Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
1970’lerde Kuzey Amerika ve Avrupa’yı Vespa’yla turlayan Osman Gürsoy’un hikayesi: Ordu, Texas

1970’lerde Kuzey Amerika ve Avrupa’yı Vespa’yla turlayan Osman Gürsoy’un hikayesi: Ordu, Texas

Londra Ordu arasını 19 kez giden Gürsoy, Amerika'yı da baştan sona aynı motorla gezmiş.

Londra’da çalışan Osman Gürsoy; 1969 yılında Vespa’nın ürettiği bir motosikleti, aynı yılın son ayında satın aldı. Şehir içi kısa mesafe kullanımı için üretilen bu motosikletle Londra’dan memleketine Ordu’ya gitti. Bir kez mümkün olduğunu anlamasıyla Avrupa ve Kuzey Amerika turu planı da kafasının içinde şekillenmeye başladı. 

Yıllık izinlerinde yarattığı zamanla 19 kez Londra – Ordu arasını kateden Osman Gürsoy, Avrupa’da Arnavutluk ve Finlandiya dışında ziyaret etmediği ülke kalmamış. Arnavutluk’a vize alamadığı için, Finlandiya’ya da pahalı olduğu duyumunu aldığı için gitmemiş. Ancak Avrupa bittikten sonra rota Kuzey Amerika’ya dönmüş

Motosikleti ve artık yoldaşı olan Vespa’sıyla Amerika Birleşik Devletlerini baştan sonra turlamış. Ardından Kanada’nın da bir ucundan diğerine giderek Dünya’yı 5 kez turlayacak kadar seyahat etmiş. Motosiklet üzerinde geçen 3.000 saat ve yaşanılan yüzlerce anı ile Osman Gürsoy, bugün Ordu’da yaşıyor.

https://vimeo.com/77748199
İtalya’da Vespa fabrikasına geldiğinde Avrupa bölgesine ihracattan sorumlu yöneticiyle tanışma fırsatı yakalıyor. Hikayesini duyan yönetici, bir Vespa’yla bu kadar yol gitmesinin üzerine Gürsoy’a yeni bir motosiklet hediye ediyor. Ancak eski motoruyla kurduğu bağı koparamayan Osman Gürsoy, onu satıyor ve eskisini kullanmaya devam ediyor.

Ordudaki sakin dünyasından gençliğinde yaşadıklarını anlatan gezgin hakkında Ordu, Texas isimli bir belgesel hazırlanıyor. Tolga Başol’un yönetmenliğinde ilerleyen proje Ekim 2013’ten bu yana yapım aşamasında. Yayın tarihine dair bir bilgi açıklanmasa da fragmanı izleyenler ve Osman Gürsoy’la tanışanlar, anında filmi bekleyen topluluğun arasında katılıyor.

https://vimeo.com/89800873

Görsel; Vimeo