işaret dilini seslendirebilen eldivenler icat etti. Eldivenler, üzerlerindeki sensörler sayesinde kullanıcının hareketlerini algılayarak bu verileri Bluetooth aracılığıyla bilgisayara aktarıyor. Analiz edilen hareketler de işaret dili kütüphanesindeki sözcüklerle karşılaştırıldıktan sonra sese veya yazıya çevrilebiliyor.


Hindistan’da “panik butonu” yasalaştı

Hindistan İletişim Bakanlığı, Hindistan’da giderek artan tecavüz olaylarını önleyebilmek için 2017’den itibaren satılacak tüm telefonların “panik butonu” bulundurmak zorunda olduğunu açıkladı. Panik butonuyla, olası bir taciz sırasında emniyet birimlerine anında yardım çağrısı ve konum bilgisi gönderilebilecek. 2018’den itibaren telefonlarda GPS navigasyon sistemi de zorunlu hale getirilecek.


Livia’yla regl sancılarından kurtulun

Başarısı klinik deneylerle ispatlanmış Livia, kadınlara regl sancılarını ağrı kesici kullanmadan durdurabilecekleri bir çözüm yolu sunuyor. iPulse Medical tarafından geliştirilen giyilebilir teknoloji, psikolojideki “Kapı Kontrol Teorisi” (ağrılı uyaranların algılanmadan önce karşılaştığı mekanizma) üstüne kurulu bir sistemle çalışıyor.


Pankek basan yazıcı gelmiştir

Kickstarter’la fonlanan PancakeBot, dünyanın ilk “yemek basan” yazıcısı unvanıyla hazır tasarımlar üzerinden pankek hazırlayabiliyor. Kahvaltıları iyice renklendirmenizi sağlayacak PancakeBot’un satış fiyatı ise 300 dolar olarak belirlenmiş.


Dyson saç kurutma makinesini yeniden icat etti: Supersonic

Siklonik vakum teknolojisinin mucidi Dyson, bilinen saç kurutma makinelerinden daha küçük, daha hafif ve daha az gürültüyle çalışan bir saç kurutma makinesi geliştirdi. V9 dijital motora ve minimalist çizgilere sahip Dyson Supersonic, Ağustos ayında 400 dolardan satışa sunulacak.


Yeni Android cihazınız, bisikletiniz olsun

Çin’in hızlı büyümesiyle dikkat çeken genç şirketleri arasında yer alan LeEco, sıradışı ürünü Le Syvrac‘i küresel pazara tanıttı. Dahili Android işletim sistemli bisiklet, bir akıllı cihazın yapması gerekenleri yaparken sizi ulaşmak istediğiniz noktaya da götürüyor. 4 inç ekrana, dahili hoparlörlere ve navigasyon özelliğine sahip bisiklet, yolculuğa dair tüm verileri toplayabiliyor.


Artık her bisiklet elektrikli bisiklete dönüştürülebilir

İsveçli mühendislik firması Semcon tarafından geliştirilen ve henüz bir ismi olmayan “akıllı bisiklet motoru”, yeniden şarj edilebiliyor ve 150 watt ekstra güç üretebiliyor. Her bisiklete bir klips yardımıyla kolayca takılan elektrik kitinin içinde şarj edilebilir bir pil, minik bir bilgisayar, ön tekere temas eden ve tasarımı geliştirilmeye devam eden bir motor bulunuyor.


Telefonlarınızı yakında bitkilerle şarj edebileceksiniz

Barcelona merkezli Arkyne Technologies’in ürettiği “Bioo Lite” adlı saksı bitkilerin fotosentezinden çıkan enerjiyle akıllı telefonların şarj edilebilmesini sağlıyor. Bioo Lite, fotosentez sonucu oluşan organik bileşiklerin saksının içindeki bakteriler tarafından parçalanmasıyla ortaya çıkan elektronların nanotellerle hareket etmesi sayesinde akıllı telefonun kablosunun girebileceği bir USB girişe elektrik sağlıyor. Proje için başlatılan Indiegogo kampanyası ise çoktan hedefine ulaştı.


Yapay zeka ile donanmış katlanabilir drone: Hover

Stanford Üniversitesi’nde doktora programını tamamladıktan sonra Zero Zero Robotics’i kuran Meng Qiu Wang, şirketinin ilk ürünü olan Hover‘ı tanıttı. Kapalı alanlarda güvenli uçuş sağlayan ve havada uçmak yerine süzülen bu drone, harici bir kontrol veya sunucu gerekmeden istenen kişiyi takip edebiliyor. Yapay zeka yardımıyla yeteneklerini sergileyen Hover, yüz ve vücut tanıma özellikleri sayesinde hedefini asla kaybetmiyor.


Samsung, asistan robotu Otto’yu tanıttı

Samsung, “Otto” isimli kişisel asistan robotunun prototipini 27 Nisan’da gerçekleştirdiği geliştirici konferansında tanıttı. Samsung’un ARTIK adlı nesnelerin interneti platformunda geliştirilen robot, sorulara cevap verebiliyor, akıllı ev sistemlerini kontrol edebiliyor ve dans edip şarkı söyleyebiliyor. Haber, hava durumu ve etkinlik bildirimleriyle Amazon Echo ile benzer özellikleri taşıyan robot, hoparlör ve mikrofonunun yanı sıra entegre bir HD kameraya da sahip.

Görsel: Fast Company

Samsung, bağımsız çalışacak bir sanal gerçeklik cihazı geliştiriyor

Samsung Ar-Ge şefi Injong Rhee, şirketin düzenlediği geliştirici konferansında bağımsız çalışacak bir sanal gerçeklik cihazı üzerinde çalıştıklarını da açıkladı. Rhee, sanal gerçeklik teknolojilerinin henüz emekleme döneminde olduğunu vurgulayarak, bağımsız çalışırken hareket takibi yapabilecek cihazın ortaya çıkması için birkaç yıl daha beklemek gerektiğini de bildirdi.


Puma’dan atletler için antrenman robotu: BeatBot

Puma, J. Walter Thompson New York işbirliğiyle, atletler için Puma BeatBot adlı otonom bir robot geliştirdi. LED ışıklara sahip bir ayakkabı kutusuna benzeyen robot, profesyonel atletlerin antrenmanlarına katkıda bulunmak üzere tasarlandı. Otonom robot, kızılötesi sensörleri sayesinde önceden belirlenen yolu kusursuz bir biçimde takip edebiliyor ve entegre kamerasıyla antrenmanları kaydedebiliyor.


will.i.am telefona ihtiyaç duymayan akıllı saatini duyurdu

Rap sanatçısı will.i.am, “Puls” ile yaşadığı hezimete rağmen “Dial” adlı akıllı saatle başarıyı yakalamayı hedefliyor. Arama yapabilen, mesaj gönderebilen ve internet gezintilerine olanak sağlayan Dial, telefona gerek duymadan çalışabiliyor. 399 dolar fiyat etiketiyle ön siparişe sunulan saat, 13 Mayıs’ta kullanıcılarla buluşacak.

Görsel: log.com.tr


Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’ndan elde edilen veriler kullanıma açıldı

Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü (CERN), Büyük Hadron Çarpıştırıcısı aracılığıyla elde edilen yaklaşık 300 terabaytlık ham veriyi internete yükleyerek meraklıların erişimine açtı. Örgüt, verileri herkesin kullanımına açarak CERN dışındaki araştırmacıların ulaştığı sonuçları kendilerininkiyle karşılaştırma imkânı buluyor.


Editör: Cüneyt Bender
Katkıda bulunanlar: Mert Serim, Aygül Pembecioğlu
Manşet görseli: YouTube