Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
20 Saatte Gerçek Bir Ev Basabilen 3B Yazıcı

20 Saatte Gerçek Bir Ev Basabilen 3B Yazıcı

Yaklaşık 230m2 boyutlarında bir evi 20 saatte basabilen 3B yazıcı teknolojisi.

2012’de Milano Tasarım Haftası’nda (Salone Mobile), Domus Academy’nin sergisinde seri şekilde sandalye basan oda büyüklüğünde robotik bir 3B yazıcıyla karşılaşmıştım. Kullandığı malzeme son kullanıcı için yapılan 3B yazıcıların kullandığından çok farklı ve sertti. Hollandalı tasarımcı Dirk Vander Kooij‘in geliştirdiği bu sistem, eski buzdolabı parçalarını geri dönüştürerek eritilip baskı için kullanılmasını sağlayan bir robotik üretim sistemi. Sandalyeyi katman katman bastığı için de 3B yazıcı sayılabilir.


Contour Crafting, otomatik ev üretimi üzerinde çalışan bir sistem ve University of Southern California’nın bir araştırma projesi. Projenin kurucusuBehrokh Khoshnevis’e göre konut inşa etmek (özellikle toplu konutlar) çok maliyetli ve yolsuzluğa açık bir sektör. Hem düşük maliyetle, hem de CAD/CAM sistemlerinin getirdiği kolaylıkla kişiye özel farklı tasarımların oluşturulup aynı maliyetle üretilebildiği yeni bir ev inşa/üretim tekniğine geçmek bu sorunları çözebilir. Üretim işlemi değişmediği için farklı mimari tasarımların uygulanma maliyeti de aynı olacağından, kişisel ihtiyaçlar, kişisel zevkler ve çeşitlilik ön planda tutulabiliyor bu teknikte.

USC’de endüsri ve sistem mühendisliği profesörü olanBehrokh Khoshnevis’in geçen yıl yaptığı TEDx konuşmasının videosunda konut ve barınma sorunu ve bu sorunun binaları inşaattan ziyade üretim teknikleriyle nasıl çözebileceğimize dair önerisini görebilirsiniz.


Şu anda mükemmel olmasa da geliştikçe daha kullanışlı olabilecek bir sistem gibi görünüyor. Bizim TOKİ gibi 1960’larda Doğu Avrupa’da, bugünlerde de Çin’de tercih edilen dikey toplu konut meraklısı kurumlar için binayı yükselttikçe baskı elemanını da inşaat üzerinde yukarı çıkartabilen bir versiyon geliştirilebilir.