Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Airbnb’de Listelenen Ülke: İsveç

Airbnb’de Listelenen Ülke: İsveç

İsveç için hazırlanan turizm tanıtım kampanyasında ülkenin tüm güzellikleri Airbnb üzerinde listeleniyor.

İsveç doğal güzellikler açısından zengin bir ülke olarak bunları tanıtan düz turizm filmleri yapmak yerine ülke tanıtımı için alışılmadık yollara başvuruyor. Çok da etkili oluyor doğrusu. Daha önce sosyal medyada çok konuşulan “The Swedish Number” ile rastgele İsveçlilerle ülkeleri hakkında konuşabilmenizi sağlayan İsveç; şimdi de tüm ülkeyi Airbnb‘de listeliyor.

Reklam ajansı Forsman & Bodenfors tarafından hazırlanan kampanya için Airbnb üzerinde özel bir sayfa yaratılmış. Burada İsveç’in doğal güzellikleri sanki kalabileceğiniz tatil evleriymiş gibi listeleniyor. Örneğin “Rustik Orman” veya “Kireç Taş Sütunlu Kumsal” gibi başlıklar altında o yörenin özellikleri Airbnb jargonuyla tanıtılıyor. Yani, “Panaromik Okyanus Manzaralı Yamaç” başlığına tıkladığınızda, hem o yamacın bulunduğu Skuleskogen bölgesi hakkında bilgi sahibi oluyor; hem de “aile dostu, açık hava, gerçek klima, doğal ısınma” gibi Airbnb maddeleriyle gülümsüyorsunuz. Ev kuralları kısmında ise, doğayı saygılı olmak gibi maddeler yer alıyor. Üstelik her yer 365 gün boyunca rezervasyona açık!

Kampanyanın tanıtım filmi ise klasik Airbnb tanıtımları dilinde ilerliyor. Tek farkla tabii, bir ev yerine koca bir ülkenin özelliklerini anlatıyor. Örneğin, eşsiz bir manzaraya bakan bir kaya için “İşte benim terasım” diyor; kaplıcalarını “100 bin havuz” diyerek tanıtıyor, Kutup Işıkları’nı yerden tavana panaromik görüntü diye tanımlıyor; ormandaki göllerini “Minimalist İsveç tasarımıyla tüm ihtiyaçlara karşılık veren banyolar” olarak konumluyor.


Ülkenin doğal güzelliklerinin dışında kampanyanın aslında en önemli vurgusu İsveçlilere ve İsveç’i ziyaret edenlere tanınmış özel bir hak. Allemansrätten yani “gezme özgürlüğü” diyebileceğimiz kavram, İsveç’te anayasal bir hak. Ülke içinde herkese (özel mülk olmayan) her yere erişim hakkı veriyor. Yani isteyen istediği her yerde özgürce gezebiliyor, bisiklete binebiliyor, yürüyebiliyor, kamp yapabiliyor, uyuyabiliyor, yemek yiyebiliyor. Kampanya da bu haktan bizim de faydalanmamızı söylüyor. Sonuçta, bunu yapabilmemiz için tüm ülkeyi Airbnb’ye koymuşlar, daha ne yapsınlar. (Bir de ismi lazım değil, bazı ülke vatandaşlarının vize sorununu da çözseler keşke!)

Bu arada… Kampanya turizm tanıtım anlamında bir ilk belki ama Airbnb’nin amacının dışında kullanılması anlamında ilk değil. Daha önce evsizler hakkındaki bir farkındalık kampanyasında evsizlerin sokaklarda yaşadığı yerler, Airbnb üzerinden benzer bir şekilde (ama tam tersi amaçla) tanıtılmıştı. O kampanyayı da bu vesileyle hatırlamış olalım.

Künye:
Reklamveren: Visit Sweden
Reklam Ajansı: Forsman & Bodenfors
Visit Sweden Ekibi: Jennie Skogsborn Missuna, Peter Holmberg, Jonas Overödder och Lotta Thiringer, Jenny E Kaiser (Visit Sweden ABD Başkanı)
Müşteri İlişkileri: Ann Spennare Bengtsson, Olle Victorin
Sanat Yönetmeni: Johan Eghammer, Johanna Hofman-Bang, Ted Mellström, Josefin Roxeheim
Reklam Yazarı: Marcus Hägglöf, Pontus Levahn, Agnes Uggla
Yazar: Lycke Ramel
Tasarımcı: Johan Fredriksson
Müşteri İlişkileri Yöneticisi: Johanna Bringefält
Ajans Yapımcısı: Jens Odelbring
Dijital Yapımcı: Peter Gaudiano
Halkla İlişkiler Strateji: Robert Johnsson
Planlama: Daniel Sjöstrand

Görsel: YouTube – Airbnb