Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Android’in Yaratıcılarından Andy Rubin’in Yeni Akıllı Telefonu: Essential

Android’in Yaratıcılarından Andy Rubin’in Yeni Akıllı Telefonu: Essential

Andy Rubin'in kurucusu olduğu Essential'ın minicik 360 derece kamerası ve titanyum kasa gibi özellikleriyle akıllı telefon deneyiminde çarpıcı farklar yaratmayı amaçlıyor.

Android’in kurucusu olan 4 kişiden biri olan ve işletim sisteminin mimari olarak görülen Andy Rubin, kurucusu ve CEO’su olduğu yeni projesi Essential‘ı tanıttı. Rubin, 2003 – 2005 arasında Android’in başındaydı ve 2005’te Android, Google tarafından satın alınınca bir Google çalışanı olarak 2014’e kadar görev almıştı. Bu sürecin sonunda ise yatırım fonu ve tasarım stüdyosu Playground Global (2014) ile yatırım şirketi Redpoint Ventures (2015) kurdu.

Andy Rubin’in son girişimi ise akıllı telefonlara yeni bir yaklaşım getiren Essential Products oldu. Recode’un düzenlediği Code Con 2017’de bugün tanıtımını yapan Andy Rubin, Essential Phone (Essential PH-1) ile akıllı telefonlara farklı bir yaklaşım sunuyor. (Code Con 2017’deki konuşmanın tamamına yazının sonundan ulaşabilirsiniz.) Essential’ın en çarpıcı yönleri arasında ön yüzünün tamamen ekranla kaplı oluşu dikkat çekiyor. Öyle ki telefonun üst kısmında ön kamera hariç hiçbir şey yok. Marka logosu bile! Buna ek olarak Essential, cihazlarının iskeletinde de aluminyum kullanan Apple ve Samsung’a taş atarak, titanyum ve seramik karışımı bir malzeme kullanıyor. Böylece Essential hasar ve düşme testlerinden oldukça yüksek notlar alıyor.

Essential‘ı farklı kılan bir eklenti de ayrıca satılan 360 derece kamerası. Manyetik olarak bağlanabilen bu kamera cihazın arkasında takıldığı anda 360 derece görmeye ve kaydetmeye başlayabiliyor. Teknik özelliklerden bahsetmek gerekirse de, Android amiral gemilerinin seviyesini yakalayarak Qualcomm 835 işlemci, 4 GB RAM, 128 GB depolama alanına sahip oluyor. Android 7.0 Nougat kullanan akıllı telefon yukarıda bahsettiğim logonun dışında gereksiz ve fuzuli gördüğü her şeyi telefondan atmış. USB-C ile şarj edilen telefonda iPhone 7 gibi 3,5 mm jak girişi bulunmuyor.

Essential, 360 derece kameraya ek olarak bir de şarj dokunun satışını yapıyor. Essential’ın tek cihaz satış fiyatı 699 dolar olarak belirlenmiş. 360 derece kamera ile birlikteyse kısa süreliğine 750 dolardan satılacak. Apple, Samsung, HTC gibi akıllı telefon devleri adeta kendi kurtlar sofrasında otururken her yıl bir iki girişim pazara adım atıyor. Etik değerlere sahip sürdürülebilirliği düşünen Fairphone, bulut öncelikli Android telefon Robin, iş makineleriyle bilinen Cat’in geliştirdiği termal kameralı S60 gibi örnekleri de daha önce görmüştük. Bu girişimler yarattıkları niş değerle ekosistem içinde alternatif renkler yaratıyorlar.


Görsel: Essential