Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Af Örgütü Son Kampanyasında Popüler Kültürden İlham Alıyor

Af Örgütü Son Kampanyasında Popüler Kültürden İlham Alıyor

Uluslarası Af Örgütü, Yalan Dünya dizisinin Vasfiye Teyze karaktıninden ilham alarak 'ne çektin be Türkiye' mimini kullandı.

Uluslararası Af Örgütü bu hafta yeni bir kampanya başlattı, Türkiye’de ifade özgürlünü savunmak için başlatılan kampanya’nın sloganı ‘Bu yasayla olmaz!‘ buyasaylaolmaz.org sitesinden destek olabileceğiniz kampanyanın Twitter etiketi de yine #buyasaylaolmaz.

Kampanyanın ilginç yanı ise popüler bir televizyon dizisi karakterinden ilham alıyor olması. Yalan Dünya’ya son sezonda giren ve Gonca Vuslateri’nin oynadığı Vasfiye Teyze’nin ‘ne çektin be’ sözü internette önü alınamayan bir mime dönüşmüştü, öyle ki illüstrasyonları yapılan karakter hala da birçok ayrı kaynaktan yayılıyor. Karakterin kendi adına açılmış bir internet sitesi var, Facebook’ta adına yaratılan mimler son hız devam, Twitter’da karakteri konuşturan hesaplar çoğalıyor, aynı zamanda Tumblr aramalarında da gerçek bir Türk mimi yaratıldığı ispatlanmış oluyor.

Af Örgütü de doğru zamanda doğru gündemi yakalayıp başka bir yere taşımış oldu. Kampanyayı görenler hem kampanyanın kendi sloganıyla, hem de son günlerde en çok duydukları karakterin sözleriyle paylaşıyorlar, kampanyadan ayrı yürüyüen ‘ne çektin be Türkiye’ mimleri de çoktan yaratılmış; hatta bu kalıp kampanyada önce mi kullanılıyordu sonra mı yaygınlaştı belirsiz olabilir.