Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Akıllı Pufları Tek Dokunuşla Modüler Bir Yatağa Dönüştüren Sistem: Lift-Bit

Akıllı Pufları Tek Dokunuşla Modüler Bir Yatağa Dönüştüren Sistem: Lift-Bit

MIT Senseable City Lab'in tasarımcı başkanı Carlo Ratti Associati, tasarladığı modüler sisteme uygun akıllı puflar üzerinden, koltuk kavramının sosyalleşen geleceğini sorguluyor.

Çok katmanlı iletişim ağları ve dijitalleşme etkisiyle kentsel mimarinin ve hayat tarzının kökten değişimi ve bu devrimle ‘şehir’ tanımının yeniden üretimi üzerine kafa yoran MIT Senseable City Lab‘in başkanı Carlo Ratti Associati, akıllı bir koltuk sistemi tasarladı.

Modüler yapıya sahip puflardan meydana gelen Lift-Bit, arzu edildiğinde bir sandalyeye, şezlonga, yatağa, koltuğa ve daha farklı birçok oturma / uzanma / yatma ünitesine ihtiyacın şekillendireceği bambaşka düzenlemelerle dönüşmek üzere dijital olarak yapılandırılıyor. Örneğin, iki ‘bit’ üniteyle bir sandalye ortaya çıkarılırken, dört üniteyle bir dinlenme koltuğu, dokuz üniteyle ise koca bir kanepe oluşturulabiliyor.

Milano Tasarım Haftası kapsamında XXI Triennale‘de sergilenecek olan Lift-Bit’in kurulumu, bir akıllı telefona yüklü ve koltuk sistemine bağlı uygulama üzerinden mümkün kılınıyor. Ayrıca bu uygulama hali hazırda bulunan kombinasyonlarla birlikte, kullanıcının kendi düzenini kurmasına da izin veriyor.

Cedric Price‘ın 1970’lerdeki kentsel değişimlerin doğuracağı ihtiyaçları öngörerek tasarladığı kompleks projesi The Generator‘a bir saygı duruşu niteliğinde de olan Lift-Bit, İsviçreli mobilya devi Vitra desteğiyle ortaya çıkmış.

Görsel; Lift-Bit