Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
ABD’de Polis Şiddetiyle Yaşamını Kaybeden Siyahların Son Sözleri

ABD’de Polis Şiddetiyle Yaşamını Kaybeden Siyahların Son Sözleri

Birçok konuda önyargıyla yaklaşılan siyah bireyler, silahsız olsalar dahi polis şiddetiyle yıllardır yaşamını kaybediyor.

İnsanlık tarihinin kirli geçmişindeki en büyük lekelerden birisi olan ırkçılık neredeyse dünyanın her yerinde varlığını sürdürüyor. Hatta ten renginden, gen havuzundaki öğelerden ötürü bireylerin, hem kurumlar hem de diğer bireyler tarafından farklı karşılanmasına sebep oluyor. Irkçılık dünyanın üstesinden gelemediği büyük problemlerden biri olarak varlığını sürdürürken Amerika Birleşik Devletleri’nde silahsız ve toplum kurallarına uyan siyahlar, beyaz polisler tarafından öldürülüyor.

Gazeteci Shirin-Banou Barghi, Ferguson Protestolarının başladığı dönemde polis şiddetiyle yaşamını yitiren siyahların son sözlerini ölümsüzleştiren #LastWords isimli bir proje başlattı. Martin Luther King’den Michael Brown‘a ırkçılığın yarattığı şiddetle hayatını kaybeden siyahları, insanı rahatsız edecek vurgularla hatırlatıyor.

9 Ağustos 2014’te yaşamını kaybeden Michael Brown’un ölüm yıl dönümü nedeniyle düzenlenen protestolar da beyazların şiddetini yeniden alevlendirdi. Missouri eyaletindeki Ferguson kasabasında olağanüstü hal ilan edildi ve 60 kişi göz altına alındı. Michael Brown’ın arkadaşı olduğu açıklanan Tyrone Harris Jr. isimli siyah genç ise polisler tarafından vuruldu.

AJ+, Michael Brown’ın anısına Shirin-Banou Barghi‘nin #LastWords projesini gazetecinin izniyle yeniden üreterek vurucu bir görsel set hazırladı. Silahsız ve şiddet yaratmayan fakat sadece ten renginden ötürü polis şiddetiyle yaşamını yitiren insanların son sözleri, insanlara karşı kurguladığımız vizyonumuzu yeniden sorgulamaya davet ediyor.

<img src="https://bigumigu.com/vikitor/2015-08-11-1439318005-1741151128.jpg"

Görsel; AJ+, Shirin-Banou Barghi
Manşet görseli düzenlenmiştir.