Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bigumigu Pazar Gazetesi [1 Kasım]

Bigumigu Pazar Gazetesi [1 Kasım]

Dünyada ve Türkiye'de son bir haftanın özeti.

Bir hafta boyunca en çok konuşulan etkinlik Tokyo Motor Show oldu. Fuarda yer alan markalar arasında akıllarımızda en kalanlar ise Nissan, Acer ve Toyota’ydı. Yine uluslararası gündem açısından yoğun geçen bir haftadaydık. Avrupa Parlamentosunun ağ tarafsızlığını savunan mevzuatı geçirmesi, Alman Hükümeti‘nin Facebook ve Google’a soruşturma başlatması, Avrupa’nın Edward Snowden‘ı uluslararası insan hakları savunucusu olarak ilan etmesi, Çin‘in 30 yıllık tek çocuk politikasına son vermesi ve Rusya‘nın 2029 yılında bir grup insanı Ay’a göndermesi bunlardan birkaçı. NASA tarafından Lovejoy adı verilen kuyrukluyıldızın içerdiği alkol miktarı ayrıca şaşırtıcıydı.

Amazon Fire TV üzerinden alışveriş yapma imkanını sağlarken, ABD’de yaşayanlar YouTube’un reklamsız abonelik hizmeti YouTube Red‘den de yararlanmaya başladı. Video oyunlarına yönelik akışlarıyla bilinen Twitch başlattığı Twitch Creative oluşumuyla yaratıcı kişilere üretim süreçlerini yayınlama imkanını verdi. Televizyonda ressamlığın ABC’sini öğreten Bob Ross‘un programı da bu kapsamda yayınlanacak yapımlar arasında. Periscope ise 15 dakikalık kısa film yayınıyla mecranın ilk korku filmini yayınlamış oldu.

Pazarlama ve uygulamaların kesiştiği hoş bir haftaydı aynı zamanda geride bıraktığımız. Pek televizyon reklamı vermesine alışık olmadığımız Twitter, Snapchat’te selfie lens özelliğini ilk kez kullanan The Peanuts Movie ve kamera arkası sahnelerini geçici olarak yayınlamayı hedefleyerek Snapchat’i seçen son Bond filmi Spectre bu anlamda notunu düşeceğimiz örneklerdendi. Gerisi haftanın müziğiyle beraber sizleri bekliyor.

Haftanın Müziği

Bu haftanın öne çıkan albümlerine sahip müzisyenler arasında Mogwai ve J Dilla yer alıyor. Ancak bu hafta geçtiğimiz haftalardan farklı olarak yeni yayınlanmış albümler yerine koleksiyon değerindeki derleme albümlere yer veriyoruz.

Enstrümantal hip hop’ın en ilham veren isimlerinden ve 32 yaşında dünyaya veda eden J Dilla’nın ölümünden sonraki son enstrümantal ve nadir kayıtların birleşiminden oluşan Dillatronic isimli albümü yayınlandı. Annesinin ve Vintage Vibez Music Group’un insiyatifiyle toplanan kayıtlarla ortaya çıkan, hem anıt hem de ağıt niteliğindeki 3 LP’lik albüm; J Dilla’yı dinleyerek hatırlamamız için nadide bir fırsat sunuyor.

Post-rock sahnesinin en popüler gruplarından Mogwai, kuruluşlarının 20. yılını taçlandırmak adına Central Belters isimli derleme albümü yayınladı. 6 LP veya 3 CD uzunluğundaki Central Belters; grubun işleri, albüm dışı parçaları ve yayınlanmamış eserlerinin birleşiminden oluşuyor. Aynı zamanda albümün ismi, grubun kurulduğu İskoçya’daki Central Belt bölgesine referans veriyor. Central Belters albümünü Spotify üzerinden dinleyebilirsiniz.

spotify%3Aalbum%3A0Kh9j1Van0OshA6ogFPVA9
Dizi ve Sinema

  • The Walking Dead’de bu hafta dizinin sevilen karakterlerinden birisi öldü. Seyir zevki için kim olduğunu söylemesek ve görsel koymasak da bazı yayınlar bu spoiler’ı dolaylı yollarla iletti. Variety ve Vanity Fair gibi kayda değer yayınlar, bu gelişme hakkındaki içeriklerinde ve başlıklarında isim vermeseler de içeriklerin bağlantılarında isim vererek aslında kimin öldüğünü okurlarına ayan beyan ileterek bölümü izlemeyenlerin seyir zevkini yerle bir etti.
  • Adam Sandler’ın yazdığı ve başrolünde oynadığı Netflix imzalı vahşi batı ve komedi filmi The Ridiculous 6’in ilk fragmanı yayınlandı.
  • Star Wars’un Han Solo’su Harrison Ford, yedinci film The Force Awakens hakkında konuşmak ve Cadılar Bayramı temasıyla eğlenmek için Jimmy Kimmel’ın konuğu oldu.

  • Snoopy ve Charlie Brown’un maceralarını beyazperdeye taşıyan The Peanuts Movie için karakter yaratma modülü gibi araçlardan sonra filmin belki de son fragmanı yayınlandı.

Popüler Kültür

  • Periscope üzerinden akışı gerçekleşen ilk canlı korku filmi Perşembe gecesi yayınlandı. Fifteen adlı 15 dakikalık kısa filmin yönetmenliğini üstlenen isim Gavin Michael Booth.
  • Usta oyuncu Gary Oldman, Vahşi Batı’da geçen vampir kovboyların hikayesinden oluşan Blood Riders adlı romanın yazarları arasında bulunuyor.
  • NextVR, sezonun ilk NBA maçının sanal gerçeklik ortamı üzerinden yayınlanacağını duyurdu.
  • Efsanevi müzisyenlerden Jimi Hendrix’in 1968 yılında aldığı Londra’daki apartmanı müzeye çevriliyor. Hendrix Museum adlı bina, kapılarını Şubat ayında ziyaretçilere açacak.
  • Jay-Z, büyük umutlarla yatırım yapmaya ve geliştirmeye devam ettiği TIDAL’ı bu kez Barclays ile birlikte Cushman & Wakefield Theater’a taşıdı ve Brooklyn’e bir TIDAL Theather kazandırdı.

Google

  • Google Play Music, net tarihi açıklanmış olmasa da yakında podcast yayınları yapmaya hazırlanıyor.
  • Google’ın mobilde etkili olduğu iki uygulaması Google Photos ve Snapseed, bu hafta önemli bir güncelleme yaşadı. Yüz tanıma teknolojisiyle fotoğrafları listeleyebilen Photos, artık görmek istemediğiniz insanların yüzünü gizleyebilecek. Snapseed ise artık RAW (ham) fotoğraf desteği sunuyor.
  • Balonlar aracılığıyla internet erişimini sağlama hedefi doğrultusunda hazırlanan Project Loon, ilk olarak Yeni Zelanda’da denenmişti. Proje gelecek yıl Endonezya’da uygulamaya geçecek.

Apple

  • Apple Pay ile ABD ve Birleşik Krallık dışındaki hareket alanını genişletmek isteyen Apple, bunun için American Express’le anlaştı.
  • Apple Music’in sanal gerçeklik deneyimini kullanıcılarıyla buluşturma vesilesi U2’nun Song for Someone adlı parçasına özel hazırlanan video oldu.
  • Siri geliştirilen temassız iletişim özelliğiyle artırılmış bir deneyim vadederken Tom Conrad, müzikle ilgili sorularda Siri’den yanıt almak için Apple Music kullanıcısı olmak gerektiğini tespit etti.

Görsel: Tom Conra

  • Siri, yeni Apple TV’nin piyasaya çıkmasıyla birlikte çok yakında televizyonumuzdaki müziği de sesle kontrol etmemizi sağlayacak.
  • iOS 9.1. güncellemesi üzerine alarm özelliğini kullanan kullanıcıların bundan mahrum kaldığı ortaya çıktı. Güncellemeyle gelen ‘bug’ı devre dışı bırakmak için Ayarlar seçeneğinden kurduğunuz alarmları tekrardan etkinleştirebilirsiniz.

Microsoft

  • 11 Ekim haftasında yeni Surface Book’u tanıtan Microsoft, bir süredir beklenen küçük boyutlu tableti Surface Mini’yi doğruladı ve pazara sunulacağını açıkladı.
  • Microsoft’un kendi sistemlerini birbirine entegre çalıştırma furyasının son örneği Office ve Skype arasında yaşandı. Artık Office Online kullanırken Skype altyapısıyla ses ve video desteği alınabilecek.
  • Snapchat ön kamera üzerinden yüz tanımayla çalışan lensler yayınladıktan sonra Skype da bir benzerini yaparak mobil uygulamalarına filtre özelliği ekledi. Ayrıca Skype’ın iOS uygulaması iPhone 6s’in 3D Touch özelliğini de destekliyor.
  • Microsoft, önümüzdeki yıl içerisinde Windows 7 ve 8 kullanan kullanıcılarına bilgisayarlarını ücretsiz olarak Windows 10’e yükseltmeleri için yeni bir teklifte bulunmaya hazırlanıyor.

Teknolojik Gelişmeler / Ürünler

  • NASA, bu hafta gözlemlediği bir kuyrukluyıldıza Lovejoy ismini verdi. Yapılan açıklamaya göre bu kuyrukluyıldız, üzerindeki alkol miktarıyla dikkat çekiyor ve tepe noktasına çıktığı her saniye 500 şişe şaraba eş değer alkol salınımı yapıyor.

Görsel: Fabrice Noel

  • Google Research ve Deep Mind’da çalışan Andrej Karpathy, selfie’lerin sinir ağları tarafından tanınıp kategorizelendirmesini sağlayan bir çalışma hazırladı. Sinir ağları selfie değerindeki beş bin fotoğraf verisi üzerinden sosyal ağlardaki aldıkları beğeni oranlarına göre kareleri iyi veya kötü olarak ayırt ediyor.
  • Harvard Üniversitesi’nde geliştirilen böcek büyüklüğündeki robot RoboBee, hem havada hem de suda hareket edebiliyor. Geliştirilen prototip sinek kuşu misali saniyede 120 kez kanat çırparak uçup suya girdiğinde balık gibi kulaç atıyor.

  • Leap Motion gibi bilgisayar ve yazılım kontrolünü fiziksel aksiyonlara taşıyan cihazlardan sonra bu etkiyi çoklu platformlara aktaran bir teknoloji de Gest oldu. Bilim kurgu eldiveni gibi görünen cihaz; bilgisayar, akıllı telefon ve hatta akıllı ampül gibi bağlanabilir cihazlara bağlanarak el hareketlerini kontrol etmemizi sağlıyor.
  • MIT Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı kablosuz ağ sinyallerini kullanarak duvar gerisindeki insan silüetlerini tespit edebilen RF-Capture adlı bir yazılım geliştirdi.

  • Çin pazarına açılmaya hazırlanan Elon Musk, 5 – 6 yıl içerisinde Çin’in büyük otomotiv markaları arasında olmayı ve satış rakamları kıyaslandığında ABD’den daha fazla gelir sağlayacağını öngörüyor.
  • Tokyo Motor Show, hangi önermeyle olursa olsun bu hafta otomotiv dünyası için geleceğin araçlarını günümüze taşıyan bir etkinlik olarak akıllarda kaldı
  • Wired’ın özel içeriğiyle güvenlik ve yazılım uzmanı Charlie Miller ve Chris Valasek önce bir Jeep’in kontrolünü ele geçirmiş ve ardından da Corvette’in içine sızarak internet bağlantılı araçların güvenliğini gözler önüne sermişti.
  • Toyota, otomotiv endüstrisindeki bu soruna tersten yaklaşarak Tokyo Motor Show’da Kikai isimli tamamen analog bir konsept araç tasarımını tanıttı.

Görsel: Toyota

  • Nissan ise Tokyo Motor Show’da sürücüsüz otomobil ve hayal ettiği ürün deneyimini konsept otomobiliyle tanıttı.

  • Acer, Münih’te düzenlenen eCarTech etkinliğinde prototip aşamasındaki elektrikli ATV modelini ziyaretçilerle buluşturdu.

Görsel: Acer

  • Tokyo Motor Show’da göze takılanlar arasında Kirobo Mini adlı 10 cm boyundaki robot da vardı. İlk konuşan robotun minyatür versiyonu olan Kirobo Mini’yi etkinlikte kitlelerle buluşturan marka ise Toyota’ydı. Toyota robotu güvenli sürüş konusunda bir arkadaş veya aile üyesi konumunda kullanıyor.

Görsel: Gizmodo

  • GoPro, geliştirdiği drone kamera sabitleyici teknolojisini bir video ile tanıttı. DJI gibi aktörlerin de geliştirmekte olduğu 3 eksende kameranın sarsılmamasını sağlayan sabitleyiciler, pazarın ileri taşınmasına ön ayak oluyor. Yayınlanan video üzerinde hiçbir post prodüksiyon düzenlemesiyle sabitleme işlemi bulunmuyor.

  • İngiltere, deniz üzerine kurulmuş en büyük rüzgar türbini çiftliğini kurmaya hazırlanıyor. DONG isimli Danimarka’nın en büyük enerji şirketinin inisiyatifiyle kurulacak olan çiftlik, Cumbria sahiline inşa edilecek ve 19 kilometrelik bir alanı kaplayacak.
  • Hayatında pek çok büyük çaplı klima sistemi kuran Ben Bronsema, elektronik fanlara gerek kalmadan geleneksel klima görevi gören “Earth, Wind & Fire” adlı bir sistem konsepti geliştirdi.
  • The Dutch Green Company ise Bronsema tarafından geliştirilen konsepti uyguladığı ilk sıfır enerji oteli olarak geçen yapının açılışını 2017 yılında gerçekleştirecek.
  • ABD’de bulunan Kongre Kütüphanesi DMCA adlı telif yasasına eklenen yeni maddelerle kişilerin tablet, akıllı TV ve cihazlarına üçüncü şahıs yazılımlar indirebilme imkanını verecek.
  • MasterCard, Apple Pay’in altında yatan teknolojiyi kullanarak mobil ödeme devrimini daha fazla giyilebilir ürüne taşımayı hedefliyor.
  • Adobe pazarlama bulut sistemi kapsamında bulunan içerik testi ve kişiselleştirme platformu Adobe Target’a yeni tahmin analizi ve otomasyon parçaları ekledi. Aynı zamanda daha fazla cihaz tipine uygun şekilde mesaj hedefleme ve çevrimdışı cihazlara da ulaşma gibi özellikler kazandı. Tahmin analizleri ise hangi kullanıcıların mesajlara daha duyarlı olduğunu gösterecek.
  • Amazon Fire TV için piyasaya çıkardığı yeni özelliğiyle kullanıcıların şirket websitesinde bulunan ürünleri televizyonları üzerinden seçerek satın almasını sağlıyor.
  • İlk PlayStation’dan günümüze konsolun özel yarış oyunlarından olan Gran Turismo nihayet yenilenmiş bir oyunla PlayStation 4’e geliyor.
  • Pokémon GO ile birlikte mobil platformlara taşınacağını deklare eden Nintendo, ilk mobil uygulamasını yayınladı. Miitomo isimli uygulama, Wii üzerinde yaratılan Mii isimli sanal karakterler üzerinden mesajlaşma imkanı tanıyor.
  • Nintendo’nun mobil ağlardaki ortak hesap servisinin ismi ise sadelikten yana bir tercihle Nintendo Account olarak açıklandı.

Uluslararası Gündem / Dijital Yaşam

  • Avrupa Parlamentosu ağ tarafsızlığını koruma ve mobil dolaşım ücretlerini kaldırma amacını taşıyan mevzuatı yürürlüğe geçirdi. Yakın zamanda Birleşik Krallık dahil tüm bölgede uygulamaya geçecek yasa üzerine söz konusu boşluklar teknoloji sektörünü ve aktivistleri endişelendirmeye devam ediyor.
  • Avrupa Komisyonunun Safe Harbor Anlaşmasını fesetmesinin ardından Alman Hükümeti de yasa dışı veri transferi durumuna karşı Facebook ve Google için soruşturma başlattı.
  • Avrupa Parlemantosu Edward Snowden hakkında cezalı olduğu suçlamalarını kaldırarak kendisini uluslararası insan hakları savunucusu olarak ilan etti. Snowden da Twitter üzerinden kararı dengeleri değiştirici şekilde bulduğunu söyledi.

Görsel: @Snowden

  • Avrupa Komisyonunun Ocak ayından itibaren risk sermaye kaynaklarına 1.1 milyar dolar yatırdığı öğrenildi.
  • ABD Rusya’nın denizaltı veri kablolarına yakın bir yerde konumlanmasıyla herhangi bir çatışma durumunda internet erişimini kesme durumu için endişelendi.
  • Çin Hükümeti yaşanan yaş dengesizliğini çözmek amacıyla 30 yıllık tek çocuk politikasını devre dışı bıraktı.
  • Rusya Federal Uzay Ajansı, diğer ifadeyle Roscosmos, 2029 yılında Ay’a bir grup insan göndereceğini duyurdu.
  • Çağdaş sanatın önde gelen sanatçılarından Ai Weiwei, ifade özgürlüğünü konu alan ve legodan oluşan büyük çaplı eseri için Lego’dan kalıp istemişti. Ancak Lego politik işleri desteklemediklerini belirterek kalıp isteğini reddetti. Aldığı redden sonra bunun bir sansür ve ayrımcılık olduğunu savunarak Weiwei, dünya çapındaki hayranlarına Lego bağışlarına açık olduğunu belirtti.

Görsel; Instagram, Ai Weiwei

  • Legonun aldığı kararın ne kadar uygun olup olmadığı ise beraberinde birtakım fikir yazılarını getirdi. Mashable ve Fastco Design’da yayınlananlar öne çıkan birkaç örnekti.
  • SXSW organizatörleri temel olarak oyun endüstrisindeki feminist aktivistleri hedef alan ve taciz eden çevrim içi hareket GamerGate’i yansıtan konuların tartışılacağı iki paneli iptal etme kararı aldı. Kararla birlikte çeşitliliğe o kadar da önem vermediği yorumlarıyla birlikte takipçilerini hayal kırıklığına uğratan SXSW, birkaç gün sonra kararından geri adım attı.
  • The Verge, Re/code gibi kaynakları içeren Vox Media ve BuzzFeed kararla ilgili değişikliğe gidilmezse SXSW’e katılmayacaklarını duyurmuştu. Panel katılımcılarından Caroline Sinders ise tartışma yaratan konuyu kendi deneyimi doğrultusunda aktardı.
  • Geçtiğimiz hafta halka tanıtılmasıyla içerik üreticisi ve izleyici eksenli tartışma konusu yaratan YouTube Red, 30 günden oluşan bedava deneme süresince içerik üreticilerine ödeme yapacağını bildirdi. Ayda 9.99 dolara reklamsız içerik izleyeceğiniz servis bu hafta ABD’de kullanıma açıldı.
  • Volkswagen skandalı ardından şirketin gelecek yıl hiçbir yöneticisine terfi vermeyeceği duyuruldu.
  • Odessa, Ukrayna’da yapılacak yerel seçimler için Internet Partisi’nin birincil adayı olan Darth Vader, Lenin heykelinin yerine konularak bir Wi-Fi alıcısına dönüştürülmüştü.
  • Twitter kullanıcısı @kh_reader’ın paylaştığı fotoğraflar ise Chewbacca’nın tutuklandığını ortaya çıkardı.
  • Facebook, çalışanlarının Hindistan gibi mobil bağlantı hızının düşük olduğu ülkelerdeki Facebook deneyimini birinci elden yaşaması için 2G Tuesdays programını başlattı. Şirket için organize edilen bu programla çalışanlar, Messenger gibi uygulamaların 2G bağlantı ile sabrı ne kadar zorladığını görmüş olacak.
  • Facebook hamilelik sonrası pelvik taban kasını geliştiren bir ürüne ait reklamı yetişkinlere yönelik ürün ve hizmet sunması nedeniyle yasaklandı.
  • Gençlerin alkol tüketimini inceleyen araştırmacılar daha geçerli sonuçlar için gençlerin en sevdiği içki türleriyle markalarını paylaştırdıkları Instagram’dan yararlanmayı seçti.
  • Hafta içinde Beşiktaş maçına da ev sahipliği yapan Antalya Arena, Türkiye’nin ilk güneş enerjili stadyumu olma niteliğinde. Antalyasporun 33 bin kişilik yeni stadyumu günde 7200 kilowatt/saat enerji üretebiliyor. Stadyum bu anlamda dünyanın en büyük kapasitesine sahip spor kompleksi olma özelliğine de sahip.
  • Dünyanın en büyük 3b baskıdan hazırlanan yapısı ise Beijing Tasarım Haftası’nda sergileniyor. İnşası 30 gün süren ve 20 büyük ölçekli 3b yazıcının kullanıldığı VULCAN adlı yapı 3b baskıyla hazırlanmış mimari pavilyonların da en büyüğü olma değerini taşıyor.

Görsel: Visual News

  • iPhone 6s’in sahip olduğu basınca duyarlı ekran sayesinde, diğer bir ifadeyle 3D Touch, telefonun dijital tartı olarak da oldukça geçerli sonuçlar verebileceği ortaya çıktı. Deneyde ise bir çift elma kullanıldı.

Sosyal Ağlar / Uygulamalar / Dijital Yayın

  • Facebook geliştiricilere yönelik konferansı F8’i 12-13 Nisan tarihlerinde gerçekleştireceğini duyurdu. Sosyal ağ, küresel geliştirici programı FbStart’ın da geçen beş ay içinde katılımcı girişimlerin %61 oranda artmasıyla hızla büyüdüğünü aktardı.
  • Cihaz tipi, bağlantı ve konum gibi faktörlerden bağımsız olarak reklam verenlerin tüketiciyle buluşmasını sağlayan yeni reklam seçeneği Slideshow tanıtıldı. Facebook bu seçenekle 3-7 görsel üzerinden bir video reklamı yaratma imkanını veriyor.
  • Facebook, mobil arayüzündeki geliştirmelere devam ediyor. Mobil uygulamasındaki bildirim ekranını geliştirerek konum, ilgi alanları, doğum günleri, etkinlikler gibi kişiselleştirilmiş bir menüye dönüştürdü.
  • Sosyal ağın Endonezya’da denediği Local Market adlı özellik ise e-ticaret hedeflerinin sınırlarını genişletiyor. Özellik kişilerin site üzerinden alışveriş yapmalarını sağlıyor.
  • Telefon numarasına gerek kalmadan kişilerle iletişim kurmak amacıyla sosyal ağ, sadece istediğiniz kişinin adı ve Facebook Messenger hesabı üzerinden işlemi gerçekleştirebileceğiniz bir güncellemede bulundu.
  • Facebook Messenger üzerinden MLB World Series ile ilgili haberlere ve skorlara erişme imkanı tanıyan abonelik özelliği de bu hafta gündeme geldi.
  • Facebook en çok şikayet aldığı konulardan Candy Crush davetlerine karşı çözüm aradıklarını duyurdu.
  • Twitter Brand Hub ile reklam verenler markaları ve ürünleri hakkındaki paylaşımları takibe alıp analiz edebilecek. Büyük ve orta ölçekli markaları seçebildiğiniz özellik büyük kampanyalara yönelik seyirci cevaplarını gerçek zamanlı olarak değerlendirme olanağını sunuyor.
  • Çektiğiniz kareleri hızlandırma, yavaşlatma ve geri sarma gibi düzenleme işlemlerini Snapchat’te gerçekleştirebilirsiniz. Gelen video filtreleriyle mümkün olan bu işlemlerin dışında 3D Touch desteği ile iOS uygulamasında doğrudan biriyle mesajlaşabilir veya arkadaşınızı ekleyebilirsiniz.
  • Video oyunları üzerine canlı yayın hizmeti veren Twitch bu hafta Twitch Creative topluluğunu tanıttı. Twitch Creative üretme süreçlerini gösteren yaratıcı kişilerin paylaşımlarını içeriyor. Kanalda televizyon programıyla kültleşmiş ressam Bob Ross’un da yayınları bulunuyor.
  • Seattle merkezli şirket Convoy bu haftanın göze çarpan uygulamalarından birine sahip. Eşya teslimi için uygun yerel taşıyıcıları uygulama üzerinden ihtiyacı olanlarla buluşturan şirket, verdiği hizmetle Uber’in kamyon versiyonu olarak öne çıkıyor.
  • Yolda yürürken veya oturduğu kafe önünden geçen birinden etkilenip tanışmak isteyip fırsat yaratamayanlar için Happn mobil flört uygulaması olarak çözüm ortağı oluyor. Gün içerisinde aynı yoldan yürüdüğünüz insanları listeleyen uygulama sayesinde hafızanıza kazınan insanlarla konuşma imkanı yakalıyorsunuz.

Pazarlama

  • Twitter’ın son ürünü Moments adına hazırlanan televizyon reklamı Fox’da yayınlanan MLB World Series arasında yayınlandı. Sosyal ağın televizyon reklamı vermesine alışık olmamanın yanı sıra, izleyiciler reklamı genel olarak karmaşık buldu.
  • Apple, iPhone 6S için üç yeni reklam filmi yayınladı. 15 saniyelik iki filmde sinema sanatçısı Jamie Foxx ve Siri’nin sesle iletişim özelliği öne çıkarken 1 dakikalık filmdeyse yeni kameranın özellikleri ve kullanıcı deneyimi dikkat çekiyor.

https://www.youtube.com/watch?v=oLcz6IfecaA

  • Snapchat’in ilk sponsorlu selfie lensinden yararlanan marka Fox Studios oldu. The Peanuts Movie’nin tanıtımı için stüdyonun yatırımda bulunmasıyla kullanıcılar Snoopy ve arkadaşı Woodstock’un eşlik ettiği selfie lenslerini kullanabiliyor.
  • Yeni Bond filmi Spectre’ın kamera arkası görüntüleri Snapchat’e özel olarak Sony Pictures’ın sponsorluğuyla Discover bölümünde yayınlandı. Sadece 24 saat yayında kalan kamera arkası sahneleri, mecra kullanımı alanında da yenilikçi bir dil geliştirdi.
  • Uluslararası Kedi Günü olarak bilinen 29 Ekim’e özel olarak Uber, UberKITTEN kampanyasını başlatarak ofis çalışanlarının bir günlüğüne ofislerine kedi misafir etmesini sağladı. Kampanyanın temel amacı hayvanların para ile satın alınan bir meta olmaktan çıkıp bir canlı olduğu konusunda farkındalık yaratmak ve sahiplenme bilincini artırmaktı.

Görsel: Uber

  • “Whatsnext” adlı kampanyasıyla BMW mecra olarak Periscope’u kullandı. Canlı yayın uygulamasından yayınlanan X1 modeli eşliğindeki maceranın kahramanları ise kaya tırmanışçısı Alex Honnold ile National Geographic fotoğrafçısı Jimmy Chin oldu.
  • IKEA “Soft Toys for Education” adlı kampanyasında seçilen 10 şanslı çocuğun hayalgüçlerinin egemen olduğu çizimlerini gerçek oyuncaklara dönüştürdü. Satılan her oyuncak ise Save Children ve Unicef üzerinden küresel çaptaki çeşitli çocuk eğitim projelerine bağış yapma şansını verdi.
  • 23. yılını kutlayan perakende alışveriş mağazası Kipa, 90’lardaki neslin çocuksu alışkanlıklarıyla günümüz yetişkinlerine dönüşmesini işleyen bir kutlama filmi hazırladı. Film hem nostalji kokuyor hem de dönemselliği yansıtıyor.

Editörler: İpek Altun, Mert Serim
Katkıda bulunan: Yalçın Pembecioğlu

Manşet görseli: Gizmodo, Toyota