Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Astronotlar Nasıl Yaşar?

Astronotlar Nasıl Yaşar?

Aaron Sheldon, "Small Steps Are Giant Leaps" adlı fotoğraf serisinde 4 yaşındaki oğlunun dünya karşısında büyülendiği anlardan ilham alıyor.

Tekdüze gündelik hayatınızın yepyeni bir deneyimmiş gibi göründüğü anlar vardır. Mesela, dört yaşındaki bir çocuk için sıradan otobüs yolculukları bilinmezliğe doğru bir seyahate dönüşebilir. Maddi dünyaya ziyadesiyle “alışan” veya gündelik dertlerine gömülen yetişkinlerin başına nadiren geliyor, dünyanın heybetiyle büyülenmeyi ise en iyi çocuklar biliyor.

Fotoğrafçı Aaron Sheldon’ın dört yaşındaki oğlunu başrole yerleştirdiği “Small Steps Are Giant Leaps” [Küçük Adımlar Dev Sıçramalardır] adlı fotoğraf serisi de çocukların dünya karşısında büyülendiği anlardan ilham alıyor. Adıyla Neil Armstrong’un meşhur sözlerine gönderme yapan seri, ebeveynlere dünyanın çocuklar için keşfedilmeyi bekleyen heyecan verici bir yer olduğunu hatırlatmayı hedefliyor.

Bu fotoğraf serisine ilişkin ilk fikir Aaron Sheldon’ın aklına bir otobüs yolculuğunun oğlunu bütünüyle afallatmasının ardından geldi. Oğlunun büyülenişini belgelemenin bir yolunu aradı. Önce nasıl yapamayacağını bilemedi, yanıtı oğlunu doktora götürdüğünde buldu: Dört yaşındaki oğlu muayene masalarından korkuyordu. Babası da oğlunun bu korkusuyla yüzleşmesini sağlayacak yöntemler arıyordu. Son doktor ziyaretlerinde de muayene masasına oturacak kadar cesur insanlardan söz açtı. Oğlu da astronotların masaya oturacak kadar gözü pek olup olmadıklarını merak etti. Astronotların yeterince cesur olduğunu öğrenince, babasına bir dahaki sefere hasta olduğunda bir astronot kostümüyle muayene masasında fotoğrafını çekip çekemeyeceğini sordu. Sonra astronotların hayatlarına ilişkin soruların ardı kesilmedi. Çamaşırlarını nasıl yıkarlar, saçlarını nasıl kestirirler, nasıl alışveriş yaparlar vs. Soruların hepsi artık birer fotoğraf fikrine dönüşmüştü. Aaron Sheldon da bir baba olarak vazifesini anlamıştı: Keşif yolculuğunun yardımcı pilotu olacaktı.

Fotoğrafların Highlights gibi çocuk dergilerinin ilgisini çekmesiyle, Aaron Sheldon seriyi bir kitaba dönüştürmek istedi ve bunun için bir Kickstarter kampanyası başlattı. Kampanya ile 4.000 doları toplayabilirse oğluyla birlikte yeni fotoğraflar için New York, Washington ve Florida’yı dolaşacak, alacağı yeni kostümlerle fotoğraf serisini tamamlayacak, kitabını bastıracak ve bir de sergi açacak.

Sheldon, çektiği fotoğraf karelerinde etraftaki insanları kadraja dahil etmiyor ve kaşifi hayâl dünyasında kendi haline bırakıyor. Velhasıl, çocukluk hatıralarının insanın en büyük serveti olduğunu biliyor.

Görseller: Kickstarter