Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
2014’te Bigumigu’da Öne Çıkan Tasarım Çalışmaları

2014’te Bigumigu’da Öne Çıkan Tasarım Çalışmaları

Bu yıl tasarım anlamında teknoloji ve minimal yaklaşımlar büyük rol oynadı. İçeriklerimiz arasında öne çıkanları derledik.

Tasarım duygusu üretim aşamasında yer alan herkesin içinde bulanan bir his. Fikir son halini almadan önce mutlaka tasarımın farklı dokunuşuyla kendini belli ediyor.

Pasaport ve banknot çalışmalarından valiz ve bisiklet gibi farklı ürünlere uzanan tasarım pırıltılarını derledik. Tasarım günlük hayatın her alanında yer aldığı için seçmek ve değerlendirmek zor olsa da akılda kalanları sıraladık.

Kapı Tasarımında Yeni Bir Boyut: Evolution Door

Avusturyalı sanatçı Klemens Torggler kapı konseptini ve kapıyla ilişkimizi yeniden ele almış ve Evolution Door adlı bir konsept yaratmış. Bu katlanabilir 4 panelli kapının 2 panelli versiyonu da var.

Ses Dalgalarını 3B Yazıcı İle Basmak

3B baskı teknolojisi hayatımızda hiç beklemediğimiz alanlarda yeniliklere yol açabiliyor. Maker Isaac Powell de ses dalgalarını fiziksel olarak 3B yazıcı ile basabileceğimiz bir yöntem geliştirdi.


Norveç Pikselli Banknotlar Kullanacak

Bu bahar Norveç merkez bankası Norges Bank tarafından banknot tasarım yarışması düzenlendi. Sanatı ve ülkenin teması olan deniz olgusunu biraraya getirmek ise bankanın temel amacıydı. 5 profesyonel sanatçı ve bir banka yetkilisinden oluşan jüri grubu, finale kalan sekiz çalışmadan ikisini seçti. Tasarımcı Enzo Finger’ın Ripple Effects ile The Metric System, Terje Tønnessen tarafından hazırlanan Norwegian Living Space isimli çalışmalar jürinin ödüle layık gördüğü çalışmalar oldu.

Ünlü Mimarlar Tarafından Tasarlanan Otobüs Durakları

Japonya, Çin, Norveç, İspanya, Şili, Belçika ve Rusya’dan 7 mimar ve mimarlık firması, “Avusturya’nın bir köyüne otobüs durakları yapma” amacı etrafında birleşmiş. Ve her biri kendi bakış açısına göre duraklar tasarlamış.

Smiljan Radic

Alexander Brodsky

Fermuarsız Akıllı Valiz Yolculuk Standardını Değiştiriyor

New York’lu bir ekip Trunkster isimli valiz tasarımıyla Kickstarter’da destek topluyor. Akıllı olarak nitelendirebileceğimiz ilk valiz de yine bu ürün oluyor. GPS bağlantısı, USB şarj ekipmanı ve dahili tartısı bulunuyor. Akıllı telefon üzerinden valizin konumunu görüp kaybolma, havalimanında karışma gibi talihsizlikleri engelliyor. Sürgülenerek çıkan harici kolu da ağırlık ölçerek havaalanı gibi alanlarda otokontrol sağlıyor. Ve USB çıkışı ile elektrik kaynağına ulaşmanızın imkansız olduğu yolculuk sırasında teknolojik cihazlarınızı şarj ediyor.

Anonim Sözlerin Matematiksel Verisi

Günlük hayatta kullandığımız anonim sözleri sayılarla ifade edebilir misiniz? Sözel verileri derleyip analiz eden Deniz Cem Önduygu, istatistik ve matematikte kullanılan modellerle bu verileri açıklamış. Ortaya ise bildiğimiz cümleleri farklı şemalarla sunan tablolar çıkmış.

Norveç Pasaport Tasarımını da Değiştirdi

Neue Design Studio’nun kazandığı yarışma sayesinde Norveç halkı minimal ve doğa ile dolu yeni tasarımlarına kavuştu. Kırmızı, turkuaz ve beyaz olmak üzere üç farklı kapak rengi bulunuyor. Pasaportların iç tarafları ise Norveç’in doğa manzarasını yansıtıyor. Morötesi ışık altında ise kutup ışıklarının rengiyle parlıyor. Ve aynı zamanda alt kısmında da bir gizli metin alanı bulunuyor.

Dijitalden Uzak Seslerin Doğal Enstrümanı

Görkem Şen, analog dünyanın doğa ile bağını işleyerek tek bir elektronik devreye sahip olmayan Yaybahar isimli enstrümanını tasarlayıp geliştiriyor. Bu enstrüman, sarılmış ve gerilmiş tellerin gövde ile arasındaki titreşim ile doğal sesler ve akustik üretiyor. Farklı tasarımı ve doğal titreşimleri ile müzik üretiminde yeni perspektifler üretebilecek potansiyele sahip. Analog dünya ve doğal tınılar Yaybahar ile oluşurken dijital dünya ile bağlantısı da üretim değil sunum aşamasında, Vimeo ile oluyor.

Sırt Çantası Büyüklüğünde Elektrikli Bisiklet

Sıradan katlanabilir bisikletler en küçük halleriyle bile özel bir çantaya veya askıya ihtiyaç duyuyor. Bu konuda limitleri zorlayan Impossible ise yaratıcı bir tasarımla sırt çantasının içine bile sığabilen bir model. Tasarım üzerindeki her obje kullanılabilir bir özelliğe sahip. Katlanmışken tekerlekleri koruyan kılıf, açıldığı zaman sele olarak kullanılıyor. Tekerlekler ise içe doğru katlanarak tek bir noktada birleşiyor.

https://www.kickstarter.com/projects/1181257820/impossible-0/

3 Boyutlu Yazıcı ile Yapılan İlk Araç Test Sürüşünde

2 sene önce Domino’s Pizza için yeni bir pizza aracı geliştiren ve geçtiğimiz yıl SXSW’da vizyonları hakkında şirketin kurucusundan bilgi alma imkanı bulduğumuz Local Motors, bu yaz dijital olarak tasarlanan ve dijital olarak 3 boyutlu baskı ile üretilen bir araç için kolları sıvamışlardı. Projenin sonucunda basılan ilk araç bu hafta Şikago’da gerçekleşen International Manufacturing Technology Show‘da deneme sürüşüne çıktı.

OK Go’dan İlgi Çekici İçerik Üretimi Dersi: I Won’t Let You Down

OK GO’nun yayınladığı son videoları, I Won’t Let You Down parçaları için çekilmiş. Video, Honda’nın tek tekerlekli bisikleti olan U3-X ile açılıyor ve grup üyeleri video boyunca bisikletlerinden inmiyor. Bununla beraber büyük bir koreografi kullanılarak şemsiyelerin ahengini görüyoruz. İçerik üretimi konusunda sürekli olarak kendini değiştiren ve geliştiren OK Go, ortaya çıkardığı prodüksiyon ve kurgu ile izleyicilerinin gönlündeki yerini perçinledi.

Görsel; Neue