Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
2 Yemek Kaşığı Tuz, 1 Bardak Su İle Sürdürülebilir Aydınlatma

2 Yemek Kaşığı Tuz, 1 Bardak Su İle Sürdürülebilir Aydınlatma

“SALt” lamba, 1 bardak tuzlu suyla 8 saat aydınlatma sağlıyor.

SALt, Filipinler’in şebeke elektriğinin ulaşmadığı kırsal yerleşim bölgelerinde kullanılan mum, parafin ve pille çalışan ışık ve enerji kaynaklarının yerine daha çevreci, ucuz ve güvenilir bir alternatif sunuyor. Temelde sürdürülebilir bir aydınlatma alternatifi olan SALt‘ı çalıştırmak için gereken tek şey, Filipinler’de bulunması oldukça kolay olan tuzlu su.

İki çorba kaşığı tuzla karıştırılmış bir bardak suyla (ya da tuzlu su direkt olarak denizden de temin edilebilir.) SALt, 8 saat süreyle aydınlatma görevini sürdürebiliyor. Cihazın içindeki elektrot, 1 yıla kadar dayanabiliyor. Bu özellikleri SALt lambaları düşük maliyetli ve bölge insanı için ulaşılabilir bir ürün haline getiriyor.

“Bu sadece bir ürün değil, aynı zamanda sosyal bir hareket” mottosuyla yola çıkan SALt, Filipinler’e konut olarak kullanılan yapıların yanmaya müsait olduğu düşünüldüğünde, diğer aydınlatma alternatiflerinin ortaya çıkarabildiği yangın gibi felaketlerin de önüne geçmeyi planlıyor.

Lambaların becerisi aydınlatmayla sınırlı değil: Çok yüksek voltaj gerektirmeyen, telefon şarj etmek benzeri işler için de güç kaynağı olarak kullanılabiliyor. Ancak SALt’ın asıl amacı; cep telefonu şarjı gibi birinci dünya problemlerindense, kırsal bölgede yaşayan, geceleri zifiri karanlığa mahkum olan milyonlarca Filipinli’nin hayatını kolaylaştırabilmek.

Görsel; facebook