Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Antik Roma Yollarına Metro Hattı Görselleştirmesi

Antik Roma Yollarına Metro Hattı Görselleştirmesi

Sasha Trubetskoy, Antik Roma dönemi yollarını, günümüzün metro hattı haritalarına benzer şekilde görselleştirdi.

Chicago Üniversitesi’nde istatistik alanında lisans eğitimini sürdürmekte olan Sasha Trubetskoy, MS 125 dolaylarındaki Roma İmparatorluğu yollarını esas alarak, bu yolları günümüzün metro hattı haritalarına benzer şekilde görselleştiren bir diyagram hazırladı.

Sasha Trubetskoy bu proje için Appian Yolu gibi tanınmış tarihi yolları daha az bilinen yollarla birleştirmiş. Hatta isimleri belirlenemeyen bazı yollara hayali isimler takmış. En zorlayıcı ve yaratıcı işlerden biri haritaya hangi yolların ve şehirlerin dahil edileceğini, hangilerinin ise hariç tutulacağını seçmek olmuş. Trubetskoy her Roma yolunu haritaya eklemenin imkanı olmadığını, haritada gördüklerimizin sadece ana yollar olduğunu belirtiyor. Daha ziyade 2. yüzyıl dolaylarının yüksek nüfusa sahip kentleri haritaya dahil etmiş.

Haritayı büyütmek için üzerini tıklayabilirsiniz:

Trubetskoy, haritada görülen yol ağının ne kadar sürede seyahat edilebileceği sorusunu şöyle cevaplıyor: “Bu süre ulaşım yönteminize (at, at arabası, deniz yolu, yaya) ve bütçenize bağlı. Bir başka önemli faktör de mevsim. Yılın her dönemi kendine has zorluklara neden olmakta. Yaz aylarında Roma’dan Bizans’a yürümek yaklaşık iki ay sürer ancak bir atınız varsa, aynı yol yalnızca bir ayınızı alır.” Süre ve maliyet anlamında daha detaylı tahminler içinse meraklıları, diğer harita projelerinden ORBIS’e yönlendiriyor. Antik Roma Google Haritası olarak nitelendirdiği, antik dönemdeki seyahatlerin zamansal ve maddi hesaplamasını yapabilen ORBIS modeli gerçekten incelemeye değer. Trubetskoy, tüm tarihi yerleri gösterebilen Pelagios Projesi gibi tarihle ilgili başka harita çalışmalarına da imza atmış.

Görsel: Sasha Trubetskoy