Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
​Beyin Dalgaları Kullanılarak Hazırlanan 5 Proje

​Beyin Dalgaları Kullanılarak Hazırlanan 5 Proje

Son dönemde beyin dalgaları kullanılarak hazırlanan reklam kampanyaları ve sanat projelerinden öne çıkanları derledik.

Gözlerimi şaşı şaşı elimdeki kaşığa dikip, yeterince konsantre olursam bükebilir miyim diye denemişliğim vardır, itiraf ediyorum! Ben henüz bu konuda elle tutulur bir başarı elde etmiş olmasam da, son dönemde yapılan beyin dalgalarının ölçümü ve işlenmesi teknolojileriyle harmanlanmış kampanya ve projeler bu konudaki hevesimi bir nebze olsun giderdi.

Beyin dalgalarıyla bir hamburgerin ne kadar istendiğini göstermekten tutun, gitmek istenilen yere konsantre olup sanal uçaklarla seyahat etmeye kadar alışılmadık, eğlenceli işleri hatırlamak isterseniz, buyrun:

Beyin Dalgalarıyla Seyahat

Rus Havayolu şirketi S7 Airlines’ın “The Imagination Machine” (Hayal gücü Makinesi) isimli kampanyası, bu teknolojiyi kullanarak hazırlanmış en dikkat çekici işlerden biriydi.

Havayolu şirketinin geliştirdiği bir arayüzle insanlara sunduğu sanal uçuş deneyiminde; beyin dalgalarınızı kullanarak gitmek istediğiniz yeri düşünüyor ve uçmaya başlıyordunuz. Sanal olarak havada süzülen uçağınızı kazasız belasız, konsantrasyonu bozmadan varış noktasına ulaştırmayı başarırsanız gerçek bir biletin sahibi oluyordunuz.

KFC’nin Beyin Dalgalarını Kullandığı Fantastik Deneyi

KFC, ağız sulandırıcı Double Zinger’ın tanıtımı için Çekmeköy şubesinde fantastik bir deney gerçekleştirmişti: “Zingeroskop

Deneyde katılımcılara EEG cihazları takılarak beyin dalgaları ölçülmüş ve önlerinde duran Double Zinger’a ne kadar konsantre oldukları tespit edilmişti.

V For Viral ve Nerdworking’in imzasını taşıyan projede Double Zinger’ın havada süzülmesini Crealev’in manyetik kaldıraç teknolojisi sağlıyordu.

Pizzaya En İyi Odaklananın Kazandığı Oyun

Subway’in SXSW 2014’teki standında yukarıda bahsettiğim KFC deneyine benzer interaktif bir oyun yer alıyordu: Stantta, beyin dalgalarını ölçen EEG cihazlarını kafalarına takan katılımcılar, karşılarındaki ekranda duran pizzaya sakince odaklanıyor ve en iyi odaklanan indirim kuponunu kapıyordu.

KFC, deneklerinin karşısına gerçek bir Double Zinger koyarak olayı daha da fantastikleştirmiş sanki, ne dersiniz?

Beyin Dalgalarınıza Göre Hareket Edebilen Kask

Behnaz Farahi’nin üç boyutlu baskıyla üretilmiş “Synapse” isimli kask tasarımı, giyen kişinin EEG verilerini ölçüyor ve beyin dalgalarına göre hareket edebiliyordu. Kişinin odaklanma ve sakinleşme haline göre değişen beyin dalgaları kaskın hareketini sağlıyordu.

Farahi, Synapse ile söz konusu teknolojiyi, artık her türlü tasarımda karşılaşabildiğimiz üç boyutlu baskı teknolojisiyle birleştirmiş.

Beyin Dalgalarından Müzik

Bir diğer dikkatimizi çeken proje ise Epilepsi nöbeti sırasındaki beyin dalgalarıyla hazırlanan müzik projesiydi.

Projede anonim bir epilepsi hastasıyla birlikte çalışılmış ve beynin yaşadığı süreç veriye çevrilmiş. Nöbet öncesi, sonrası ve nöbet anında beynin çevresine verdiği tepki farklı frekanslara ve müzikal altyapıya yerleştiriliyor.

Görsel; Vimeo, Youtube, Bigumigu
Manşet görseli düzenlenmiştir.