Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Akıllı Kask Eklentisi PhiPal, Kazaları Algılayabiliyor ve Yardım Çağırabiliyor

Akıllı Kask Eklentisi PhiPal, Kazaları Algılayabiliyor ve Yardım Çağırabiliyor

Tüm kaskları akıllı kaska dönüştürebilen eklenti PhiPal, sporcunun hem performansını takip ediyor hem de acil durumlarda gerekli yerlere yardım mesajı gönderebiliyor.

Carlo Ciaramelletti, İtalya’da kayak yaparken ölümün kıyısından döndü. Onun kaza geçirdiği günün hemen ertesinde bir başka kayakçı daha aynı bölgede kaza geçirdi ve hayatını kaybetti. Bunun tek nedeni kayakçının yardım sinyali gönderememesiydi. Bu tür acil durumlar ve kazalar için SOS beacon teknolojisi (düşük enerjili Bluetooth kullanarak konum bilgisini iletebilen bir teknoloji) kullanılabiliyor ancak Ciaramelletti, bu yaşananların ardından bundan daha fazlasına ihtiyaç olduğunu düşündü. Sporcunun performansını takip edip geliştirirken diğer yandan acil durumlarda onun için emniyet ağı sağlayabilecek bir cihaz geliştirme kararını bu noktada aldı. Bu kararın ardından hem SOS beacon teknolojisini içeren hem de aktivite ve kaza durumunu algılayabilen sensörlere sahip olan kask eklentisi PhiPal’ı geliştirmek için çalışmalarına başladı.

PhiPal’ı alternatiflerinden farklı kılan en önemli özelliği kaza tespit teknolojisine sahip olması. Oldukça sofistike bir yazılımla çalışan PhiPal sahip olduğu sensörler sayesinde kullanıcının kaza geçirdiğini anlayabiliyor ve kullanıcının GPS koordinatlarıyla birlikte acil durum mesajı yollayabiliyor. PhiPal’ın yapısında, hareket ve yükseklik sensörlerini içeren 10 eksenlik sensör bulunuyor ve bunlar hız değişimlerini, yönü ve rakımı ölçebiliyor. Sürekli kullanıcının hareketlerini kaydeden kask eklentisi, bunu hem spor performansını hem de konumu takip etmek için kullanıyor.

PhiPal’ın sunduğu en güzel avantajlardan biri de yakınlarının diledikleri zaman sporcunun durumunu kontrol edebiliyor olması. Evdekiler sporcudan “ben iyiyim” haberi beklemek zorunda kalmıyor ve evlerinden bütün olanı biteni takip etme imkanı yakalıyorlar. Bu takip süreci breadcrumb trail (ekmek kırıntısı izi) adı verilen ve yardım amaçlı navigasyonda kullanılan bir tür grafiksel kontrol elemanı sayesinde gerçekleşiyor.

Batarya tedbirleri ise PhiPal’ın bir başka dikkat çekici özelliği. İki adet yerleşik bataryadan biri acil durum SOS sistemi için rezerve edilmiş diğeri de yardım gelene kadar bataryanın durumunu koruyabilecek güç yönetimine ayrılmış.

https://www.youtube.com/watch?v=DosXWrz-qPI

PhiPal, sporcunun bir tehlike anı yaşayıp yaşamadığını tespit etmek için Al algoritmasını kullanıyor. Al algoritması ise şöyle çalışıyor: Örneğin, tırmanış yapan bir sporcu hızla aşağı doğru hareket etmeye başlarsa cihaz bunun bir düşüş olup olmadığını ve hareketin sonunda bir çarpma olup olmadığını anlamak için geçmişte kaydedilen performansları tarıyor. Cihazın ulaştığı sonuç “kaza şüphesi” olursa alarm öncesi durum başlatılıyor ve kullanıcının durumu taranıyor. Cihaz, sporcunun bilincinin yerinde olmadığını tespit edebiliyor ve bu tespiti yaptığı anda önceden sisteme girilen arkadaşlara ve yardım ekiplerine mesaj gönderiyor.

Kickstarter kampanyası süresince; cep telefonu operatörleri aracılığıyla bağlantı kuran PhiPal başlangıç modeli 99 dolar, uydu bağlantısı kullanabilen pro versiyonu ise 199 dolar fiyatla satışta olacak. Yeterli fon toplandıktan sonra ise başlangıç modeli 149 dolar ve pro modeli ise 299 dolar fiyatla piyasaya sürülecek.

Görsel: phipal.io