Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
360 Derecelik Aile İçi Şiddet

360 Derecelik Aile İçi Şiddet

Rusya’da gereken tepkinin gösterilmediği aile içi şiddet konusu, 360 derece video deneyiminin kullanıldığı etkili bir kampanyaya taşındı.

BBDO Rusya, Aile Sorunları Psikolojik Yardım Merkezi’yle birlikte, insanların, aile içinde şiddet gören kadınlara sırtını dönmemesi gerektiği uyarısında bulunan etkileyici bir kampanyaya imza attı.

“Do Not Look The Other Way” (Diğer Tarafa Bakma) ismindeki kampanya, Rusya’da şiddet gören kadınların “Beni dövmesi, sevgisinin bir göstergesi” bahanesi ardına sığınarak aile içi şiddete göz yummalarını engellemek istiyor. Rusya’da eşleri ya da sevgilileri tarafından şiddete maruz kalan kadınların sayısını gösteren bir istatistik ya da bu şiddetin sorumlularını cezalandıracak herhangi bir yasa bulunmuyor. Böyle sahnelere uzaktan şahitlik eden tanıklar bile duruma “Aşıklar arasındaki dargınlıklar geçer” gözüyle yaklaşıyor ve bu umursamaz tavrın sonucunda, Rusya’da her yıl binlerce kadın hayatını kaybediyor.

Aile Sorunları Psikolojik Yardım Merkezi’nin aktardığı deneyimlere göre, aile içi şiddet maduru kadınlar, yaşadıkları problemleri kendi kendilerine çözemiyor. Bu kadınların çoğu, onlara işkence uygulayan partnerlerini haklı buluyor ya da bu olayı sır olarak içlerinde saklamayı seçiyor.

Öte yandan, toplumun bu konudaki genel düşüncesini değiştirmek, farkındalığı artırmak ve aile içi şiddet belirtileri gördüklerinde kadınlara nasıl davranmaları gerektiği konusunda yol göstermek için bunun yüksek sesle dile getirilmesi oldukça önemli.

BBDO, hazırladığı kampanya ile aile içi şiddet konusundaki dikkat eksikliğini gidermeyi amaçlıyor.

Sanal gerçeklik deneyimiyle hazırlanan kampanyalara verilecek en çarpıcı örneklerden biri olan 360 derece formatındaki siyah-beyaz filmde, ilk bakışta sola dönük olarak oturan ve başını yavaş yavaş sağa çevirdiğinde ise gördüğü şiddetten dolayı gözü morardığı anlaşılan bir kadın yer alıyor.

Kadının yüzüne bakmak ya da ekranda yazan metni takip etmek izleyicinin tercihine bırakılıyor. Ancak, izleyiciler ekranda beliren yazıları takip etmezlerse kampanya filminde anlatılan hikayeyi her açıdan görebilmek için videoyu tekrar oynatmak durumunda kalıyor.

Künye:

Müşteri: Aile Sorunları Psikolojik Yardım Merkezi
Başlık: “Do Not Look The Other Way”
Ajans: BBDO Russia Group
Yetkili Yaratıcı Yönetici: Nikolay Megvelidze
Yardımcı Yaratıcı Yönetici: Alexey Starodubov
Metin Yazarı: Kirill Tsytkin
Sanat Yönetmeni: Sofya Nadezhina
Yönetmen: Boris Anisonyn
Kıdemli Yapımcı:Valery Gorokhov
İş Geliştirme Yöneticisi: Boris Sorokin
Post Prodüksiyon: Maxim Popov
Aile Sorunları Psikolojik Yardım Merkezi Kurucusu: Tatyana Orlova

Görsel: YouTube